Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuryritysten strategi kysyy: Kuka on todellinen Darth Vader?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85,
00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Rakkaat ystävät, demokraattinen prosessi etenee, samoin kevät!

Mutta virheitä sattuu parhaimmillekin. Nimimerkki Maallikko tiedon perässä kirjoittaa: "Toivottavasti ensi kerralla koiran käyttäytymistä koskeviin kysymyksiin vastatessasi käytät asiantuntijana eläinten käyttäytymistieteiden asiantuntijaa. Kennelliitto on kasvattajien ja koiranomistajien etujärjestö eikä valitettavasti asiantuntija koiran käyttäytymistä koskevissa asioissa.

Susien ja koirien tutkimuksessa on kumottu johtajuusteoria jo aikaa sitten. Edes koirat eivät muodosta keskenään nykyisen tieteellisen näkemyksen mukaan pysyviä hierarkioita, eivätkä etenkään eri eläinlajien edustajat pyri toistensa johtajiksi. Johtajuusteoria aiheuttaa paljon harmia, kun koirien oletetaan tottelevan ihmisen auktoriteetin takia sen sijaan että opetettaisiin niille toivottua käytöstä. Suomalaisista asiantuntijoista muun muassa Tuire Kaimio on kirjoittanut hyviä tietokirjoja koirien käyttäytymisestä, ja suosittelen niitä kaikille koirista kiinnostuneille."

 

Ammatissani keskityn lähinnä ratkomaan suuryritysten strategisia ongelmia, mutta aina pari vaahtopäätä nautittuani mieleni alkaa harhailla enemmän filosofisiin kysymyksiin. Uusi Tähtien sota -elokuva on tulossa pian, ja siksi aloinkin pohtia seuraavaa asiaa. James Earl Jones antoi äänensä Darth Vaderille, mutta mies puvun sisällä oli David Prowse. Kumpaa heistä tulisi pitää todellisena Darth Vaderinä?

– Luc

 

Keho ja ääni ovat näyttelijän työkaluja. Niinpä Jones ja Prowse ovat molemmat "todellisia Darth Vadereitä" siinä määrin kuin fiktiivinen hahmo on totta esittäjänsä kautta. Mielestäni ei ole väärin sanoa, että Darth Vader on lopulta "todempi" katsojien mielissä elävänä myyttisenä hahmona, joka ylittää lihan ja veren.

Osuit kuitenkin David Prowsen kannalta kipeään kohtaan. Häntä on sittemmin kielletty osallistumasta Tähtien sota -tapahtumiin, koska hän on saanut George Lucasin ärsyyntymään. Saattaa olla niin, että Prowse valittiin kehorooliin alun perin fyysisten ominaisuuksiensa, ei niinkään näyttelijäntaitojensa vuoksi. Se ei estänyt häntä toivomasta, että kun Darth Vaderin kasvot vielä jonain päivänä paljastuisivat, ne olisivat hänen omansa. (Näin ei käynyt, vaan Jedin paluussa Darth Vaderille antoi kasvot näyttelijä Sebastian Shaw ).

Prowse on myös ilmaissut tyytymättömyytensä elokuvista saamiinsa korvauksiin.

Suomen näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko kertoo, että tekijänoikeudellisesti tällaisessa tilanteessa kummallakin näyttelijällä on tekijänoikeus omaan panokseensa. Se, kumpi on kyseisessä teoksessa tärkeämpää, jää tilannekohtaisesti subjektiivisesti arvioitavaksi.

Elokuvan krediiteissä äänellä ja keholla ei ole tärkeysjärjestystä: jos ne molemmat tekevät roolin, ne ilmaistaan yhdessä kyseisen roolihahmon kohdalla.

 

Eduskuntavaalien edellä valitetaan, ettei yksi ääni ratkaise mitään, mutta kuten tiedämme, yksikin ääni voi ratkaista vaalipiiristä valituksi tulevan. Mutta kuinka päästä äänestämään? Vaaleissa täytyy esittää henkilöllisyystodistus: joko passi tai voimassa oleva ajokortti. Siinäpä pulma! Yli 70-vuotiaan ajokortti ei ole enää voimassa, ja pitäisi hankkia uusi. Passin hankinta on melko hintavaa, helposti myös turhaa.

– Äänestäjä

 

Hätä ei ole tämän näköinen: äänestysoikeus ei ole kiinni rahatilanteesta, eikä uutta, kallista ajokorttia tai passia tarvitse sen vuoksi hankkia.

Lähimmältä poliisilaitokselta saat maksutta väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Tarvitset tätä varten kuitenkin kaksi passikuvaa.

Jos kortin hakemiseen ei ole aikaa, on toinenkin tie. Oikeusministeriöstä minulle kerrottiin, että jos ei ole voimassa olevaa passia tai henkilökorttia, voi esittää vanhentuneen kortin.

Lopulta henkilöllisyyden todistaminen on kuitenkin vaalitoimitsijoiden päätettävissä. He toimivat oikeusministeriön antamien vaaliohjeiden mukaisesti (ne ovat tältä osin kolme sivua pitkät). Helsingin keskusvaalilautakunnan sihteeri Veera Reuna tulkitsi niitä puolestani ja tiivisti olennaisen näin:

"Tärkeintä on varmistua, että asiakirjan esittää sama henkilö, jonka kuva kortissa on."

Myös määrällä voi yrittää korvata laatua: mukaan kannattaa ottaa muitakin asiakirjoja ja kortteja, joiden perusteella henkilöllisyys voisi varmistua.

"Tai sitten toinen ihminen, joka pystyy jotenkin todistamaan, kuka tämä äänestämään pyrkivä henkilö on."

Reuna lohduttaa, että vain harvoin tulee tilanteita, joissa ei pääsisi äänestämään. "Halutaan, että kaikki äänioikeutetut pääsevät varmasti äänestämään – mutta toisaalta halutaan, että kukaan ei pääsisi käyttämään toisen äänioikeutta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat