Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi suhtautuu varovaisesti lääkekannabikseen

Sunnuntai
 

Lääkevirasto fimea myönsi vuonna 2012 Suomessa myyntiluvan kannabinoideja sisältävälle Sativex-suusumutteelle, jota käytetään lihasjäykkyyden hoitoon MS-taudissa.

Sativexin lisäksi Suomessa on voinut hakea Fimealta erityislupaa muiden kannabisvalmisteiden lääkekäyttöön.

Fimeassa erityislupahakemuksia on käsitelty vuosittain noin 60.

Lääkekannabiksen käyttäjien yhdistyksen arvion mukaan Suomessa on runsaat 200 lääkekannabiksen käyttäjää, joista valtaosa käyttää kannabiksen kukintoja.

Yhdistyksen mukaan Suomessa on viisi lääkäriä, jotka ovat kirjoittaneet suosituksia lääkinnälliselle kannabikselle. Kannabiksella lääkitään Suomessa esimerkiksi MS-tautia, reumasairauksia, nivelkipuja ja migreeniä.

Kunnolla tutkittuja kannabiksen hoidon aiheita on vain muutamia, ja niissäkin kannabis on teholtaan korkeintaan muiden lääkkeiden tasoa, sanoo farmakologian professori Esa Korpi Helsingin yliopistosta.

Kannabiksen yksi ongelma on se, että se väsyttää.

"Kannabis on hyvin väsyttävä, ja jos sitä käytetään esimerkiksi kivun lievittämiseen, potilas voi olla niin väsynyt, ettei kykene suoriutumaan päivän töistä. Ongelma on myös se, että kannabis vaikuttaa motoriikkaan", Korpi kertoo.

Korven mukaan kannabidioliin eli CBD:hen saattaa liittyä lääkemahdollisuuksia. Samoin endokannabinoidijärjestelmän muuntelusta sairauksien hoidossa on esitetty monenlaisia visioita, mutta tieteelliset läpimurrot puuttuvat, hän sanoo.

Ongelma on se, että kannabinoidit vaikuttavat elimistöön niin monimutkaisesti, että saatavan tehon ja haittavaikutusten ennakointi on vaikeaa.

"Kannabinoidireseptoreita on ympäri kehoa. Systeemi on levinnyt monelle elimistön alueelle. Jos siihen vaikutetaan, niin vaikutus leviää moniin elimiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat