Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajia odottaa vaikea päätös, jos velan määrä kasvaa

Sunnuntai
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.

Kyllä valtiovarainministeriö on yhä superministeriö. Tämä on pakko myöntää, sillä rahaministeriö onnistui taas kerran kellistämään puoluejohtajat.

Valtiovarainministeriön virkamiesjohto ilmoitti pari viikkoa sitten, että julkisen talouden sopeutustarve on kuusi miljardia euroa: valtiolta pitää nipistää neljä ja kunnilta kaksi miljardia euroa.

Aluksi virkamiesten kanta järkytti ja suorastaan vihastutti poliitikkoja. Olihan arvio huomattavasti suurempi kuin puolueiden omissa talousohjelmissaan esittämät arviot, jotka liikkuivat parissa kolmessa miljardissa.

Sitten tapahtui jotain kummallista.

Puolueet eivät kyenneetkään sanomaan ehdottomasti ja jyrkästi ei virkamiehille, valtiovarainministeriön luvut rupesivat hallitsemaan keskustelua ja puoluejohtajat jättivät kuin häpeillen mainitsematta omat ohjelmansa, joita he olivat hartaasti laatineet.

Ensimmäisenä taipui kokoomus. Se riensi hyväksymään valtiovarainministeriön sopeutusarvion lähes sellaisenaan, ja pian niin tekivät monet muutkin puolueet.

Lopulta taitaa käydä niin, että hallitusneuvotteluissa tehdään tuttu kompromissi. Valtiovarainministeriö saa taas tahtonsa läpi, ja uusi hallitus päättää kuuden miljardin sopeutustoimista, mutta niiden toteuttamisaikataulu on hieman hitaampi kuin ministeriö toivoo.

Uusi hallitus panee menoleikkaukset ja veronkorotukset toimeen vasta vaalikauden loppupuolella vuosina 2018 ja 2019. Osa lykätään seuraavan kauden puolelle.

Miksi puolueet taipuvat?

Valtiovarainministeriö pystyy lyömään pöytään sellaiset rätingit, että poliitikot pelästyvät.

Ensin muistutetaan poliitikkoja heidän vanhoista synneistään. Velkapotti on kasvanut kuudessa vuodessa 54 miljardista lähelle sataa miljardia euroa.

Sitten pelotellaan tulevaisuudella. Ministeriö todistaa, että valtionvelan kasvuvauhti on niin hirmuinen, että kohta ollaan Kreikan tiellä, autettavien joukossa.

Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan velkapotti jatkaa kasvuaan niin, että valtiolla olisi velkaa 124 miljardia euroa alkavan vaalikauden lopulla, siis vuonna 2019.

Se on kauhean iso summa, eikä edes niinkin rohkea mies kuin vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki uskalla lyödä nyrkkiä pöytään ja sanoa virkamiehille, että otetaan vielä enemmän velkaa.

Jos velkapotti todella kasvaa ministeriön ennustamaa vauhtia, uusi eduskunta joutuu jo ensi vuonna kovan päätöksen eteen. Perustuslain 82. pykälän mukaan eduskunta päättää viime kädessä, mikä on valtion velkakatto.

Päätöksenteko tapahtuu siten, että eduskunta antaa hallitukselle valtuudet lainanottoon ja määrittelee siinä yhteydessä, mihin asti hallituksen valtuudet riittävät.

Edellisen kerran valtuuksia käsiteltiin syksyllä 2009, vuosi talouskriisin alkamisen jälkeen. Silloinen Matti Vanhasen (kesk) hallitus haki valtuuksia ottaa lainaa enintään 110 miljardia euroa.

Silloin se ei aiheuttanut suurta keskustelua. Hallituksen esitys käsiteltiin vain parissa viikossa eduskunnan valtiovarainvaliokunnassa, ja lopullinen päätös tehtiin 1. lokakuuta 2009 eduskunnan täysistunnossa. Pöytäkirjan mukaan "keskustelua ei syntynyt" ja eduskunta hyväksyi yksimielisesti hallituksen esityksen.

Näiden valtuuksien puitteissa Vanhasen, Kiviniemen, Kataisen ja Stubbin hallitukset ovat ottaneet lisää lainaa.

Myös vuonna 2009 valtiovarainministeriö näki tulevaisuuden synkkänä. Hallituksen esityksen perusteluissa ennustettiin, että velkaa joudutaan ottamaan rutkasti lisää ja sitä olisi vuoden 2013 lopussa 106 miljardia euroa.

Se osoittautui liian pessimistiseksi arvioksi. Haukutut hallitukset ovat sentään hoitaneet taloutta paremmin kuin rahaministeriön kyynikot vuonna 2009 arvelivat.

Niin tai näin, eduskunnan määräämä 110 miljardin velkakatto puhkeaa parin vuoden päästä, ja on määrättävä uusi katto. Se ei ole kansanedustajille helppo tehtävä.

Keskustelu jatkuu Unto Hämäläisen Perässähiihtäjä-blogissa osoitteessa blogit.hs.fi/perassahiihtaja.

Oikaisu: Jutussa kirjoitettiin, että eduskunnan määräämä velkakatto olisi 110 miljardia euroa. Velkakatto on viime syksynä nostettu 125 miljardiin euroon. Valtiovarainministeriön viimeisen ennusteen mukaan valtiolla olisi velkaa 124 miljardia vuonna 2019.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat