Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyväosaisten eläkeläisten raippavero kismittää, mutta puolueet eivät lupaa poistaa sitä

Sunnuntai
 
Unto Hämäläinen
Unto Hämäläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.
Eduskuntavaalit 19. 4. 2015
Keskustelu jatkuu Unto Hämäläisen Perässähiihtäjä-blogissa osoitteessa
blogit.hs.fi/perassahiihtaja.

Vaalikeskustelussa on ollut outo ristiriita. Äänestäjien enemmistö on joko eläkeläisiä tai meitä eläkeikää lähestyviä, mutta eläkeasioista on puhuttu vähän.

Kysyin Perässähiihtäjä-blogissani pari viikkoa sitten, onko eläkeläiset tyystin unohdettu vaaleissa.

Kommenteissa heitettiin pallo takaisin ja ehdotettiin, että kysyisin HSTV:n suorissa vaalihaastatteluissa, lupaavatko puoluejohtajat poistaa eläkeläisiltä ns. raippaveron.

Nimitys raippavero syntyi sen jälkeen, kun eduskunta oli päättänyt, että eläketulosta ryhdytään vuoden 2013 alusta keräämään lisäveroa. Kuuden prosenttiyksikön suuruinen ylimääräinen vero peritään siitä osasta eläkettä, joka ylittää vuodessa 45 000 euron rajan.

Tein työtä käskettyä ja kysyin raippaveron poistamisesta Alexander Stubbilta (kok), Antti Rinteeltä (sd), Timo Soinilta (ps), Juha Sipilältä (kesk) sekä Päivi Räsäseltä (kd).

Puoluejohtajat harmittelivat – kuten asiaan kuuluu – raippaveroa, mutta kukaan heistä ei luvannut sitä poistaa. Raippaveroa oltiin toki valmiita "tarkastelemaan".

Monet puheenjohtajat sanoivat suoraan, ettei valtiolla ole nykyisessä taloustilanteessa varaa luopua tästä tulonlähteestä.

Vero ei kosketa vielä kovin suurta kansalaisryhmää. Tätä ylimääräistä veroa maksaa noin 30 000 suomalaista, vain pari prosenttia eläkeläisistä. Maksajien joukko on kuitenkin kasvamaan päin, sillä lähivuosina eläkkeelle siirtyy lisää väkeä, jolle on pitkän työuran aikana kertynyt kohtalaisen hyvä eläke.

Raippavero on pysyvä, toisin kuin suurituloisten palkansaajien solidaarisuusvero, joka on voimassa määräajan.

Käynnistämäni keskustelun aikana olen saanut paljon kirjeitä ja sähköposteja, joissa eläkeläiset ovat kertoneet elämäntarinoitaan ja mielipiteitään. Kysymys on tietysti rahasta, sillä ylimääräinen vero on leikannut käteen jäävää eläkettä.

Vielä enemmän ihmisiä tuntuu kismittävän, että päättäjät väheksyvät heidän elämäntyötään. He ovat ansainneet työllään eläkkeensä, maksaneet kuuliaisesti veronsa ja eläkemaksunsa sekä panneet rahaa syrjään, jotta voisivat tulla omillaan toimeen eläkevuotensa. Nyt he ovat pettyneitä ja vihaisia.

Raippaverosta on valitettu EU:n tuomioistuimeen. Valittajien mielestä ikään perustuva vero rikkoo kansalaisten yhdenvertaista kohtelua lain edessä. Jos tuomioistuin hyväksyisi valituksen, valtiolle tulisi hankala tilanne. Laki pitäisi kumota ja valtion mahdollisesti maksaa takaisin kerätyt verot.

Raippaveron maksajat ovat ryhtyneet pitämään puoliaan myös politiikassa. He ovat käyneet vaalitilaisuuksissa kovistelemassa ehdokkaita, joista monet ovatkin hädissään lupailleet raippaveron poistamista.

Tähän asti on totuttu siihen, että hyväosaiset eläkeläiset ovat poliittisesti vaaraton ryhmä. He eivät kehtaa vaatia mitään ja äänestävät niitä samoja puolueita, joita ovat aina äänestäneet.

Jukka Itäkylä huomautti blogini eläkekeskustelussa, että nykypäivän eläkeläinen joutuu jatkuvasti opettelemaan uusia asioita, kuten salasanoja, vaihtuvia ovi- ja porttikoodeja sekä erilaisten kodinkoneiden ja uusien viestintävälineiden ohjeita.

"Kun on kaiken mankelin läpi käynyt ja alituiseen muutokseen jo tottunut, ei äänestyskäyttäytymisen vaihtaminen ole kuin pikkujuttu", Itäkylä kirjoitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat