Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä tulee sanonta "kaikki reilassa"?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat

Rakkaat ystävät! Viimekertainen kysymys keltaisen Jaffan juottamisesta sairaalle lapselle kirvoitti monia kirjeitä. Erika Voutilainen kertoo: "Kuulin muutama vuosi sitten ensihoitajaopiskelijalta, että syy suositella sitä oli juoman voimakkaassa värissä. Siitä erottui hyvin, jos oksennuksessa oli verta. Keltainen Jaffa oli siis diagnostinen apuväline, josta oli oksennettaessa helpompi päätellä, oliko kyseessä tavallista vatsatautia vakavampi akuutti tila."

Oli myös puhetta naisten puhuttelusta. Pasi Ockenström kirjoittaa: "Ms-termille ei käsityksesi mukaan ole suomalaista vastinetta. Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, etteikö suomen kielessä olisi sopivia termejä. Suomen kielessä, jos missä, on nimitys mitä erilaisimmille sukulaisuussuhteille ja siviilisäädyille. Yhtenä esimerkkinä tar-pääte, jota ei haluta käyttää nykyään tasa-arvon nimissä. Meillä voisi näin ollen olla eri nimitys Ms/Miss-säädyille. Esimerkiksi neito/neiti tai mikä muu tahansa suomen kielen loistavasta sanojen repertuaarista."

Nimimerkki Tittelit kunniaan kirjoittaa: "Ehdotan, että seurataan Saksan esimerkkiä. Siellä määrättiin jo vuonna 1972, että kaikkia naisia kutsutaan tittelillä Frau ja neidittely eli Fräulein jäi pois. Mutta siis konkreettisesti: kutsuttakoon kaikkia aikuisia naisia rouviksi, siviilisäätyyn katsomatta."

Sitten kysymyksiin.

 

Miten pitää menetellä, jos kiitoskorttien lähettäminen on venähtänyt turhan pitkäksi (yli puoli vuotta) ja hääpari on jo ehtinyt päätyä eroamaan. Mitä pitäisi tehdä vai pitäisikö olla tekemättä mitään? Löytyisikö lukupiirin käytöstaiturilta ohjetta tähän tilanteeseen?

– Morsiamen äiti

 

Olin viime kesänä häissä, joiden jälkeen en saanut kiitoskorttia. Juhlapari on yhä yksissä, ja muistelemme kaikki juhlaa ilolla – korttia en jäänyt kaipaamaan.

Etiketin sijaan miettisin nyt tunnekokemusta. Varsinkin jos asia tuntuu kipeältä, voi kortit unohtaa.

Lukupiirini psykologin kanssa pohdimme, mikä voisi nyt olla eronneen nuoren parin itsensä kannalta paras ratkaisu.

Ensinnäkin, mitään ei ole pakko tehdä. Vieraat eivät odota kortteja tai pahastu.

Toisaalta, voihan ex-pariskunnalle olla jopa tärkeää saada viestittyä erosta. Silloin kortit olisivat keino kiitoksen ohessa ilmaista, että nyt meille kävi näin.

"Jos jonkinlainen tiedonanto häävieraille tuntuisi auttavan omaa prosessia eteenpäin, niin mikäpä siinä", psykologi pohti. "Mutta taakkaa en siitä suosittele ottamaan."

Itse ajattelen, että erosta tiedottaminen hääkorteilla vaatii sellaista lujuutta ja huumorintajua, jota erotilanteessa harvalta meistä löytyy.

"Eroaminen on yleensä jo itsessään niin raskasta ja ikävää, että mielestäni siinä tilanteessa saa miettiä ihan itseään", psykologi totesi.

 

Rauman lähellä sijaitsee etenkin mökkeilijöiden suosima Reilan kylä. Reilan tienviitat ohittaessani olen usein pohtinut, mistä sanonta "kaikki reilassa" tulee. Onko tuolla sanonnan reilalla jotain tekemistä Reila-kylän kanssa? Uskon kyllä, että Reilassa asiat ovat useimmiten reilassa.

– Katariina

 

Reilan kylään sanonta ei liity, vaikka toivoaksemme siellä asiat ovatkin mallillaan.

Sain ilokseni taas syyn soittaa Kotimaisten kielten keskukseen. Sen sanakirjoista selvisi, että reila tulee ruotsin sanasta "reda", joka taas merkitsee muotoa, selkoa, järjestystä – siis reilassa oloa.

D-äänne ei kieleemme kuulu, ja siksi konsonantti on vaihtunut matkalla. Nykymuodossaan ilmaisu on tullut kirjakieleen 1800-luvun lopulla.

Sitten on tietysti vielä reilaaminen, joka viittaa junamatkailuun ja tulee sanasta "interrail". Reilan kylään ei pääse junalla, mutta Matkahuolto palvelee.

 

Olen herkkä aivastelemaan, ja mieheni muistaa aina toivottaa minulle terveydeksi. Olemme kuitenkin erimielisiä siitä, kuuluuko sen jälkeen kiittää. Alakoulun äidinkielen opettajani moitti erästä luokkatoveriani tämän kiitettyä terveydeksi-toivotuksesta. Mieheni taas harmistuu, kun en kiitä häntä. Kumpi meistä on oikeassa?

– Heinänuhainen

 

Terveydeksi-toivotuksesta kiittäminen on hyvin yleistä sekä meillä että muualla. Ja vaikka jokin sen kieltävä etikettisääntö tai taikausko kulttuurihistorian uumenista löytyisikin, mielestäni äidinkielen opettaja on ollut tässä tilanteessa tahditon. Ei toista saa kiitoksesta moittia! Aito kohteliaisuus ei ole sääntöjen noudattamista vaan huomaavaisuutta. Kotoisen pulmanne ratkaisen näin: jos mies toivoo kiitosta, kiitä häntä. Hän puolestaan voi olla kiittämättä sinua, jos niin on paras.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat