Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun hoivasta tuli bisnes – kuinka paljon vanhuksilla ja vammaisilla saa tehdä voittoa?

Meidän suomalaisten hoidosta vastaavat yhä enemmän yksityiset yritykset. Nyt olisi aika miettiä, kuinka paljon vanhuksilla, vammaisilla ja orvoilla saa tehdä voittoa.

Jussi Konttinen HS
Rio Gandara HS

Missä on Suomen tulevaisuus?

Esimerkiksi hämeenkyröläisissä vanhuksissa.

11 000 asukkaan pitäjään Pirkanmaalla nousee uusi 60-paikkainen palvelutalo, jota rakennuttaa yksityinen Artun Hoiva-asunnot -yhtiö valtion Ara-tuella. Talon käyttäjäksi tulee sosiaali- ja terveysalan yritysjätti Attendo, jonka omistaa Jerseyn veroparatiisiin rekisteröity pääomasijoittaja IK Investment Partners. Talosta tulee Mummola, joka on Attendon rekisteröimä tuotemerkki.

Kymmenen vuotta sitten hämeenkyröläinen Raili Kotakorpi perusti paikkakunnalle 12-paikkaisen vanhusten palvelutalon nimeltä Kaarihovi.

"Ajatukseni oli näyttää, että ihmisiä voi hoitaa hyvin", Kotakorpi kertoo.

Kun Hämeenkyrö kilpailutti vanhusten asunnot vuonna 2013, Kaarihovi jäi isompien yritysten jalkoihin. Kotakorpi oli varma, että hoivakodin käy kalpaten. "Kunta ei olisi osoittanut meille asukkaita."

Sitten tapahtui yllättävä käänne. Kotakorpi sai soiton Attendolta, joka halusi ostaa Kaarihovin. Kotakorpi kauhistui aluksi mutta päätti lopulta myydä.

"Suoraan sanoen oli pakkorako", Kotakorpi sanoo.

Nyt hän on helpottunut, sillä työntekijät jatkavat Attendolla. Hän on itsekin Attendon palkkalistoilla, kunnes jää syksyllä eläkkeelle.

Hämeenkyrö on esimerkki siitä, kuinka pääomasijoittajien omistamat hoivajätit jyräävät sosiaalipalvelujen markkinoilla.

Suomessa kohkataan pelifirmoista, mutta vähintään yhtä merkittävä kasvuala on sosiaalihuolto: vanhusten, vammaisten, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien hoito ja lastensuojelu. Sen start-upeja ovat uudenkarheat Mummolat ja lastenkodit.

Sosiaalijätit eivät juuri myy palveluitaan kuluttajille vapailla markkinoilla, vaan valtaosa niiden liikevaihdosta tulee kuntien verovaroilla ostamista suoritteista.

1800-luvulla kunnat antoivat orpolapsia, vanhuksia ja vammaisia huutolaisiksi niille, jotka pyysivät heidän ylöspidostaan vähiten rahaa. Nykyään yhä useampi kunta kilpailuttaa yrityksiä siitä, kuka hoitaisi vanhat ja vaivaiset halvimmalla.

Kun vielä vuonna 1997 kunnat ostivat sosiaalipalveluja yksityisiltä 300

miljoonalla eurolla, viime vuonna luku oli jo yli kaksi miljardia euroa. Sosiaalipalvelut muodostavat jo kolme neljäsosaa kaikista kuntien ostoista.

Vuonna 2013 kunnat maksoivat yrityksille vanhusten ja vammaisten asumispalveluista yli miljardi euroa ja lastensuojelusta yli 500 miljoonaa euroa.

Yksityinen puoli hoitaa esimerkiksi lähes puolet palvelutaloissa asuvista vanhuksista, kaksi kolmasosaa lastensuojelun laitos- ja perhehoidosta ja kaksi kolmasosaa päihderiippuvaisista.

Kaikkien sosiaalipalvelujen arvo on kymmenen miljardia euroa, josta yritysten osuus on kolmannes.

Kasvunvaraa riittää.

Vuonna 2030 Suomessa ennustetaan olevan lähes kaksinkertainen määrä 75 vuotta täyttäneitä nykyiseen verrattuna. Kymmenen seuraavan vuoden aikana Suomeen on arvioitu tarvittavan 40 000 uutta hoivapaikkaa ja neljän miljardin euron investointeja rakennuksiin.

Yritykset ovat hoivanneet suomalaisia parikymmentä vuotta. Tien avasi kuntien valtionosuusuudistus vuonna 1993.

Järjestöt perustivat omia yksiköitään RAY:n tuella, ja perheyrittäjät avasivat pieniä hoivakoteja ympäri Suomea. Ala tarjosi hyvän mahdollisuuden työllistää itsensä 90-luvun alun laman jälkeen.

Vuonna 2008 sosiaali- ja terveysalan yritysten määrän kasvu kuitenkin pysähtyi. Alan kasvu on ohjautunut muutamalle isolle yritykselle.

Suurimmat yksityiset hoivajätit ovat Attendo, Esperi, Mehiläinen, Mainio Vire ja Mi-Hoiva (Mikeva), jotka ovat kaikki pääomasijoittajien omistuksessa. Pääomasijoittajalla tarkoitetaan tahoa, joka kasvattaa yritystä myyntikuntoon.

Attendolla on 92 vanhusten hoivakotia, 16 mielenterveyskuntoutujien ja 13 kehitysvammaisten asumisyksikköä.

Helmikuussa syntyi entistä suurempi hoiva-alan konserni, kun Mehiläinen ja Mediverkko löivät hynttyyt yhteen. Mehiläisellä on 24 vanhusten hoivakotia, 29 mielenterveyskuntoutujien asumisyksikköä sekä 26 lastensuojelun yksikköä.

Mehiläisen ruotsalaisen emoyhtiön suurimmat omistajat ovat pääomasijoittajat KKR ja Triton, joista viimeksi mainittu on rekisteröity Jerseyn veroparatiisiin. Esperin pääomistaja on suomalainen pääomasijoittaja Capman.

Seitsemän vuoden aikana Esperi on ostanut 64 sosiaalialan yritystä. Toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni on kehunut tehneensä 50 miljonääriä, joista suurin osa naisia. Yritys on ilmoittanut investoivansa kahden vuoden aikana sata miljoonaa euroa.

Mikevan ja Mainio Vireen omistavat Britanniaan rekisteröidyt pääomasijoittajat.

Yhdessä nämä viisi yritystä muodostavat Hoiva-alan palveluntuottajat ry:n, jonka äänitorveksi on palkattu entinen Tehyn lakkokenraali Jaana Laitinen-Pesola.

Vaikka useimpien hoivajättien omistajat ovat ulkomaisia pääomasijoittajia, niiden taustalta löytyy myös kotimaisten eläkeyhtiöiden rahaa.

Samalla kun hoivajätit ovat rymistelleet, kuntien, järjestöjen ja pienempien yritysten järjestämät palvelut ovat polkeneet paikallaan tai vähentyneet.

"Kotimainen pk-yrittäjyys on häviämässä", sanoo alan pieniä ja keskisuuria yrityksiä edustavan Teso ry:n toiminnanjohtaja Marjo Rönkä. "Isot ostavat pienet pois tai markkinat on suljettu niin että heidän on pakko lopettaa."

Pääomasijoittajien kiinnostus suomalaista sosiaalihuoltoa kohtaan on ymmärrettävää, sillä siinä liikkuvat isot rahat.

Vanhuksen hoiva voi maksaa 150 euroa ja lapsen jopa 300 euroa päivässä – paljon enemmän kuin keskituloinen suomalainen tienaa tai maksaa yöstä hotellissa.

Tyypillisellä 15 vanhuksen tai 7 lapsen yksiköllä on siis liikevaihtoa vuodessa satojatuhansia euroja.

Hoivajätit ovat keskittyneet asumispalveluihin, jotka ovat turvallista bisnestä: kunta maksaa kiinteän vuorokausihinnan eikä hoitopaikkaa ole tapana vaihtaa.

Sijoitetun pääoman tuotto oli vuonna 2013 asumispalveluissa 11 prosenttia, avohuollossa 6 prosenttia.

Silti kotihoidossakin on alkamassa keskittymiskehitys. Pääkaupunkiseudun kunnille vanhusten kotipalveluja myy MedGroup, jonka perustivat Attendon edeltäjästä MedOnesta lähteneet nuoret lääkärit Kustaa Piha ja Ali Omar. Suurin omistaja on pääomasijoittaja Adelis.

"Laskemme, että tulevaisuus on kotihoidossa. Tuntiperusteisten suoritteiden sijasta haluaisimme tarjota kokonaisvaltaista hoitoa ja lääkäripalveluita", Piha sanoo.

Rio Gandara Hs, grafiikka Leila Nieminen HS
Summa: Kuukauden hinta lastensuojelun laitoksessa. Lähde: Kuusikkokunnat 2011.
Summa: Kuukauden hinta lastensuojelun laitoksessa. Lähde: Kuusikkokunnat 2011.

Suomi haluaisi laittaa suojelua tarvitsevat lapset sijaisperheisiin ja perhekoteihin. Niissä hoito on myös huomattavasti halvempaa kuin laitoksissa. Silti kehitys on kulkenut päinvastaiseen suuntaan: laitoksiin sijoitettujen lasten määrä on 2000-luvulla yli kaksinkertaistunut.

Kunnat pyörittivät vielä vuonna 2000 suurinta osaa lastenhoidon laitoksista, mutta vuonna 2013 jo 60 prosenttia oli yksityisillä. Laitoshoito on sosiaalijättien temmellyskenttää, kun taas perhekoteja pitävät pienyrittäjät.

Suurpääoman tuottamat sosiaalipalvelut rahoitetaan verovaroin. Silloin olennaisia kysymyksiä ovat: mitä palvelut maksavat ja kuinka hyviä ne ovat?

Onko yksityisten jättien rynnistys laskenut sosiaalihuollon kustannuksia? Se riippuu siitä, kuka laskee ja miten.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen Kilpa-hankkeen mukaan kunta hoiti halvemmalla kuin yritykset ja järjestöt.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen raportin mukaan kunnan tuottamat palvelut olisivat kalliimpia. Selvitystä olivat laatimassa Sosiaalialan työnantajia nykyään johtava Tuomas Mänttäri ja Nordean ekonomisti Aki Kangasharju.

Uudenmaan niin sanotuissa Kuusikkokunnissa vuonna 2011 vanhusten ympärivuorokautinen hoiva tuli halvemmaksi ostaa yksityisiltä. Ostettuna se maksoi 115 euroa päivältä, kun kunta tuotti sen 131 eurolla. Myös lastensuojelun laitoshoito tuli edullisemmaksi yksityisellä.

Vertailu on vaikeaa, sillä julkinen puoli on usein sidottu vanhoihin tiloihin eikä voi valikoida asiakkaitaan. Esimerkiksi lastensuojelussa vaikeimmin oirehtivat teinit palautuvat monesti yksityiseltä julkiselle puolelle.

Se on ainakin kiistatonta, että hoivan kustannukset ovat kasvaneet koko ajan ja enemmän kuin inflaatio. Laskua ovat kasvattaneet tiukentuneet vaatimukset kuten hoitajamitoitus.

Kuusikkokunnissa ovat nousseet eniten vanhusten "tehostetun palveluasumisen" eli ympärivuorokautisen hoivan kustannukset, 41 prosenttia vuosina 2008–2012. Yksityiset jätit ovat keskittyneet juuri tehostettuun palveluasumiseen, ja Uusimaa on sen ulkoistamisessa muuta maata edellä.

Vuosina 1997–2013 lastensuojelun kulut kasvoivat 420 miljoonasta eurosta 1,1 miljardiin. Tästä laitoshoitoon meni valtaosa, noin 700 miljoonaa. Samaan aikaan yritysten tuottamien lastensuojelun palvelujen osuus kolminkertaistui.

Jotkut kunnat ovat havainneet pystyvänsä tuottamaan palveluja halvemmalla itse. Suomessa on käynnissä myös ulkoistamistrendille vastakkainen liike, jossa kunnat palauttavat sosiaalihuoltoa omaksi palvelukseen. Esimerkiksi Kouvolassa aloitti vuodenvaihteessa kunnan oma lastensuojelun erityisyksikkö.

Kun kunta hoitaa vanhuksia tai lapsia, sen ei tarvitse tuottaa voittoa eikä maksaa veroja. Miten ihmeessä yksityinen firma pystyisi järjestämään palvelun samalla hinnalla tai halvemmalla ja tekemään vielä voittoa?

Vastauksia on monia. Isot yritykset saavat skaalaetua: ne keskittävät ja kilpailuttavat talous- ja palkkahallintonsa, henkilöstö- ja kiinteistöpalvelunsa ja hankintansa. Organisaatio on kevyempi kuin julkisella puolella. Yksityisen puolen työehtosopimuksessa on pienemmät palkat ja lyhyemmät lomat.

Moni epäilee, että yritykset laskevat kustannuksia tinkimällä laadusta. Kysytään, voiko voittoa tavoitteleva yritys muka hoitaa haavoittuvia ihmisryhmiä eettisesti. Muistissa on Ruotsin Carema-kohu, jossa Mehiläisen "sisaryhtiö" jäi kiinni vanhusten makuuhaavoista ja aliravitsemuksesta.

On vaikea osoittaa, kumpi hoivaa laadukkaammin, yksityinen vai julkinen.

Yksityisen puolen laatuvaatimukset ovat periaatteessa tiukemmat kuin julkisen puolen, sillä ne on kirjattu toimiluvan ehtoihin.

Sekä yksityisestä että julkisesta puolesta kannellaan, ja valvonnassa niiden toiminnassa havaitaan puutteita.

Hoitoa valvovan Valviran mukaan julkisen puolen osuus kanteluista ja puutteista on 70 prosenttia eli hieman enemmän kuin julkisten osuus kaikista yksiköistä (63 prosenttia).

THL:n vanhuspalveluraportin mukaan julkisella puolella on useammin koulutettua henkilökuntaa ja vanhuksella oma vessa. Yksityisellä puolella taas useampi vanhus saa oman palvelusuunnitelman.

Toisen epäilyn mukaan yksityinen puoli menestyy, koska se vedättää kustannuksia. THL:n entinen pääjohtaja Pekka Puska esimerkiksi on sanonut, että yritysten tehtävä on kasvattaa palveluidensa kysyntää, keksiä uusia asioita, jotta bisnes kasvaa.

Minkälaisia mahdollisuuksia yrityksillä on kasvattaa kuluja?

Kuntaliiton kyselyssä 62 kuntaa kertoi ostavansa yrityksiltä lastensuojelun arviointia.

Tämä saattaa synnyttää tilanteen, jossa huostaanottopäätöksen perusteita arvioi sama laitos, joka saa huostaan otettavasta lapsesta asiakkaan.

"Haluaako yksityinen palveluntuottaja toimia niin, ettei lastensuojelun tarvetta enää ole?" kysyi yksi kyselyyn vastannut virkamies. Toinen lastensuojelun virkamies kertoo HS:lle tilanteesta, jossa yksityinen yritys yritti kaikin tavoin saada äidin ja lapset jäämään laitokseen, vaikka äiti pärjäsi hyvin kotona.

Vanhustenhuollossa hoivayhtiö voi myydä lisäpalveluja suoraan vanhukselle. Joissakin kunnissa yhtiöt hoitavat palvelutalojensa asukkien lääkäripalvelut.

Yhdeksi selitykseksi hoivajättien menestykselle on tarjottu sitä, että ne eivät maksa kovin paljon veroja.

Attendon ja Mehiläisen veronmaksu on parantunut sen jälkeen, kun niiden vero-optimoinnista nousi kohu. Attendo Finland esimerkiksi maksoi tuoreimman, vuoden 2013, tiedon mukaan veroja 4,5 miljoonaa euroa eli parikymmentä prosenttia liikevoitosta. Se on ihan hyvin.

Yhtiöiden monimutkainen rakenne tekee kuitenkin vaikeaksi saada perinpohjaista kuvaa niiden veroasteesta. Mehiläisen ja Attendon omistajat ovat veroparatiiseissa, joista ei ole saatavilla tilinpäätöksiä.

Yhtiöt voisivat edistää yhteiskuntavastuutaan julkaisemalla maakohtaisia taloustietoja, mutta ne ovat olleet haluttomia siihen.

Sosiaalijättejä yhdistää velkaisuus, jota ne selittävät voimakkaalla laajentumisella. Toinen mahdollinen selitys velkaisuuteen voi olla verosuunnittelu. Hoivajätti lainaa useimmiten omistajaltaan. Attendolla oli toissa vuonna 168 miljoonaa euroa lainaa ruotsalaiselta emoyhtiöltä, jolle se maksoi velanhoitokuluja 11 miljoonaa euroa.

Mi-Hoiva oli velkaa emoyhtiölle 28 miljoonaa euroa ja Esperi 33 miljoonaa euroa. Esperi maksoi veroja yhdeksän prosenttia liikevoitosta eli varsin vähän. Mi-Hoiva ei maksanut tuloveroja, koska se teki tappiota. Mehiläinen siirsi rahaa emoyhtiölle 16 miljoonan euron konserniavustuksena.

Kilpailutuksissa pitäisi ottaa huomioon "kokonaistaloudellinen etu". Käytännössä pienet yritykset eivät kuitenkaan saa lisäpisteitä siitä, että maksavat varmasti veronsa Suomeen ja käyttävät paikallisia alihankkijoita.

Kokonaan oma lukunsa sosiaalipullan paisumisessa on hoivarakentaminen.

Kunnat luopuvat vanhainkodeista ja terveyskeskusten vuodeosastoista. Tilalle rakennetaan palvelutaloja, joissa vanhuksilla on oma huone ja vessa. Tiukentuneet tilasuositukset kasvattavat osaltaan sosiaalimenoja.

Hoivakoteja rakennetaan muun muassa valtion Ara-tuilla ja korkotukilainoilla, joita myönnetään yleishyödyllisille yhteisöille.

Kun tukia viimeksi jaettiin tammikuussa, niitä sai myös kolme yksityistä yhtiötä.

Mehiläisen osoitteessa toimiva yleishyödyllinen MVH-Asunnot sai 1,2 miljoonan euron avustuksen hoivakotiin Sipoossa. Avain- ja Arttu-yhtiöt saivat molemmat avustuksia kuusi miljoonaa euroa.

Sekä Avain että Arttu kuuluvat yritysryppäisiin, joissa on yleishyödyllisten yhtiöiden lisäksi myös tavallisia osakeyhtiöitä. Esimerkiksi Artun kohteissa rakennuttajana toimii samojen omistajien Suomen Aluerakennuttaja ja Avaimen kohteissa Avain Rakennuttaja. Avaimen omistaja Perttu Liukku on myöntänyt, että suuri osa tytäryritysten liikevaihdosta tulee myynnistä hoivakodeille.

Paraikaa Attendolle tekeillä olevasta yhdeksästä kohteesta seitsemän on saanut Ara-rahaa.

Esperillä on rakenteilla peräti 25 kohdetta, joista kolme Aran tuella.

Mehiläiselle on rakenteilla kolme kohdetta, joista kaksi Ara-tuella.

Avain sai 1,4 miljoonan euron avustuksen Asikkalan hoivakotiin, jonka vuokralaiseksi oli tulossa Attendo. Nyt rakentamispäätös on pantu jäihin. Asikkalan kunnanvaltuusto tyrmäsi kunnanjohtajan esityksen vanhustenhoidon ulkoistamisesta sen jälkeen, kun aiheesta oli järjestetty kunnan historian suurin mielenosoitus.

Pk-yrittäjien Teso ry kanteli Ara-tuista EU:hun vuonna 2012, koska piti niitä kilpailua vääristävinä. Suomi selvitti asiaa, mutta avustusperusteisiin ei tehty muutoksia.

Hoivarakentaminen on itse asiassa niin kannattavaa, että sitä tehdään paljon aivan yksityisellä rahalla.

Sijoittajille on tarjolla useita hoivarakentamiseen keskittyneitä rahastoja, jotka tavoittelevat muhkeita kahdeksan prosentin vuosituottoja.

Suurimpia näistä on Eq Hoivarahasto, joka rakennuttaa vanhusten, mielenterveyskuntoutujien ja lastensuojelun yksiköitä sekä päiväkoteja.

Hoiva on elämän ja kuoleman kysymys.

Jos järjestelmä ei toimi, se nielee leijonanosan Suomen verovaroista ja jättää ihmiset oman onnensa nojaan.

Jo nyt on merkkejä siitä, että yhä useampi hoitoa tarvitseva vanhus ja ongelmaperheessä sinnittelevä lapsi jää ilman apua, kun kunnat säästävät.

Sosiaalijättien mielestä systeemiä voi tehostaa avaamalla sitä yhä enemmän kilpailulle – siis jäteille itselleen. Yhtiöt vaativat avointa tietoa kunnallisen hoivan kustannuksista, jotta palveluiden hintaa voisi verrata.

Yksityisen ja julkisen puolen kilpailu verovaroista ei ole kuitenkaan yksioikoinen juttu.

Kunnat eivät enää pysty tuottamaan itse kaikkia tarvittavia sosiaalipalveluja. Useimmat puolueet ovat olleet tekemässä kunnissa ulkoistamispäätöksiä.

Ulkoistaminen vapauttaa kunnan monesta päänsärystä: henkilöstöstä, tarpeesta rakentaa ja sopeuttaa. Virkamiehen saattaa olla helpompi ostaa yhdeltä isolta kuin monelta pieneltä. Kuitenkin: jos kunta ajaa kokonaan omat yksikkönsä alas, se ei ehkä enää osaa ostaa palveluja.

Tehoton julkinen monopoli voi olla riski, mutta yhtä hyvin sitä on tilanne, jossa jättiyritykset ovat kaapanneet sosiaalipalvelut itselleen. Jos kuntien, järjestöjen ja pk-yritysten yksiköt lopettavat, ne eivät yleensä enää tule takaisin.

Silloin tuloksena on isojen jättien harvainvalta, ja julkinen talous voi löytää itsensä ansasta: isolla volyymillä markkinoille tulleet yhtiöt pystyvät määräävän aseman saavutettuaan sanelemaan ehdot ja nostamaan hintoja.

Hoivabisneksen suurin riski on poliittinen: se, että sosiaalipalveluja alettaisiin tuottaa enemmän julkisesti. Hoivajättien peloista kertoo niiden laatima Hoiva 2020 -raportti. Sen mukaan yksityisen ja julkisen työnjakoa koskeva julkinen keskustelu voi olla sijoittajille poliittinen riski, joka vaikuttaa pääoman saatavuuteen. Media taas on raportin mukaan "vaarallinen sidosryhmä", joka painostaa yrityksiä, vaikka sillä ei olisi siihen oikeutusta.

Julkista keskustelua olisi syytä käydä, vaikka hoivajätit sitä kavahtavaisivatkin. Etenkin näin vaalien alla olisi hyvä, jos puolueet kertoisivat, mitä ne asiasta oikein ajattelevat.

Yritykset tuottavat nyt 30 prosenttia julkisista sosiaalipalveluista ja haluavat kasvattaa osuuttaan. Mikä olisi tavoiteltava osuus?

Liittyykö alan keskittymiseen isoille jäteille poliitikkojen mielestä riskejä?

Onko ongelma, että hoivajätit ovat ulkomaisten pääomasijoittajien omistuksessa? Pitäisikö niiden verotuksen olla läpinäkyvämpää?

Onko pienillä yrityksillä arvoa sosiaalialalla, ja miten niiden olemassaolo pitäisi varmistaa? Entä järjestöillä, jotka palauttavat yleensä saamansa voitot toimintaansa ja kehittävät malleja kuntien käyttöön?

Pitäisikö ulkoistamista laajentaa myös terveyspalveluissa, vai johtaisiko se kustannusten lopulliseen räjähdykseen?

Parantaako palveluseteli valinnanvapautta vai sekavoittaako se systeemiä entisestään?

Pitäisikö kuntien hyödyntää yritysmallin etuja ja perustaa enemmän omia sosiaalialan yrityksiä?

Ovatko hoivatiloja koskevat suositukset ja hoitajamitoitus laadun tae vai kustannusten kasvattaja?

Miten hoiva-alan kulujen kasvu saataisiin kuriin?

Ja kuinka tämän kaiken keskellä turvataan se, että ihmistä hoidetaan inhimillisesti?

Ehdokkaat, kertokaa se meille.

Jussi Konttinen HS, teksti
Rio Gandara HS, kuvat

Rio Gandara HS
Hintalapussa kuukauden hinta vaikeavammaisten palveluasumiselle. Lähde: Kuusikkokunnat 2011.
Hintalapussa kuukauden hinta vaikeavammaisten palveluasumiselle. Lähde: Kuusikkokunnat 2011.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat