Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tytti painoi syntyessään 500 grammaa – sen kokoisista selviää vain yksi kymmenestä

Pienimpienkin keskosten mahdollisuudet jäädä henkiin paranevat koko ajan, koska Suomessa heidän hoitoonsa vielä panostetaan

Katriina Pajari HS

Asioita, jotka painavat puoli kiloa: iso mukillinen kahvia, pokkariversio Tuntemattomasta sotilaasta, vastasyntynyt Tytti Kolehmainen.

Kaksi vuotta sitten maaliskuun toinen maanantai oli aika tavallinen. Keski-Suomessa kohkattiin ovelta ovelle kiertävistä kerjäläisistä, Vatikaanissa tuijotettiin Sikstuksen kappelin savupiippua: konklaavi äänesti paavista. Sää oli poikkeuksellinen – Ilmatieteen laitos selitti pakkasia arktisella napapyörteellä.

Myös Kuopion yliopistosairaalassa keskityttiin navan seudulle. Ensin äidin, sitten lapsen.

Tytti Kolehmainen syntyi jyväskyläläisen perheen toiseksi tyttäreksi ja toiseksi keskoseksi. Peppi oli aloittanut elonsa kahta vuotta aiemmin 1,5-kiloisena.

"Meillä on kaksi tyttöä, joiden yhteinen syntymäpaino on kaksi kiloa", sanoo tyttöjen äiti Terhi Kolehmainen.

Keskimäärin yksi tuore suomalainen painaa noin kolme ja puoli kiloa.

On ihme, että Tytti Kolehmainen on ylipäätään olemassa.

Etukäteen hänen syntymäpainokseen arvioitiin 404 grammaa. Vanhemmille sanottiin, että hän ei välttämättä selviä syntymästä. Puoli kiloa painava vauva on pikkukeskoseksikin hyvin pieni.

Jalanjälki Tytti Kolehmaisen syntymäpäivältä.
Jalanjälki Tytti Kolehmaisen syntymäpäivältä.

Tytti syntyi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa kolme kuukautta etuajassa ja painoi 520 grammaa, oli 30 senttimetriä pitkä, ja pää oli kooltaan mandariini. Raskaus oli edennyt viikolle 27, mutta paino oli viikkoihin nähden alhainen.

Tytti leikattiin ulos sikiöpussissa, jotta kehon lämpö ei haihtuisi. Vastasyntynyt Tytti käärittiin muovipusseihin ja peittoihin, sitten hänet pantiin kohdunlämpöiseen keskoskaappiin. Hänet kiinnitettiin hengityskoneeseen, nenä-mahaletku laitettiin paikoilleen, anturit tarkkailivat sydämen sykettä, kantapäässä oli kanyyli, ja sydämeen johti katetri.

Kaapissa makasi kämmenenkokoinen vauva, jota ei saanut edes silittää – iho oli niin herkkä.

Kolmantena päivänä Tytin suolistosta löydettiin nuppineulanpiston kokoinen reikä. Piti leikata. Keskoskaapista tehtiin leikkaussali, ja vanhempia varoitettiin taas: tyttö ei välttämättä selviä. Vanhemmilta kysyttiin hätäkasteesta – he kieltäytyivät. Se tuntui tappion myöntämiseltä etukäteen.

Ylipäätään vain yksi kymmenestä puolikiloisena syntyneestä selviää. Vastoin oletuksia Tytti Kolehmainen oli se yksi.

Tytille kävi siis hyvin. Yhä useammalle pikkukeskoselle käy nyky-Suomessa hyvin.

Keskonen

Keskonen: syntymäpaino alle 2 500 grammaa tai syntyy ennen 37:ää raskausviikkoa. Täysiaikainen raskaus kestää 40 viikkoa.

Pikkukeskonen: syntymäpaino alle 1 500 grammaa tai syntyy ennen raskausviikkoa 32.

Erittäin pienipainoinen keskonen: syntymäpaino alle 1 000 grammaa.

Alle 1,5-kiloisia vauvoja syntyy vuosittain noin 450. Hyvin pieniä – Tytti Kolehmaisen kokoisia – muutamia kymmeniä. Suomessa keskosten hoidon raja on käytännössä 23 raskausviikossa. Se on vedetty tilastojen perusteella.

Pikkukeskosten tehohoito on vaikea aihe julkiseen keskusteluun. Se jakaa ammattilaisetkin kahteen ryhmään.

Toisen ryhmän mielestä hienosti selvinnyt puolikiloinen vauva on onnekas poikkeus, toisen mukaan esimerkki siitä, että pikkukeskosten tehohoito kannattaa, vaikka kallista onkin (keskosen ensimmäinen hoitovuosi maksaa noin 60 000–70 000 euroa).

Liisa Lehtonen on vahvasti tehohoidon kannalla. Hän työskentelee osastonylilääkärinä Turun yliopistollisessa sairaalassa vastasyntyneiden teho-osastolla.

"Meillä on yhä yhteiskunnassa ajattelua, että lapsen arvo on pienempi kuin aikuisen", Lehtonen sanoo. "Keskosen tehohoito on yhtä vaativaa kuin aikuisenkin tehohoito. Vaativassa tehohoidossa aikuisilla on yksi sairaanhoitaja per potilas, vastasyntyneiden teholla yksi hoitaja hoitaa kahta tai kolmea vauvaa."

Samasta puhuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler. "Se on sellainen ajattelutapa, että lapset ovat lapsia, laitetaan mieluummin resursseja aikuisiin. Suomessa keskosten hoidotkin tehtiin pitkään ilman kivunlievitystä, kun ajateltiin, että lapset eivät tunne kipua", Gissler sanoo.

Tehohoidon henkilökunnan määrästä ei säädetä laissa. Siinä mielessä keskustelun voi rinnastaa vanhustenhoitoon – mikä määrä hoitajia on riittävästi?

Toisenkaan koulukunnan väki ei ole keskosten tehohoitoa vastaan mutta näkee sen osana suurempaa terveydenhuollon priorisointikeskustelua.

HS:n haastattelemista lääkäreistä harva haluaa puhua nimellään, koska kyse on eettisesti erittäin vaikeasta asiasta. Myös Lääkäriliitto ja hoitajien järjestöt ovat olleet asiasta hissuksiin viime vuodet.

Kyse on sairaanhoitopiirien rahasta. Siitä, että kun terveydenhuollosta nipistetään, kaikkia ei ole varaa hoitaa.

Kuten yksi nimettömistä sanoo: "On päivänselvää, että taloustilanne on niin huono, että jossain vaiheessa joudumme priorisoimaan, ketä hoidetaan. Kaikkea ei voida kaikille tarjota. Pitäisikö esimerkiksi pienimpien ja heikoimpien keskosten tehohoitoa rajata? Tämä on liian suuri asia lääkäreiden yksin päättää, siksi keskustelu pitää käydä suuren yleisön keskuudessa, ja ennen kaikkea poliitikkojen pitää ottaa vastuu. On väärin, että poliitikot niukentavat resursseja koko ajan mutta eivät sitten ota osaa keskusteluun, jossa pohditaan, miten saadaan rahat riittämään."

Terhi Kolehmaisen ensimmäinen ennenaikainen synnytys johtui raskausajan vaikeasta mikroverenkierron häiriöstä. Äiti-Kolehmaisella oli myös raskausmyrkytys. Tytin varhainen syntymä puolestaan johtui istukkataudista, joka hidasti vauvan kasvua.

Kun pikkukeskonen syntyy, ensimmäiset minuutit ja tunnit ovat kriittisiä. Ihan ensin huolehditaan hengityksestä, sitten ravitsemuksesta. Kaikki elimet ovat epäkypsiä – munuaiset, aivotoiminta, iho ja verenkierto vaativat tukea.

Tytin ensihetket antoivat osviittaa tulevasta. Oli hyvä merkki, kun rääpäle parkaisi nopeasti sektion jälkeen. Se tarkoitti, että vauva yritti heti hengittää itse.

Tytillä oli keskosen retinopatia -silmäsairaus ja neljä tyrää, jotka kaikki paranivat lopulta itsekseen ilman leikkauksia.

"Tytin silmät olivat niin suuret, että ne eivät aluksi mahtuneet silmäkuoppiin. Jotkut sävähtivät sammakkomaista vauvaa. Mutta kun hän alkoi kasvaa, silmätkin asettuivat", äiti Terhi Kolehmainen kertoo.

Maaliskuun alussa Mediuutiset kysyi poliitikoilta, mitä terveyspoliittisia siirtoja puolueet haluavat ainakin tehdä ensi hallituskaudella. Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok) totesi jutussa, että vielä ei ole priorisoinnin aika.

Lausunto sai Markku Myllykankaan puhisemaan. Myllykangas työskentelee terveyssosiologian dosenttina Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen yksikössä. Hän peräänkuuluttaa priorisointia. Homma olisi pitänyt aloittaa jo vuosikymmeniä sitten.

"Taloustilanne on sellainen, että mitä pidempään odotetaan, sitä rajumpia priorisoinnit tulevat aikanaan olemaan", Myllykangas sanoo.

Juustohöyläsäästäminen pitäisi lopettaa. Hänen mukaansa eettisin tapa olisi listata eri hoitojen kustannusvaikuttavuus. Käytännössä siis niin, että ensin selvitetään, paljonko rahaa on käytettävissä ja sitten katsotaan kustannusvaikuttavuutta eli sitä, mikä on kunkin hoidon rahallinen kustannus ja miten se auttaa potilasta. Sitten vedetään raja kohtaan, johon rahat riittävät. Rajan alapuolella olevia hoitoja yhteiskunta ei korvaisi.

"Näkisin, että sieltä lähtisivät lääkärikopterit, villinä rehottavat miesten eturauhassyöpäseulonnat ja kertaistuntoina toteutetut kriisitapahtumien jälkeiset debriefingit. Myös mammografia joutuisi suurennuslasin alle, polvileikkaukset, osa kaihileikkauksista ja kuntoutuksesta. Yksittäisiä esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon", Myllykangas listaa.

Entä pienimpien keskosten hoito?

"Nyt näyttää siltä, että varsin usein yhä pienempiä pystytään hoitamaan niin, ettei merkittäviä terveyshaittoja jää. Näissä tapauksissa hoito on todennäköisesti erittäin kustannusvaikuttavaa."

Tytti Kolehmainen vietti sairaalassa elämänsä ensimmäiset 95 päivää. Ensin Kuopiossa, sitten Jyväskylässä.

Perheen arki muodostui osastolle. Äiti kävi sairaalassa joka päivä mutta nukkui yöt kotona. Isä kävi lisäksi päivätöissä. Mummo hoiti Peppiä.

Kolehmaisten albumi
Tytin pieni koko aiheutti päänvaivaa pukeutumisenkin suhteen. Kuvan vaippa on kuukautissiteen kokoinen ja yltää silti kainaloihin.
Tytin pieni koko aiheutti päänvaivaa pukeutumisenkin suhteen. Kuvan vaippa on kuukautissiteen kokoinen ja yltää silti kainaloihin.

Kuopiossa vauva kylpi Baby Born -nukelle tarkoitetussa vaaleanpunaisessa ammeessa, ja kuukautissuojan kokoiset vaipat ylsivät kainaloihin asti.

Tytillä ei aluksi ollut mitään päälle pantavaa – pienimmätkin vaatteet olivat 36-senttisiä. Tytti hukkui niihin. Lopulta Jyväskylässä eräs laitoshuoltaja otti asiakseen ommella Tytille vaatteita: pallokuvioisia, iloisia mekkoja.

Kun Tytti oli kuukauden vanha, hän tapasi ensimmäistä kertaa siskonsa Pepin. Perheen läsnäolo on keskosten tehohoidossa oleellisen tärkeää.

"Suomessa vauvat ovat useimmiten toivottuja, ja se auttaa vanhempia jaksamaan rankan alkuvaiheen. Meillä on Lastenklinikalla tosi ahdasta, tarvitsisimme enemmän tilaa, jotta vanhemmat saadaan vielä paremmin hoitoon mukaan", sanoo neonatologian erikoislääkäri Sture Andersson.

Hän listaa keskosten hoidon historiasta kolme merkittävää harppausta.

Yhtä niistä otetaan juuri nyt. Eri puolilla maata on käynnissä rakennustyömaita, joissa sairaaloihin rakennetaan uudenlaisia vastasyntyneiden tehohoitohuoneita. Huoneissa on tilaa vanhempien sängylle sekä wc:t ja suihkut.

Vaikka Suomi on maailman kärkiluokkaa pikkukeskosten hoidossa, rakkautta sairaalahenkilökunta ei voi antaa. Siksi on oleellista, että perhe on läsnä vauvan elämässä alusta asti. Uudet tehohoitohuoneet mahdollistavat sen. Turussa perheiden tehohuoneet ovat jo käytössä, Porissa ja Kuopiossa ne otetaan käyttöön tänä vuonna. Naistenklinikalla sitten, kun remontti valmistuu. Ehkä vuonna 2016.

Edellinen keskostenhoitoon suuresti vaikuttanut askel otettiin 1990-luvulla, kun keuhkojen pintajännitystä onnistuttiin alentamaan lääketieteellisesti. Se on pelastanut maailmalla sata tuhatta vauvaa, Sture Andersson arvioi.

Keskoshoidon todellinen kehitys alkoi kuitenkin jo 52 vuotta sitten. Silloin syntyi keskospoika, jota pitää hieman kiittää nykyisistä hoitometodeista.

Patrick Kennedy syntyi vuonna 1963 Yhdysvaltain presidentin John F. Kennedyn perheeseen. 2,2-kiloinen Patrick Kennedy tuli maailmaan viikolla 34 eikä selvinnyt – hän kuoli keuhkotautiin kolmen päivän iässä.

"Kennedy satsasi kahteen asiaan: miehen saamiseen kuuhun ja vastasyntyneiden hoitoon. Häntä on kiittäminen paljosta", Andersson sanoo.

Rahakysymyksistä huolimatta – jos kliseiden käyttö sallitaan – on lottovoitto syntyä pikkukeskoseksi juuri Suomeen.

Saumat ovat erityisen hyvät, jos syntyy vielä yliopistolliseen keskussairaalaan ja aina vain paranee, jos vielä virka-aikaan.

Selviytymisen kannalta on paljonkin väliä, missäpäin Suomea pikkukeskonen sattuu syntymään. Yliopistosairaaloissa pikkukeskosten kuoleman riski on puolet pienempi kuin keskussairaaloissa.

Kolehmaisten albumi
Tyttö sai nimekseen Tytti Leena Maria. Leena-nimi tuli mummolta, joka oli perheelle korvaamaton apu ja "järjissä pitävä voima".
Tyttö sai nimekseen Tytti Leena Maria. Leena-nimi tuli mummolta, joka oli perheelle korvaamaton apu ja "järjissä pitävä voima".

Pikkukeskosina syntyneet tytöt selviävät poikia useammin. Miksi? Ei tiedetä varmasti. Mutta täysiaikaisinakin syntyneillä pojilla on tyttöjä korkeampi kuolleisuus, mikä viittaa biologisiin tekijöihin.

Pikkukeskosten imeväisyyskuolleisuus vuosina 2005–2013 oli suurinta Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä, jossa 21,9 prosenttia syntyneistä pikkukeskosista ei elänyt ensimmäistä vuotta. Vaasassa sama luku oli 19,4 prosenttia ja Päijät-Hämeessä 17,2 prosenttia.

Vertailun vuoksi: esimerkiksi Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä vastaava luku oli 6.

Raakojen lukujen perusteella alueelliset erot ovat suuret, mutta yksin ne eivät kerro koko totuutta. "Lukuihin vaikuttavat monet tekijät, kuten epämuodostumat ja niiden perusteella tehdyt keskeytykset", THL:n Mika Gissler sanoo.

Alueellista epätasa-arvoa on, Gissler sanoo. Mutta minkä verran ja mistä se johtuu, ei tiedetä tarkasti.

"Suomessa ei ole auditointijärjestelmää, jossa arvioitaisiin, olisiko vastasyntyneiden kuolemantapauksia voitu välttää paremmalla hoidolla."

Pikkukeskosten synnytyksiä pyritään keskittämään yliopistollisiin sairaaloihin, ja siinä on onnistuttu 90-prosenttisesti.

Vielä 1980-luvulla keskosena syntyneen tunnisti ulkonäöstä. Kallo oli kapeampi. Nyt alkuvaiheen ravinto on kehittynyt niin, että ulkoisia eroja ei juuri tule.

Keskoset pyritään usein kotiuttamaan "nollasynttäreihin" mennessä, mutta Tytti kotiutui vasta viikko lasketun ajan jälkeen. Hän painoi silloin 1 895 grammaa.

Nyt Kolehmaisen perhe asuu Lappeenrannassa, tytöt käyvät muskarissa ja mummolassa päivähoidossa. Ovat kovia piirtämään.

Juha Metso
Tytti Kolehmainen juhli kaksivuotissynttäreitään maaliskuun puolivälissä.
Tytti Kolehmainen juhli kaksivuotissynttäreitään maaliskuun puolivälissä.

"Tytti ei tarvitse mitään erityistä hoitoa tällä hetkellä", Terhi Kolehmainen kertoo.

Tosin viime aikoina puheen kehitys on hieman huolestuttanut. Sanoja ei vielä ole paljon, äiti sanoo. "Mutta minulle sanottiin, että ei pidä huolestua. Lapset kehittyvät kukin vauhdillaan. Ylitarkkailu on kai keskosvanhemman osa."

Niin se taitaa olla, ja onhan se perusteltua. Vajaalla viidesosalla alle kilon painoisista pikkukeskosista todetaan leikki-iässä vakavia neurologisia vammoja tai oppimisvaikeuksia.

Pikkukeskosina syntyneet eroavat aikuisinakin muista samanikäisistä. On epäselvää, minkä verran kasvatus ja vanhempien ylihuolehtivaisuus vaikuttavat, mutta tutkimusten mukaan pikkukeskosina syntyneet ovat vähemmän ulospäin suuntautuneita, ujompia ja varovaisempia sosiaalisissa suhteissa kuin täysiaikaisina syntyneet.

Pikkukeskosilla esiintyy muita enemmän tarkkaavaisuushäiriöitä, he muuttavat myöhemmin pois kotoa ja perustavat perheen myöhemmin, hankkivat lyhyemmän koulutuksen ja kärsivät masennusoireista harvemmin. He käyttävät vähemmän alkoholia, syyllistyvät harvemmin rikoksiin, ja heillä on vähemmän sukupuolikumppaneita. Tunnollisuus on tutkitusti pikkukeskosina syntyneiden piirre.

Tytti Kolehmainen täytti toissa viikolla kaksi vuotta. Hän on yhä ikäisekseen pieni – alle kymmenkiloinen – mutta muuten täysin terve. Haastatteluhetkellä hän roikkuu pää alaspäin kattoon ripustetuista renkaista ja kiipeää sitten sylin kautta pöydälle.

Nelivuotias Peppi piirtää keittiönpöydän ääressä ja muistelee, että syntyessään Tytti oli kyllä tosi pikkupikkupikkuruinen. Vieruspenkissä istuva äiti kertoo miettineensä miehensä kanssa, miten keskosperheen elämä näkyy lapsissa, etenkin isosisko-Pepissä – hän eli pääosin mummon hoivissa silloin, kun äiti ja Tytti olivat sairaalassa ja isä töissä.

"Hän pelkää lumiaurojen ääntä. Kun kysyin miksi, Peppi sanoi, että he kuuntelivat lumiauroja mummon kanssa öisin silloin, kun äiti oli sairaalassa", Terhi Kolehmainen kertoo.

Tytti on liki 20-kertaistanut painonsa siitä, kun syntyi kahvipaketin kokoisena. Kolehmaiset ovat varautuneet siihen, että pikkukeskosille yleisiä oppimisvaikeuksia voi ilmetä kouluiän lähestyessä. Se tuntuu kuitenkin pieneltä hinnalta siitä, että rivitalokodissa touhuaa nyt kaksi tervettä tyttöä, joista nuoremman ei pitänyt selvitä edes syntymäviikolle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat