Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi koira valtaa sängyn ja vanilja on jäätelön perusmaku?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Suomi on siirtynyt jälleen kerran kesäaikaan, ja sen kunniaksi menemme suoraan seuraavaan kysymykseen.

 

Minkä takia juuri vaniljasta on tullut jäätelön "perusmaku"? Miksei tätä kunniaa suotu vaikkapa neilikalle, kanelille, kardemummalle, sahramille tai laventelille, jotka sinänsä voisivat sopia jäätelön mausteiksi ihan yhtä hyvin kuin vaniljakin ja jotka ovat olleet entisaikaan paljon vaniljaa yleisemmin tunnettuja?

– Tahiti

 

Vanilja kuuluu niihin mausteisiin, jotka saapuivat Eurooppaan tutkimusmatkailijoiden mukana Väli-Amerikasta. Yhden tarinan mukaan ensimmäinen vaniljaa maistanut eurooppalainen oli itse Kristoffer Kolumbus, joka joi asteekkien kuuluisaa vaniljalla maustettua kaakaojuomaa.

Myös eurooppalainen ylimystö alkoi käyttää vaniljaa kaakaojauheen kanssa ja suklaan maun parantamiseksi. Siitä se levisi muihin herkkuihin, myös jäätelöön, Ranskassa 1700-luvulla.

Jäätelö oli noihin aikoihin eliitin nautinto. Sitä maustettiin muun muassa hunajalla ja sitruunalla, rakuunalla, salvialla, appelsiinivedellä ja sahramilla.

Vanilja oli uusi jännittävä luksustuote! Sitä saatiin melko vaivalloisesti orkidean sukuisesta köynnöskasvista. Sen maku oli hienostunut ja huumaava. Kaiken lisäksi sen uskottiin piristävän mieltä ja sukupuoliviettiä.

Yksi vaniljan varhaisista lähettiläistä oli Yhdysvaltain presidentti Thomas Jefferson. Hän ihastui vaniljajäätelöön asuessaan Pariisissa vuosina 1784–1789 ja talletti reseptin, jota säilytetään Kongressin kirjastossa Washingtonissa. Käsin kirjoitettu resepti on digitoitu kirjaston nettisivuille.

Vaikka Jeffersonin roolia jäätelön lähettiläänä on myös liioiteltu, vaniljajäätelö yleistyi Yhdysvalloissa 1800-luvulla ja löysi tiensä keittokirjoihin.

Kun ensimmäisiä jäätelötehtaita alettiin perustaa teollisen vallankumouksen myötä, vaniljasta tuli suosittu maku myös tavallisen kansan keskuudessa.

Se ei myöskään ollut mausteena enää niin harvinainen, sillä tuolloin oli jo keksitty, miten vaniljaa voidaan viljellä.

Pian tajuttiin myös, miten sitä voi valmistaa synteettisesti. Nykyään suurin osa kaikista "vaniljaa" sisältävistä tuotteista – myös jäätelöistä – sisältääkin aidon vaniljan sijaan keinotekoista vanilliinia.

Vaikka vaniljasta on oikeastaan monen sattuman summana tullut eräänlainen jäätelön tavallinen maku, sitä se ei välttämättä ole kaikissa kulttuureissa. Esimerkiksi Lähi-idän alueella yleisjäätelönä toimii sahramilla ja ruusuvedellä maustettu jäätelö, jossa on kylläkin mukana vaniljaa.

 

Ihmettelen koiran taipumusta vallata isäntänsä tai emäntänsä nukkumapaikka. Jos nousen yöllä vessaan, takaisin tullessani koira makaa takuuvarmasti paikallani, usein vielä pää tyynyllä. Näin on käynyt niin omien kuin hoitokoirien kanssa. Onko kyse siitä, että emännän paikka on lämmin? Vai valtaako koira ikään kuin laumanjohtajan paikan ja näin haastaa hänet? Usein koira kieltäytyy liikahtamasta pois paikaltani, mikä tukisi jälkimmäistä teoriaa.

– Vova Vuoteenvaltaajaa kaivaten

 

Koiran nukkuminen sängyssä herättää vahvoja mielipiteitä ja on keskustelun aiheena samaa sukua kuin Guggenheim, susikysymys tai lapsen imettäminen julkisella paikalla.

Periaatteessa koiran päästämistä sänkyyn ei suositella. Käytännössä kymmenettuhannet suomalaiset koirat koisivat yönsä siellä.

Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, mutta nukkumispolitiikka kannattaa miettiä valmiiksi ennen pennun saapumista kotiin ja noudattaa sitä johdonmukaisesti.

Jos vaikka toinen pariskunnasta lipsuu linjasta, peli on menetetty. Koira nimittäin oppii kerrasta.

Mistä pääsemmekin varsinaiseen kysymykseesi, jonka suhteen konsultoin Kennelliiton asiantuntijaa.

Kuvailemasi tilanne kertoo ennen kaikkea koiran mukavuudenhalusta. Kun ihminen nousee sängystä, koira katsoo tilaisuutensa koittaneen. Ihmisen nukkumapaikassa sitä houkuttelee useampikin asia, kuten paikan pehmoisuus, lämpö ja omistajan tuoksu.

Silloin kun koira on uhmaiässä (yleensä 7–10 kuukauden vanhana), sillä saattaa kyllä esiintyä epäilemääsi johtajan paikan haastamista. Silloin koira voi kokeilla sille asetettuja rajoja eri tavoin.

Koira tietää, että sängyn tai sohvan pehmeydessä on mukava loikoilla. Siitä, onko se sallittua, päättää ja pitää kiinni ihminen – jämäkästi mutta rakastavasti.

Koiralla on kyllä pelisilmää. Vaikka siltä olisi kielletty sängyllä makaaminen, tilanne saattaa olla toinen, kun muita ei ole kotona.

Omistaja saattaa kotiin tullessa yllättyä, kun sängyssä on epäilyttävän lämmin kohta tai kasa karvoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat