Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvalloissa yksityisyys on pyhää, ja siksi rikoksesta epäillyn nimi kerrotaan heti

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Yhdysvaltalaisten suhde yksityisyyteen on saanut viime aikoina suurta huomiota – toisaalta Monica Lewinskyn paluussa julkisuuteen, toisaalta epäsuoremmin keskustelussa Suomen raiskausuutisoinnista.

Laura Saarikoski kirjoitti (HS-analyysi 22.3.), miten media Yhdysvalloissa julkaisee sekä rikoksesta epäillyn että rikoksen uhrin nimet lähes rutiininomaisesti. Hän toteaa: "Erot johtuvat lehdistön erilaisesta perinteestä. Suomessa on painotettu yksityisyyden suojaa, Yhdysvalloissa sananvapautta."

On mielenkiintoista, että vaikka asia on lehdistön suhteen näin, se on monen muun asian suhteen toisin. Yhdysvalloissa ja Euroopassa yksityisiksi mielletään osittain aivan eri asioita.

Yhdysvalloissa yksityisyydensuoja on johdettu pitkälti perustuslain neljännestä lisäyksestä, joka kieltää "kohtuuttomat kotietsinnät ja takavarikot". Tällä on ollut kaksi seurausta.

Ensinnäkin yksityisyyden loukkaajaksi mielletään ensisijaisesti valtiovalta, ei kaupallinen toimija kuten media. Perustuslaki säädettiin 1700-luvulla, jolloin lähinnä vain valtio ylipäänsä pystyi loukkaamaan yksityisyyttä kovin räikeästi. Valokuvia, elokuvia ja televisiota ei ollut, ja lehtien levikki oli pieni.

Ja toiseksi yksityisyys on käsitteellisesti sekoittunut kotirauhaan: yksityisasunnon fyysiseen loukkaamattomuuteen.

Näin yksityisyydensuojalla on perusteltu asioita, jotka eurooppalaisen näkökulmasta liittyvät siihen vain etäisesti. Tunnetuin on ehkä joidenkin osavaltioiden lain niin kutsuttu linnaoppi, jonka mukaan "kotiin tunkeutujan" saa vapaasti tappaa – vaikka tämä olisi vasta jossain tontin nurkalla.

Toisaalta esimerkiksi homoseksin kieltäviä lakeja on eri osavaltioissa todettu mitättömiksi, koska niiden on tulkittu loukkaavan kotirauhaa; ikään kuin kaikki seksi tapahtuisi juuri kotona.

Vieläkin erikoisempi on esimerkki, johon olen törmännyt itse. Tunnen yhdysvaltalaisia, jotka ovat olleet aivan pöyristyneitä siitä, ettei Suomessa saa antaa lapselle nimeä, jota oikeusministeriön nimilautakunta pitää sopimattomana.

Nimilaki ei keskustelukumppanieni mielestä vain epämääräisesti "holhoa" suomalaisia, vaan se loukkaa nimenomaan heidän kotirauhaansa. Perheen sisällä tapahtuvat asiat ovat yksityisyydensuojan piirissä, ja niihin kuuluvat myös vanhempien päätökset lastensa nimistä. Sama kuin valtio asentaisi valvontakameran lapsiperheen kotiin!

Olen kysynyt, eikö juuri se loukkaa lasten yksityisyyttä ja jopa ihmisarvoa, jos kaikki voivat nimestä päätellä, miten tärähtäneet vanhemmat heillä on. Ei kuulemma, koska loukkaajana ovat nuo vanhemmat itse, ei valtio.

Niin rikosuutisointi kuin muutkin esimerkit kertovat astetta laajemmasta erosta Eurooppaan. Ihmisarvo sinänsä ei ole Yhdysvalloissa lain suojaama asia, ellei sitä loukattaessa loukata jotain muuta, jota laki taas suojaa. Esimerkiksi Suomen perustuslaki sanoo heti ensimmäisessä pykälässä, että se "turvaa ihmisarvon loukkaamattomuuden". Yhdysvaltain perustuslaissa ei ole mitään vastaavaa pykälää.

Niinpä Yhdysvalloissa valtion ei haluta tekevän juuri mitään sen estämiseksi, että ihmiset loukkaavat toistensa ihmisarvoa. Jos valtio tätä yrittäisi, loukkaaja parahtaisi pian, että tässä loukataan hänen omia oikeuksiaan: milloin yksityisyydensuojaa, milloin sananvapautta.

Tommi Uschanov
tommi.uschanov@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat