Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyhä Urho karkoitti myrkky­sammakot Suomesta ja heinäsirkat maamme viiniviljelmiltä

Sunnuntai
 
Independent Picture Service Alamy
Heinäsirkkaa pitelevä Pyhä Urho seisoo Menahgan kaupungissa Minnesotassa.
Heinäsirkkaa pitelevä Pyhä Urho seisoo Menahgan kaupungissa Minnesotassa. Kuva: Independent Picture Service Alamy

Huomenna maanantaina Yhdysvalloissa ja Kanadassa vietetään St. Urho's Daytä eli Suomen suojeluspyhimyksen Pyhän Urhon päivää.

Luitte oikein: Suomen suojeluspyhimyksen.

Merkkipäivän tempaisivat tuulesta Minnesotan amerikansuomalaiset maaliskuussa 1956, hyvin pian sen jälkeen kun Urho Kekkonen oli valittu Suomen presidentiksi.

Legendan synnystä on useita tarinoita.

Yhden version mukaan Pyhä Urho sai alkunsa 17. 3. 1956 Virginian kaupungissa irlantilaisten juhliessa Pyhää Patrickiaan. Kyseisen sankarin kerrotaan karkottaneen käärmeet Irlannista.

Patrickin-päivän juhlissa paikallisen Ketolan tavaratalon osastopäällikkö, amerikansuomalainen Richard Mattson alkoi iskeä tarinaa suomalaisesta pyhimyksestä, joka hääti myrkkysammakot pois Suomesta. Tähän häntä yllytti amerikanirlantilainen työtoveri, rouva Gene McCavic.

Nämä kaksi kirjoittivat Pyhälle Urholle tahallisen kömpelöllä finglishillä eli suomen ja englannin sekoituksella oodin, jossa Urho kasvaa piimällä ja "kalamojakalla" (amerikansuomalainen kalakeitto) niin väkeväksi ja vahvaääniseksi, että sammakotkin säikähtävät.

Hieman myöhemmin minnesotalaisessa Bemidjin yliopistossa psykologiaa opettanut Sulo Havumäki kehitteli legendasta uuden version, jossa Pyhä Urho karkottaa heinäsirkat suomalaisilta viiniviljelmiltä.

Luitte oikein: suomalaisilta viiniviljelmiltä.

Maaliskuista merkkipäivää on sittemmin vietetty ainakin Minnesotan suomalaiskaupungeissa Menahgassa, New York Millsissä ja Wolf Lakessa esimerkiksi Pyhän Urhon ritarikunnan organisoimalla paraatilla, pukeutumalla heinäsirkkojen ja viinirypäleiden kunniaksi vihreään ja violettiin, golfaamalla jäätyneellä järvellä ja järjestämällä vahdinvaihto Menahgan Pyhän Urhon patsaalla.

Michiganin Kalevaan pystytettiin 16. 3.1999 kookas heinäsirkkaveistos. Suomalaistaustaisille St. Urho's Day on vapaapäivä.

Suomessa Pyhää Urhoa ovat vuodesta 1987 alkaen juhlineet Turun yliopiston folkloristiikan opiskelijat. 2013 yliopistossa julkaistiin aiheesta kirja ja järjestettiin näyttely.

Helsingin keskustassa on vuodesta 1973 toiminut Helsingin yliopiston Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan perustama St. Urho's Pub eli Urkin baari. Ravintolan nimeen saatiin aikanaan lupa presidentti Urho Kekkoselta, osakunnan kunniajäseneltä.

Pyhän Urhon fanit Yhdysvalloista ja Kanadasta ovat vuosien varrella lähetelleet pubiin erilaisia tervehdyksiä. Ovatpa jotkut käyneet siellä pyhiinvaellusmatkallakin.

Huomenna Urkin baari on suljettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat