Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin entinen rahaministeri Anders Borg yllättyi: "Suomi on hyvin vaikeassa tilanteessa"

Anders Borg mullisti Ruotsin talouden kahdeksassa vuodessa. Pian hän kertoo meille, mitä Suomessa pitäisi tehdä.

Elina Kervinen HS
Magnus Laupa

Poninhännästä hän luopui jo pari vuotta sitten, mutta kaksi muuta tavaramerkkiä ovat tallella.

Anders Borgin hymy on leveä, se ulottuu lähes korvasta korvaan, ja se toinen tavaramerkki, pieni hopeinen korvarengas, on niistä vasemmassa.

Artikkeliin liittyvät

Ruotsin entinen valtiovarainministeri toivottaa vieraan tervetulleeksi. Ollaan sijoitusyhtiö Kinnevikin tiloissa Tukholman vanhassa kaupungissa. Porvarien kultapoika ei jäänyt tyhjän päälle, kun hän ilmoitti viime syyskuussa jättävänsä politiikan. Borgista tulee kevään yhtiökokouksessa pörssiyhtiö Kinnevikin hallituksen varapuheenjohtaja. Hän on jo aloittanut työt yhtiössä.

Kinnevik on maineikas ruotsalainen sijoitusyhtiö, joka on investoinut miljooniaan muun muassa verkkokauppaan.

"Tavallaan on tylsää, ettei minulla enää ole samanlaista vastuuta kuin valtiovarainministerinä. Toisaalta olen mukana hyvin dynaamisilla aloilla", Borg sanoo.

Uusi työ vie Borgia Afrikkaan, Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan, kasvumarkkinoille.

Tänään on kuitenkin tarkoitus puhua maasta, jonka talous ei kasva – Suomesta.

Syksyn vaalitappion jälkeen Anders Borg on pitänyt melko matalaa profiilia. Samaan aikaan hän on pohtinut juurta jaksain Suomen talouden ongelmia.

Valtioneuvoston kanslia eli käytännössä pääministeri Alexander Stubb (kok) tilasi syksyllä Borgilta ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajalta Juhana Vartiaiselta raportin Suomen talouspolitiikan tulevaisuudesta.

Raportin pyytäminen Borgilta oli ovela veto suomalaista sisarpuoluetta edustavalta Stubbilta. Ruotsilla kun menee Borgin valtiovarainministerivuosien jälkeen huomattavasti paremmin kuin Suomella. Velka-aste pienenee, talous kasvaa ja työllisyysaste on korkealla. Borgin ajatuksia ja ehdotuksia eivät voi täysin sivuuttaa nekään suomalaispoliitikot, jotka eivät jaa hänen poliittista arvomaailmaansa.

Raportti julkaistaan ensi viikolla. Siitä odotetaan talouspoliittisen keskustelun sytyttäjää Suomen eduskuntavaalien alla.

"Olen seurannut Suomea pitkään, mutta silti on sanottava, että yllätyin siitä, missä määrin Suomi on menettänyt kilpailukykyä", Borg sanoo.

Edes Borg ei hymyile puhuessaan Suomen taloudesta.

Magnus Laupa
Anders Borg tunnetaan Ruotsissa leveästä hymystään.
Anders Borg tunnetaan Ruotsissa leveästä hymystään.

Poninhäntä ja korvakoru. Nahkatakkikin joskus. Ministeriuransa (2006–2014) alussa Borg tunnettiin maailmalla lähinnä poliitikolle poikkeuksellisen rennosta olemuksestaan. Aseistakieltäytyjänä ja julkifeministinä hän ei liioin sopinut perinteiseen muottiin maltillisessa kokoomuksessa.

Ruotsissa Borg sai silti nopeasti maineen älykkäänä talousosaajana, jonka edessä virkamiesten tuli pitää varansa. Borg nimittäin tunsi talousteoriansa, vaikkei ansioluettelossa ollut merkintää akateemisesta loppututkinnosta.

Kun Eurooppa kärvisteli talouskriisissä, tuli Borgista pian myös koko maanosan porvarien esikuva. Ruotsi selvisi pienillä kolhuilla, ja Financial Times -lehden vuoden 2011 listauksessa Borg nostettiin EU:n parhaaksi valtiovarainministeriksi.

Borg olisi myös mieluusti jatkanut rahaministerinä, mutta sosiaalidemokraatit voittivat kansan tuen viime syyskuun valtiopäivävaaleissa. Heti vaalien jälkeisenä maanantaina Borg ilmoitti jättävänsä politiikan. Entinen pääministeri Fredrik Reinfeldt kertoi erostaan jo edellisenä iltana.

Borg ei suosiostaan huolimatta tavoitellut paikkaa puolueensa johtajana.

"Minulle oli valtavan luonnollista lähteä, kun en enää voinut olla valtiovarainministeri. Eihän minulla ole ollut muita poliittisia tavoitteita. Olen ensi sijassa ollut kiinnostunut talouspolitiikasta, en sinänsä puoluepolitiikasta", Borg sanoo.

Parivaljakon pako politiikasta tarkoitti yhden ajan loppua. Ruotsia kahdeksan vuotta johtanut kaksikko ehti muuttaa maata perinpohjaisesti.

Ruotsista oli tullut sosiaalidemokratian vahvimman linnakkeen sijaan yksi Euroopan markkinaliberaalien esikuvista.

Borg lähti kokoomuspolitiikkaan jo lukioiässä. 1990-luvulla hän toimi muun muassa pääministeri Carl Bildtin puheenkirjoittajana, mutta hallitusvallan palattua demareille Borg siirtyi kasvamaan korkoa pankkimaailmaan.

Vuonna 2003 maltillinen kokoomus oli tuuliajolla vaalitappion jälkeen. Uusi puheenjohtaja Reinfeldt ja puolueen tuore pääekonomisti Borg ottivat ohjat. Puolue siirtyi vähitellen lähemmäksi keskustaa. Mallia haettiin muun muassa Bill Clintonilta ja Tony Blairilta.

Maltillinen kokoomus alkoi puhua itsestään sosiaalidemokraattien termein, kaikkien ruotsalaisten "työväenpuolueena". Suomen kokoomus kopioi idean. Kikka toimi molemmissa maissa. Ruotsissa porvarit palasivat hallitusvastuuseen 2006.

Borgin ja Reinfeldtin politiikan ydin oli työn korostaminen, niin sanottu työlinja.

Käytännössä se tarkoitti, että työnteosta pitäisi palkita ja laakereilla lepäilemisestä tehdä mahdollisimman vaikeata.

Borg ja Reinfeldt pyrkivät lisäämään työn tarjontaa muun muassa viidellä perättäisellä ansiotulovähennyksellä, viimeksi vuonna 2014. Lisäksi karsittiin erilaisia tukia, joiden katsottiin heikentävän työnteon kannustavuutta.

Porvarihallituksen vuosina Ruotsin palkkatulojen verotus keveni ja työttömyysturvan korvaustaso laski eniten OECD-maista, mikä käy ilmi esimerkiksi Svenska Dagbladetin hiljattain tekemistä laskelmista. Samaan aikaan koulutusta ja hoivapalveluita avattiin yhä laajemmin markkinoille. Valtion omaisuutta myytiin.

Borg itse pitää työlinjaa talouskriisin myllerrysten välttämisen lisäksi poliittisen uransa merkittävimpänä saavutuksena. Työpaikkoja todellakin syntyi, kahden hallituskauden aikana yhteensä yli 300 000, kuten käy ilmi tutkimuslaitos Konjunkturinstitutenin tilastoista.

"Kiitos työlinjan, Ruotsi eroaa useimmista muista maista siten, että työllisyys on kasvanut hyvin voimakkaasti talouskriisin aikana. Yhä harvempi ihminen jää jollakin tavoin ulkopuolelle, ja se on mielestäni positiivista", Borg sanoo.

Suomessa moni muistaa 1970-luvun tarinan, jonka lastenkirjailija Astrid Lindgren kirjoitti havaittuaan, että hän maksaa 102 prosenttia marginaaliveroa. Tarinasta tuli ulkomailla saakka vitsi, joka kuvasi paisunutta hyvinvointivaltiota. Borgin kauden jälkeen Ruotsin korkeista veroista ei enää maailmalla juuri vitsailla.

Arvostelijat muistuttavat silti, että Ruotsista on tullut yhä kylmempi paikka niille, jotka eivät pärjää työmarkkinoilla.

Vasemmistopoliitikko Aron Etzler kuvaa Reinfeldtin ja Borgin valtakautta tehokkaimmaksi oikeistopolitiikaksi Ruotsissa sitten 1920-luvun.

"He muuttivat Ruotsia hyvin perustavanlaatuisella tavalla ja nopeasti. Merkittävää oli, että he kykenivät muuttamaan suuntaa ilman, että politiikka koettiin oikeistolaisena", sanoo porvarihallituksesta kirjan kirjoittanut Etzler.

Hän viittaa maltillisen kokoomuksen strategiaan, jossa käsitteet ja kieli olivat merkittävässä roolissa. Kokoomus luopui jyrkän oikeistolaisesta retoriikasta, joka oli omiaan karkottamaan äänestäjiä sosiaalidemokratian mallimaassa. Se ei enää puhunut esimerkiksi yksityistämisestä vaan "palveluiden valinnanvapaudesta" ja "moninaisuudesta". Työttömyyden sijaan puhuttiin "ulkopuolisuudesta".

Riippumattoman finanssipoliittisen neuvoston hiljattain laatiman raportin mukaan esimerkiksi suhteellinen köyhyys on kasvanut Ruotsissa viime vuosina voimakkaasti, vaikka se on yhä kansainvälisesti mitaten vähäistä. Myös työttömyysaste on Borgin kauden jälkeen korkeammalla kuin tämän aloittaessa 2006, nyt lähes kahdeksassa prosentissa. Työllisyysaste on kohonnut vain vähän. Työpaikkoja on siis syntynyt väestön kasvaessa.

Borg ei pidä arvostelua kovin vakavana. Kun asiasta kysyy, hän kumoaa kritiikkiä luvuin ja viittauksin poliitikkoajoiltaan tutulla tahdilla ja tyylillä. Borg tunnetaan nopeana ja taitavana argumentoijana.

Nyt hän viittaa muun muassa OECD:n hyvinvointimittauksiin, joissa Ruotsin asema on kohentunut. Ja työllisyys on parantunut kiistatta, hän sanoo huomauttaen, että muissa kovan väestökasvun maissa työpaikkoja on syntynyt vähemmän. "Työttömyys on kasvanut useimmissa maissa. On vain pieni joukko maita, joissa se on kasvanut vähemmän kuin Ruotsissa. Näin on esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa ja ehkä Belgiassa. Suurin osa Euroopan maista on selvinnyt selvästi huonommin kuin Ruotsi."

Borgilainen työlinja lienee keskiössä, kun Suomen taloutta ruotiva raportti julkaistaan ensi viikolla.

Yhteistyö Vartiaisen kanssa on ollut intensiivistä, sanoo Borg.

Työnjako on kuulemma ollut noin puolet ja puolet, mutta lopputulos on kummankin hioma. "Tämä on ollut uskomattoman kivaa. Juhana Vartiainen on erittäin taitava taloustieteilijä –– Me ajattelemme asioista hyvin samalla tavalla."

Hän ei halua vielä kertoa raportin yksityiskohdista, mutta sen voi sanoa, että tulossa on ehdotuksia kolmelta eri osa-alueelta.

Ensinnäkin palkkojen muodostusta on tarkistettava. Toiseksi työmarkkinoille osallistumista on helpotettava, ja kolmanneksi tuottavuuden kasvun eteen on tehtävä kaikki mahdollinen.

Erityisen huolissaan Borg tuntuu olevan Suomen kilpailukyvystä. Suomen kustannustaso on tällä hetkellä käytännössä 15–20 prosenttia korkeampi kuin Saksassa tai Ruotsissa, Borg huomauttaa. Siksi Suomen teollisuuden on vaikea saada tuotteitaan kaupaksi. Metsäteollisuuden ja telealan vaikeudet tuntuvat kovina. "Työmarkkinaosapuolilta on kestänyt aivan liian kauan sisäistää, miten paljon kilpailukyvystä on menetetty. Suomi on epäilemättä hyvin vaikeassa tilanteessa."

Jos mitään ei tehdä, kehittyy työllisyys heikosti, vaikka suhdanteet maailmantaloudessa paranisivat, Borg sanoo.

Teollisuustuotannon kutistuminen taas heikentää palkankorotusvaraa ja työllisyysnäkymiä koko taloudessa.

Mitä palkoille siis pitäisi tehdä?

Borgin mukaan palkkojen laskeminen ei liene modernissa taloudessa todellinen vaihtoehto. Palkkatason on silti pysyttävä alhaisempana kuin kovissa kilpailijamaissa Ruotsissa ja Saksassa.

"Suomi on ja pysyy osana euroa, ja valuuttakurssi on siis sidottu. Siksi muutokset on tehtävä kasvattamalla tuottavuutta enemmän kuin Ruotsissa ja Saksassa –– Se on vaikeaa. Palkankorotusten on oltava maltillisia ja varovaisia, jotta kilpailukyky palautetaan, ja näin täytyy toimia jonkin aikaa. On siis selvää, että olosuhteet ovat vaikeat."

Borgin perusanalyysi Suomen ongelmista ei suuresti eroa vaikkapa Elinkeinoelämän keskusliiton puheenparresta.

Mutta ulkomaalainen pystyy kenties helpommin nostamaan esiin ongelmia. Borg ihmettelee esimerkiksi yli 50-vuotiaiden miesten surkeaa tilannetta työmarkkinoilla. Työllisyysaste on tässä joukossa selvästi alhaisempi kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Tanskassa.

"Ero on uskoakseni miltei kymmenen prosenttiyksikköä, ja sillä on valtavan suuria vaikutuksia verotuloihin ja mahdollisuuksiin rahoittaa hyvinvointia ikääntyvän väestön maassa."

Raportin kiinnostavin osuus koskee konkreettisia toimenpide-ehdotuksia.

Borgin mukaan tarjolla ei ole ihmelääkkeitä esimerkiksi kilpailukyvyn parantamiseksi. Hän muistuttaa, että Suomi on yhä yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista ja hyvin avoin talous, jolla on korkealaatuinen koulutusjärjestelmä.

Suomi ei siis ole niin kuin Ranska, Espanja tai Kreikka, joissa selviä korjauskohteita riittää.

"Ei siis ole itsestään selviä muutoksia, joilla voisi nopeasti parantaa tilannetta. Sen sijaan on tarkasteltava pitempää pienien muutoksien listaa", hän toteaa.

Kun työ Suomi-raportin kanssa on pian ohi, Borg keskittyy yritysmaailman tehtäviinsä.

Ex-ministeri on vastikään palannut Tansaniasta ja lähdössä seuraavaksi Paraguayhyn ja sieltä Ruandaan.

Hän matkustaa muun muassa Kinnevikin verkkokauppahankkeiden takia. "Näissä maissa markkinat kasvavat niin, että liitoksissa natisee. Meno ei ole lainkaan sellaista kuin euroalueella, joka polkee puolen prosentin tai prosentin kasvuluvuissa."

Hän toimii myös yhdysvaltalaisen Citibankin neuvonantajana sekä maailman talousfoorumin WEF:n palveluksessa.

Ruotsissa ex-ministerin politiikanjälkeistä elämää seurataan tarkoin.

Viime aikoina huomio on ollut yksityiselämän puolella. Kolmen lapsen isä ilmoitti hiljattain iltapäivälehti Expressenille hakevansa vaimonsa kanssa yhteistuumin avioeroa. Samalla hän kertoi olevansa nykyisin yhdessä menestyneen PR-yrittäjän Dominika Peczynskin kanssa. Peczynski muistetaan myös takavuosien hittiyhtye Army of Loversista.

Haastattelussa ei ole aikaa puhua ihmissuhteista, mutta sormus näkyy vielä olevan sormessa. Matkalla ulos Borg mutisee olevansa muuttopuuhissa. Perhe on asunut vuosia Katrineholmissa, joka sijaitsee pari tuntia Tukholmasta länteen.

Missä Borg näkee itsensä viiden tai kymmenen vuoden kuluttua? Houkutteleeko vielä politiikka?

Ei ainakaan nyt. Lähivuodet hän haluaa keskittyä bisnekseen.

"On selvää, että jos nyt sattuu elämään maailman ehkä suurimman muutoksen keskellä koskaan, niin haluaa olla siinä mukana. Ja silloin on tehtävä töitä Tansaniassa, Kolumbiassa, Intiassa tai Bangladeshissa. Siellä haluan olla mukana."

Elina Kervinen HS, teksti
Magnus Laupa, kuvat

Magnus Laupa
Borg ilmoitti jättävänsä politiikan syksyn vaalitappion jälkeen. Pian hän myös ilmoitti avioerostaan ja uudesta naisystävästään.
Borg ilmoitti jättävänsä politiikan syksyn vaalitappion jälkeen. Pian hän myös ilmoitti avioerostaan ja uudesta naisystävästään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat