Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten kodit ovat toistensa kopioita

Sunnuntai
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Vuosia sitten Brysselissä eräs flaamimies halusi keskustella kutsuilla kanssani sisustuksesta. Kyse ei ollut iskuyrityksestä, sillä mies oli jo valmiiksi naimisissa erittäin viehättävän ja fiksun suomalaisnaisen kanssa. Annoin siis miehen puhua ja keskityin itse täyttämään lautastani ja viinilasiani.

Olin juuri sipaisemassa lautasliinalla kastikepisaraa suupielestäni, kun miehen sanat tunkeutuivat makunautintoni lävitse. Hän kertoi vinosti hymyillen, kuinka kaikki suomalaiskodit näyttävät aivan samanlaisilta. Kaikilla suomalaisilla on kuulemma samat astiat, koriste-esineet, tekstiilit ja huonekalut. "Aina ne samat", hän painotti jokaista sanaa.

Ennen kuin ehdin esittää kipakkaa vastalausettani (ruoka suussa ei saa puhua), vilkaisin ympärilleni. Vaalealla, taivutetusta koivusta tehdyllä tarjoilupöydällä seisoivat Iittalan lasit ja lautaset suorissa riveissä. Pitelemäni lautasliina oli Marimekkoa. Keittiössä suomalainen isäntäväki kolisutteli Hackmanin kattiloitaan. Ei oltu minun kodissani, mutta olisi voitu olla.

Flaamimiehen tokaisun jälkeen olen katsonut suomalaisia koteja uusin silmin. Ja ovathan ne kuin toistensa kopioita – olivatpa sitten Suomessa tai ulkomailla.

Meillä kaikilla on samanlaiset astiat ja aterimet, kynttilänjalat ja lamput, matot ja sohvatyynyt. Värimaailmakin on sama: varman päälle vaalea, ja sekaan muutamia väriläiskiä. Ei koskaan munakoisonviolettia, karmiininpunaista tai rahkasammaleenvihreää. Syviä värejä pidettäisiin kai huonona makuna.

Visuaalinen yhtenäiskulttuuri on vahvistanut itse itseään sukupolvien ajan. Luulin olevani nokkela, kun keksin aikoinaan laittaa kevättulppaanit kahteen isoäidinäidin kiisselikannuun. Myöhemmin huomasin, että ei siinä ollut mitään originellia. Samat Arabian kannut on kaikilla muillakin, ja kaikki muutkin asettelevat niihin tulppaaneita. Isoäitimme äidit ovat ostaneet kannut kai yhdessä. Ellei ollut yksi ja sama nainen.

Ei kopiokodeissa ole tietenkään mitään pahaa. Tuleehan siitä turvallinen olo, kun tietää olevansa suomalaisessa kodissa, oli sitten kenen kodissa tahansa.

Visuaalinen pakkopaita voi kuitenkin rajoittaa valintojamme ilman, että itse sitä tajuamme. Jos kuvittelemme, että ympäristön kuuluu näyttää tietynlaiselta, emme ole halukkaita kokeilemaan uutta. Voiko kahvi tai tee maistua muusta kuin Iittalan kupista? Kyllä voi, vaikka kyllä se piru vieköön vaati totuttelua.

Henkilökohtaista tasoa kiinnostavampi on tietysti kansantaloudellinen taso. Pysyykö Suomen vientituotteiden muotoilu kansainvälisessä vauhdissa, jos jumitumme vanhaan? Enkä nyt tarkoita kuppien muotoilua, vaan minkä tahansa tuotteen visuaalista ilmettä teollisuuskoneesta digipalveluun.

Mutta yksi asia on varma. Kun seuraavan kerran olen lähdössä Helsingistä takaisin Lontooseen, tiedän jo nyt, että lentoasemalla iskee paniikki. Ryntään kenttäkauppaan, ja japanilaiset turistit sivuun kiilaten hamstraan tuomisiksi viisi tusinaa Mariskooleja. Turvallisuus ennen kaikkea.

Annamari Sipilä HS Kirjoittaja uskoo kaikesta pahinta,
mutta ei ota tilannetta henkilökohtaisesti.
annamari.sipila@hs.fi, Twitter: AnnamariSipila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat