Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johanna Kalondo, 45, opettaja

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Teemu Kuusimurto
Äiti nimesi Johanna Kalondon parhaan ystävänsä mukaan.
Äiti nimesi Johanna Kalondon parhaan ystävänsä mukaan. Kuva: Teemu Kuusimurto

"Äitini paras ystävä oli Johanna. Siksi sain sen nimen. Mutta olen kuullut, että alkuperäinen Johanna oli Martti Rautasen vaimo. Rautanen tuli tänne joskus kaikki ne vuodet sitten lähetyssaarnaajaksi. Hänen vaimonsa mukaan Johanna-nimeä alettiin antaa muille. (Toim. huom. Rautasen vaimo oli Frieda, mutta yksi tyttäristä oli Johanna.)

En ole erityisesti ajatellut nimeäni. Se on ihan tavallinen nimi, niin kuin Maria tai Martti.

Synnyin pohjoisessa, mutta muutimme etelään. Isäni työskenteli timanttikaivoksessa. Kaivoksella oli hyvä koulu, jota sain käydä.

Nyt olen opettaja. Työskentelen St. George's -koulussa Windhoekissa. Se on yksityinen anglikaaninen koulu. Opetus on laadukasta, mutta vanhemmat joutuvat maksamaan siitä paljon, noin 3 000 Namibian dollaria (noin 230 euroa) kuussa.

Käytämme opetuksessa iPadeja. Yritämme päästä paperittomaan kouluun ilman kirjoja ja monisteita. Koulun langattomassa verkossa on palomuuri ja estot. Mutta lapset osaavat nykyisin kiertää niitä. Aina välillä joku päätyy nettisivulle, jolle ei pitäisi.

Koulu on monietninen. Enimmäkseen mustia lapsia, mutta myös valkoisia.

Minusta alamme päästä rotuasioissa eteenpäin Namibiassa. Mustat ja valkoiset tulevat minusta hyvin toimeen. Namibialaiset ovat rauhallista kansaa. Emme ole niin väkivaltaisia kuin eteläafrikkalaiset.

Kaikki täällä puhuvat monia kieliä. Minä käytän owamboa, englantia ja afrikaansia.

Olen tavannut uuden presidentin ( Hage Geingob ). Siskoni meni kuukausi sitten naimisiin hänen kanssaan. Terävä mies ja hyvä kuuntelemaan. Heidän avioliittonsa ei muuta minun elämääni. Namibialaiset ovat kaikki tavallisia ihmisiä. Ei meillä ole julkkispalvontaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat