Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholilaki esti viini­tapahtuman kirkossa – ehtoollisviiniä sentään saa

Sunnuntai
 
Avalon studio iStock
Tämä on ihan liikaa.
Tämä on ihan liikaa. Kuva: Avalon studio iStock

Korttelikirkossa Helsingin Alppilassa oli luvassa toisena pääsiäispäivänä tapahtuma nimeltä "Viini ja virsi". Sen idea kuulosti yksinkertaisuudessaan fiksulta: kansa laulaa suosikkivirsiä, mussuttaa palan leipää ja juo lasin viiniä.

Mutta ei. Kuivaksi jäävät kirkkokansan kurkut.

Virret toki pääsiäisenä veisataan, mutta se tehdään ilman espanjalaista Malaga-punaviiniä. Syyllinen ei löydy Alppilan kirkosta vaan Suomen alkoholilain pykälästä 58, joka määrää näin: Alkoholin nauttiminen on kielletty huoneistossa tai muussa paikassa, johon on järjestetty julkinen tilaisuus.
Viini ja viihde voivat vielä jokin päivä olla kirkon kohtalonkysymyksiä – etenkin Helsingin Alppilassa.

Alppila on Suomen kaikista asuinalueista kaikkein maallistuneimpia. Hyvin harva alppilalainen käy säännöllisesti kirkossa.

Asiassa ei pitäisi olla kovin vaikea joustaa.

Suomen alkoholilait ovat satoja vuosia hyväksyneet seurakuntien ehtoollisviinit, jotka ovat punaviineiksi vahvoja, keskimäärin 15-prosenttisia.

Suomen yleisin ehtoollisviini on jo vuosikausia ollut espanjalainen makea ja vahva Malaga-punaviini.

Lain edessä kirkossa tarjottava ehtoollisviini ja kirkon virsi-illassa tarjottava viini ovat kuitenkin eri asemassa. Miksi mahtaa olla näin?

Asia on helppo laskea. Ero on viinin annostelumäärässä.

Ehtoollispikarilliseen viiniä kaadetaan noin sentin kerros – ja on helppo arvioida, että pikarissa on noin yhden senttilitran verran malagalaista.

Alppilan kirkon virsi-illassa olisi ollut tarjolla "lasi viiniä", joka suomalaisin ravintolastandardein tarkoittaa 12:ta senttilitraa. Suomen alkoholilain ja sen tulkintojen näkökulmasta siinä oli siis yksitoista senttilitraa liikaa viiniä – kirkollisissa olosuhteissa.

Ehtoollisviiniin otti kantaa myös eduskunnan apulaisoikeusasiamies viimeksi marraskuussa 2014. Hän asettui vuosisataisen kirkkoperinteen puolelle.

"Alkoholilaissa ei kielletä alkoholijuoman tarjoamista alaikäisenkään juotavaksi tilanteessa, jossa on kyse kirkkojärjestyksessä tarkoitetun ehtoollisen vietosta. Näin on todettu myös aiemmissa laillisuusratkaisuissa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat