Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeinen valtiopäivätoimi raivostutti toverit

Nuijittu mies

Kansanedustaja Kari Rajamäki tyhjentää työhuonettaan 32 vuoden uran jälkeen. Viimeisellä valtiopäivätoimellaan hän raivostutti toverinsa. Itse hän sanoo pelastaneensa Suomen.

Sunnuntai
 
"Se on siinä!" - katso miten Kari Rajamäki (sd) ja perussuomalaiset estivät paperittomien maksuttoman terveydenhoidon.
"Se on siinä!" - katso miten Kari Rajamäki (sd) ja perussuomalaiset estivät paperittomien maksuttoman terveydenhoidon.
9. maaliskuuta eduskunnan täysistunnossa kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) esitti yllättäen hallituksen lakiesityksen pöydällepanoa. Rajamäki rikkoi siten eduskunnan herrasmiessopimusta ja toimi myös oman puolueensa linjan vastaisesti. Pöydällepano tarkoitti, ettei lakiesitystä enää ehditä käsitellä eduskunnassa. Lakiesitys olisi taannut paperittomien Suomessa asuvien ulkomaalaisten maksuttoman terveydenhoidon. Rajamäki on sanonut toimineensa asiassa yksin. Kuva: eduskunta

Kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) on silmin nähden väsynyt ja kuohuksissaan. Työviikko on ollut pitkä.

Istumme eduskunnan lisärakennuksen palaverihuoneessa, ja Rajamäellä on niin paljon sanottavaa, ettei hän malta kuunnella kysymyksiä tai ehdotuksia.

Hän puhuu. Hän nostaa pinkasta yhä uuden paperin. Sitten hän taas puhuu. Hän haluaa käydä läpi tärkeimpiä tekojaan 32-vuotiselta uraltaan Arkadianmäellä. Onhan niitä. Uran huippu oli kausi sisäministerinä vuosina 2003–2007, ja niihin vuosiin sisältyi myös Suomen puheenjohtajuuskausi EU:ssa. Siltä ajalta muistetaan kovapäinen sisäministeri, jonka kaudella Suomen turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikka tiukkeni.

"Olen kolmekymmentäkaksi vuotta tehnyt komennusmiehen työtä. Ei se ilman veroa mene, lapset ovat jääneet vähälle huomiolle", Rajamäki kuittaa.

Sitten hän jatkaa monologia uransa merkkipaaluista.

Markus Jokela / HS
Kari Rajamäen 32-vuotinen työura eduskunnassa pakataan nyt kymmeniin pahvilaatikoihin. Työhuoneesta ne päätyvät kotiin Varkauteen.
Kari Rajamäen 32-vuotinen työura eduskunnassa pakataan nyt kymmeniin pahvilaatikoihin. Työhuoneesta ne päätyvät kotiin Varkauteen.

Lopulta pääsemme maaliskuun 9. päivään 2015. Silloin 66-vuotias Rajamäki teki uransa viimeisen valtiopäivätoimen, ja myös siitä hänet tullaan muistamaan.

Videokuva eduskunnan täysistunnosta kertoo, mitä tapahtui.

Käsittelyssä oli Sdp:n peruspalveluministerin Susanna Huovisen valmistelema lakiesitys, jolla Suomessa oleville paperittomille ulkomaalaisille taattaisiin välttämättömin terveydenhoito ilmaiseksi.

Tämän piti olla läpihuutojuttu. Siksi eduskunnan täysistuntosali oli lähes tyhjä. Salissa oli Rajamäen lisäksi kaksitoista perussuomalaista ja yksi vihreä ja yksi kokoomuksen kansanedustaja.

Vain perussuomalaiset tiesivät etukäteen, että joku aikoo estää lain voimaantulon eduskunnan herrasmiessääntöjen vastaisesti.

"Päivän aikana levisi perussuomalaisten kesken suusta suuhun tieto, että joku tekee pöydällepanoesityksen. Kun olimme salissa, katsoin puheenvuorojen varauskirjaa ja näin, että Rajamäki oli pyytänyt ensimmäisen puheenvuoron", sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola.

Videolla näkyy, kuinka Rajamäki ehdotti lakiesityksen pöydällepanoa. Perussuomalaisten Hanna Mäntylä kannatti Rajamäen ehdotusta, ja koska salissa ei ollut lain puolustajia, se meni läpi.

"Se on siinä", Mäntylä sanoi puoluetoverilleen Johanna Jurvalle.

"Jess", Jurva vastasi.

Perussuomalaisten Reijo Hongisto nosti kätensä tuuletukseen.

Sitten Kari Rajamäki nousi paikaltaan, käveli perussuomalaisten luo, kätteli Mäntylän ja Jurvan ja jäi juttelemaan.

Rajamäki sanoo toimineensa yksin, mutta video kertoo toista. Hän junaili asian omaa puoluettaan vastaan. Demariministerin lakiesityksen pöydällepano juuri ennen eduskuntakauden loppua tarkoittaa, ettei kyseistä esitystä tulla enää koskaan käsittelemään.

Siitäkös moni demari pillastui.

Ensimmäisenä hänet haukkui Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman. Puheenjohtaja Antti Rinne kuittasi lakonisesti Twitterissä.

Lakiesityksen valmistellut ministeri Huovinen kävi kuumana: "Olen pahoillani siitä, että Rajamäen pitkä ura kansanvallan palveluksessa päättyi perusteellisen lainvalmistelun ja asiantuntijavaliokunnan työn halveeraamiseen prosessikikkailun avulla."

Rajamäki ymmärtää puoluejohdon haukut. "Eihän puoluejohto voinut menettelytapani johdosta kiittelemäänkään ryhtyä", hän sanoo.

Rajamäki korostaa, että puolueen syvissä riveissä on myös tukijoita. Hänen saamistaan 300 sähköpostista kuulemma vain "kymmenkunta" oli negatiivisia.

Erityisen lujaa Rajamäkeä löi Sdp:n entinen kansanedustaja Timo Roos puolueen lehdessä Demokraatissa: Oman pesän paskominen Rajamäen lailla ei todella ollut työväenliikkeen jaloimpien periaatteiden ja perinteiden mukaista.

Se oli poikkeuksellinen syyte toverilta.

"En minä halua sanoa mitään Roosin kolumnista", Rajamäki ensin sanoo, mutta sanoo kuitenkin: "Hän voi leikkiä toverituomioistuinta ihan 20- ja 30-lukujen malliin. Sehän tiedetään, ettei siellä puolustukselle ole puheenvuoroa."

Rumin isku tuli Ylen satiiriohjelma Yleleaksilta. Ohjelmassa esiintyvä Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo totesi, että Rajamäki "onnistui tappamaan monta pakolaislasta hoitamattomiin sairauksiin".

Rajamäki seisoo eduskunnan aulassa. Hän sanoo melkein kuiskaten: "Kun pappi kutsuu murhaajaksi. . . Se loukkasi minua enemmän kuin mikään koko sisäministerikaudellani."

Kävelemme K-käytävää lisärakennuksesta päätaloon. Työhuoneensa ovella Rajamäki pysähtyy.

"Ei voi olla totta", hän sanoo.

Huone ei ole ollut 32 eduskuntavuoden aikana kertaakaan yhtä siisti. Rajamäen avustaja on pakannut paperipinot, kirjakasat ja mappitornit pahvilaatikoihin. Pian on lähdön aika.

Miksi ihmeessä Rajamäki halusi lopettaa vuosikymmenten uran tällä tavalla?

Rajamäki uskoo, että kaksi viikkoa sitten hän pelasti isänmaan katastrofilta. Hän pelkäsi, että lain myötä Suomen terveydenhoitojärjestelmä olisi ruuhkautunut täydellisesti. Sen lisäksi hän sanoo puolustaneensa EU-tasolla sovittuja päätöksiä.

"Jos laki tulisi voimaan, terveydenhoitoviranomaisilla ei olisi oikeutta kertoa viranomaisille laittomasti maassa olevista ihmisistä. Tämä on täysin vastoin EU:n periaatteita."

Itse asiassa hän piti oman puolueen ministerin lakiesitystä niin kelvottomana, että se oli "kansanvallan halveeraamista". Rajamäki muistuttaa, että sisäministeriö ja Kuntaliittokin suhtautuivat lakiesitykseen epäilevästi.

Rajamäki toimi loppuun asti tyylillään. Hän kertoo tehneensä yli vuosikymmenen hartiavoimin töitä, ettei maahanmuutto repeä hallitsemattomaksi.

Sisäministerinä vuosina 2003–2007 hän puhui "turvapaikkashoppailijoista" ja "ankkurilapsista". Hän varoitti Suomeen pyrkivistä terroristeista ja reivasi maahanmuuttopolitiikkaa tiukempaan suuntaan.

"Ei saa syntyä sellaista kuvaa, että Suomi on terroristisia pyrkimyksiä vetävä musta aukko", Rajamäki julisti syyskuussa 2004.

Niistä ajoista lähtien Rajamäki on herättänyt tunteita. Häntä on kuvailtu uutteraksi, itsepäiseksi ja periaatteelliseksi. HS:n 60-vuotishaastattelussa Rajamäen työtapaa kuvailtiin näin: "Minä teen, minä toimin, minä selvitän ja minä päätän."

Rajamäen mukaan hänen sisäministerikautensa jälkeen Suomessa on lepsuiltu: rajat on sinisilmäisesti haluttu avata myös paperittomille ulkomaalaisille.

Hän uskoo, että Sdp:n ajama lakiesitys paperittomien ulkomaalaisten terveydenhoidosta olisi syönyt kansan tuen koko turvapaikkapolitiikalta, kun Suomeen olisi vyörynyt sairaita ilmaiseen hoitoon.

Rajamäki mainitsee toistuvasti "Pietarin 50 000 hiv-potilasta".

"Kuka tahansa olisi voinut tulla junalla Helsingin assan vessaan ja hävittää siellä paperinsa", Rajamäki sanoo.

Lain kannattajien mukaan Rajamäki esittää liioiteltuja uhkakuvia.

"Itseni kanssa minulla on nyt rauha", hän sanoo. "Tätä kyseistä esitystä ei viedä enää ikinä eduskunnalle."

Se on totta. Siksi osa demareista ei tule antamaan tätä temppua hänelle anteeksi.

Työ on nyt tehty. Tammikuussa 2014 Rajamäki ilmoitti, ettei hän asetu enää ehdolle vaaleihin.

"Täältä on parempi lähteä omin jaloin", hän sanoo.

Hän puhui "tiekartasta", jonka mukaisesti hän luopuu eduskunnasta 2015.

Vai oikein tiekartta, kuten vaikeissa rauhanneuvotteluissa.

Rajamäki vilkaisee vielä tyhjenevää työhuonettaan ja lähtee kävelemään käytävää kohti hissiä.

Valtiopäivien päättäjäisten jälkeen hän palaa pysyvästi kotiinsa Varkauteen, "hieman huolissaan isänmaan puolesta".

"Tällä asenteella pitää varautua siihen, että kaikkia taisteluita ei voi voittaa."

Ei tietenkään voi. Joku häviää aina. Silloinkin kun Rajamäki voittaa.

Tommi Nieminen HS, teksti
Markus Jokela HS, kuva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat