Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Sarasvuon yritys ei suoriudu edes vuokrista – nyt häntä hävettää

Sarasvuo takoi miljoonia valmentamalla muita menestykseen, mutta nyt hänen oma yrityksensä ei suoriudu edes vuokrista.

Anna-Sofia Berner HS
Kaisa Rautaheimo HS

Yrittäjä Jari Sarasvuo pahoittelee autonsa sottaisuutta, kun istun pelkääjän paikalle.

"Mä laitan sulle lämmitystä takapuolen alle", hän sanoo.

Ele on ystävällinen. Olemmehan juuri värjötelleet raa'assa kevätsäässä. Takapuoleni mainitseminen tuntuu kuitenkin aavistuksen kiusalliselta. Se on huvittavaa, koska kiusaantuminen osuu yksiin päivän teeman kanssa. Puhumme tässä haastattelussa häpeästä.

Sarasvuolle on käynyt niin häpeällisesti, että hänen perustamansa valmennusyritys Trainers' House on velkasaneerauksessa. Hän on yliarvioinut kykynsä ja epäonnistunut. Sarasvuota hävettää.

Mutta ei hätää, Sarasvuo ei istu kuskin paikalla korvat luimussa ja häntä koipien välissä. Hän vaikuttaa tasapainoiselta ja on innoissaan. Häpeä on hänen lempiaiheitaan, häpeä ja valta.

On mahdoton puhua häpeästä ilman, että puhutaan vallasta, Sarasvuo sanoo. Ne kuuluvat yhteen niin kuin sisään hengittäminen ja ulos hengittäminen.

Hengitetään syvään. Edessä on hengästyttävä matka.

Jari Sarasvuo täyttää kesäkuussa viisikymmentä vuotta. Sen kunniaksi hän vie meidät erityiseen paikkaan, häpeän alkulähteille. Kuten ihan kaikki muutkin ihmiset, Jari Sarasvuo alkoi hävetä jo lapsena.

Espoolaiset omakotitalot vaihtuvat valkoisiksi kerrostaloiksi, saavumme Iivisniemen lähiöön. Sarasvuo pysäköi Lexuksensa yhden betonitalon eteen. Siihen hänen vanhempansa muuttivat 1960-luvun lopussa sosiaalisen nousun toivossa. Sarasvuo asui siinä, kunnes muutti pois kotoa 18-vuotiaana.

Espoon Iivisniemestä on kotoisin myös Sarasvuota kolme vuotta vanhempi Timo Soini. Parikymppisinä miehet asuivat samassa taloyhtiössä ja kulkivat samalla bussilla.

Sarasvuo osoittaa entistä kotitaloaan.

"Tuossa me asuimme muiden maalta muuttaneiden ahkerien työläisten ja toimihenkilöiden kanssa. Olimme olevinamme vähän parempaa väkeä, kun meillä oli osake."

Vastapäätä on kaupungin vuokratalo, jota Sarasvuo osoittaa nyt.

"Nuo taas olivat muka huonompaa sakkia."

Sarasvuo kertoo, että hänen talonsa lapsia esteltiin leikkimästä vuokratalon lasten kanssa. Se tuntuu nyt naurettavalta.

Menemme sisään D-rappuun. Ensimmäisessä kerroksessa on asunto 39, Sarasvuon lapsuudenkoti. Oven takana on kaksi huonetta ja keittiö. Sarasvuo ja hänen pikkusiskonsa nukkuivat makuuhuoneessa ja vanhemmat olohuoneessa.

Sarasvuon isä oli rakennusalan yrittäjä, joka teki konkurssin. Pojan mukaan isä ei koskaan selvinnyt konkurssista.

Kaisa Rautaheimo HS
Jari Sarasvuo lapsuudenkotinsa ovella Espoon Iivisniemessä.
Jari Sarasvuo lapsuudenkotinsa ovella Espoon Iivisniemessä.

"Hän kuoli häpeään."

Virallinen diagnoosi oli Alzheimerin tauti.

Isän konkurssin vuoksi Sarasvuo on kahdenkymmenen vuoden ajan opettanut, että yrityksen strategian ydintarkoitus on lykätä konkurssia. Hän on halunnut puhua konkurssista, koska pelkäsi toistavansa isänsä kohtalon.

Se tuntui mahdottomalta vielä vuonna 2007, kun Trainers' Housen kassassa oli 21 miljoonaa euroa rahaa. Nyt on toisin. Yritys ei enää selviä kaikista vastuistaan. Isän tarina on jälleen tullut lähelle.

Isän ja pojan kohtalot eivät kuitenkaan taida olla ihan vertailukelpoisia. Trainers' Housen tulevaisuus on vaakalaudalla, koska vuonna 2008 Satama Interactiven kanssa fuusioituminen ja listautuminen pörssiin osoittautuivat virheiksi, jotka Sarasvuo on julkisuudessakin myöntänyt.

Sarasvuo itse kuitenkin tienasi operaatiossa kymmeniä miljoonia euroja.

Isään liittyy toinenkin häpeä. Hän jätti perheen, kun Sarasvuo oli yhdeksänvuotias. Sen jälkeen Sarasvuo oli rikkinäisestä perheestä. Siihen aikaan eroaminen oli häpeällistä.

Sarasvuo sanoo, että hän on hyvinvointivaltion kultakauden tuote. Hän pääsi 11-vuotiaana hyvään kouluun Tapiolaan. Perhe sai kotiapua sosiaalitoimistosta, koska äiti teki kolmea työtä.

2000-luvulla Espoon kaupungin sosiaalitoimi oli Trainers' Housen asiakas. Sarasvuo kertoo, miten hänen valmennusyrityksensä kehitti toimeentulotuen hakemista niin, että siihen liittyisi mahdollisimman vähän häpeää.

Yhteiskunnan tukea tarvitsevien nöyryyttäminen on hänestä epäinhimillistä ja moraalitonta. Se ei lisää kenenkään aloitekykyä.

Rapun ovi aukeaa, ja keski-ikäinen nainen astuu sisään.

"Päivää! Anteeksi, että me loisitaan teidän rapussa", Sarasvuo sanoo.

Nainen ei ole moksiskaan. Hän tunnistaa vierailijan ja yllättyy, kun Sarasvuo kertoo olevansa vanhassa kotirapussaan.

Rappukäytävässä on äkkiä vierähtänyt puoli tuntia. Miksi me täällä oikein höpisemme?

Siksi, että Sarasvuon tarinassa Iivisniemi on esimerkki siitä, miten häpeä voi muuttua voimaksi.

"Mulla on kaiken maailman sanontoja. On sanonta, että pohjoistuuli teki viikingit. Sankarieetoksessa ja tunnepatologialleni uskollisena ajattelin, että Iivisniemi on ladannut minuun sellaista voimaa, jota kermaperseillä ei ole."

Pohjoistuuli teki viikingit, Iivisniemi teki Sarasvuon.

Hetkinen nyt. Tästähän on tulossa sankaritarina. Köyhä yksinhuoltajaäidin poika lähiöstä ylittää esteet ja muiden pilkan ja tulee rikkaaksi ja kuuluisaksi.

Toki sekin tarina on tosi. Mutta vähän turhan siloinen, kun puhe on Jari Sarasvuosta. Miehestä, joka herättää monessa ärtymystä ja vihaakin. Ja jonka repertuaariin kuuluvat sekä sankarit että tarinat.

Talouselämä-lehti kirjoitti vuonna 2008 hänestä näin: "Ajatelkaa, paljonko Suomessa olisi vahingoniloa, jos Sarasvuo joskus epäonnistuisi."

Nyt hän on epäonnistunut. Trainers' Housen rahat eivät riitä. Viime syksynä Sarasvuo julkaisi verkossa videon, jossa hän istuu alasti saunassa ja kertoo palanneensa kadotuksesta. Jotkut ajattelivat hänen seonneen lopullisesti. (Sarasvuon mielestä video kertoo toipumisesta ja häpeän voittamisesta.)

Mutta me vain jauhamme ikivanhoista jutuista. Paljastamalla nuoruuden häpeänsä Sarasvuo onnistuu luomaan perisuomalaisen tarinan, jossa häpeästä tulee sankarillista.

Kun Lexus taas rullaa Espoon teillä, puhumme suomalaisten tavasta kertoa noloja kännitarinoitaan ylpeydellä. Se on esimerkki siitä, miten häpeää hoidetaan paljastumalla.

Kaisa Rautaheimo HS
"Tunnen ihmisiä, joiden suurin häpeä on se, etteivät he ole varsinaisesti eläneet. He eivät ole kohdanneet omaa alhaisuuttaan. Sen takia he saattavat nelikymppisinä villiintyä, kun on vähän tylsää parisuhteessa."
"Tunnen ihmisiä, joiden suurin häpeä on se, etteivät he ole varsinaisesti eläneet. He eivät ole kohdanneet omaa alhaisuuttaan. Sen takia he saattavat nelikymppisinä villiintyä, kun on vähän tylsää parisuhteessa."

Niin kauan kuin Sarasvuo on ollut julkisuudessa, hän näyttää toimineen juuri näin. Tarinan kaari on seuraava:

1. Jari Sarasvuo mokaa julkisuudessa. Esimerkiksi syö juontajakollegansa kanssa rauhoittavia lääkkeitä suorassa lähetyksessä. Tai julistaa ensin, että "tule lama kultainen", ja ajautuu sitten konkurssin partaalle.

2. Jari Sarasvuo häpeää mokaansa julkisuudessa.

Sarasvuon mielestä pahoinvointi syntyy usein siitä, että ihmiset käyttävät energiaansa häpeän kätkemiseen.

On Sarasvuo yrittänyt sitäkin. Kun Nelonen vuosi sitten lopetti Sarasvuon televisio-ohjelman, hän kertoi harkitsevansa julkisuudesta poistumista lopullisesti. Mutta tässä hän taas on, toimittaja ja kuvaaja kyydissään.

Tällainen häpeämättömyys ei sovi suomalaiseen häpeän kulttuuriin. Oikeasti Sarasvuo voisi ehkä saada suomalaisilta armon, jos hän ymmärtäisi hävetä menestystään. Ja ennen kaikkea sitä, miten hän on menestynyt. Puhumalla, hyvänen aika! Ja röyhkeydellä. Kerta kaikkiaan kehtaamalla enemmän kuin muut.

Sarasvuon mukaan menestyneetkin ihmiset tuntevat häpeää, mutta he kykenevät tietyissä tilanteissa toimimaan poikkeuksellisen häpeämättömästi.

Hän kertoo esimerkin. Oli asiakas, joka tarvitsi Sarasvuolta kiireellisesti yritysvalmennusta viikonlopuksi. Tämä oli kuitenkin väsynyt eikä olisi halunnut mennä.

"Hinnoittelin sen ihan törkeästi. Hinnoittelin sen 35 000 euroon."

Asiakas kysyi, mitä rahalla saa. Sarasvuo vastasi, että yhden virkkeen. Kaupat syntyivät.

Mikä se virke oli?

"Mä voin sen sulle sanoa. Ei se mikään maailman hienoin virke ole, mutta se kuuluu näin: kun yhteinen ajattelu ja yhteinen tekeminen muuttuvat tarkoituksenmukaiseen suuntaan, aika ja todennäköisyydet huolehtivat lopusta."

Myöhemmin asiakas osti 35 000 euron kappalehintaan kaksi muutakin virkettä.

Sarasvuo kävi kadotuksessa
Sarasvuo kävi kadotuksessa
Jari Sarasvuo kertoo käyneensä kadotuksessa. Sieltä pois rämpimisessä auttoi kuntoutuvan urheilijan Pekka Hyysalon esimerkki. HS oli matkassa, kun Sarasvuo ajoi sähköautollaan Turkuun juoksemaan Hyysalon kanssa. VIDEO JULKAISTU MARRASKUUSSA 2014. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus: Sami Kilpiö HS.

Matka Espoossa ja Jari Sarasvuon menneisyydessä jatkuu. Saavumme Suvisaaristoon. Täällä Sarasvuo jakoi äitinsä kanssa lehtiä pikkupoikana. Isot talot ja hienot pihat tuntuivat silloin tavoittamattomilta. Sarasvuo ajatteli, että jos hän joskus oikein menestyy, ehkä hänen lapsensa pääsevät asumaan tänne.

Nyt hän omistaa Suvisaaristosta oman saaren. Käymme vastarannalla tähyilemässä sitä.

Sarasvuon mukaan yksi, tosin harvinainen, tapa käsitellä häpeää on menestys. Menestymällä ihminen yrittää pestä itsensä puhtaaksi häpeästä. Kun ei kelpaa itselleen eikä muille, sitä yrittää saavutuksillaan voittaa ihmisten ihailun ja lopulta rakkauden.

Juuri sitä Sarasvuo on tietenkin yrittänyt koko elämänsä ajan.

"Yksi viisas nainen sanoi kerran, ettei menestyksessä ole sovitusta."

Ja sen olet kokenut?

"Tietenkin."

Sarasvuo väittää, että meni pitkään ennen kuin hän tajusi olevansa menestynyt. Ikävä kyllä sitä on vaikea uskoa. Hänhän on menestysuskon ylipappi.

Jo 1990-luvulla Sarasvuota pilkattiin julkisuudessa, hänestä kirjoitettiin kirjoja, häntä haukuttiin natsiksi. Synnyttikö julkinen tuomio lisää häpeää?

"Ihan mielipuoliset määrät! Jälkikäteen, voi vitsit, kun olisin löytänyt terapeutin silloin. Tai yritin löytääkin, mutta ne olivat huonoja."

Hän kertoo käyneensä kaikki yöt mielessään oikeutta, olleensa yliherkkä loukkauksille ja raivostuneensa mitättömistä asioista. Niin häpeävä käyttäytyy.

Käännymme kyläkaupan jälkeen hiekkatielle. Sen varressa on punainen puutalo, jossa sai alkunsa yleisön tuntema Sarasvuo. Siellä Trainers' House perustettiin, ja siellä Sarasvuo asui, kun hänet julkisuuteen nostanut talk show Hyvät, pahat ja rumat pyöri televisiossa.

Silloin talo oli tosin keltainen. Siinä asuivat Sarasvuo, tämän puoliso, heidän poikansa sekä Sarasvuon kaksi "seksuaalisesti erittäin viriiliä" yhtiökumppania.

Sarasvuo ajaa pihaan. Portissa on varoitus koirasta.

"Asuimme kolhoosissa, ja pojathan toivat tänne viikonvaihteisin tyttöystäviä", hän kertoo.

Seuraa tarina, jossa mainitaan feromonit, tuoksut ja naimisen lätinä. Oi nuoruutta.

Tähänkin taloon liittyy kehtaaminen. Sarasvuo ja yhtiökumppanit toivat tänne myös asiakkaita. Silloin bisnestapaamisia ei ollut tapana sopia kenenkään kotiin, ei varsinkaan kesämökkiä muistuttavaan kommuuniin. Asiakkaat olivat vaivautuneita, mutta nuoret miehet myivät heille surutta kulloisiakin ideoitaan.

Lexus kulkee Länsiväylää kohti Helsinkiä. Trainers' Housen nykyinen pääkonttori jää vasemmalle. Sarasvuon ääni muuttuu erilaiseksi kuin kertaakaan haastattelun aikana. Hän puhuu hassusti kuin häpeävä pikkupoika.

"Toi on kauhean kokoinen pikkuyritykselle. Se maksaa yli 100 000 euroa kuukaudessa, niin ei me enää pystytä siihen."

Sarasvuon mukaan Trainers' Housen kohtalo on kiinni vuokranantajasta. Jos se ei suostu luopumaan kymmenen vuoden vuokrasopimuksesta, yritys kaatuu.

Liian iso toimitila on hybriksen, ylimielisyyden, symboli. Sarasvuo korostaa, että häpeää edeltää usein hybris. Sitä kuvittelee itsestään liikoja, kunnes totuus paljastuu ja on pakko nöyrtyä.

Trainers' Housen ohi ajaminen houkuttelee Sarasvuon pieneen jossitteluun.

"Voi olla, että tilanne olisi toinen, jos olisin ollut voimissani. Mutta en ollut."

Sarasvuo kertoo menettäneensä joksikin aikaa terveytensä ja toimintakykynsä. Diagnoosia hän ei halunnut. Hän kutsuu tätä tilaansa kadotukseksi.

"Kadotuksessa ihmisen yhteys omiin tunteisiin ja toisiin ihmisiin ja oman elämän tarkoitukseen katkeaa ja ihminen jää tyhjyyteen, yksin."

Häpeä taas on pelkoa yksin jäämisestä. Kun ihminen häpeää jotakin, hän pelkää, että häpeällisen asian paljastuminen katkaisee yhteyden muihin ihmisiin. Että he eivät enää hyväksy häntä.

Häpeä ja sen pelko estävät monia elämästä haluamallaan tavalla. Esimerkiksi konkurssin ja epäonnistumisen pelko voi estää ryhtymästä yrittäjäksi. Pahimmillaan häpeä tappaa. Kunniamurhat ovat oikeasti häpeämurhia.

Mutta onko olemassa tilanteita, joista häpeässä on hyötyä? On tietenkin. Sarasvuo muistuttaa, että ilman suhdetta häpeään ihmisistä tulee hirviöitä.

Ilman häpeää emme aisti toistemme rajoja. Sarasvuo taas on mestari kokeilemaan näitä rajoja.

Näin hän perustelee äskeistä väitettään: "Pahastuitko äsken, kun koskin sua?"

Hän on innostuksissaan hipaissut minua käsivarresta. Kiellän huomanneeni koko asiaa. Nyt Sarasvuo vie kätensä hetkeksi reidelleni.

"Mutta jos pitäisin mun kättä näin, niin jossakin vaiheessa siitä tulisi kiusallista."

Se olisi siis väärin. Niin ei tehdä. Ainakaan kunnon ihminen ei tee niin, Sarasvuo sanoo.

Silti hän juuri teki niin. Se ei tuntunut lähentelyltä, vaan vallankäytöltä. Sarasvuo ylitti rajan. Mutta jos huomauttaisin siitä, myöntäisin, että hänellä on valtaa aiheuttaa minulle häpeää.

Valta ja häpeä tosiaan kietoutuvat yhteen.

Sarasvuon mukaan häpeä herkistää kuuntelemaan omaatuntoa. Eikä omatunto ole kenenkään sisällä, vaan ihmisten välissä. Ruotsiksi sanotaankin samvete– yhteinen tieto. Tieto siitä, mikä on oikein ja väärin.

Valta tekee ihmisen sokeaksi muiden häpeälle ja yliherkäksi omalle häpeälle, Sarasvuo sanoo. Siksi tyrannit sekoavat.

"Jos sulla on kohtuuttomasti valtaa eikä kukaan pane sua potalle, luulet olevasi muiden ihmisten sääntöjen yläpuolella."

Sarasvuo koki tämän jo teininä. Kun isä oli lähtenyt perheestä, pojasta tuli omien sanojensa mukaan taakankantaja. Hän kantoi jo yhdeksänvuotiaana perheen laukut ja auttoi äitiä opinnoissa ja töissä.

Tämän kääntöpuoli oli, että Sarasvuo otti itselleen etuoikeuksia ja vapauksia. Niin hän on toiminut aina. Ajatellut, että koska hän tekee enemmän kuin oman osansa, hänelle kuuluu suurempia vapauksia kuin muille. Sarasvuon mukaan moni menestyjä kuvittelee samoin.

Vapauksia on helpompi ottaa, jos osaa käsitellä ihmisiä. Sen Sarasvuo osasi jo teini-ikäisenä. Äiti oli esimerkiksi sokea hänen alkoholinkäytölleen.

"Olen tällainen käärmeenlumooja."

Sarasvuo sanoo, että hänen työtään on saada ihminen tilaan, jossa tämä on vastaanottavainen. Keskustelussa hän käyttää valtaa kehumalla ja hämmentämällä. Kesken haastattelun hän kysyy, kuinka vanha olen. Kerron olevani 29-vuotias.

"Ei jumalauta!" hän huutaa ja taputtaa käsiään yhteen.

Jaahas.

"Se, miksi vähän riemastuin, on se, että sun tietynlainen seksuaalinen kypsyys on yli 29-vuotiaan tasolla."

Koska en tiedä, mitä vastata, alan haluta pois autosta. Sarasvuo huomaa hämmennykseni ja selittää, ettei tarkoittanut puheillaan mitään eroottista.

"Olisin veikannut, että sun suhde valtaan on tyypillisen kolmevitosen tasolla."

En ole varma, pitäisikö tästä olla otettu. Ainakin tulee selväksi, ettei Sarasvuo malta olla sohimatta ihmisen herkimmille alueille. Valta ja seksuaalisuus ovat molemmat sekä omanarvontunnon että häpeän lähteitä.

Pian viisikymmenvuotias Sarasvuo tietää, että on asioita, joista hän ei pääse eroon. Ihminen ei voi muuttua toiseksi. Ei hänen edes pidä muuttua.

Mutta hän voi yrittää tulla paremmaksi versioksi itsestään. Sitä Sarasvuo yrittää, eikä se varmasti ole helppoa.

Jari Sarasvuo tulee aina olemaan ylimielinen. Hän tulee aina tekemään häpeämättömiä temppuja. Ja häpeämään osaa niistä myöhemmin. Hän käsittelee loppuikänsä isänsä tarinaa ja omaa suhdettaan siihen.

Jokin aika sitten Sarasvuo säikähti huomatessaan, että hänen työkykynsä oli laskenut. Muisti oli heikentynyt, järki tylsynyt. Hän tissutteli liikaa ja sääli itseään.

Samanikäisenä isäkin sairastui Alzheimeriin.

"Aloin miettiä, että tässähän voi tulla noutaja."

Mutta Sarasvuo tunsi, ettei hänellä ole oikeutta vanheta käsiin. Hänellä on kaksi pientä tytärtä. Kun he pääsevät ylioppilaaksi, hän on melkein 70-vuotias.

"En halua olla heidän ylioppilasjuhlissaan kumaraan painunut, vihertävänharmaa, eltaantunut vanhus, josta tyttöjen kaverit ajattelee säälien, että jumalauta, noilla on tommonen isä. Haluan edelleen olla pystyruotoinen ja hehkuvasilmäinen ja mielellään leveäharteinen."

Ettei tarvitsisi hävetä.

Anna-Sofia Berner HS, teksti
Kaisa Rautaheimo HS, kuvat

Kaisa Rautaheimo HS
Jari Sarasvuo katsoo kohti Trainers' Housen vanhaa pääkonttoria Helsingin Ruoholahdessa. "Täällä kaikki oli mahdollista ja maailma oli meidän."
Jari Sarasvuo katsoo kohti Trainers' Housen vanhaa pääkonttoria Helsingin Ruoholahdessa. "Täällä kaikki oli mahdollista ja maailma oli meidän."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat