Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ester Kandari, 27, opiskelija

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Teemu Kuusimurto
Ester Kandarin äidin nimi on Hilma, isä Toivo on kuollut.
Ester Kandarin äidin nimi on Hilma, isä Toivo on kuollut. Kuva: Teemu Kuusimurto

"Isäni nimi oli Toivo. Hän kuoli aidsiin vuonna 2003.

Äitini on Hilma. Hän on hiv-positiivinen. Äidin kokemuksesta olen oppinut, että sairastuminen ei ole loppu. Elämä jatkuu, on vielä toivoa.

Toivo on tavallinen nimi Ambomaalla. Yksi tunnetuimpia itsenäisyyskamppailun miehiä oli Andimba Toivo ya Toivo (Toivo Toivonpoika), joka oli pitkään maanpaossa ja taisteli maamme vapauden puolesta.

Isä antoi minulle nimen Ester. Se on minusta kaunis nimi. Se tulee Raamatusta. Vanhan testamentin mukaan Ester meni naimisiin kuninkaan kanssa.

Minä olen naimisissa, ja tyttäreni täyttää pian viisi vuotta. Miehelläni on töitä vain satunnaisesti. Minä opiskelen.

Yritämme säästää kaikesta rahasta, mitä saamme, jotta voisimme auttaa äitiäni.

Hän pärjäilee kyllä ja saa aidslääkkeitä. Mutta kukaan ei ole tukemassa häntä. Hän on pohjoisessa, minä asun täällä Windhoekissa ja veljeni on vähän tuuliajolla.

Se, mitä perheeni on kokenut aidsin suhteen, sai minut ryhtymään sosiaalialalle. Opiskelen terapeutiksi ja valmistun ensi vuonna.

Haluan auttaa ihmisiä. Meillä on Namibiassa niin paljon ongelmia. On katulapsia ja on vauvoja, jotka hylätään roskalavalle.

Aids on todella yleistä täällä. Minua huolestuttavat etenkin nuoret. He eivät jaksa odottaa avioliittoon asti vaan aloittavat 16-vuotiaana. He juovat alkoholia, hölmöilevät ja saavat hiv-tartunnan. Sitten he makaavat muiden kanssa ja tartuttavat edelleen.

Mutta siinäkään tilanteessa ei saa luovuttaa. On silti mahdollista opiskella, hankkia töitä, rakentaa elämää. Tässä toivon voivani auttaa heitä.

Saan valtiolta 5 500 Namibian dollarin (noin 425 euroa) opiskelustipendin vuosittain neljän vuoden ajan. Opiskelen ahkerasti. Minulla ei ole varaa hukata aikaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat