Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kävin saattohoidossa ja odotin kuolemaa – sitten palasin kotiin

Pietari Vanhala sairastaa syöpää. Kirjassaan hän kertoo, miltä tuntuu olla kuoleman portilla ja mikä eniten pelottaa.

Sunnuntai
 
Miltä tuntuu odottaa kuolemaa?
Miltä tuntuu odottaa kuolemaa?
Syöpää sairastava Pietari Vanhala vietti kaksi kuukautta saattohoidossa, mutta sairauden eteneminen hidastuikin. Hän palasi kotiin ja kirjoitti kirjan kokemuksistaan. Uutta onnea -tekstissä hän kertoo, miltä tuntuu, kun kuolema ei tulekaan niin nopeasti kuin kuviteltiin. Kuvaus ja leikkaus: Heidi Piiroinen /HS

Viime kesänä Pietari Vanhala oli saattohoidossa ja odotti kuolemaa. Hänellä on aivorungon takakuopassa kasvain, ja terveys oli syöksykierteessä. 63-vuotias Vanhala sanoi ystävälleen, että yrittää elää heinäkuuhun saakka. Se tuntui pitkältä ajalta.

Kesä kului. Kun ystävä taas soitti, Vanhala vastasikin kotoa. Heittivät minut saattokodista ulos, kun en ruvennut kuolemaan, hän sanoi.

Ei Vanhala parantunut. Syöksykierre vain loiveni, kuolema tekee tuloaan vähän hitaammin. Sitä odotellessa Vanhala ajatteli antaa saattohoitopaikan jollekin toiselle, joka tarvitsee sitä kipeämmin.

Hän palasi kotiin Riihimäelle ja kirjoitti kirjan. Sen anekdoottien kautta pääsee harvinaisella tavalla kurkistamaan kuolemaa tekevän ihmisen arkeen ja ajatuksiin.

Tarinat ovat suorasukaisia, pisteliäitä, jopa hauskoja. Niitä haluaisi kuulla lisää.

On käytävä kysymässä Vanhalalta: Millaista saattohoidossa oli? Miten kuolemaan voi suhtautua noin tyynesti? Ja mikä pelottaa eniten?

Vihreän puutalon oven avaa Vanhala itse. Farkuissa ja ruutupaidassa. Kävelee vähän vinosti kuin selkä olisi kipeä. Kasvot ovat ehkä vähän turvoksissa. Ei uskoisi, että tässä on kuolemaa tekevä mies.

Vaikka mistäpä sitä tietää, miltä hänen pitäisi näyttää. Mielikuvat pettävät.

Vanhala asuu Riihimäellä vaimonsa ja tämän kahden tyttären kanssa. Hänellä on ensimmäisestä avioliitostaan kaksi aikuista poikaa.

Nyt vaimo on töissä, tytöt koulussa. Koira, Sulo, pieni valkoinen westie, pyörii jaloissa.

Vanhala laittaa takkini henkarille ja viittaa ympärilleen talossa.

"Mikään täällä ei ole enää minun", hän sanoo. En omista enää mitään, olen luopunut kaikesta, hän selittää innoissaan.

"Kysypä minulta, miltä se tuntuu. En kaipaa mitään!"

Se naurattaa. Että niin moni tavara oli ennen niin älyttömän tärkeä. Eikä nyt tunnu missään.

Hän oli ennen keräilijä. Omaisuudesta luopuminen oli iso homma.

Kirjassaan hän kertoo siitäkin:

Säilytin aikuistuneiden poikieni joitakin tavaroita vuosikymmeniä. Halusin muistaa pikkupoikani nauravina pellavapäinä rakkaine esineineen.
Mutta kuolevan ei ole sopivaa jättää jälkeensä perkaamattomia varastotiloja. Niinpä jouduin luopumaan myös poikien polkupyöristä. Omien esineiden hävittäminen oli helpompaa.
Vanhala kustansi kirjansa itse ja piti julkistamistilaisuuden. Ystävä sanoo, että se oli kuin jäähyväisjuhla. Kirjan nimi on Light Plan. Se on sanaleikki: enää ei ole flight plania, lentosuunnitelmaa, jäljellä on hyvin kevyitä suunnitelmia.

Vanhala on lentäjä. Hän on poikkeuksellinen ilmailun asiantuntija Suomessa ja teki enimmän osan työurastaan Ilmailulaitoksella ylitarkastajana. Hän jäi eläkkeelle jo vuonna 2006 Oulun lennonjohdon päällikkönä.

Virkatyön ohella Vanhala on tehnyt yli 30 vuotta töitä freelancertoimittajana ja valokuvaajana. Hän harrastaa klassista laulua ja on näytellyt harrastajateatterissa.

Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla kerrottiin vuonna 2007, että Vanhala oli varannut kahden ystävänsä kanssa matkan avaruuteen. Sitä ei koskaan järjestetty, mutta ainakin Vanhala on pyrkinyt toteuttamaan unelmiaan.

Asenne tulee lapsuudenkodista.

Vanhalan isä lähti aikoinaan Lappiin kullanhuuhdontaan ja löysi vaimon. Isä elätti perheen teknisenä piirtäjänä mutta oli myös taidemaalari. Seitsemän lapsen äiti otti laulutunteja.

Pietari oli vastuuntuntoinen esikoinen. Hän aikoi lapsena valtiolle töihin, vaikka postinkantajaksi, jotta voisi siinä rinnalla omistautua elokuvataiteelle.

Enää hän ei kaipaa töitä. Eikä ole hinkua valokuvata. Sen sijaan on tullut kirjoittamisen vimma. Hän kirjoittaa vasemmalla etusormella ja puheentunnistuslaitteen avulla, sillä oikea käsi ei toimi. Tekeillä on romaani, jossa on katsomuksellista pohdiskelua.

Illalla hän jättää jonkin kohtauksen auki, jotta voi aamulla innolla nousta jatkamaan sitä.

Heidi Piiroinen HS
Saattohoidossa kaikki olivat hyväntuulisia, Pietari Vanhala kertoo.
Saattohoidossa kaikki olivat hyväntuulisia, Pietari Vanhala kertoo.

"Nyt kun olen sairas, kukaan ei kysy, onko tuossa järkeä. Eikä kukaan ehdota, että tekisin jotain hyödyllisempää."

Small talk sujuu Vanhalan kanssa loistavasti. Vakavampiin teemoihin siirtyessä olo on epävarma. Ettei vain sanoisi jotain tyhmää.

Vanhalan kirjassa on lukuisia kuvauksia siitä, miten absurdeja asioita ihmiset sanovat saattohoitopotilaalle. Lääkäritkin möläyttetelevät. Yksikin päivitteli: sairastua nyt juuri, kun eläkkeellä pitäisi ruveta matkustelemaan. Julmaa huumoria.

Miten kuolevan ihmisen kanssa jutellaan? Vanhala sanoo, ettei hänellä ole antaa mitään kuolevan kanssa puhumisen kielioppia. Kerran ärsytti, kun hän sai viimeisillä voimillaan itsensä ulos kävelemään ja yksi huusi, että tsemppiä, kyllä se siitä. Ei, ei ole enää varaa tsempata, eikä hän sillä parane.

Kyllä hän sen ymmärtää, että ihmiset yrittävät yleensä sanoa jotain hyvää.

Joku saattohoitopotilaan vieraista lamaantuu surusta. Toinen saa voimia, kun huomaa olevansa itse terve.
Jollekin auton öljynvaihto on keskustelussa päällimmäisenä.
Jotkut ystävät kaikkoavat kokonaan.
Jos odotus jatkuu, kiinnostus kuolemaa kohtaan katoaa ja vierailut lakkaavat.
Vanhala ehti viettää kaksi kuukautta saattohoidossa Koivikko-kodissa Hämeenlinnassa. Millaista se oli? "Siellä oli avaruutta olla ja havainnoida."

Hän alkaa kertoa Koivikko-kodin arjesta rauhallisesti ja perusteellisesti. Hänestä on tärkeää, että ihmiset saavat tietoa ja väärät mielikuvat karisevat.

Hän on käynyt myös Koivikko-kodin hallituksen vieraana. Harvoin asiakas tulee itse kertomaan heille kokemuksistaan.

Koivikko-koti on suuri rivitalo. Siellä on 13 paikkaa. Keittiössä häärää kokki laittamassa kotiruokaa. Kaikki kokoontuvat ison pöydän ääreen syömään ja juttelemaan – siis ne, jotka vielä kykenevät.

"Kaikki ovat hyväntuulisia toisiaan kohtaan."

Hoito on rauhallista, ja paikalla on henkilökunnan lisäksi vapaaehtoistyöntekijöitä. Ympäristö on mahdollisimman tavallinen. On päiväpeitot, mukava sauna, omaiset voivat yöpyä, ja koirankin saa tuoda. Kaikesta tästä tulee turvallinen olo, Vanhala sanoo.

Kirjassa Vanhala kertoo kämppäkavereistaan. Miten kuolemaa tekevät ihmiset voivat asua samassa huoneessa, eikö se tunnu pahalta? "Ei ollenkaan. Se tuntuu siellä ihan luonnolliselta. Ei se ole mikään kammotus", Vanhala sanoo.

Häneltä kuoli kahden kuukauden aikana kaksi huonekaveria. Yhden lähtöä Vanhala seurasi yöllä valveilla. Kun hän huomasi, että hetki oli tullut, hän kävi nukkumaan. Kohta tulivatkin hoitajat.

Vanhala havahtuu. Hän sanoo, että on yksi todella tärkeä asia, joka on hyvä kertoa ihmisille.

"Siellä on vain rauhallisia potilaita. En kuullut mitään tuskanhuutoja."

Käyn hakemassa kahvia keittiöstä. Vanhala istuu olohuoneen sohvalla. Viereen on tehty peti, jossa hän voi päivän mittaan levätä.

Vanhala ei ole ahdistunut. Miten hän pysyy niin tyynenä?

Ei siinä ole hänen mielestään mitään mystiikkaa. Tämähän on jo kolmas kerta, kun Vanhala on sairastunut syöpään. Vuonna 2008 häneltä löytyi munuaissyöpä ja samana vuonna vielä eturauhassyöpä. Ensimmäisen huonon uutisen tultua psykologivaimo antoi hyvän neuvon: ei yhtään punaviiniä eikä pillereitä. Kun nukkuu ilman niitä, aivot prosessoivat unen aikana asiaa.

Vanhala teki harjoituksia mielenrauhansa eteen. Nukkumaan mennessä hän toisti uloshengityksen tahdissa hyväksyn tilanteen. Syövästä tuli arkipäiväinen asia.

Hänen mielestään psyykkisen terveyden kannalta olennaista on ehjä maailmankuva. Hän on uskonnoton. Siksi hänen ei ole tarvinnut kysyä, miksi juuri minä sain syövän ja mitä minulle tapahtuu kuoleman jälkeen.

Kolmannes väestöstä saa syövän, hän sai sen siksi. Niin hän ajattelee. Kuolema, se on hänelle sama kuin nukkuisi pois.

"Yhtään yötä en ole tämän syövän takia valvonut. Enkä ole masentunut."

Uskonnottoman aivosyöpäpotilaan mielenrauha perustuu tietoon, että hän ei kuoleman jälkeen milloinkaan näe rakkaitaan. Elämä kuuluu eläville, eikä askarruta kuollutta. Se on kuolevan onni.
Uskonnottomaksi ihmiseksi Vanhala kirjoittaa hämmästyttävän paljon uskonnon vaikutuksista.

Paljastuu, että hän tulee helluntailaisesta kodista.

Hän on nähnyt, että moniin iskee kuoleman lähestyessä viimeisen tuomion ja helvetin pelko. Hänestä kirkko vaikeuttaa kuolevan tilannetta. Sitä hän ei hyväksy. Kirkko korostaa liikaa kärsimystä.

"Kärsimystä ei saa ihailla. Jos ei sille voi tehdä mitään, siihen on sopeuduttava. Ei kärsimystä tarvitse arvostaa."

Uskovaiset käyvät saattohoitokodissa laulamassa, ja sairaalassa pappi ilmestyy oven pieleen. Vanhalan mielestä siinä hoidetaan haavaa, joka on itse lyöty: ensin pelotellaan, sitten lohdutellaan.

Suomessa viranomaiset ovat lykänneet kuoleman kirkon kontolle. Olkoon kyse vaikkapa kouluampumisista, aina kun on kyse kuolemasta, asian hoito annetaan kirkolle. Se ei ole Vanhalan mielestä sivistysvaltiolle sopivaa.

"Kuolema ei ole kirkon monopoli."

Hänestä kirkon erityinen suhde valtioon, sen verotusoikeus ja väestökirjojen pito tekee kirkosta ylivoimaisen näissä asioissa. Se jyrää muiden toimijoiden yli.

"Meillä ei ole edes sanastoa käsitellä niiden kuolemaa, jotka eivät usko sieluun ja yliluonnolliseen."

Ei hänellä ole mitään uskovaisia vastaan ihmisinä. Hänestä kirkon vain pitäisi olla yhdistys muiden joukossa.

Rituaaleja kaipaavat kaikki. Uskonnoton kaipaa vuodenkierron riittejä ihan niin kuin muutkin.

Vanhala haluaa hautajaiset, jotka ovat juhlalliset mutta joissa on lämmin tunnelma. Eikä niissä puhuta mystisiä tuonpuoleisia asioita.

Samaa asennetta hän kaipaa saattohoitoon. Aitoutta, rehellisyyttä ja arvostusta ilman yliluonnollisia elementtejä.

Minä en voi sanoa, että kuoleman jälkeen ei ole mitään. Mutta ei kukaan voi sanoa sitäkään, että olisi jotain. Inhoan luonnonvastaista, omahyväistä ja suuruudenhullua jumalisuutta.
Kun Vanhala lähti saattohoidosta, kaikki halasivat. Joulun alla hän kävi siellä pitämässä muusikko Risto Lunkan kanssa pienen konsertin, lauloi tangoja ja valsseja.

Vanhala ei ole kärsimyskeskeinen ihminen. "Pitää miettiä, mitä voi tehdä, ja mennä asioita päin eikä paeta."

Kuoleman edessä on paljon järjesteltävää. On omaisuusasioita, kuten velkainen talo ja autot. Sitten firman lopetus, veroasiat, vakuutukset, pankkiasiat, nettikontaktit, sähkölaskut ja muut. Jos on hoitanut juoksevia menoja e-laskuina netin kautta, omaisilla ei ole ehkä aavistustakaan, mitkä kaikki asiat pitäisi hoitaa.

Heidi Piiroinen HS
"Kuolevan täytyy tukea läheisiä, jos vain pystyy."
"Kuolevan täytyy tukea läheisiä, jos vain pystyy."

Vanhala on opettanut vaimolle vanhan puutalon vuosikellon lukemista eli sitä, mitä talossa on tehtävä ja milloin.

"Halusin, että jälkeen jäävät voisivat turvallisin mielin jatkaa elämäänsä mahdollisimman muuttumattomissa olosuhteissa."

Hautajaisjärjestelytkin hän on valmistellut pitkälle. Vanhalan kaveri vetää hautajaiset, tietää paikat ja tarvittavat toimet. Hän suunnitteli valmiin konseptin hautajaisiin. Omaiset valitsevat, mitä hautajaisissa lopulta on. "Sehän ei ole minun juhlani vaan heidän."

Hän valitsi jo ehdolle uurnankin – 400 euroa! –, mutta perhe voi valita toisenkin, hän sanoo. Uskonnottomalle kappelin vuokra on 300 euroa, mutta urkuri on luvannut soittaa nämä hautajaiset muiden välissä viidellä kympillä.

Tuntuu, että Vanhalaa viehättää ajatus valmiiksi tingitystä hinnasta.

Eniten Vanhala suree sitä, ettei voi olla kohta enää suojelemassa läheisiään. "Minulla on ylikehittynyt suojelemisen tarve. Tämän mahdollisuuden menettäminen on kamalinta."

Nytkin sen ajatteleminen itkettää.

"Kuolevan täytyy tukea läheisiä, jos vain pystyy."

Kuolema tuottaa omanlaistaan huumoria. Kyllä heillä riidelläänkin. Kun vaimo ajaa autoa ja Vanhala neuvoo pelkääjän paikalta. . .

Päivä päivältä Vanhala on entistä riippuvaisempi muista ihmisistä. "Se on helvetinmoinen paikka."

On ollut hetkiä, jolloin hän on ajatellut muuttaa pois kotoa. Että muut saisivat jatkaa elämäänsä.

Ei ole harvinaista, että ihmiset eroavat, kun toinen sairastuu, hän sanoo.

"Sairastunut voi olla sietämätön tyyppi, ei kaikkien kanssa jaksa elää. Tai omaiselle elämä sairaan rinnalla voi tuntua ylivoimaisen raskaalta. En minä ketään moiti. Ei siinä ole mitään moralisoitavaa."

Pelkään rakkaani menettämistä. Mitä lyhyemmän ajan elän, sitä pitempään hän jaksaa olla luonani.
Niin. Ei Vanhala kuolemaa pelkää. Hän pelkää, että rakkaat ihmiset väsyvät elämään kuolemansairaan rinnalla.

Vanhalan puhe alkaa hidastua. Ajatus ei kulje niin nopeasti kuin ennen, hän kertoo. Onneksi persoona ei ole muuttunut, se on perheelle helpotus.

Viime kesäkuussa, kun kaksi lapsista oli maailmalla, Vanhala jännitti, elääkö hän niin kauan, että lapset ehtivät kotiin.

"Nyt rupeaa välillä jo hävettämään, että sori, oon vieläkin hengissä."

Tähän asti perhe on jaksanut, hän sanoo. Kun hän pääsi saattohoidosta kotiin, vaimo iloitsi, että lauma oli taas koolla.

Parasta on yhdessä vietetty aika. Kun nuoret lojuvat sohvalla ja syödään hyvin.

Vanhala ei ole jättänyt lapsilleen erityisiä jäähyväisiä. He ovat aina puhuneet kaikesta avoimesti. Jäähyväiset välittyvät läpäisyperiaatteella, ei niitä tarvitse sanoa erikseen.

Jotain tulee silti mieleen.

"Poika sanoi, että arvostaa isäänsä. Ehkä sellaista ei tulisi erikseen sanottua, jos ei olisi tätä tilannetta."

Anna-Stina Nykänen HS, teksti
Heidi Piiroinen HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat