Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jemen oli ennen onnellinen ja vauras – nyt siellä on liian vaarallista

Sunnuntai
 
Mohammed Huwais / AFP
Asukkaat kävelivät ostoskadulla Jemenin pääkaupungissa Sanaassa huhtikuun alussa. Väkivallan uhka on kuitenkin alati läsnä sekä Sanaassa että muualla maassa.
Asukkaat kävelivät ostoskadulla Jemenin pääkaupungissa Sanaassa huhtikuun alussa. Väkivallan uhka on kuitenkin alati läsnä sekä Sanaassa että muualla maassa. Kuva: Mohammed Huwais / AFP

Sääli, ettei Jemeniin ole nyt menemistä. Se on liian vaarallista.

Jemenistä tulee mieleen Tuhannen ja yhden yön sadut: sulttaanit, haaremit, lampunhenget ja lentävät matot eli kaikki se orientaalinen tilpehööri, joka kiehtoo länsimaalaisia.

Tuhat ja yksi yötä on myös Pier Paolo Pasolinin eroottinen elokuva, joka kuvattiin osin Jemenissä. Se, jossa nuori Aziz etsii orjatyttö Zumurrudia.

Oikeasti Tuhannen ja yhden yön sadut on syntynyt suurimmaksi osaksi muualla kuin Jemenissä. Mutta mielikuvalla on myös katetta, sillä jo roomalaiset kutsuivat Jemeniä nimellä Arabia Felix, joka taas on suomennettu Onnelliseksi Arabiaksi. Felixin voisi suomentaa myös hedelmälliseksi.

Nykyisin kumpikaan sana ei tunnu osuvalta. Jemen on Arabian niemimaan köyhin maa, ja siellä on sota.

Toisen teorian mukaan Jemen on saanut nimensä arabian sanasta yamiin, joka tarkoittaa oikeanpuoleista.

Jos seisoo Mekassa kasvot auringonnousuun päin, on Jemen oikealla. Oikea on parempi puoli ja viittaa arabikulttuurissa vaurauteen.

Franck Guiziou Hemis
Imaamin kesämökkiWadi Dharissa.
Imaamin kesämökki
Wadi Dharissa.

Jemenin onni on sen sijainti. Kauppareitit Intiaan kulkivat Adenin kautta. Suezin kanavan auettua 1869 Jemenistä valvottiin Punaisenmeren liikennettä.

Maustekauppa teki Jemenistä vauraan, ja eritoten se rikastui kahvilla. Jemenillä oli vielä 1600-luvulla kahvimonopoli. Se on oikeastaan kahvin kotimaa.

Raamatun upporikas Saban kuningatar lienee saapunut Salomonin luo Jemenistä.

On yksi suomalainen, joka tuntee Jemenin hyvin. Antropologi Susanne Dahlgren asui pitkiä aikoja Adenissa ja on tutkinut jemeniläistä yhteiskuntaa jo kolmenkymmenen vuoden ajan.

Sinä aikana Dahlgren on nähnyt suuren muutoksen. Vapaamielisempi Etelä-Jemen on islamisoitunut ja jäänyt uskonnollisemman pohjoisen vaikutuksen alle. Naiset ovat alkaneet peittää kasvonsa niqabilla, mutta hänen mielestään se kertoo enemmän muodista kuin islamista.

Jemenissä on asunut paljon kristittyjä ja juutalaisia. Vuosina 1949–1950 Israel järjesti Operaatio Taikamaton, valtavan ilmasillan, jolla se nouti Israeliin 49 000 ahdistelun kohteeksi joutunutta Jemenin juutalaista.

Jemen muuttui ulkomaalaisille vaaralliseksi kymmenkunta vuotta sitten. Turisteja murhattiin ja vielä useampia siepattiin, ja heistä vaadittiin lunnaita.

Suomalaiset seurasivat puolen vuoden ajan Atte ja Leila Kalevan kidnappausta. Heidät siepattiin ja myytiin al-Qaidalle.

Tv-sarja Madventuresin tekijät Tuomas Milonoff ja Riku Rantala vierailivat Jemenissä 2008. He yrittivät tunkeutua vaarallisimmalle alueelle, mutta eivät onnistuneet tulemaan siepatuiksi. Sarja esitteli laajasti khat-huumeen pureskelua.

Huimapäisin suomalainen Jemenin-kävijä oli kuitenkin helsinkiläinen Peter Forsskål . Hän osallistui Tanskan kuninkaan lähettämään retkikuntaan, joka lähti vuonna 1761 Jemeniin. Forsskålin tehtävänä oli tutkia Vanhassa testamentissa mainittuja kasveja ja eläimiä.

Retkikunta ryöstettiin matkalla moneen kertaan, mutta se ei häirinnyt Forsskålia, joka keräsi innoissaan kasveja.

Kuuden luonnontieteilijän retkikunnasta kuoli matkalla viisi. Yksi heistä oli Forsskål.

Ainoa kotiin päässyt oli tanskalainen Carsten Niebuhr, joka palasi Pohjolaan seitsemän vuotta myöhemmin mukanaan Forsskålin muistiinpanot ja kasvit.

31-vuotias Forsskål kuoli malariaan Jarim-nimisessä kylässä. Hauta ryöstettiin heti, ja onneton helsinkiläinen piti haudata uudelleen. Toisella kertaa ruumis piti laskea hautaan ilman arkkua, koska kaivajat tahtoivat sen palkakseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat