Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohdus tekee meistä lapsille ja äideille kovia

Sunnuntai
 

Milloin sitä unohti, millaista oli olla lapsi?

Ei se teininä vielä tapahtunut, silloin oli riemuissaan ja kauhuissaan muutoksista ja häpesi kaikkea, mitä oli pienenä tehnyt. Etäisyys lapsen ja nuoren välillä oli vielä niin lyhyt, että lapsuuden teot ja puheet paljastivat teinin. Se oli tietenkin tosi noloa.

Unohdinko parikymppisenä, vai vielä myöhemmin?

Vaikka yritän, en pysty palaamaan sen tytön pään sisään, joka olin pienenä. Se olin minä, mutta se minä ei ole nykyiselle itselleni yhtä tuttu kuin teiniminä tai nuori aikuinen.

Muistan lapsuudesta välähdyksiä, yksittäisiä tunteita. Mutta side on katkennut, samastuminen puuttuu, ja niiden mukana on kadonnut ymmärrys siitä, millaista oli oikeasti olla lapsi.

Olen usein kärsimätön omien lasteni suhteen. Nyt sukat jalkaan, onko reppu pakattu, koulu alkaa ihan kohta! Miten on mahdollista, että sulla ei vieläkään ole päällä?
Jos muistaisin, en ehkä rähjäisi niin paljon.

Sama katkos tapahtuu myöhemmin monta kertaa. Aikuiset eivät jaksa lohduttaa angstisia teinejä, koska ajattelevat, että kyllä ne kohta rauhoittuvat.

Keski-ikäiset eivät jaksa lohduttaa vastasyntyneen uupuneita vanhempia, koska ajattelevat, että pianhan ne lapset siitä kasvavat.

Jälkikäteen ajateltuna kaikki meneekin nopeasti, niin lapsuus, angstinen nuoruus kuin se vuosi, jolloin vauva valvotti. Mutta silloin, kun ne on elettävä läpi, jokainen tunti voi tuntua lyijynraskaalta ja loppumattomalta ja johtaa epätoivoisiin tekoihin.

Kun kirjoittaa äitiydestä, saa etenkin vanhoilta ihmisiltä vihaista palautetta. Usein se tiivistyy samaan kysymykseen: Itsehän olet lapsia hankkinut, miksi valitat?

Sama argumentti siirrettynä mihin tahansa muuhun asiaan tuntuu tietenkin järjettömältä.

Itsehän olet naimisiin mennyt, miksi valitat? Kun kerran on sanottu aamen, se on sitten pulinat pois parisuhteen ongelmista, kunnes kuolema teidät erottaa!

Itsehän olet töihin mennyt, miksi valitat? Työelämässä voi toki olla epäkohtia, mutta kun kerran nimet ovat sopimuksessa, nyt suu suppuun ja lapio käteen!

Kyse on ennen kaikkea empatiasta. Jos oikeasti muistaisimme, millaista meillä itsellämme silloin kauan sitten oli, emme vähättelisi toisiamme.

Itsepä olet sanonut, kuinka vaivattomia lapset ovat. Menepä siis auttamaan, vaikka vain pariksi tunniksi.
Sellainen ei unohdu avun saajalta milloinkaan.

Tällä palstalla Laura Saarikoski ja Reetta Räty
kirjoittavat työstä, vanhemmuudesta ja vallasta.
laura.saarikoski@hs.fi, twitter @SaarikoskiLaura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat