Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pirkko Saisio kirjoitti Venäjästä, ja nyt häntä pidetään profeettana

Sunnuntai
 
Suna Vuori
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tuore tutkimus Ken on maassa jämäkin kertoo suomalaisten kaipaavan vahvaa johtajaa. "Tasavalta huutaa muutosta", julistetaan tutkimuksen alkusanoissa.

Evan mukaan seitsemän kymmenestä vastaajasta on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että maassa tarvitaan johtajia, jotka "kykenevät palauttamaan yhteiskuntaamme kurin ja järjestyksen sekä oikeiden arvojen kunnioituksen".

Puuttumatta Evan kysymyksenasetteluihin, tutkimuksen pätevyyteen tai kuriin ja järjestykseen tämän enempää, kuka kertoisi Suomessa vuonna 2015, mitä ovat oikeat arvot?

Filosofi Pekka Himanen yritti sitä valtion tilaustyönä kolme vuotta sitten. Tarina ei päättynyt hyvin.

Keneltä nyt kysytään?

Pääministerin mukaan politiikka on rikki. Uskonnolla on sekularisoituneessa yhteiskunnassa yhä vähemmän virkaa, ja useimpia tieteenaloja taas tunnutaan pitävän liian hitaina tai monimutkaisina jatkuvasti nopeutuvaan, numeroihin ja mittareihin mielistyneeseen maailmaan.

Siispä raha on se, joka puhuu: tulos tai ulos.

Evan tutkijoille tämä voikin olla arvoista oikein, mutta olisiko Suomella tarjota jotain talouskurin ja bisnesjärjestyksen vastapainoksi?

Pienessä maassa todelliset asiantuntijat ovat harvassa, samoin ne, joiden näkemykset perustuvat tasapuolisuuteen ja yleisesti tunnustettuihin tosiasioihin. Itsevarmoille ja sanavalmiille mielipideautomaateille on jatkuva tilaus, ja jos paikka ei täyty viisailla, se täytetään tyhmemmillä.

Emme kai me sitä halua? Eikö arvoasioissa kannattaisi lähestyä jotakuta ajattelultaan avaraa ja ilmaisultaan terävää Näkijää? Sellaistahan taidepiireissä ja -piireiltä aina odotetaan.

Evahyvä, tätä ei tarvitse tutkia: tasavalta huutaa vahvaa taiteilijaa!

Kirjailija Pirkko Saisiosta tuli Kansallisteatterin Slava-näytelmän myötä kertaheitolla nyky-Venäjän asiantuntija.

Tässä ei tosin ole mitään uutta. Saisiolta tivattiin jo esikoiskirjailijana kantaa muun muassa kahvin hinnannousuun ja sen syihin. Sittemmin häntä on pyydetty lausumaan ajatuksiaan muun muassa yksinhuoltajuudesta, vasemmistolaisuudesta, isoäitiydestä ja lesboudesta.

Arkkitehtiliitto on pyytänyt häntä puhumaan arkkitehtuurista, ja Taloustoimittajien liitto kutsui hänet pikkujouluihinsa puhumaan Virheestä (näytelmä Kansallisteatterissa).

"Sinne meneminen oli virhe", Saisio muistelee.

"Riitaantuivat keskenään, kun minua pommitettiin kysymyksillä, mitkä ovat vuosituloni ja mikä on veroprosenttini. Lopulta yksi naistoimittaja huusi, että me ollaan parodia itsestämme. Niin kuin olivatkin."

Suomen hypnologien yhdistyksen vuosijuhlan Saisio muistaa yhtenä hauskimmista tilaisuuksista koskaan: "Pitkähkön alustukseni jälkeen yksi hypnologi nosti kätensä ja ilmoitti minun olevan sellaisessa syntymähypnoosissa, että syvemmälle vajoaminen voisi olla jo vaarallista."

Nyt Pirkko Saisiota tituleerataan myös profeetaksi, oraakkeliksi ja evankelistaksi. Juhlalliset epiteetit lankesivat helmikuun lopussa ensi-iltansa saaneesta Slavasta.

Saision yli vuosi sitten kirjoittama näyttämösatiiri Venäjää botoxpäissään johtavasta Volodjasta tuli nimittäin ennustaneeksi sen, mihin suuntaan itäisessä absurdistanissa nyt mennään.

Tämä on vuorostaan nostanut joidenkin katsojien ennakko-odotukset niin korkealle, että kun teatteriesitys ei tarjoakaan tyhjentävää geopoliittista analyysia tai diagnoosia Vladimir Putinin psyykestä, sitä saatetaan pitää pettymyksenä.

Myönteinen julkisuus käy polttoaineeksi kohtuuttomille odotuksille.

Miksi koskaan ei haukuta herroja? kysyvät kansalaiset kirjailija Jari Tervolta tavan takaa. Syvien rivien silmissä tässä on jämäkkä taiteilija.

Elokuussa 2000 Tervoa pyydettiin suojelemaan Farmari-maatalousnäyttelyä Seinäjoella. Ehdotus oli kirjailijan mielestä niin merkillinen, että siihen oli pakko suostua. Niinpä hän löysi itsensä kuljeskelemasta messualueella nyökkäilemässä suojelevasti ihmisille, eläimille ja traktoreille.

Kysyä kai saa, mitä keksii ja kehtaa, mutta aina ei kannattaisi vastata.

Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho haastettiin Täällä Pohjantähden alla 2011 -ohjauksen johdosta televisiokeskusteluun pätkätyöläisten ja maanviljelijöiden elämästä. Myllyaho sulki suunsa kesken lähetyksen ymmärrettyään, ettei hänellä ollut mitään mahdollisuutta puhua pientilallisten loma- ja jaksamisongelmista. Porin Suomi-areenan sote-keskustelusta hän osasi jo kieltäytyä.

Se, että taiteelta ja sen tekijöiltä odotetaan vastauksia milloin mihinkin, ei ehkä ole aina järkevää mutta kertoo taiteen asemasta.

Etenkin kirjailijoiden status on Suomessa perinteisesti ollut kohtalaisen korkea, ja voimakkaasti politisoituneina aikoina heidän näkyvyytensä yhteiskunnallisessa keskustelussakin on korostunut. Näin oli ennen.

Helsingin Sanomien hiljattain teettämän kyselytutkimuksen mukaan puolueen suhtautumisella kulttuuriasioihin ei ole äänestyspäätöstä tehtäessä juuri lainkaan merkitystä. Tätä mieltä oli 73 prosenttia vastaajista.

Kokeneiden kirjailijoiden mukaan pyynnöt kommentoida yhteiskunnallisia asioita ovat harventuneet.

Ruokareseptejä ja kuntoiluvinkkejä sen sijaan udellaan usein.

Suna Vuori
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat