Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanki ja hurmio

Sunnuntai
 
Ilkka Malmberg HS
Hurma hangessa.
Hurma hangessa. Kuva: Ilkka Malmberg HS
Kirjoittaja hankki 18 vuotta sitten halvalla hehtaarin maata Posiolta.

En kyllä ihan tätä tarkoittanut, kun Helsingissä koko talven kaipasin lunta. Olin vihdoin selvinnyt umpihangen läpi Hehtaarille.

En ollut koskaan nähnyt Hurmaa niin väsyneenä. Se oli kahlannut perässäni syvässä lumessa, ja nyt se paleli kylmässä mökissä.

Käärin koiran vanhaan täkkiin, eikä se pannut yhtään vastaan. Kohta se nukkui korvat vinksallaan eikä välittänyt yhtään, vaikka kolisin ja availin ovea ja lämpiävän mökin katolta kohahteli lunta.

Olimme saapuneet kahdentoista tunnin ajon jälkeen naapurin Timon pihaan, ja oli alkanut hämärtää. Kaivoin suksia autosta.

Lunta oli lähes metrin paksuudelta, eikä kelkanjälkiä ollut. Vain umpihankea. Timo sanoi, ettei ole paljon kelkkailijoita näkynyt. Mutta luntahan olin tullut etsimään.

Timo katsoi vehkeitäni ja sanoi, että ota minulta edes sauvat. Omani olivat kirkkaankeltaiset, kevyet ja kalliit, ja niissä oli sompana vain onnettoman pieni kynsi.

Timo haki liiteristä isosompaiset umpihankisauvat.

Kohta pohdittiin suksia. Timo sanoi, että ota minun metsäsukset, kaksi- ja puolimetriset Järviset. Hän oli oikeassa.

Hän haki vielä 45:n kokoa olevat saappaansa, jotka sopivat siteeseen.

Väänsin varmaan 40-kiloisen rinkan selkääni ja horjuin pimenevään metsään. Mukana oli ruokaa ja juomaa moneksi päiväksi. Olin vähän ahnehtinut.

Eteneminen jättirinkka selässä pitkillä suksilla paksussa hangessa oli hyvin hidasta ja raskasta, eikä sitä helpottanut, kun rämpivä Hurma pyrki sekin suksien päälle.

Kymmenen minuutin matkaan meni reippaasti toista tuntia. Jouduin metsäojaan, josta ei päässyt ylös. Side irtosi, eikä sitä ollut saada millään takaisin. Olin yhdellä suksella pimeässä keskellä upottavaa lunta, painava rinkka selässä ja huolestunut koira pyrki syliin. Valuin hikeä. Onko pakko kieriä perille?

Rinkka pois, taistelua siteen kanssa. Ja sain saappaan takaisin. Mutta rinkkaa en saanut enää selkään. Se oli liian painava nostettavaksi lumihangessa liukkaat sukset jalassa. Aina kun sain toisen viilekkeen olalle, kaaduin taaksepäin. Voimat alkoivat loppua.

Viimeiset sadat metrit kahlasin rinkkaa vetäen. Jalka humahti reittä myöten lumeen.

Huohottaen ja märkänä olin vihdoin perillä. Ja sitten lämmittämään.

Lunta oli ollut ikävä koko talven.

Aamulla kuului moottorikelkan ääni. Kalle.

Hurma murisi kauhuissaan.

Tarkoitus oli kaataa polttopuita. Lähdimme kurvailemaan reittejä kelkalle ja reelle.

Möyrimme lumessa, lapioin lumet tyviltä, ja Kalle kaatoi ja karsi. Nostimme rungonpätkät rekeen. Kuin Kahdeksassa surmanluodissa.

Pilkoin puut. Jäätynyt puu halkesi helposti. Halonhakkuu on kivaa, monen lempihommaa. Ja helähtelevien puiden latominen liiteriin on jostain syystä tavattoman tyydyttävää. Se on kodikasta talvivaraston tekemistä. Tuoreista klapeista nousi mukava, hapan tuoksu.

Mietin, miten hyvin suomalaiset tuntevat tämän työn. Vaikka klapit ovat kaikki erilaisia, tuntuu siltä, että kaikki variaatiot on nähnyt aiemmin: on tuo tasaisesti haljennut puolikas, tuo neljännes, jota on ollut hankala lyödä pienemmäksi. Tuo, josta puuttuu sälö, tuo ohut kapula, tuo vänkyrä. Kaikissa samaa näköä kuin sukulaisissa.

Klapit olisivat täällä kuivumassa pitkään. Vuosi on meillä metsätaloudessa lyhyt aika.

Liiterissä ajattelin Kiinaa. Maailmantalouden mekanismit ovat yllättäviä: kun miljardi ihmistä vaurastuu, he haluavat pyyhkiä takapuolensa pehmopaperilla. Ja siihen tarvitaan meikäläistä pitkäkuituista havupuuta.

Se on meidän tilaisuutemme. IT-Suomesta tulee taas nöyrä, sellua keittävä kansa.

Aurinkoisen iltapäivän jälkeen tuli jylhä pakkasyö. Tähdet paistoivat. Maapallo seilasi paljaana avaruudessa, lämpö karkasi eetteriin. Aamulla ennen auringonnousua pakkasmittari näytti 29:ää.

Nyt lumi kantoi, ja sitä oli määrättömästi. Aurinko alkoi lämmittää. Koko maailma kimalsi. Varjot olivat pitkiä ja sinisiä kuin Pekka Halosen tauluissa.

Pitkä, pimeä aika oli vihdoin loppu. Nyt saisi kevät tulla. Terassit, tuomet ja kesärenkaat.

Saatoimme Hurman kanssa kiitää missä halusimme: soilla, metsissä, lampien jäillä. Joka liikkeestä jäi hankeen dokumentti. Hurma ravasi lumi pöllyten pitkin metsänreunaa ja loikki pitkiä loikkia. Sen varjo oli ison, sinisen leijonan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat