Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläismies aikoo hiihtää läpi keväisen Suomen – ja ottaa mukaansa 150 tavaraa

Tuukka Järvinen aikoo hiihtää kuukaudessa Virolahdelta Jäämerelle

Sunnuntai
 

Mika Ranta / HS
Tämän kaiken Tuukka Järvinen ottaa mukaansa hiihtäessään Suomen halki.
Tämän kaiken Tuukka Järvinen ottaa mukaansa hiihtäessään Suomen halki.

Kaksikymmentäneljä paria sukkia. Kahdettoista alushousut. Kymmenen kerraston paitaa. Kolmet sukset. Seitsemän pipoa. Seitsemät hanskat. Piikkimatto. Selänlämmitin. Hiihtoasuja.

Pitkiä alushousuja. Termospulloja. Glukoositabletteja. Kahvia. Otsalamppu. Makuupussi. Veikko Huovisen Talvituristi ja Veitikka. Mestarihiihtäjä Susi-Kalle Oikaraisen elämäkerta.

Tässä on vain murto-osa siitä 150 esineen varustevuoresta, joka täyttää rivitalon olohuoneen Helsingin Tapanilassa.

Tuukka Järvinen, 42, pakkaa tavaroitaan kahteen 150-litraiseen varustesäkkiin.

Tänään sunnuntaina Järvinen ja 28 muuta lähtevät aamulla hiihtämään Suomenlahden rannalta Virolahdelta. Heidän määränpäänsä on Jäämerellä. Sinne on tarkoitus saapua 9. huhtikuuta. Sitä ennen pitää hiihtää 1 800 kilometriä Suomen itärajaa pitkin.

Tapahtuman nimi on Hiihtäen halki Suomen, HHS. Järvinen on haaveillut siitä vuosia.

Kaikki alkoi vedonlyönnistä ja viskipullosta.

Runsaat parikymmentä vuotta sitten Tuukka Järvinen oli kuntosalilla kaverinsa kanssa ja puhui juoksemisesta. He löivät Chivas Regal -viskipullosta vetoa. Pystyisikö Järvinen juoksemaan maratonin harjoittelematta?

Valkeakosken maratonilla kaveri ajoi pyörällä vieressä ja valvoi, ettei Järvinen kävele metriäkään. Järvinen voitti.

"Siitä jäi kytö. Halu itsensä voittamiseen", Järvinen sanoo.

Siitä alkoi myös Järvisen omalaatuinen tapa urheilla. Viime kesänä hän juoksi kahdessa päivässä Kannaksen poikki Laatokalta Terijoelle, 130 kilometriä. Pari ystävää pyöräili saman matkan, yksi ajoi huoltoautoa. Matkan varrella he kävivät katsomassa Järvisen isoäidin entistä kotipaikkaa.

Järvinen on juossut tusinan verran maratoneja ja muutaman maratonia pitemmän ultrajuoksun. Hän on osallistunut neljä kertaa Rajalta rajalle -hiihtoon: 440 kilometriä viikossa Kuusamosta Tornioon.

Hänen hiihtohimonsa alkoi yhtä järjettömästi kuin juokseminen. Järvinen osallistui 1990-luvun lopussa 70 kilometrin Tervahiihtoon Oulussa lainasuksilla ja lainavaatteissa. Matka meni tasatyönnöllä.

Järvinen vierastaa nykypäivän liikuntakulttuuria, jossa pääosassa ovat mittarit, sykealueet ja kaloritaulukot.

"Minua ärsyttää, että juostakseen pitäisi mennä juoksukouluun. Se kertoo tästä ajasta. Miten vieraantuneita ihmiset ovat kehonsa ja rajojensa tunnistamisesta", Järvinen sanoo.

Hän pelasi aikanaan salibandya SM-sarjassa, mutta kestävyysurheilijana hän on analogisen ajan luomu-urheilija. Hän ei pidä kirjaa tuloksistaan. Hän ei käytä sykemittaria eikä GPS-kelloa. Hän ei tankkaa proteiinirahkaa eikä punnitse aterioitaan.

Järvinen syö lautasellisen kaurapuuroa, juo kupin kahvia ja lähtee kesäaamuna kello 7 juoksemaan.

Hän hiihtää, soutaa, vaeltaa, nostelee painoja. Hän ei venyttele tai huolla kehoaan. Hän yrittää kuunnella sitä ja toimia sen mukaan.

Hiihtäen halki Suomen -tapahtuma sai alkunsa sulkavalaisen opettajan Paavo Immosen unelmasta, jonka hän päätti viimein toteuttaa täytettyään 50 vuotta.

Talvella 1998 Immonen otti kuukauden loman ja lähti hiihtämään Suomen itärajaa pitkin pohjoista kohti. Hän hiihti pääasiassa rajavartijoiden latuja. Rajamiehet auttoivat häntä, saunottivat ja majoittivat raja-asemilla. Vajaassa kuukaudessa Immonen saapui Nuorgamiin hiihdettyään 1 700 kilometriä.

Immonen mainitsi urakastaan ohimennen muille himohiihtäjille yhtenä iltana Rajalta rajalle -hiihdon yhteydessä. Muut innostuivat.

"He kysyivät, milloin järjestät meille saman", Immonen kertoo.

Vuonna 2002 Immonen toteutti toiveen. Sen jälkeen, parin vuoden välein, kolmisenkymmentä henkeä on hiihtänyt Suomen halki etelästä pohjoiseen. Mukana on myös vain osan matkasta hiihtäviä. Tänään alkava HHS on järjestyksessään jo seitsemäs.

Hiihtovaellukseen on tullut osallistujia Suomen lisäksi useista Euroopan maista sekä Yhdysvalloista ja Japanista asti.

Mukaan voidaan ottaa vain 30 hiihtäjää, muuten loppuvat majoitustilat. Immosen mukaan yli kahdestasadasta tähän mennessä osallistuneesta vain yksi on keskeyttänyt. Syynä oli lumisokeus.

HHS on tiettävästi maailman pisin opastettu hiihtovaellus. Hiihtopäiviä on kaikkiaan 33. Päivittäin hiihdetään keskimäärin 57 kilometriä.

Vauhti on verkkainen. "Sellainen, ettei paita kastu", Immonen sanoo.

Tänä vuonna alkuosuuksista on tulossa hyvin hankalia, sillä lumi on vähissä Etelä-Suomessa. Järvien jäillä ladut ovat osin veden peitossa. Jos latua ei ole, hiihtäjät kävelevät ja kantavat suksiaan.

Immonen on käynyt lähes päivittäin tarkistamassa lumitilanteen ja pahimmat paikat. Hän pystyttää hiihtäjille omat varoitus- ja liikennemerkit latujen varteen.

Tapahtuma on mittava logistinen operaatio, jota Paavo Immonen pyörittää poikansa Jussin ja huoltoryhmän kanssa. Majapaikkoina ovat entiset kyläkoulut, matkailumaatilat ja mökkikylät.

Huoltoauto kuljettaa varusteita majapaikasta seuraavaan. Hiihtäjien edellä ja perässä ajaa moottorikelkka. Kelkka tekee tarvittaessa latua. Muuten käytössä ovat rajamiesten ladut ja latuverkostot.

Paikalliset kylätoimikunnat huolehtivat majoituksesta ja laittavat hiihtäjille illaksi komean pitopöydän. Joka ilta hiihdon päälle saunotaan. Sitten syödään, huolletaan sukset ja nukutaan. Sama rutiini 33 päivän ajan.

Ruokaa on tankattava valtavasti. Päivän kulutus on helposti 5 000 kilokaloria. Aamiaisella hiihtäjät pakkaavat mukaansa päivän eväät ja juomat. Leipiä, leikkeleitä, suklaata, rusinoita, energiapatukoita. Lihalientä, mehua ja urheilujuomaa kuluu litratolkulla.

Osallistujamaksu on lähempänä viittätuhatta euroa. Se menee Paavo Immosen mukaan järjestämiskuluihin. Suurin osa hiihdosta tapahtuu erämaassa kaukana asutuksesta.

Pitkien hiihtovaellusten osallistujat ovat yleensä eläkeikäisiä tervaskantoja.

Olen tuntenut Tuukka Järvisen vuosia, mutta silti on pakko ihmetellä, mitä nelikymppinen kolmen lapsen perheenisä hakee tällaiselta matkalta.

Tuukka Järvinen on joutunut ottamaan lainaa hiihtoa varten. Hän on hankkinut varusteita. Tehnyt soittolistat pitkille taipaleille ja ladannut äänikirjoja. Tapio Rautavaaraa, Suomi-iskelmää, Mika Waltaria.

"Haluan kokea sen fiiliksen, kun Jäämeri lähestyy. Meren voi jo haistaa. Takana on 1 800 kilometriä", Järvinen sanoo.

Hiihto on lepoa. Ei tarvitse miettiä töitä, suorittaa ja säätää aikatauluja. Vain hiihtää.

"Kun ihminen hikoilee, hän on tyytyväinen. Se on selkeä olotila."

Tunteeseen kuuluu välillä pieni kipu ja väsymys, hyvä rasitus, jonka jokainen fyysistä työtä tehnyt tunnistaa.

Järvinen kutsuu hiihtovaellusta "nykyajan tutkimusmatkailuksi". Hidas eteneminen mereltä merelle pitkin asumattomia seutuja. Reitin varrella voi nähdä ahman, suden, karhun ja hirven jälkiä, joskus itse eläimiäkin. Karuja seutuja, upeita maisemia.

Järvinen on työnjohtajana yrityksessä, joka tekee maisemointeja ja vihertöitä. Hän käyttää hiihtoon vuosilomansa. Hänellä on 8-, 6-, ja 4-vuotiaat lapset. Järvisen puoliso Marfa Paukku on suhtautunut kannustavasti.

"Ei ole tarvinnut riidellä. Se on vain viisi viikkoa elämästä", Paukku sanoo. Hän on itse hiihtänyt kilpaa nuorena.

Tuukka Järvistä mietityttää, miten paluu arkeen onnistuu yli kuukauden hiihtovaelluksen jälkeen. Iskeekö masennus? Tuleeko eheytynyt olo? Vai lähteekö hän hiihtämään takaisin päin?

Tuukka Järvisen hiihtoa Suomen halki seurataan sunnuntaisivuilla ja hs.fi:ssä.

Nämä ovat kolme tärkeintä asiaa 1800 kilometrin hiihtovaelluksella
Nämä ovat kolme tärkeintä asiaa 1800 kilometrin hiihtovaelluksella
Tuukka Järvinen hiihtää 33 päivässä Suomen halki. Hän kertoo, mitkä ovat tärkeimmät kolme tärkeintä varustetta 1800 kilometrin hiihtovaelluksella. Järvinen paljastaa myös, mikä on suurin riski hiihtourakassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat