Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohdin uusia viisumini Venäjälle – onnekseni tyhmyydestä sakotetaan

Sunnuntai
 

Totuus valkeni minulle viime tiistaina, kun avasin passini: Venäjän-viisumini voimassaloaika oli päättynyt kuusi päivää aiemmin. Olin maassa laittomasti.

Tilanne ei ole Venäjällä mikään vitsi. Tärkeintä on päästä nopeasti ja laillisesti ulos maasta, sen jälkeen voi hakea uutta viisumia esimerkiksi Helsingistä. Jos yrittää livahtaa rajan yli muina miehiä ja kärähtää rajalla, on todennäköinen seuraus viiden vuoden maahantulokielto.

Šeremetjevon lentokentällä sijaitseva konsulipiste jakaa erillisiä maastapoistumisviisumeita. Mutta ei, he eivät voineet auttaa, koska viisumin voimassaolon päättymisestä oli kulunut yli kolme vuorokautta. Sitten ulkomaalaisvirastoon Pokrovka-kadulle samalla lopputuloksella. Viraston päällikkö totesi ykskantaan, etteivät he ole voineet ratkaista hallintorikkomusasioita enää kahteen vuoteen. Että menepäs oikeuteen.

Asuinalueeni poliisiaseman ulkomaalaisosastolla tapasin kapteeni Aleksein ja luutnantti Igorin. Pyysin heitä syyttämään minua hallintorikkomuksesta ja viemään asian oikeuteen.

Miesten mukaan asiassa oli vain yksi lain sallima ratkaisu: sakot, karkotus ja viiden vuoden maahantulokielto. Lomake eteen ja vastaamaan, kuinka näin pääsi käymään.

"Palasin Moskovaan, päätä särki, kuume nousi . . ."

"Palasit Moskovaan, niin mistä?" Igor kysyi.

"No kun ensin olin Ukrainassa ja . . ."

"Häh, Ukrainassa!" Igor riemastui. "Mikset heti sanonut? Donetskissa ja Luhanskissa raportoimassa siviilien kärsimyksistä, vai?"

Näinhän asia itse asiassa juuri oli. Ja sota kuulosti miliisien mielestä paljon paremmalta syyltä hallintorikkomukseen kuin kuume ja päänsärky.

Perjantaiaamuna kävelin Igorin perässä Zamoskoretskin oikeustalolle. Portailla muistin, kuka tässä viimeksi seisoi toimittajien haastateltavana: oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi, joka sai joulukuussa ehdollisen vankeustuomion, muka petoksista. Pikkuveli Oleg Navalnyi sai ehdotonta.

Huono enne. Soitto asianajajalle oli vahvistanut, etteivät miliisien uhkailut olleet perusteettomia. Muualla Venäjällä karkotusperusteeksi tarvitaan kaksi rikettä, mutta Moskovassa ja Pietarissa riittää uuden lain mukaan yksikin erhe.

Ja kaiken kukkuraksi oli perjantai ja 13. päivä.

Liittovaltion tuomarin Natalija Susinan pieni työhuone ei vastannut kuvaani oikeussalista, mutta tuomari itse oli tarkan oikeudenjakajan perikuva. Hän aukaisi luutnantti Igorin ojentaman asiakirjanipun nopeasti juuri siltä sivulta, johon kapteeni Aleksei oli unohtanut alkuperäisen "päätä särki" -sössötykseni.

"Tässähän selitetään koko asia aivan eri tavalla!"

"No kun, eh, alun perin . . ."

Käytävässä vatsaa väänsi, tuomionkirjoitus tuntui kestävän ikuisuuden. Kunnes Igor tuli uutisineen: selvisit viiden tonnin sakoilla! Nyt pitää vain matkustaa Helsinkiin hakemaan kertaviisumia että pääsee takaisin hakemaan monikertaviisumia.

Aurinko paistoi ja byrokratia tuntui luonnolliselta osalta järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Ja vajaan 80 euron sakot olisivat puolestani voineet olla vaikka suuremmat.

"Emmekös me venäläiset ole hyviä ihmisiä?" luutnantti Igor kysyi kävellessämme ulos oikeustalosta.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat