Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä mene turhaan lääkäriin – perusterve ei tarvitse vuosittaista syöpätarkistusta

Kansansairaudet jäävät hoitamatta, kun lääkäreiden aika kuluu turhien reseptien kirjoittamiseen ja mielenrauhan tuottamiseen.

Sunnuntai
 
Katriina Pajari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien sunnuntaisivujen toimittaja.
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Kolmihenkisen perheen sairauskertomus alkuvuodelta: kolme nuhakuumetta, kaksi keuhkoputkentulehdusta, kurkunpääntulehdus, neljä vatsatautia, kaksi korvatulehdusta, silmätulehdus ja kolme poskiontelontulehdusta. Poskiontelot on punkteerattu kolmesti, antibioottikuureja on määrätty yhteensä viisi.

Ainakin pari niistä on ollut tehottomia – lääkäri varoitti jo etukäteen, että takuuta ei ole. Mutta silti, kun terveysasemalta poistui resepti kourassa, olo oli tyytyväinen: eipä tullut mentyä turhaan.

Lääkäri Iris Pasternackin tuoretta Tautitehdas-kirjaa lukiessa tulee aikamoinen kurinpalautus, pisto sydämeen ja mitä muita näitä nyt on.

Pasternackin kansainvälistä tutkimustietoa summaava kirja käsittelee ylidiagnostiikkaa.

Yksi esimerkki siitä on juuri se, miten ihmiset menevät lääkärin pakeille yhä lievempien tautien kanssa ja poistuvat tyytyväisinä diagnoosin ja lääkemääräyksen kanssa.

"Kyllä", Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Risto Mäkinen huokaa puhelimeen, kun kysyn asiasta.

"Esimerkiksi keuhkoputken- ja poskiontelontulehduksen hoito. Ne ovat pääsääntöisesti itsestään paranevia. Silti monilla ihmisillä on käsitys, että on huonon lääkärin merkki, jos potilas ei saa antibioottikuuria. Se paineistaa lääkäreitäkin. Reseptin kirjoittaminen on helpoin tie, kun oven takana on jono."

Neljäsosa Helsingin terveysasemien lääkäriajoista kuluu sellaisten ylähengitystieinfektioiden hoitoon, jotka hoituisivat hyvin kotonakin. Se johtaa siihen, että kansanvitsauksien, kuten verenpaineen ja kolesterolin, hoitoon ei jää tarpeeksi aikaa. Kyse on megaluokan yhteiskunnallisesta ongelmasta.

Iris Pasternack on tehnyt uransa lääkärinä sekä tutkijana. "Olin pudota pallilta, kun tajusin, miten vähän lääkärit joistain asioista tietävät. Ja se, miten usein hoito perustuu traditioon ja uskomuksiin tutkimustiedon sijaan."

Jos on huttuperäisiä uskomuksia lääkäreillä, niin on niitä potilaillakin. Pasternack listasi muutaman asian, joissa melkein kaikilla on skarpattavaa. Eikä hän puhu nyt pelkistä antibioottikuureista vaan myös syövistä, seulonnoista – ja vähän kaljuuntumisestakin.

Lääkäriin ei tarvitse mennä varmuuden vuoksi.

Moni tarkistuttaa perusflunssia lääkärillä varmistaakseen, ettei kyse sittenkin ole jostakin vakavammasta. Lapsiperheissä "käydään ainakin tsekkaamassa korvat" on tuttu mantra.

Risto Mäkinen huokaa jälleen – nyt korvapuheelle. Korvatulehduksistakin iso osaa paranee itsestään.

Suomessa tautia hoidetaan antibiootilla, mutta esimerkiksi Hollannissa se parannetaan kipulääkkeillä. "Oudosti ne siellä puhuvat, mutta käsittääkseni aivan hyvin kuulevat."

Syöpä ei aina ole vaarallinen.

Oireettoman ihmisen on turha tutkituttaa itseään syövän varalta, Pasternack sanoo. Itse asiassa on väitetty, että ihmisessä ehtii elämän aikana käväistä jopa kuusi itsekseen katoavaa syöpää. Jos skannaisi sata ihmistä läpi tietokonetomografialla, 86:lla löytyisi jotain poikkeavaa, kertoo Kalifornian yliopiston tutkimus.

Gynekologilla ravaamisen voi Pasternackin – ja kansainvälisten tutkijoiden – mukaan lopettaa. Monet käyvät rutiinitarkastuksessa vuosittain. Perusterveen ei tarvitse mennä, ellei ole oireita.

Myös mammografiaan pitäisi suhtautua kriittisemmin. Suomessa kaikki 50–69-vuotiaat naiset saavat kutsun rintasyöpäseulontaan joka toinen vuosi. Moni ei tiedä, että haitat ovat samaa luokkaa hyödyn kanssa: väärät hälytykset, turhat hoidot, Pasternack listaa. Turun yliopistossa vuonna 2014 tarkastetun väitöskirjan mukaan joka kymmenes rintasyöpä arvioitiin ylidiagnostiikaksi. Kun 10 000 suomalaisnaista käy vuosittain mammografiassa, 1,5 naista säästyy rintasyöpäkuolemalta.

Vanhenemista pitää sietää.

Normaaleihin elämänkaareen kuuluviin asioihin on alettu Pasternackin mukana suhtautua tautina. Esimerkiksi miestyyppinen kaljuuntuminen ei ole varsinainen sairaus. Silti sille on diagnoosi. Virtsankarkailullekin on, ja luiden haurastumiselle.

Pasternackin lääkärikokemuksen mukaan kipua siedetään nykyään huonosti. Hänen vastaanotolleen tuli nainen, jolla oli käsi kipeänä, koska hän oli haravoinut koko viikonlopun.

"Lääkärillä ei ole keinoja parantaa haravoinnissa kipeytynyttä kättä. Särkylääkettä saa apteekista."

Vanhuuden kolotukset ahmaisevat ison osan myös terveysasemien ajasta, Risto Mäkinen kertoo. Vanhuuteen ei vain ole keksitty lääkettä.

Nyt on lueteltu monta syytä, joiden takia lääkäriin ei tarvitse mennä. Mutta milloin pitää?

Silloin, kun tulee tunne, että tällaista ei ole ennen ollut, Pasternack sanoo. Kun on selkeä oire. Lääkäri on lääketieteen asiantuntija, potilas kehonsa.

Risto Mäkinen kehottaa potilaita kyseenalaistamaan lääkäreitä: "Kysykää, miten minä tästä hoidosta hyödyn."

On helppoa nyökkäillä faktoille, kun ne eivät osu liian lähelle.

Mutta rintasyöpäseulontoja ei tee mieli kyseenalaistaa, jos läheltä löytyy yksikin, jonka syöpä on havaittu seulonnassa. Ja onko se nyt niin väärin, jos kaljuuntumisesta kärsivä saa omalla rahallaan lääkehoitoa, joka kasvattaa tukkaa ja elämänlaatua? Sitä paitsi tulee mieleen tapauksia, jossa lääkäri on alidiagnosoinut eikä päinvastoin.

Toisaalta – juuri näiden ajatuksien takia tietokirjoja kirjoitetaan. Että tunteen sijasta olisi järkeäkin.

Tunnetta ei silti voi pyyhkiä pois.

Illalla karautan jälleen kuumeisen lapsen kanssa lääkäriasemalle tsekkaamaan korvat. Korvatulehdus on. Resepti ja kiitos. Suomessa käytössä olevissa käypä hoito -ohjeissa antibioottia suositellaan, koska se voi estää taudin pitkittymisen. Kun on ollut yli kolmatta viikkoa pois töistä sairaan lapsen takia, se tuntuu ihan hyvältä perustelulta, vaikka sitä ei mainittukaan kirjassa.

Katriina Pajari HS
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat