Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä usko puolueiden lupauksiin uusista työpaikoista

Puolueet lupaavat vaalien alla Suomeen satojatuhansia uusia työpaikkoja. Toistaiseksi ne ovat onnistuneet vain hävittämään vanhoja.

Sunnuntai
 
Jussi Konttinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.
matti pikkujämsä
Kuva: matti pikkujämsä

Poliitikkojen työllisyyslupauksilla on surkuhupaisa maine. Alan klassikko on Suomen maaseudun puolueen Urpo Leppänen, joka lupasi vuonna 1983 poistaa työttömyyden puolessa vuodessa – ja pääsi yllättäen työministeriksi. Tavoite ei aivan toteutunut.

Jyrki Kataisen (kok) hallitus halusi painaa työttömyyden 8,4 prosentista 5 prosenttiin, mutta työttömyysaste nousi ja on nykyisin 10,1 prosenttia.

Nykyään puolueet puhuvat mieluummin tavoitteista kuin lupauksista.

Kokoomus haluaa nostaa työllisyysasteen neljässä vuodessa 66,6 prosentista 75 prosenttiin, mikä merkitsisi peräti 200 000 työllistä enemmän. Sdp pyrkisi luomaan 100 000 uutta työpaikkaa neljässä vuodessa ja keskusta 200 000 uutta työpaikkaa pelkästään yksityisellä sektorilla kymmenessä vuodessa. Perussuomalaiset puhuu vain "työllisyyden roimasta parannuksesta".

Tehokkaimmin työttömyystilastoja ovat siivonneet ne sadattuhannet suomalaiset, jotka muuttivat Ruotsiin 1960- ja 70-luvuilla.

1980-luvulla elettiin nykynäkökulmasta liki täystyöllisyydessä, kun kunnat "tempputyöllistivät" ihmisiä.

1990-luvun alun lamassa Esko Ahon (kesk) hallituksen aikana Suomeen repesi massatyöttömyys ja työllisten määrä väheni 370 000 ihmisellä. Hallitus ei elvyttänyt, vaan leikkasi.

Seuraava pääministeri Paavo Lipponen (sd) lupasi puolittaa työttömyyden, mutta ei onnistunut ennätysmäisestä talouskasvusta huolimatta.

Parinkymmenen vuoden aikana työllisten määrä on kasvanut enemmän kuin talous vain keskustajohtoisen hallituksen kaudella 2007–2011.

Lama tappaa työpaikkoja, mutta talouskasvu ei lisää niitä samassa suhteessa. Suomen talous on kasvanut 70 prosenttia vuodesta 1991, työllisten määrä alle neljä prosenttia.

Kun ennen pyrittiin poistamaan työttömyys kokonaan, nykyään hyväksytään muutaman prosentin "luonnollinen työttömyys", jonka olemassaolon osa asiantuntijoista tosin jyrkästi kiistää.

Samalla kun työpaikkoja on kadonnut teollisuudesta, uusia on syntynyt lähinnä palvelualoille. Vuonna 2013 myös palvelualojen työpaikat kääntyivät laskuun.

Digitalisaatio (tunnettu myös nimillä automatisaatio ja robotisaatio) nostaa työn tuottavuutta, eli sama tuotanto saadaan aikaan vähemmällä työllä. Tuotannon olisi kasvettava nopeammin kuin tuottavuuden, jotta työllisyys paranisi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos on arvioinut, että digitalisaatio hävittää kolmanneksen nykyisistä ammateista 20 vuoden kuluessa. Esimerkiksi kaupan kassat saattavat korvautua automaateilla. Toisaalta digitalisaatio luo uusia työpaikkoja, mutta ei tiedetä kuinka paljon.

Ongelma on, että iso osa ihmisistä jää osattomiksi, kun ihmistyön merkitys taloudessa vähenee. Silloin pitäisi verottaa enemmän voittoja kuin työtä.

Millä tavoin puolueet sitten haluavat työllisyyttä parantaa?

Kokoomus haluaa laskea tuloveroja ja "uudistaa" pääoma-, osinko- ja perintöverotusta. Se lisäisi työelämän joustoja ja kasvattaisi työvoiman tarjontaa esimerkiksi maahanmuutolla ja työurien pidentämisellä.

Sdp luottaa julkisten investointien ja hankintojen työllistäviin vaikutuksiin. Se lupaa alentaa vientiteollisuuden kustannuksia. Puolue haluaa "taata pitkäaikaistyöttömille mielekkään työn".

Keskusta loisi työtä muun muassa kasvurahastolla. Puolue alentaisi väliaikaisesti työnantajamaksuja ja uudistaisi työelämää yhteiskuntasopimuksella.

Perussuomalaiset haluavat investointipaketin. Energiatehokkuudella saataisiin puolueen mukaan kymmeniätuhansia työpaikkoja.

Kaikki suuret puolueet haluavat purkaa työn tekoa hillitseviä kannustinloukkuja, joten herää kysymys, miksei niitä ole jo purettu.

Yksittäisten kikkojen teho on kuitenkin kyseenalainen. Kataisen hallitus perusteli yhteisöveron laskua dynaamisilla vaikutuksilla, joita odotellaan yhä. Investoinnit eivät ole lähteneet kasvuun, ehkä siksi, ettei verohelpotusta ollut kohdennettu suoraan investointeihin.

Työn tarjonnan – eli siis työvoiman – lisääminen nostaisi tulevaisuudessa työllisyysastetta, mutta keskellä lamaa se voisi lisätä työttömyyttä.

Säästöt taas vähentävät töitä julkisella sektorilla. Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan kahden miljardin leikkaus vähentäisi 24 000 työpaikkaa jo ensimmäisenä vuonna.

Mitä enemmän uusia työpaikkoja, sitä vähemmän tarvitsee leikata. Siksi useimmat puolueet olisivat valmiita lykkäämään säästöjä ja katsomaan, päästäänkö lamasta yli.

Osa haluaisi elvyttää. Toisten mielestä taas velka on riski, jos elvytys ei tepsikään.

Kun katsoo lukuja parinkymmenen vuoden ajalta, näyttää aivan realistiselta, että noususuhdanteessa 100 000 ihmistä löytää töitä.

Entä jos kasvua ei tule?

Työministeriön tutkijan Pekka Tiaisen mukaan silloin olisi jaettava työtä: lisää osa-aikaisia tai lyhyempiä työpäiviä.

"Tanskassa ja Hollannissa on pieni kasvu ja korkea työllisyys, kun työaika on lyhyt. Kreikassa taas on isot työtunnit niillä, joilla on töitä."

Ei ole helppo olla nuori Suomessa vuonna 2015. Maassa on eniten pulaa lääkäreistä ja puhelinmyyjistä, mutta näiden töiden varaan kaikki eivät voi tulevaisuuttaan rakentaa.

Katoavien töiden tilalle pitäisi keksiä jotain. Onneksi melkein mikä tahansa hallitusvaihtoehto tuo valtaan puolueet, jotka ainakin vaalien alla kantavat huolta työllisyydestä.

Äänestyspäätöstä ei silti kannata tehdä puolueen lupaamien uusien työpaikkojen lukumäärän perusteella.

Jussi Konttinen
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat