Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi osoite kirjoitetaan kuoren oikeaan laitaan?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.
0ikon graphics

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Maaliskuun alussa palstalla julkaistiin tikkaremmin asiantuntijan arvio siitä, mitä tapahtuu, jos täyttä vauhtia kulkevasta laivasta heitetään mereen ankkuri. Vastaus poiki perusteellisen palautteen merikapteeni Iivari Siléniltä.

Silénin mukaan ankkurin osuminen pohjaan täydessä vauhdissa johtaisi joko ankkuriketjun katkeamiseen tai ankkurivinssin repeytymiseen irti kiinnikkeistään. Ankkurivinssi rakennetaan tyypillisesti hieman muuta laivaa heikommaksi, jotta vahingot onnettomuustilanteissa jäisivät mahdollisimman pieniksi.

Torsti konsultoi vielä uudemman kerran tikkaremmiä ja sai vastaukseksi kolme vaihtoehtoista skenaariota.

Jos ketju laskettaisiin hallitusti syvään veteen, laivan pysäyttäminen siististi saattaisi onnistua. Kokonaan ulos laskettua ketjua ei saataisi enää nostettua.

Jos ketjun laskua ei jarruteta, ketju juoksee ulos niin nopeasti, että laskun loppuessa jo äkkipysäys luultavasti katkaisisi ketjun laivaan yhdistävän lukkopultin riippumatta siitä, yltäisikö ankkuri juuri ja juuri pohjaan vai ei.

Mikäli laivan alla olisi niin matalaa, että ankkuri tarttuisi kunnolla pohjaan, lopputulos olisi luultavasti Silénin kuvaama.

Ville Karttunen halusi täydentää vastausta kunniakomppanian aseistuksesta muistelemalla, että George Bushin ja Mihail Gorbatšovin tavatessa Helsingissä vuonna 1990 kunniakomppanian aseista oli poistettu paitsi ammukset myös lukot.

Ja sitten uusiin kysymyksiin, joiden myötä Torsti toivottaa lukijoille rauhallista pääsiäistä.

 

Tiedämme, että eläkemaksut rahastoidaan vain osaksi ja suurin osa eläkkeistä maksetaan nyt työssä olevien maksuista. Kiinnostaisi kuitenkin arvio siitä, miten pitkäksi aikaa maksut riittäisivät, jos ne rahastoitaisiin kokonaan. Oletetaan, että olen ollut palkkatyössä 40 vuotta. Montako vuotta voisin teoriassa olla eläkkeellä itse maksamieni ja työnantajan palkastani maksamien eläkemaksujen turvin?

– Kolme vuotta eläkkeellä

 

Tehdään ensin muutama oletus: olisit syntynyt vuonna 1950, mennyt töihin 1975 ja jäisit eläkkeelle tänä vuonna oltuasi töissä 40 vuotta. Yksinkertaistuksen vuoksi oletetaan myös, että olisit saanut 3 500 euron kuukausipalkkaa koko työurasi ajan. Tämä palkka toisi sinulle vanhuuseläkkeenä 2 100 euroa kuukaudessa.

Jos kaikki työurasi aikana maksetut TyEL-maksut olisi rahastoitu vanhuuseläkettä varten ja niille olisi saatu 3 prosentin tuotto, sinulle voitaisiin maksaa eläkettä noin 21 vuotta eli 86 ikävuoteen saakka.

Tämä riittäisi keskimääräiselle ikätoverillesi – viimeisimpien elinajanennusteiden mukaan vuonna 1950 syntynyt, nyt 65-vuotias suomalainen mies elää keskimäärin vielä 17,8 vuotta eli noin 83-vuotiaaksi.

Mikäli kuitenkin eläisit yli 86-vuotiaaksi, täytyisi sinun löytää vanhoilla päivilläsi muita tulonlähteitä.

On myös hyvä huomata, että TyEL-maksu tarjoaa pelkkää vanhuuseläkettä laajemman eläketurvan. Vakuutusmaksulla kustannetaan myös työttömyysturva ja perhe-eläkkeet.

Jos haluaisimme tarjota samantasoisen eläketurvan, mutta rahastoisimme työuran aikana maksetuista TyEL-maksuista vanhuuseläkeosan ja tasausosan, rahastoidut maksut riittäisivät maksamaan sinulle vanhuuseläkettä noin 15 vuotta eli 80-vuotiaaksi saakka. Tämä tarkoittaisi, että eläke loppuisi kesken jo keskimääräisellä eliniänodotteella.

Työeläkelaki tarjoaa eläkkeille myös indeksisuojan, jolla eläkkeen reaaliarvo suojataan inflaatiota vastaan. Vastaavan vakuutuksen hintaa on vaikea arvioida, koska tulevasta inflaatiokehityksestä ei ole tietoa.

 

Minkä takia nimi ja osoite kirjoitetaan yleensä kuoren tai kortin oikeaan reunaan? Korteissa on esipainatus oikeassa reunassa. Usein tila ei riitä ja kirjaimet pienenevät tai joutuu tavuttamaan seuraavalle riville. Postimerkin paikka oikeassa yläreunassa liittyy varmaankin samaan asiaan.

– Rumaa jälkeä

 

Osoitteen paikka kirjeissä on vanhaa perua, joka liittyy todennäköisesti Maailman postiliiton perustamiseen vuonna 1874. Sitä vanhemmissa kirjeissä osoite saattoi täyttää koko kirjeen osoitepuolen ja postimerkki liimattiin vasempaan yläkulmaan. Kuitenkin jo vuoden 1881 postijärjestyksessä osoitteen ja merkin paikka on vakioitu nykyiseen.

Syynä osoitteen paikan vakioimiseen oli luultavasti postin käsittelyn helpottaminen maailmanlaajuisilla standardeilla.

Nyttemmin osoitteen paikan vakioiminen auttaa postin koneellista lajittelua. Lajittelukone on säädetty siten, että se etsii vastaanottajan osoitetta kirjeen oikeasta alareunasta. Jos osoite on kirjoitettu selkeästi, kone osaa lajitella sen itse.

Myös muualle kuoreen kirjoitettu osoite vie kirjeen perille ainakin Suomessa, mutta sen käsittelystä tulee postille ylimääräistä vaivaa.

 

Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat