Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouskriisi on tehnyt Karjalankin asukkaista ilottomia

Rajavartija tivasi Amerikan-matkasta, pilkkijät vaikenivat ja tuttu rakentaja mietti muuttoa Suomeen, kun toimittaja vieraili Karjalan-mökillään.

Sunnuntai
 
Jussi KOnttisen albumi
Laatokka tarjosi mökkeilijöille parastaan.
Laatokka tarjosi mökkeilijöille parastaan. Kuva: Jussi KOnttisen albumi
Toimittaja vuokrasi tontin Karjalasta ja rakennutti sille mökin.

Venäjän raja-aseman virkailija tuijotti pitkään passiani ja kysyi viimein: "Kauanko olitte Yhdysvalloissa? Asutteko siellä vai kävittekö vain?"

Kysymys oli hämmästyttävä, sillä olin ylittämässä Suomen ja Venäjän rajaa päästäkseni kesämökillemme Laatokan Karjalaan.

"Mitä väliä sillä on?" naurahdin. "Suurta väliä", miesvirkailija vastasi. Lopulta hän leimasi passini ja luovutti sen asiallisesti takaisin.

Tapaus on kuvaava esimerkki ilmapiirin muutoksesta Venäjällä. Yhdysvaltain leima passissa herättää samanlaisia epäilyjä kuin Israelin leima arabimaissa.

Maailmanpolitiikka näkyy Karjalassakin: edellisellä viikolla Venäjä järjesti Laatokalla isot sotaharjoitukset.

Kevättalvinen Laatokka oli upeaa vastapainoa Helsingin vesikeleille. Autolla pääsi tällä kertaa perille suoraan mökkimme laituriin jäätä pitkin.

Jyrkiltä rantakallioita valui jääputouksia, jotka toivat mieleen Laatokalla viihtyneen Nikolai Rörichin maalaukset.

Otimme talvesta ilon irti. Hakkasin jäähän avannon, jossa pääsi kastautumaan. Pelloilla pystyi hiihtämään.

Euroopan suurin järvi oli peilijäässä, kun jään päälle satanut vesi oli jäätynyt. Vuonoissa ja salmissa olisi riittänyt kymmeniä kilometrejä luisteltavaa – jos vain luistimet olisivat sattuneet mukaan. Onneksi edes perheen vanhimmalla lapsella olivat.

Pilkkiyrityksemme eivät tuottaneet tulosta, vaikka olimme ripotelleet avantoon naapurin neuvon mukaisesti ohraa. Sen sijaan perheen pienimmältä juuttui pilkkiavantoon jalka ja toiselta lapselta putosi sinne tuura. Molemmat saatiin ylös.

Mökillä ollessamme Moskovassa murhattiin oppositiopoliitikko Boris Nemtsov. Laatokalla järkyttävä tapaus tuntui jäävän sivuun.

Mökkimme edustalla aukeava lahti täyttyi pilkkijöistä myös murhaa seuranneena aamuna. Jokainen pilkkijä istui umpimielisen näköisenä reiällään, osalla oli seuranaan votkapullo. Vaikea sanoa, mitä pilkkijät miettivät, mutta tuskin Nemtsovia. Jeltsinin suosikki, elämäniloa puhkunut moskovanjuutalainen älykkö ja naistenmies on kaukana näiden äijien mielenmaisemasta, eikä Moskovan tapahtumilla aina näytä olevan yhteyttä tänne – vaikka lopulta onkin.

Iloisilta pilkkiukot eivät kyllä vaikuttaneet.

"Niin kuin kaikilla muillakin", huokaisi naapurini Vanja surumielisesti, kun kyselin, miten hänellä menee. Ruplan romahdus ja talouskriisi on tehnyt elämästä Karjalassa kalliimpaa. Valion tuotteet ovat ehtyneet lähikaupungin marketista, ja ostin sieltä lähes viimeisen ukrainalaisen olutpullon, kun kesällä ukrainalaismerkkejä oli hyllyssä paljon.

Kun Suomi luovutti Karjalan Neuvostoliitolle, iso osa uusista asukkaista tuli Ukrainasta. Nyt Laatokan Karjalaan on asettunut muutama pakolaisperhe Itä-Ukrainasta.

Vaikka Venäjä on kriisissä, grynderit näyttäisivät Laatokalla porskuttavan.

Viime kesänä mökkimme toisella puolella oleva pelto pilkkoutui mökkitonteiksi, joille on alkanut nousta kopperoita. Nyt toisenkin puolen pelto on lohkottu, ja sinne on kyhäilty perustuksia ja vajoja, joita pellon ostanut paikallinen Denis pystytti.

Kunnalta vuokratun tontin voi yksityistää, kunhan sille on ensin rakentanut. Usein tuo rakennus on muutaman neliön puukoppero.

Maisema muuttuu: pellot rakennetaan umpeen, ja vanhat suomalaistalot jäävät nousevien mökkien taakse. Kohta täällä eletään kuin mökkikylässä.

Mökkimme rakentajan Sašan mukaan ne, joilla on varoja, säilövät niitä tontteihin. Vielä kesällä Sašan bisnekset tuntuivat rullaavan, mutta nyt kukaan ei halua hänen mukaansa rakentaa. Venäjän muuttunut ilmapiirikään ei miellytä. "Tästä maasta täytyy ottaa hatkat", hän sanoo.

Saša etsii hirsihommia Suomesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat