Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Namibiassa työministeri on Erkki ja Vilho on punkkari

Suomalaiset etunimet ovat suosittuja Lounais-Afrikassa. Nykyisin ne ovat ihan tavallisia ambonimiä.

Sunnuntai
 
Teemu Kuusimurto
Vilho ja Johanna nousivat suosikkinimiksi - Namibiassa
Vilho ja Johanna nousivat suosikkinimiksi - Namibiassa
"Olin yllättynyt, kun minulle kerrottiin, että Vilho on suomalainen nimi. Ihmiset täällä pitävät sitä ambonimenä", kertoo namibialainen Vilho Nuumbala HS:lle Windhoekissa. Suomalaisperäiset etunimet ovat yleisiä Namibiassa, koska suomalaisia lähetystyöntekijöitä on toiminut Pohjois-Namibian Ambomaalla lähes 150 vuotta. Toimittaja: Sami Sillanpää HS, kuvaus ja leikkaus: Teemu Kuusimurto.

Kassalla on ruuhkaa. Namibialaiset tungeksivat hakemaan lounasta pääkaupungissa Windhoekissa sijaitsevassa ravintolassa. Kassaneidin nimilapussa lukee Sanna.

"Että Sanna on suomalainen nimi? En ole kuullutkaan", Sanna Kahambea sanoo.

Sannan työtoveri kassalla on Selma Shwngeleni.

Selma oli Namibian yleisin naistennimi 1900-luvulla, ja se on yhä suosittu. Muita yleisiä nimiä Namibiassa ovat Martta, Johanna, Helena, Saima ja Leena. Miehillä tavallisia nimiä ovat muun muassa Matti, Risto, Toivo ja tietenkin Martti.

Namibian tuore pääministeri on Saara. Työministeri on Erkki. Saara Kuugongelwa-Amadhila ja Erkki Nghimtina nimitettiin virkaansa samalla, kun Namibia maaliskuun 21. päivänä juhli 25 vuoden itsenäisyyttään.

Teemu Kuusimurto
Saara Iileka viihtyykirkossa. Hän on ajatellut, että hänen nimensä tulee Raamatusta.
Saara Iileka viihtyy
kirkossa. Hän on ajatellut, että hänen nimensä tulee Raamatusta.

Kun suomalaiset asettuivat ensi kerran Namibiaan, alue oli vielä siirtomaa, Saksan Lounais-Afrikka. Lähetystyöntekijät Suomesta menivät maan pohjoisosaan Ambomaalle. Siellä Suomen Lähetysseura työskentelee edelleenkin.

Suomalaiset opettivat amboille (kansanryhmästä käytetään myös nimitystä owambot) kristinuskoa ja lukutaitoa. Uskonnon tavat, esimerkiksi kastaminen, otettiin käyttöön. Vuonna 1883 lähetystyöntekijä Tobias Reijonen kastoi kuusi ambomiestä, jotka hylkäsivät samalla perinteiset ambonimensä. Näin ambonimistöön tulivat muun muassa Elias ja Johannes.

Lapset saivat usein nimensä jonkun kunnioitetun tai läheisen ihmisen mukaan. Näin suomalaisten nimet alkoivat hiipiä ambokulttuuriin. Lääkäri Selma Rainio oli monien esikuva. Joskus Ambomaan lapsille annettiin etunimiä myös suomalaisten sukunimien mukaan. Tiedetään ainakin Suikkanen, Hynönen ja Tylväs.

Legendaarisin suomalainen lähetystyöntekijä oli Martti Rautanen, joka työskenteli Ambomaalla kuolemaansa saakka, yli 50 vuotta. Martista tuli suosituin eurooppalainen miehennimi Ambomaalla.

Martti sai uuden suosioaallon, kun YK-diplomaatti Martti Ahtisaari auttoi Namibian itsenäisyyteen Etelä-Afrikan vallasta vuonna 1990. Eräs ambopoika sai nimekseen Martti Ahti Saari.

Esikuva Marteille oli myös uskonpuhdistaja Martti Luther. Monet suomalaiset nimet ovat alun perin Raamatusta ja ovat eri muodoissa yleisiä muuallakin maailmassa. Kun englannista tuli itsenäisen Namibian virallinen kieli, jotkut muuttivat nimensä. Johanneksesta tuli John, Markusta Marcus.

Ambot ovat Namibian kahden miljoonan ihmisen väestöstä suurin etninen ryhmä. Arviolta noin joka kymmenennellä namibialaisella on suomalaislähtöinen etunimi.

Suomalaisnimet periytyvät Namibiassa edelleen, mutta nykyisin nimien esikuvana on yleisemmin namibialainen ihminen. Heikki on ihan tavallinen ambonimi.

 

Lähteenä on käytetty Minna Saarelma-Maunumaan artikkelia kirjassa Välähdyksiä Namibian itsenäistymisestä (toim. Olle Eriksson).
 

Sami Sillanpää HS, teksti
Teemu Kuusimurto, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat