Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sehän on romahtanut

Sunnuntai
 
Ambroise Tézenas Dewi Lewis Publishing
Kiinalainen turistiryhmä Yingxiun romahtaneella yläasteella. Kuva Tézenas'n kirjasta I Was Here.
Kiinalainen turistiryhmä Yingxiun romahtaneella yläasteella. Kuva Tézenas'n kirjasta I Was Here. Kuva: Ambroise Tézenas Dewi Lewis Publishing

Katse jumittuu kuvaan, mutta ei sen ihmisten takia, vaan koska kuvan vaakalinjat kaatuvat jännittävästi vinoon.

Sitten katse tarkentuu. Nyt ihmisiin. Kiinalaisten turistien ryhmä poseeraa järjestäytyneenä ja oikein jämäkkänä. Sen sijaan kulissi heidän takanaan on romahtanut.

Ranskalainen valokuvaaja Ambroise Tézenas kiersi kiinalaisturistien mukana kierroksella, jossa käytiin Sichuanin vuoden 2008 maanjäristyksen raunioilla.

Yingxiun kaupungissa ryhmä näki Xuankoun yläasteen, jossa kuoli 53 ihmistä, ja Xuankoun ala-asteen, jossa kuoli 250 ihmistä.

Tézenas'n tuore valokuvakirja I Was Here näyttää turisteja katastrofipaikoilla, konfliktialueilla ja epäinhimillisissä vankiloissa.

Ilmiö on universaali. Kaikkialla turisteja kiehtoo nähdä paikka, jossa tapahtui jokin kauheus. Piston tuntee myös omassa sydämessään. Tézenas'n apeissa kuvissa on parikin tuttua paikkaa.

Kauheusturismissa matkailun väistämätön koomisuus kohtaa historian synkkyyden.

Yhdessä kuvista luokkaretkeläisten teinien rivistö on vankien lailla kyykyssä ja kädet niskan takana. Kuva on otettu museoidussa Karostan sotilasvankilassa Latviassa.

Toisessa kuvassa mustiin hunnutettu muslimiäiti kävelee käsi tyttären olalla mujahideen-taistelijoiden bunkkerissa Mleetassa, Libanonissa. Kolmannessa on shortseissa kulkevia Canon-ihmisiä, jotka kiertävät ranskalaisen Oradour-Sur-Glanen kaupungin raunioita.

Miksi he siellä ovat? Koska natsit murhasivat kesäkuussa 1944 Oradour-Sur-Glanessa 642 asukasta. Onhan se kauheaa. Täällä se tapahtui. Tuossa on joku talonraato. Räps!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat