Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako Isisiä vastaan taisteleville kurdijoukoille lähettää rahaa?

Sunnuntai
 
Annika Lohi, Kuvankäsittely Lilli Korhonen / HS
Mikä on Peshmergan tilinumero?
Mikä on Peshmergan tilinumero? Kuva: Annika Lohi, Kuvankäsittely Lilli Korhonen / HS

Ääri-islamistinen Isis-järjestö on riehunut Syyriassa ja Irakissa viime kesästä lähtien. Se on tappanut, raiskannut, kiduttanut, teloittanut ja tuhonnut. Edes Yhdysvaltain pommitukset eivät ole pysäyttäneet sitä. Mutta kurdien peshmergataistelijat ovat panneet hanttiin.

Isisiin on liittynyt tuhansia nuoria miehiä ulkomailta, Suomestakin. Kurdit ovat sanoneet, etteivät he tarvitse lisää miehiä vaan parempia varusteita. Rahaa.

Voiko Isisiä vastaan siis taistella PayPalin avulla? Saako Mosulin valtaamiseksi kerätä joukkorahoitusta?

Saa, teoriassa, kunhan varmistaa, ettei riko kansainvälisiä pakotteita eikä syyllisty terrorismin rahoittamisrikokseen.

EU:lla on lista järjestöistä, jotka sen mielestä ovat sekaantuneet terroritekoihin. Listalla on kaksi kurdijärjestöä: Kurdistanin työväenpuolue PKK ja Kurdistanin vapauden haukat TAK. Peshmerga eli kurdien armeija ei ole listalla.

Suomessa terrorismin rahoitus on säädetty rangaistavaksi rikoslain luvun 34 a pykälässä 5 ja terrorismiryhmän rahoitus pykälässä 5 a. On rangaistavaa kerätä rahaa sellaiselle ryhmälle, jonka "luonteesta terroristiryhmänä" on tietoinen. Terroristiryhmässä on lain mukaan vähintään kolme ihmistä.

Sotimisen rahoittamista rikoslaki ei kiellä. Niin kauan kuin Peshmerga pysyy perinteisenä armeijana eikä syyllisty sotarikoksiin, sitä voi joukkorahoittaa. Periaatteessa.

"Rajanveto sallitun ja rangaistavan toiminnan välillä sekä toisaalta terrorismirikosten ja sotarikosten välillä voi olla häilyvä ja hyvinkin tapauskohtainen", oikeusministeriöstä muistutetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat