Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella ja Saksalla on sanaton yya-sopimus

Sunnuntai
 
Eduskuntavaalit 19. 4. 2015
Keskustelu jatkuu Unto Hämäläisen Perässähiihtäjä-blogissa osoitteessa blogit.hs.fi/perassahiihtaja.

Helsinkiin tulee maanantaina hyvin harvinainen arvovieras, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel pistäytyy kaupungissa. Edellisen virallisen vierailun Merkel teki Suomeen EU:n huippukokouksessa, joka pidettiin syksyllä 2006.

Merkelin isäntänä on pääministeri Alexander Stubb (kok), joka saa näin sopivasti ennen vaaleja lainavaloa puoluesisareltaan ja ehkä myös hyviä vihjeitä vaalitaistelun loppumetreille.

60-vuotias Merkel on todella kokenut poliitikko. Hän on ollut Saksan "kokoomuksen" eli kristillisdemokraattien puheenjohtajana 15 vuotta ja kanslerina kohta kymmenen vuotta.

Merkel ei kuitenkaan lähde Stubbin kanssa yhtä herttaiselle kampanjakierrokselle kuin jonka Ruotsin pääministeri Stefan Löfven teki tiistaina Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen kanssa Porvoossa.

He kiersivät koputtelemassa porvoolaisten oville. Kohtaamiset eivät olleet järin intiimejä, sillä puheenjohtajien kintereillä seurasi kymmenien toimittajien, kuvaajien, avustajien ja turvamiesten lauma.

Angela Merkelin vierailu ei olekaan puoluevierailu vaan virallinen pääministerivierailu, jonka aikana kansleri tapaa myös presidentti Sauli Niinistön.

Lisäksi Merkel järjestää lehdistötilaisuuden ja osallistuu asiantuntijakeskusteluun. Sen aiheena on Euroopan unionin yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Ehkä saamme vastauksen kysymykseen, mitä mieltä Saksan liittokansleri on EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ehdotuksesta unionin yhteisen armeijan perustamisesta. Se kiinnostaa varsinkin Niinistöä, joka on suhtautunut myönteisesti ehdotukseen.

Pahoin pelkään, että Merkel torjuu Junckerin ehdotuksen eikä välitä olla edes hienovarainen. Se olisi meille ikävää kuultavaa, sillä Natoon kuulumattomana EU-maana Suomi kaipaisi unionilta jotain kättä pitempää turvallisuuspolitiikassa.

Suomen valtiojohdon ei kuitenkaan sovi näyttää kovin hapanta naamaa liittokansleri Merkelille, sillä suhteet Saksaan ovat jo pitkään olleet meille tärkeämmät kuin mihinkään toiseen EU-maahan.

Syksyllä tulee 25 vuotta siitä kun Saksa yhdistyi. Silloin Suomi mitätöi Suomen ja Neuvostoliiton välisestä yya-sopimuksesta "Saksan uhkaa" koskevat kohdat, jotka oli sodan jälkeen kirjoitettu Neuvostoliiton vaatimuksesta.

Pyhän yya-sopimuksen sormeilu oli silloin Suomelta hyvän tahdon ele yhdistyvälle Saksalle ja varsinkin sen ensimmäiselle liittokanslerille Helmut Kohlille.

Tämä diplomaattinen siirto osoittautui kaukoviisaaksi. Jo vuotta myöhemmin koko yya-sopimus mitätöitiin, ja Kohl ryhtyi määrätietoisesti auttamaan Suomea EU:n jäseneksi. Myös hänen seuraajansa Gerhard Schröderin kanssa Suomi teki tiivistä yhteistyötä, kun euroalue perustettiin 1990-luvun lopulla.

Vielä silloin keskustaoppositio moitti pääministeri Paavo Lipposta (sd) "konttaamisesta" Saksan edessä. Linja ei silti muuttunut keskustalaisten pääministerien Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen kausilla.

He halusivat olla hyvää pataa Merkelin kanssa, kuten ovat tahtoneet myös kokoomuslaiset pääministerit Jyrki Katainen ja Alexander Stubb. Ja niin taitaa haluta Juha Sipiläkin, kunhan pääsee perehtymään valtiosuhteiden hoitamiseen. Suomi tahtoo pysyä Saksan kumppanina.

Neljännesvuosisadan aikana Suomi on jo vakiinnuttanut paikkansa unionissa ja muilla areenoilla niin sanottuna Saksan seurailijavaltiona.

Maailmalla tiedetään hyvin, että Suomi on itsenäinen valtio, joka kuitenkin pyrkii suhtautumaan suopeasti Saksan aloitteisiin, jos se suinkin on mahdollista.

Suomen ja Saksan suhteissa on rahtunen ystävyyttä, huomattavan paljon käytännön yhteistyötä ja jonkin verran avunantoakin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat