Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n kirjeenvaihtaja tapasi uutiskuvien tytön, joka syntyi puussa

Mosambikilainen Rosita Mabuiango päätyi maailman uutiskuviin vuonna 2000. Häntä odottivat monet ongelmat, mutta tarinasta tulikin onnellinen. HS:n kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää tapasi Rositan tämän 15-vuotissyntymäpäivänä.

Sami Sillanpää HS
Eva-Lotta Jansson
Puussa syntynyt tyttö täytti 15 vuotta - katso video syntymäpäiviltä.
Puussa syntynyt tyttö täytti 15 vuotta - katso video syntymäpäiviltä.
Mosambikilaisen tytön syntymä puussa keskellä tulvia nousi kansainväliseksi uutiseksi vuonna 2000. Nyt Rosita Mabuiango on 15-vuotias. HS vieraili Rositan syntymäpäivillään Maputossa, jossa tämä elää kummivanhempiensa luona. Toimittaja: Sami Sillanpää, kuvaus ja leikkaus: Eva-Lotta Jansson

Vesi nousi liian nopeasti. Tulva oli peittänyt tiet, eikä pakoon enää päässyt.

Carolina Pedro Chirinoza tunsi polton vatsassaan.

Vesi tunkeutui jo sisälle pieneen kotitaloon. Chirinoza alkoi kahlata eteenpäin. Onneksi anoppi oli auttamassa. Vähän matkan päässä kasvoi jykevärunkoinen puu. Anopin avustuksella Chirinoza kiipesi puuhun ja jäi istumaan suureen oksanhaaraan.

Joka puolella puuta näkyi vain vettä. Tulva oli peittänyt viljelmät, karja-aitaukset ja taloja – kaiken elämän, mitä Chibuton kunnassa, Mosambikin maaseudulla eteläisessä Afrikassa silloin oli.

Reuters
Julkisuus on seurannut Rositaa syntymästä asti.
Julkisuus on seurannut Rositaa syntymästä asti.

Carolina Pedro Chirinoza istui puussa kolme päivää ilman ruokaa.

Sitten hän alkoi synnyttää.

Pullo kuohuvaa poksahtaa auki pihamaalla, jota sunnuntai-iltapäivän aurinko lämmittää mukavasti. Vieraat seisovat puoliympyrässä kakun ympärillä.

Kakun päällä lukee 15.

"Paljon onnea vaan", juhlavieraat laulavat portugaliksi pihapalmun varjossa.

Pöydän takana seisoo mies tyylikkäässä tummassa puvussa. Hänen vierellään on nainen, joka on pukeutunut leopardikuvioiseen designmekkoon.

Päivänsankari hymyilee heidän välissään. Hänellä on valkoinen mekko ja suuret pyöreät silmät.

Reuters
Vastasyntynyt Rosita ja hänen äitinsä Carolina pelastettiin Etelä-Afrikasta tulleeseen helikopteriin 1. maaliskuuta vuonna 2000.
Vastasyntynyt Rosita ja hänen äitinsä Carolina pelastettiin Etelä-Afrikasta tulleeseen helikopteriin 1. maaliskuuta vuonna 2000.

On maaliskuun 1. päivä vuonna 2015. Siitä on 15 vuotta, kun Rosita Mabuiango syntyi puussa keskellä tulvia.

Juhlaväen keskellä kulkee valokuvaaja Noticias-lehdestä. Rositan juhlat kiinnostavat, kaikkihan Mosambikissa ovat kuulleet hänestä.

Mutta Rositan vanhemmat eivät ole mukana. Syntymäpäivää isännöivät kummivanhemmat: kuuluisa muotisuunnittelija Ruth Varela ja tämän puoliso, liikemies Alfredo Maculuve.

Perheen kolmikerroksinen talo sijaitsee hyvässä kaupunginosassa Mosambikin pääkaupungissa Maputossa. Taloa ympäröi muuri, jonka päälle on viritetty piikkilankaa. Pihalla seisoo kolme komeata autoa.

"Olen onnekas tyttö", Rosita Mabuiango sanoo. "Olen elämässäni aina saanut sen, mitä olen tarvinnut."

Maaliskuussa 2000 vaatesuunnittelija Ruth Varela oli työmatkalla Lissabonissa, jossa hänen tuotantoaan esiteltiin muotinäytöksessä.

Tv-uutisissa Varelan silmiin osui kummallinen uutinen kotoa Mosambikista. Tulvien keskeltä oli pelastettu puussa synnyttänyt nainen ja tämän vauva.

Tv-kuvat näyttivät, kun heitä nostettiin helikopteriin. "Rosita on erityinen lapsi", Carolina-äiti sanoi uutisissa. Tosin monissa raporteissa häntä kutsuttiin Sofiaksi, joka on hänen lempinimensä.

Kuvat levisivät uutisiin eri puolilla maailmaa, Suomessakin. Uutinen oli ilahduttava mutta myös häiritsevä. Tulvat olivat ajaneet noin miljoona ihmistä pakoon kodeistaan, mutta tragedia kaukaisessa Afrikassa nousi maailmalla otsikoihin vasta, kun tapahtui jotain niin outoa kuin syntymä puussa.

Ruth Varela ei ajatellut puussa syntynyttä tyttöä sen enempää ennen kuin palasi kotiin Maputoon.

Pian sen jälkeen ovelle saapui ryhmä ihmisiä: valtion virkamiehiä, nuori äiti ja kolmeviikkoinen tyttövauva. He kysyivät, ryhtyisikö rouva Varela tämän erikoisesti maailmaan tulleen tytön kummitädiksi.

"En edelleenkään tiedä, miksi he tulivat minun luokseni", Varela sanoo.

Hän ei ole sukua Rositan perheelle eikä tuntenut heitä. Ilmeisesti joku hallituksessa oli tajunnut, että syntymästään maailmankuulu Rosita oli tyttö, josta Mosambikin pitäisi huolehtia hyvin.

Ruth Varela oli yllättynyt, mutta pyyntöön saattoi vastata vain yhdellä tavalla.

"Nyt ajattelen, että se oli Jumalan työtä, että Rosita tuotiin minun käsiini."

Jos syntyy tytöksi Mosambikiin, tilastot eivät lupaa hyvää elämälle.

Maa on maailman köyhimpiä. Se itsenäistyi Portugalin siirtomaavallasta vuonna 1975. Seurasi epäonnistunut sosialismi, pitkä sisällissota ja puutteessa elävä kansa.

Siihen aikaan kun Rosita syntyi – vuonna 2000 –, joka viides mosambikilainen lapsi kuoli ennen kuin ehti täyttää viisi vuotta, kertovat YK:n lastenjärjestön Unicefin raportit. Moni menehtyi jo synnytykseen.

Rositan vanhemmat elivät köyhyydessä. Normaalioloissa tyttö olisi syntynyt kotona tai puun alla. Sairaalaan ei olisi ollut varaa.

Rosita muutti kaiken.

Eva-Lotta Jansson
15-vuotias Rosita vietti syntymäpäiviään viime sunnuntaina Maputossa kummiensa kotona. Vierellä leopardiasuinen kummitäti Ruth Varela.
15-vuotias Rosita vietti syntymäpäiviään viime sunnuntaina Maputossa kummiensa kotona. Vierellä leopardiasuinen kummitäti Ruth Varela.

Mosambikin hallitus halusi pitää "erityisestä lapsesta" huolta, joten kunta antoi työpaikat sekä äidille että isälle. Kunta lahjoitti perheelle myös tontin ja auttoi rakentamaan sille oikeista tiilistä talon, johon tulee vettä ja sähköä.

Tavallaan Rosita oli ansainnut erikoiskohtelun. Hänen syntymänsä tuomaa julkisuutta pidettiin keskeisenä syynä siihen, että ulkomailta lahjoitettiin Mosambikiin noin puoli miljardia dollaria tulvatuhojen korjaamiseen.

Välillä Rosita sai lahjoja suoraan kotiinsa.

Siitä isän ja äidin ennestään huonot välit menivät poikki.

Rositan ollessa seitsemänvuotias oikeus tuomitsi isän menettämään huoltajuuden Rositaan. Oikeuden mukaan isä oli vienyt ja myynyt Rositalle lahjoitettuja tavaroita: sähkögeneraattorin, jääkaapin, aurinkopaneelin ja karjaa.

Rosita ei vielä ymmärtänyt kiistasta mitään. Hän jäi asumaan äidin luokse ja aloitti koulun.

Rosita muistaa sen hetken, kun äiti kertoi. Hän oli 12-vuotias. Äiti kertoi tulvasta, puusta ja siitä, kuinka heidät oli yhdessä pelastettu ihmeellisesti elämään.

"Minusta se tuntui ihan tavalliselta", Rosita sanoo. "Maailmassa tapahtuu paljon ihmeellisiä asioita."

Äidin kertomus auttoi kuitenkin ymmärtämään, miksi kotiin tuli välillä toimittajia ja valokuvaajia, pari kertaa ulkomailtakin.

Rositalle alkoi valjeta, että koko Mosambik tiesi hänestä. Muu maailmakaan ei ollut unohtanut: äiti Carolina kutsuttiin vierailulle Yhdysvaltoihin puhumaan kehitysavun puolesta.

Mosambikin hallitus, lahjoittajat ja moni muu halusi nimensä esiin Rositan hyväntekijänä. Mutta ne, joiden apu oli ratkaisevin – kummivanhemmat –, eivät halunneet julkisuutta. He vain auttoivat. He ajoivat säännöllisesti Maputosta muutaman tunnin matkan maalle Chibutoon.

Kun Rosita tarvitsi vaatteita, he ostivat.

Kun Rosita sairastui, he maksoivat hänet lääkäriin.

Kun kouluun tarvittiin kirjoja ja tarvikkeita, he hankkivat.

Kummitäti Varela menestyi vaatealalla, ja kummisetä Maculuven painotalo kasvoi. Heillä oli mistä jakaa, ja he halusivat antaa. He tukivat samalla tavalla myös Rositan kolmea sisarusta ja muutamaa muuta kummilastaan.

Unicefin tilastojen mukaan joka toinen lapsi Mosambikissa joutuu jättämään koulun kesken ennen peruskoulun päättämistä. Tyttöjen tilasto on vielä huonompi.

Rosita kävi peruskoulun loppuun.

Ilta-aurinko alkaa jo laskea Maputossa, kun juhlaväki viimein pääsee kakun kimppuun. Rosita leikkaa ensimmäisen palan ja vie kummisedälleen. Toinen menee kummitädille.

Sitten kuullaan vanhuksen ohjeita. Kummitädin äiti Julia Matavele astuu keskelle juhlaväkeä ja sanoo kovalla äänellä:

"Rosita, olet tullut ikään, jossa pojat alkavat lähennellä. Älä anna kenenkään pojan koskea rintojasi, koska saatat pitää siitä ja se voi johtaa kaikenlaiseen", hän sanoo.

Vieraat nauravat, moni vaivautuneesti. Rosita katselee hämillään maahan.

Suorasukainen vanhus taitaa kuitenkin tietää, mistä puhuu. Lapsiavioliitot ja teiniraskaudet ovat Mosambikissa arkipäivää – joka toinen tyttö menee, tai joutuu, naimisiin ennen kuin täyttää 18. Rositakin tietää kotiseudultaan Chibutosta kavereita, jotka ovat hänen iässään jo synnyttäneet.

Mutta nyt Rosita on pääkaupungissa. Ja maaseutuun verrattuna Maputo on eri maailma: on tornitaloja, esplanadit täynnä autoja, liikemiehiä tummissa puvuissa, hienoja ravintoloita ja ulkomaalaisia.

Parinkymmenen viime vuoden aikana Mosambikin budjetista yli puolet on monena vuonna tullut ulkomaiden, erityisesti Suomen ja muiden Pohjoismaiden, antamasta kehitysavusta.

Ne, joilla on, ovat antaneet.

Nyt Mosambik muuttuu. Talous porskuttaa, ja maahan virtaa investointeja. Oli sitten avun tai talouskasvun ansiota, lapsikuolleisuus on vähentynyt roimasti. Nyt yhdeksän kymmenestä lapsesta selviää yli viisivuotiaaksi.

Rosita muutti Maputoon kummivanhempien luokse runsas vuosi sitten, koska äiti ja kummit halusivat hänen pääsevän hyvään lukioon. Tavoite on päästä kahden vuoden päästä yliopistoon.

Niin pitkälle harvat Mosambikin maaseudun tytöt edelleenkään pääsevät.

"Toivon, että Rositasta tulee menestyvä nainen", kummitäti Varela sanoo. "Ei vain Mosambikissa, vaan maailmassa."

Ainakin Rositalla on nyt mahdollisuus saada tietoa maailmasta. Hänellä on kännykkä ja internetyhteys. Kummivanhempien olohuoneessa on valtava digitelevisio, joka näyttää satelliitin kautta jalkapalloa Euroopasta. Rosita katsoo usein suosikkiseuransa FC Barcelonan pelejä.

Hän pelaa itsekin jalkapalloa, laitapuolustajana.

Rosita käyttää Facebookia ja lukee uutisia netistä. Kuva hänen pelastamisestaan helikopteriin löytyy yhä internetistä, ja miljoonat ihmiset muistavat sen kuvan. Rosita ei ole sitä koskaan nähnyt. Häntä ei ole kiinnostanut.

Mosambikin uutisissa – ei juurikaan maailmalla – on taas alkuvuodesta kerrottu tulvista. Niistä on kärsitty maan pohjoisosissa. "Minä en ole koskaan kokenut tulvaa", Rosita sanoo. "Olen nähnyt sitä vain televisiossa."

Koulun piha kuhisee. Oppilaita on 4 000 – niin paljon, että he opiskelevat kolmessa vuorossa. Aamuvuoro järjestyy sisäpihalle aamunavaukseen pulinan saattelemana.

Polanan lukio on pääkaupungin parhaita kouluja, mutta rakennuksen harmaa betoni lohkeilee. Luokista puuttuu ikkunoita. Oppilaille on käytössä vain yksi tietokone.

"Mosambik, meidän loistava isänmaamme", oppilaat laulavat yhteen ääneen kansallislaulua.

Mosambikin kuuluisin tyttö seisoo jonossa ja näyttää tavalliselta teiniltä. Sitä Rosita välillä toivoisi olevansa, tavallinen.

Rosita on kertonut vain muutamille luokkatovereille olevansa se puussa syntynyt tyttö.

Koulukaverit tekivät siitä pilkkaa.

Eva-Lotta Jansson
Rosita käy arvostettua Polanan lukiota Maputossa. Kahden vuoden kuluttua tavoitteena on päästä yliopistoon.
Rosita käy arvostettua Polanan lukiota Maputossa. Kahden vuoden kuluttua tavoitteena on päästä yliopistoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat