Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sana kehitysvammainen on kevään retromuotia

Sunnuntai
 
Anna-Stina Nykänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.
Sami Kero HS
Näitä miehiä kutsutaan nimellä Pertti Kurikan nimipäivät.
Näitä miehiä kutsutaan nimellä Pertti Kurikan nimipäivät. Kuva: Sami Kero HS

Pertti Kurikan nimipäivät (PKN) edustaa Suomea Euroviisuissa, joten on hyvä tietää, miten heistä kuuluu puhua. He ovat punkkareita, tietenkin. Mutta saako sanoa, että he ovat kehitysvammaisia?

Vammainen on nykyään epämukava sana. Viime vuosina kaikki vammaisliitot ovat miettineet nimen muuttamista, koska sellaisista sanoista kuin vammainen ja sairas halutaan päästä eroon. Moni liitto onkin jo muuttanut nimensä.

Sydänliitto ei ole rakastavaisten kerho. Se on entinen Sydäntautiliitto. Nimi muutettiin vuonna 2000. Aivoliitto ei ole älypäiden yhdistys. Sen edellinen nimi oli Aivohalvaus- ja Dysfasialiitto. Nimi vaihtui vuonna 2011.

1800-luvulla kehitysvammaisista käytettiin sanaa tylsämielinen. 1950-luvulla lainsäädännössä nimitys oli vajaamielinen. Ehkä kehitysvammainen on vähän vanhahtava.

Nimimuodit muuttuvat. Nyt, kun Itellakin on taas Posti, ollaan vanhojen nimien kannalla. Juorutaan, että kun Invalidiliitto harkitsi nimensä muuttamista, mainostoimisto neuvoi pysymään vanhassa. Vaikka englanninkielinen sana invalid tarkoittaa epäkelpoa.

Kehitysvammainen on retrohenkinen sana. Eikä punkkiin sovi hienostelu ja pilkunviilaus.

Nykyisin pitää osata puhua myös kehityshäiriöistä. Niihin kuuluvat paitsi kehitysvammaiset myös autistit sekä muun muassa sikiön alkoholioireyhtymästä (FASD) kärsivät.

Downin syndrooma on vain yksi kehitysvammaisuuden muoto, muita oireyhtymiä on vaikka kuinka paljon.

PKN:n jäsenillä ei ole kaikilla downin syndroomaa. Mikä on, sitä ei ole sopivaa udella. Tärkeintä on, miten he itse itseään kutsuvat. He puhuvat, että ovat kehitysvammaisia.

Ja onko niillä diagnooseilla merkitystä.

Todennäköisesti myös sana kehitysvammainen tulee joskus poistumaan, sanoo projektipäällikkö Hannu Virtanen, selkokielen pioneeri Kehitysvammaliitosta.

Euroopassa vammaisten oikeuksia ajetaan inclusion-politiikalla, kertoo Virtanen. Se on ulkopuolelle jättämisen vastakohta, vapaasti käännettynä jonkinlaista kaikki mukaan -politiikkaa. Tärkeintä on katsoa, missä asioissa ihminen tarvitsee tukea ja auttaa häntä niissä – eikä keksiä titteleitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat