Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopiston pitäisi olla koulu

Sunnuntai
 
Anna-Sofia Berner Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien sunnuntaitoimittaja.
matti pikkujämsä

Yliopisto ei ole koulu. Se tehtiin minulle selväksi heti opintojen alussa. Opettajat kauhistelivat sitä, miten silloiset opiskelijat puhuivat yliopistosta kouluna. Opettajien mielestä yliopisto oli jotakin parempaa, jotakin hienompaa kuin koulu.

Aloitin opintoni Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksella kymmenen vuotta sitten. Laitosta ei ole enää olemassa. Nykyään olen kirjoilla viestinnän, median ja teatterin yksikössä. Englanniksi se on School of Communication, Media and Theatre.

Englanniksi voi siis sanoa koulu, mutta suomeksi se on yhä kirosana. Yksikkökin on parempi.

Se on outoa. Yliopistohan on parhaimmillaan koulu. Paikka, jossa opitaan ja jaetaan opittua. Mikä voisi olla sen hienompaa?

Helmikuussa kuuntelin Bostonin esikaupungissa, miten suomalainen taloustieteen professori Bengt Holmström ryöpytti eurooppalaisia yliopistoja. Holmström työskentelee Massachusetts Institute of Technologyssa eli MIT:ssä. Sitä pidetään yhtenä maailman parhaista yliopistoista.

Siellä opiskelu on koulumaista. Yksi pakollisista suorituksista on uimakoe.

Holmströmin mielestä koulumaisuus on hyvä asia. Hänestä opiskelu on Suomessa löysää, ja siitä kärsivät eniten opiskelijat.

"Stressi syntyy siitä, ettei tiedä, minne on menossa."

Holmström on kritisoinut suomalaista korkeakoulutusta ennenkin. Hänellä on myös valtaa vaikuttaa siihen. Hän on Aalto-yliopiston hallituksen jäsen.

Puhujanpöntössä vaikutti seisovan ennen muuta vastuuntuntoinen opettaja. Holmström osoitti salkkuaan, jossa oli hänen opiskelijoidensa papereita. MIT:ssä professori on opintoneuvoja. Heti opintojen alussa jokaiselle opiskelijalle määrätään oma professori, jonka tehtävä on pitää huolta opiskelijasta ja tämän oppimisesta.

"Tiedän kaiken opiskelijoistani. Tiedän heidän arvosanansa, heidän muut kurssinsa, heidän poissaolonsa."

Suomalaisessa yliopistossa opetus on usein ikävä velvollisuus, joka vie aikaa oikealta työltä eli tutkimukselta. Holmströmille opetus tuntui olevan kunnia. Hän kertoi kieltäytyneensä kutsusta Linnan juhliin, koska olisi joutunut jättämään väliin kaksi opetuskertaa. Jos opiskelija epäonnistuu, se on hänestä professorin vika.

"Minulle tulee paha olo, jos opetan huonosti."

Holmström sanoi lauseen, jota en muista Suomessa kuulleeni. "Yliopisto on olemassa opiskelijoita varten."

Holmströmin mukaan amerikkalaisessa yliopistossa opiskelijalta vaaditaan enemmän mutta hänestä myös välitetään enemmän kuin Suomessa.

Kuulostaa ihanalta.

Sama periaate liitetään usein lastenkasvatukseen: rajat ja rakkaus. Yliopisto-opiskelijat ovat toki aikuisia. Mutta kuka on tavannut aikuisen, joka ei tarvitsisi rakkautta ja rajoja?

Ihmiset oppivat ja keksivät uutta, kun heillä on rajattu tehtävä ja ympärillään muita ihmisiä. Holmströmin mielestä opiskelijat pitää panna laatikoihin. Silloin heistä tulee luovia. Ei voi ajatella laatikon ulkopuolella, jos laatikkoa ei ole.

"Ei arkkitehtuurikilpailussa sanota, että rakenna maailman kaunein talo."

MIT:ssa opiskelijalla on vain neljä pakollista kurssia. Hän voi siis valita, mihin laatikkoon haluaa.

Suomessa pakollisia kursseja on enemmän, mutta kurssien sisältö on löysempää eivätkä opiskelijat tiedä, mitä heiltä odotetaan. He käyvät tentissä, saavat jonkin arvosanan eivätkä tiedä, mihin se perustuu.

Kaksi kertaa yliopisto-opinnot keskeyttänyt ja kolmannen kerran aloittanut ystäväni on turhautunut tähän. "Epämääräisyys ärsyttää maailman eniten. Haluan selkeät raamit", hän sanoo.

Nyt raamit koskevat lähinnä läsnäoloa. Suomessakin luennoilla on entistä useammin pakko käydä. Onhan sekin eräänlainen vaatimus. Ei tosin kovin korkea. Se myös vapauttaa opettajat miettimästä, miksi opiskelijat lintsaavat. Usein siksi, että opetus on huonoa.

Kun olin opiskellut muutaman vuoden, suurin osa vanhoista kavereistani oli keskeyttänyt vähintään yhdet opinnot.

Pielessä oli ainakin kaksi asiaa. Ensinnäkin opiskelijavalinta. 19-vuotiaan on vaikea tietää, mitä hän haluaa opiskella. Miksi lähes jokaisessa oppiaineessa järjestetään silti oma pääsykoe? Muualla maailmassa opiskelijat otetaan ensin sisään yliopistoon ja he valitsevat alansa vasta myöhemmin.

Monelta säästyisi vuosia, jos ei tarvitsisi toistuvasti lukea pääsykokeisiin ennen kuin oikeat ovet aukeavat.

Vuosien tuhlausta ja inhimillistä ahdistusta vähentäisi myös, jos joku katsoisi opiskelijoiden perään. Tietäisi, mitä heille kuuluu. Tietäisi, missä he ovat hyviä ja mikä on heille vaikeaa.

Hyvällä professorilla on Suomessakin mahdollisuus vaikuttaa suuresti opiskelijan elämään, Holmström sanoo. Hänellä itsellään oli Helsingin yliopistossa kaksi unohtumatonta professoria, Seppo Mustonen ja Olli Lokki.

Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita.

"Jos joku yliopistosta olisi kysellyt perääni, olisin varmaan pudonnut tuolilta", ystäväni sanoo.

Jos ihan oikean huippuyliopiston professorilla on aikaa selvitellä opiskelijoidensa poissaoloja, sitä pitäisi löytyä Suomestakin.

Tiedetään, yliopistoissa aika menee jo nyt byrokratiaan. Se on typerää. Holmströmillä on siihenkin ratkaisu.

"Kaikki muut mittarit voidaan unohtaa, jos opiskelijat ovat tyytyväisiä."

Tätä tyytyväisyyttä on helppo mitata. Hyvien opettajien kursseille on tunkua, huonojen ei. Hyvään yliopistoon halutaan opiskelemaan, huonoon ei.

 

Kirjoittaja osallistuu kevään ajan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Uusi koulutus -foorumiin. Bostonin-matka oli osa sitä.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat