Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oululaiskoulun kokeilu: Mitä tapahtuu, kun oppilaat otetaan opettajien työhaastatteluihin?

Sunnuntai
 
Oppilaat tenttasivat opettajia työhaastatteluissa
Oppilaat tenttasivat opettajia työhaastatteluissa
Oulun Ritaharjun koulun 14-vuotiaat oppilaat kertovat, millainen on hyvä opettaja. Toimittaja: Anna-Sofia Berner, kuvaus ja leikkaus: Antti Leinonen.

Kummankin työhaastattelijan katse on suora, keskittynyt ja tiukka. Suut pysyvät viivoina, muutamaa armeliasta hymyä lukuun ottamatta. Kevyin nyökkäyksin he rohkaisevat vastapäätä istuvaa hakijaa.

Seitsemäsluokkalainen Tuomas Räisänen, 14, ja kahdeksasluokkalainen Minna Vuolteenaho, 14, ovat elämänsä ja tämän päivän kolmannessa työhaastattelussa. Eivät hakijoina, vaan haastattelijoina.

"Pitääkö opettajan olla vaativa ja millä tavalla?" Räisänen kysyy.

"Joo. Opettaja on kuitenkin vastuussa siitä oppimisesta. Ei riitä, että opettaja on vain kiva ja mukava, vaan opettajan pitää tietää, mihin tavoitteisiin pyritään", hakija vastaa.

Hetkinen. Mistä asti oppilaat ovat päässeet palkkaamaan opettajia?

Oulun Ritaharjun koulussa tästä torstaiaamusta asti.

Rehtori Pertti Parpala vieraili talvella Yhdysvalloissa koulussa, jossa oppilaita oli otettu mukaan opettajien valitsemiseen.

Hän päätti kokeilla ideaa heti omassa koulussaan, jossa on monta virkaa auki.

Seuraava kysymys.

"Millainen on ilmapiiri ryhmässäsi?" Vuolteenaho kysyy.

"Ilmapiiri vaihtelee tietysti välillä ajoittain ja ryhmittäinkin. Aina pyritään kuitenkin turvalliseen ilmapiiriin. Kaikilla pitäisi olla olo, että pystyy siellä ryhmässä tekemään rennosti töitä ja oppimaan ja uskaltaa sanoa ajatuksia ja mielipiteitä. Jos on joku asia, joka vaivaa tai tuntuu, ettei toimi, niin pitää olla sellainen ilmapiiri, että uskaltaa sanoa siitä opettajalle", hakija vastaa.

Haastattelijat nyökkäävät.

Nuoret eivät ole läsnä koko haastattelun ajan. Pelättiin, että se voisi rikkoa tietosuojaa. Haastattelun jälkeen Parpala kysyy oppilaiden näkemystä hakijasta.

"No, miltäs nyt siellä sydämessä tuntui tämä? Minkälainen fiilis tuli?" rehtori kysyy.

"Ihan hyvä. Perusteli vastaukset ihan hyvin", Räisänen sanoo.

"Tykkäsitte, että perusteli hyvin?"

"Joo."

Aikuiset, rehtori Parpala, vararehtori Sirpa Lang ja tiimivalmentaja Marika Kerola, eivät löytäneet haastattelusta heikkoa kohtaa. Oppilaat kokivat samoin.

Räisänen ja Vuolteenaho valittiin haastatteluihin, koska he ovat oppilaskunnassa. Parpala kehuu, että he ovat rohkeita nuoria ja lahjakkaita vuorovaikutuksessa.

Kysymykset he suunnittelivat yhdessä rehtorin kanssa ennen hiihtolomaa. Rehtori muotoili kysymysten kieltä virkahaastatteluun sopivaksi, mutta ajatukset tulivat oppilailta. Heille tärkeitä asioita olivat erilaisten opetusmenetelmien käyttö, oppilaiden innostaminen ja vaatimustaso.

Kolmen haastattelun jälkeen aikuisilla on olo, että nuoret vaistoavat hyvin haastatteluiden ilmapiirin ja osaavat nähdä eroja hakijoiden välillä.

"Minna sanoi, että hänelle tuli tunne, että kysymykset tulivat ihan yllätyksenä yhdelle haastateltavalle. Että hän jotenkin häkeltyi", vararehtori Sirpa Lang sanoo.

Kenties tärkeintä kokeilussa onkin, että rehtori näkee sivusta, miten hakija reagoi oppilaiden läsnäoloon ja kysymyksiin.

"Näen, katsooko hakija oppilaisiin vai minuun. Syntyykö siinä tasavertainen tilanne, ja miten aikuinen suhtautuu tuleviin oppilaisiin."

Osa hakijoista jännittää aikuisten kysymyksiä ja rentoutuu päästessään vastaamaan nuorille. Osalle käy päinvastoin. Nuorten jännittäminen ei ole hyvä merkki yläkoulun opettajalle.

Ritaharjun koulu on monissa asioissa edelläkävijä. Rakennukset ovat uusia, ja koulussa on mahdollista opettaa muuallakin kuin luokkahuoneessa. Luokkia voidaan yhdistellä tarpeen mukaan, ja opettajat tekevät yhteistyötä. Lapset päiväkoti-ikäisistä yhdeksäsluokkalaisiin ovat samoissa rakennuksissa. Teknologiaa on paljon.

Kouluun halutaan opettamaan. Yhtä luokanopettajan paikkaa on enimmillään hakenut 350 ihmistä. Myös opettajat, joilla on jo virka, hakevat kouluun. Se on poikkeuksellista.

Kaikki koulun opettajat eivät silti heti innostuneet haastattelukokeilusta. Kun Parpala pyysi palautetta joukolta opettajia, esiin tuli lähinnä erilaisia huolia. Esimerkiksi huoli siitä, että oppilaat ja opettajat näkevät hakijassa eri asioita.

"Mutta eikö se ole rikkaus?" rehtori kysyy.

Hänestä opettajien vastauksissa näkyi suomalainen koulukulttuuri, jossa ensimmäiseksi nähdään vain riskit ja uhat eikä mahdollisuuksia.

Myös ammattiliitto OAJ:n edustaja otti yhteyttä mutta totesi rehtorin kanssa puhuttuaan, ettei kokeilulle ole juridisia esteitä.

Oppilaiden mielestä heidän läsnäolonsa on hyväksi.

"Opettajat saavat tietää, mikä oppilaille on tärkeää", Räisänen selittää.

"Eihän opettajat voi välttämättä tietää, mikä on oppilaiden näkökulma. Se voi poiketa radikaalistikin opettajien omasta näkökulmasta", Vuolteenaho sanoo.

Palataan työhaastatteluun. On viimeisen kysymyksen vuoro.

"Miten saat oppilaat ylittämään oman rimansa?" Räisänen kysyy.

"Täytyy olla tarpeeksi haasteellisia tehtäviä. Täytyy olla semmosia, jotka just sille kyseiselle oppilaalle sopii niin, että siinä on tarpeeksi pähkinää purtavaksi. Ettei ole vain vanhan tutun toistamista, vaan joutuu pikkasen ylittämään rajoja ja tulee niitä kysymysmerkkejä, että joutuu miettimään, mitä teen tässä tilanteessa."

Vähän kuin tässä työhaastattelussa.

Anna-Sofia Berner HS, teksti
Antti J. Leinonen, kuva

Antti J. Leinonen
Tuomas Räisänen ja Minna Vuolteenaho eivät ole koskaan olleet työhaastattelussa hakijan roolissa.
Tuomas Räisänen ja Minna Vuolteenaho eivät ole koskaan olleet työhaastattelussa hakijan roolissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat