Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos Suomella olisi selkärankaa, se tarjoaisi Edward Snowdenille turvapaikan

Jos Suomi toimisi arvojensa mukaisesti, se kutsuisi Edward Snowdenin heti Suomeen. Emme kääntäisi selkäämme kuten aikoinaan Solženitsynille.

Sunnuntai
 
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Kesällä 2011 istuin huippuneurokirurgi Juha Hernesniemen kanssa hotellissa Intian Mumbaissa ja esitin kysymyksen: ketä maailmassa olet ihaillut kaikkein eniten?

" Aleksandr Solženitsyniä ", Hernesniemi vastasi heti, vaikka olin odottanut, että hän valitsee jonkun aivokirurgian pioneerin.

"Hän kaatoi yksin Neuvostoliiton."

Se oli hyvä vastaus. Kirjailija Solženitsyn oli Neuvostoliiton suurin toisinajattelija. Hän saattoi olla yksi maailmanhistorian rohkeimmista totuudenpuhujista. Suomi toki käänsi hänelle selkänsä – kevyesti kuin välioven.

Solženitsynin kirja Vankileirien saaristo paljasti Neuvostoliiton vankileirien kauheuden. Kirja sensuroitiin Suomessa Kekkosen käskystä vuonna 1974, ja arvellaan Kekkosen saaneen ohjeistuksen idästä. YYA-aikana oltiin opportunismin mestareita.

Toista se on nyt.

Enää me emme kääntäisi selkäämme jollekin sellaiselle kuin Solženitsyn.

Emmehän me nyt niin hulluja olisi?

Amerikkalainen Edward Snowden on 2000-luvun Yhdysvaltojen suurin toisinajattelija.

Hän saattaa itse asiassa olla yksi maailmanhistorian vaikutusvaltaisimmista totuuden paljastajista. Häntä voi mainiosti verrata Solženitsyniin: molemmat miehistä paljastivat omasta kotimaastaan, supervallasta, jotain niin laajaa ja perverssiä, että se järkytti kokonaista poliittista järjestelmää ja ihmisten käsityksiä siitä.

Kesäkuussa 2013 The Guardian ja The Washington Post paljastivat Snowdenin vuotamien tietojen perusteella Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusviraston eli NSA:n vakoiluohjelman nimeltä PRISM.

Se, mitä Snowden todella oli paljastanut muutamalle toimittajalle toukokuussa 2013 hongkongilaisessa hotellihuoneessa, oli järisyttävää: NSA pystyy seuraamaan lähes jokaisen meistä yksityistä viestintää. Virasto esimerkiksi kuunteli maailman mahtavimman naisen, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, kännykkää, vaikka Saksa on Yhdysvaltojen liittolainen.

Sen lisäksi NSA oli vakoillut muun muassa EU:n virastoja ja edustustoja, YK:n päämajaa, maailman suurimpia yrityksiä kuten Siemensiä ja Huaweita, eri maiden lähetystöjä ja ainakin 122:ta valtionjohtajaa.

Ja jopa sinua, jos heitä sattui kiinnostamaan jokin yksityiskohta sinussa tai viesteissäsi.

Snowden on nykyajan tärkein ihmisoikeustaistelija.

Mitä sankarille kuuluu?

Ei kovin hyvää. Hän päätyi Moskovaan pian paljastustensa jälkeen kesällä 2013. Yhdysvallat mitätöi hänen passinsa, ja hän jäi mottiin Moskovan lentoaseman transit-alueelle. Sieltä hän lähetti faksin yhteensä 21 valtion lähetystöön Venäjällä ja pyysi poliittista turvapaikkaa. Yksi niistä lähetystöistä oli Suomen Moskovan-suurlähetystö.

Suomi vastasi Snowdenille: turvapaikkaa voi hakea vain Suomessa, ei maan ulkopuolella.

Snowden on tiettävästi edelleen motissa Moskovassa, jossa hänellä on oleskelulupa vuoteen 2017. Hänen osoitettaan ei ole paljastettu, mutta se on kerrottu, että hän liikkuu metrolla Moskovassa.

Maaliskuun alkupuolella 2015 Snowden esiintyi videolla livelähetyksessä ja toivoi poliittista turvapaikkaa puolueettomasta Sveitsistä. Sveitsi ilmoitti, että se voisi ottaa Snowdenin maahan, muttei tarjoa turvapaikkaa.

Viime aikoina on Suomessa asti julistettu suuria liberaalin lännen aatteita: sananvapautta, uskonnonvapautta ja poliittisia oikeuksia. On "oltu Charlie Hebdo", vaikkei ole ymmärretty, millaista sontajulkaisua sananvapauden nimissä puolustetaan, on puolustettu Lars Vilksiä, vaikkei ole nähty ensimmäistäkään taiteilijan teosta.

Sitten tiukan paikan edessä – kun puolustettavana olisi sankari, jolle olemme velkaa – selät kääntyvät. Olemme palanneet vuoteen 1974 ja valmiita taas myymään toisinajattelijan.

Kyse on tietenkin suhteistamme Yhdysvaltoihin. Näin Ukrainan-sodan ja laajenevan eurooppalaisen kriisin aikana se suhde on Suomelle tärkeämpi kuin aikoihin.

"Meidän liikkumavaramme on entisestään kaventunut, kun tuo Venäjä on noin ärhäkäksi ajautunut", sanoo kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Lauri Hannikainen.

Hän on Snowdenin puolella.

"Kyllä minä häntä pidän sankarina, ehdottomasti. Hän teki uskaliaan teon ja paljasti poikkeuksellisia asioita", professori sanoo.

Hannikaisen mielestä Suomella olisi kaikki perusteet antaa turvapaikka. Tosin hän tietää, ettei se tapahdu. Snowden jää mottiin Moskovaan.

Suomella ja Yhdysvalloilla on luovutussopimus, joka periaatteessa velvoittaisi Suomea antamaan Snowdenin Yhdysvaltojen viranomaisille. Snowden joutui rikkomaan Yhdysvaltojen lakia paljastaakseen ne vakoiluohjelmat, joilla Yhdysvaltojen NSA meitä maailman ihmisiä kyttää.

"Tosin eivät ne luovutussopimukset mitään absoluuttisia ole. Sillä valtiolla, joka harkitsee luovutusta, on usein pelivaraa", Hannikainen sanoo.

Juridiset ja moraaliset asiat on erotettava. Mahatma Gandhi rikkoi Intian brittikolonialistien lakeja, mutta Gandhi jäi historiaan sankarina.

Samanlainen sankari on Snowden.

Sellaisena hänet näkee esimerkiksi ulkoministerimme Erkki Tuomioja, joka kesäkuussa 2013 kommentoi: "Yleisesti ottaen tämänkaltaiset paljastukset eivät minun näkemyksessäni ole moraaliton tai rikollinen teko, vaan päinvastoin".

Ei sinänsä, että Tuomiojakaan asialle mitään voisi. Turvapaikka Snowdenille tarkoittaisi Suomelle diplomaattisia tappioita, eikä siihen ole halua.

Silti se olisi tehtävä. Täytyisi seistä kerrankin selkä suorana, kuten olisi täytynyt tehdä vuonna 1974 ja julkaista Aleksandr Solženitsynin romaani suomeksi.

Tommi Nieminen HS
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat