Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläiset pohtivat oikeaa ja väärää enemmän kuin suomalaiset

Sunnuntai
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Heti Neuvostoliiton romahdettua 1991 alkoi meillä ja muualla loputon höpötys "arvotyhjiöstä". Ajatus kulki siten, että kun kommunistinen paratiisivaltio omine arvoineen ja ihanteineen katosi, jäivät ihmiset tyhjän päälle eikä mitään tullut tilalle.

En ole tämmöistä arvotyhjiötä tavannut missään. Itse asiassa venäläiset ovat usein ainakin keskusteluissaan huomattavasti suomalaisia moralisoivampia, ajatus oikeasta ja väärästä on kaikessa mukana. Erikseen ovat sanat istina ja pravda, joista ensimmäinen tarkoittaa totuutta siinä mielessä, että tiedot pitävät paikkansa. Pravda taas on laajempi käsite, jossa on mukana myös ajatus oikeudenmukaisuudesta, siis siitä, kuinka asioiden pitäisi olla.

Neuvostoliiton romahtaminen olikin pikku juttu sen perustamiseen verrattuna. Pavlik Morozovin tapaus kuvaa asiaa.

15-vuotiaan Pavlikin ja hänen hieman nuoremman toverinsa ruumiit löydettiin syyskuussa 1932 Gerasimovkan kylästä Uralilta. Juttu levisi paikallislehden uutisesta kulovalkean tavoin koko neuvostomaahan ja osaksi sen historiaa.

Tarinan mukaan Morozovin suku oli puukottanut nuoren Pavlikin, koska tämä oli ilmiantanut isänsä viljaa kätkeväksi "kulakiksi". Kulakit olivat neuvostopropagandassa rikkaita talonpoikia, jotka riistivät köyhiä naapureitaan ja näännyttivät saituuttaan kaupunkien työväkeä nälkään.

Ilmiannetun isän, Trofimin, oikeudenkäynti oli käyty marraskuussa 1931. Lehdistön mukaan Pavlik todisti isäänsä vastaan ja sanoi tuomarille: "Minä en toimi poikana vaan pioneerina." Trofim tuomittiin työleirille ja ammuttiin myöhemmin.

Pavlikin murhasta teloitettiin neljä hänen sukulaistaan. Pavlikista taas tuli julkisen palvonnan kohde, jolle pystytettiin patsaita ja josta tehtiin elokuvia, runoja, näytelmiä ja elämäkertoja, joilla ei ollut mitään tekemistä tosiasioiden kanssa. Pavlik oli köyhän avioeroperheen ilmeisen häiriintynyt lapsi kurjassa takapajulassa.

Historioitsija Orlando Figes pohtii kirjassaan Kuiskaajat, kehen tämä propagandamössö tehosi. "Pavlik näyttää olleen myönteinen esimerkki monille ihmisille, jotka kasvoivat tasapainottomissa tai ahdistavissa perheoloissa, joissa vanhempien vaikutus oli liian heikko neuvostoaatteiden vastavoimaksi."

Diktaattori Josif Stalin siis todella onnistui hävittämään vihaamastaan tsaarin Venäjästä kaiken ja tunkeutumaan ihmisten päiden sisälle. Perheenjäsenten kavaltaminen tosin meni pois muodista, kun 1930-luvun puolivälissä ryhdyttiin valmistautumaan sotaan: maailmanvallankumous vaihdettiin ajatukseen "sosialismista yhdessä maassa", ja perhe nousi taas arvoonsa.

Hirmuvalta onnistui antamaan ihmisyydelle kovan iskun. Aate, jonka nimissä tuhotyö tehtiin, oli kuitenkin pohjimmiltaan samaa oikeudenmukaisuuden aateperintöä kuin läntinen liberalismikin.

Eurooppalaisia nimitellään Venäjällä nykyään "liberasteiksi", joiden vapaamieliset ajatukset, ihmisoikeuksista jankuttaminen ja demokratiavalitukset ovat usein pilkan kohteena. Tämä kyynisyys sai käyttövoimaa siitä sekasorrosta, joka Neuvostoliiton romahtamista seurasi, mutta sen juuret ovat paljon kauempana menneisyydessä. Kommunistinen ihmiskoe sadoilla miljoonilla ihmisillä sai jokaisen tervejärkisen epäilemään jokaista toista tervejärkistä.

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Leninin sanotaan nimittäneen läntisiä kommunisteja hyödyllisiksi idiooteiksi. HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja ei ole sellainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat