Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voisiko Venäjä vaatia Suomessa omistamiaan maa-alueita liitettäväksi Venäjään?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.
ikon graphics

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla julkaistu tikkaremmin hammaslääkärin näkemys ksylitolista pelkkänä makeutuksen korvaajana poiki palautetta.

Ksylitolitutkimuksen pioneereihin lukeutuva Eva Söderling kirjoitti ksylitolin vaikuttavan paitsi lisäämällä syljen eritystä myös mikrobitasolla. Ksylitolin käyttö vähentää hampaita peittävän plakin määrää ja tekee suun mikrobikoostumuksesta ja mikrobien toiminnasta hammasystävällisempää.

Vakuuttavana näyttönä ksylitolin vaikutuksesta mikrobeihin pidetään kokeita, joissa äitien päivittäinen ksylitolin käyttö on estänyt niin sanottujen kariesbakteerien eli mutans-streptokokkien siirtymistä lasten suuhun.

Hammaslääkärin varsinaisesta neuvosta Söderling ei ole eri mieltä. Jos harjaa hampaansa kahdesti päivässä ja syö viidesti, hampaiden pitäisi pysyä kunnossa ilman ksylitoliakin. Jos harjaus jää vähäisemmäksi tai tulee naposteltua, voi ksylitolista saada apua.

Ja sitten uusiin kysymyksiin:

 

Laskuja maksaessa pitää kirjoittaa viitenumero, joka auttaa järjestelmää identifioimaan maksun oikeaan laskuun. Viitenumero on yleensä pitkä, jopa 12 numeroa. Kuinka monta vaihtoehtoa 12-numeroinen viiteluku mahdollistaa? Voisiko numero olla lyhempi, koska useimpien yritysten laskujen kokonaismäärä on kuitenkin rajallinen (vaikka hamaan tulevaisuuteen)?
– SA
 

Suomessa käytettävät viitenumerot ovat pituudeltaan 4–20 numeroa. Viitteen viimeinen numero on aina tarkistusnumero, mutta muuten laskuttaja voi muodostaa viitteen vapaasti. Kaksitoista numeroa pitkä viite mahdollistaa siis sata miljardia viitenumeroa.

Puhtaasti juoksevana numerona ajateltuna näin pitkä viite mahdollistaisi yksilöidyn laskun lähettämisen kerran kuussa jokaiselle suomalaiselle yli 1 500 vuoden ajan. Käytännössä laskuttajat kuitenkin muodostavat viitteitä monilla eri tavoilla. Niihin voi myös sisältyä muutakin tietoa kuin pelkkä laskun identifioiva juokseva numero.

Esimerkiksi ajoneuvoverotuksesta vastaavan Trafin viitteissä on 16 numeroa. Ensimmäiset kymmenen numeroa muodostuvat auton rekisteritunnuksesta, jossa jokaista rekisteritunnuksen kirjainta vastaa kaksi numeroa, väliviiva on 0 ja rekisteritunnuksen kolme numeroa ovat sellaisenaan viitenumerossa. Sen jälkeen tulevat maksuunpanovuosi yhdellä numerolla (0–9), maksuunpanovuoden päivä juoksevana numerona (001–365) ja tulosteen järjestysnumero (1–9). Viimeinen numero on tarkistusnumero.

Tikkaremmin finanssialalla toimiva jäsen huomauttaa viitteiden todennäköisesti pitenevän neljällä merkillä, kun kotimaiset viitteet korvataan kansainvälisillä RF-viitteillä, joiden avulla maksuja voidaan välittää koko Eurooppaan. Tikkaremmiläinen uskookin kehityksen vievän siihen, että viitteiden syöttö näppäimistöltä korvautuu e-laskujen, viivakoodien ja muiden koneellisesti luettavien menetelmien tieltä.

 

Venäjän valtio on ostellut Suomesta maata ja saaria yritystensä nimiin. Miten tai milloin voisi syntyä tilanne, että Venäjä voisi vaatia omistamansa maa-alueen liittämistä Venäjään tai että sen omistamilla mailla noudatettaisiin Venäjän lakia? Ovatko vieraan valtion omistamilla mailla voimassa suomalaiset jokamiehenoikeudet? Porkkalan "vuokra-alueellehan" ei suomalaisilla ollut mitään asiaa.
– Puutarhuri
 

Venäläisten Suomessa tekemien maakauppojen rinnastaminen Porkkalan vuokra-alueeseen ei ole tikkaremmin asiantuntijoiden mukaan mielekästä. Porkkalassa oli kyse valtioiden välisen rauhansopimuksen täytäntöönpanosta. Tämän kaltainen vuokraaminen perustuu valtiosopimuksiin, jotka edellyttävät eduskunnan hyväksyntää.

Nyt tällainen sopimus on Suomen Venäjältä vuokraamalla Saimaan kanavan alueella, jonka vuokrasopimus uusittiin 50 vuodeksi vuonna 2012. Sopimuksessa määritellään, miltä osin alueella noudatetaan kummankin maan lakia.

Viime aikoina esillä olleet kaupat ovat yksityisiä maakauppoja. Ne eivät vaikuta valtioiden välisiin rajoihin eivätkä anna Venäjälle oikeuksia Suomen alueeseen. Näin ollen myös venäläisten ostamilla tonteilla ovat voimassa jokamiehenoikeudet.

Teoreettisesti voidaan ajatella tilannetta, jossa jokin osa Suomesta alkaisi vaatia itsenäisyyttä tai liittymistä Venäjään. Perustuslain mukaan tällainen muutos vaatisi toteutuakseen aina eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistön. Yksipuolisesti osia ei valtiosta voi erottaa. Sellainen olisi kansainvälisen oikeuden vastaista.

 

Torstin remmi heittää tikkaa Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat