Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin kadun­varsilla kasvaa yli 400 000 puuta, Helsingissä vain 30 000 – miksi on näin?

Berliinissä katujen varsilla kasvaa 438 000 puuta, Helsingissä 30 000. Miksi me ajattelemme, että puut kuuluvat vain metsään?

Sunnuntai
 
Helsingin keskusta on puuton kivierämaa
Helsingin keskusta on puuton kivierämaa
Kantakaupungin kadut ovat puuttomia. Berliinissä on toisin. Siellä katupuita on asukasta kohden kaksi ja puoli kertaa niin paljon kuin Helsingissä. Narinkkatorille sopisi puuasiantuntijan mukaan viihtyisyyttä tuovien puiden ryhmä. Toimittaja: Katarina Baer HS. Kuvaajat: Terhi Liimu HS, Christian Jörgensen. Leikkaus: Terhi Liimu HS, Arttu Luhtala HS.

Me suomalaiset olemme tottuneet pitämään itseämme kansana, joka arvostaa puita ja metsiä poikkeuksellisella tavalla.

Tuo usko oli minulla koetuksella viimeksi, kun rakennusvirasto joitakin viikkoja sitten kävi kaatamassa ison osan Töölönlahden etelärannan puista ja jätti jäljelle lähinnä koivuja. Kaupungin suunnitelmissa rannan puusto oli merkitty lehtipuumetsiköksi.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri totesi, että urakka oli sääntöjen mukainen. Sauri vetosi parhaillaan viereen rakennettavaan uuteen puistoon. Siihen istutetaan 193 puuta ja satoja kasveja.

Puisto tulee varmasti kohentamaan Töölönlahden ilmettä kertaheitolla. Mutta vesakko sinne, puisto tänne; rakennetun Helsingin yleisilme on perin puuton. Kantakaupungin kadut ovat valtaosin vailla puurivejä, ja aukioiden laidoilla seisoo vain muutamia puita.

Helsingin kivisyyden huomaa eritoten, jos kaupunkia vertaa suomalaistenkin matkailijoiden suosimaan Berliiniin. Osavaltiohallinnon mukaan Berliinin katujen varsilla kasvaa 438 000 puuta. Helsingissä katupuita on vajaat 30 000, arvioi kaupungin rakennusviraston puuasiantuntija Juha Raisio.

Berliini on toki isompi kuin Helsinki, mutta väkimääräänkin suhteutettuna Berliinissä on kaksi- ja puolikertainen määrä katupuita.

Rakennusvirasto on se, joka istuttaa, hoitaa – ja kaataa – Helsingin puustoa.

"Kyllä mekin puista pidämme ja haluaisimme kaupunkiin enemmän puita, mutta emme enää suosittele puita kaikkien katujen varsille", Raisio sanoo. "Ongelma on se, että kun kaupunki tiivistyy, niin puille ei jää tilaa. Ne tulevat liian lähelle taloja tai ajorataa."

Sepä se, kapeat kadut. Berliiniin rakennettiin alun alkaen leveämmät kadut kuin vaikkapa Punavuoreen, Kamppiin tai Töölöön. Vaikka kyllä berliiniläiset tekevät puukujanteita kapeillekin kaduille.

Helsingissä joudumme maksamaan menneisyyden virheistä. Siellä täällä on kituvan näköisiä, huonosti kasvaneita katupuita, vaikkei talon seiniä ole lähellä. Nämä puut, kuten lehmukset Oopperan edessä Töölössä, kärsivät, koska niiden juurille on liian vähän tilaa. "Joitakin vuosikymmeniä sitten uskottiin, että puulle riittää noin viiden kuutiometrin kasvualusta. Nykyisin tiedetään, että puu tarvitsee juurilleen 20 kuutiometrin tilan", Raisio selittää.

Mutta miksi uudet aukiotkin rakennetaan Helsingissä puuttomiksi?

Berliinissä asuneena uskallan väittää, että kaupungin viihtyisyyteen vaikuttaa olennaisesti se, että siellä voi siemailla virvoitusjuomaansa aukioiden ravintolaterasseilla puiden katveessa.

Pohjoisia kansoja ollaan kumpikin, ja saksalaisetkin pitävät itseään puita rakastavana väkenä. Voisiko tämä puupoliittinen ero johtua yhdestä kahdesta sanasta? Suomessa puhutaan aukioista ja toreista, Saksassa vastaavien alueiden yleisnimi on der Platz, paikka.

Aukioita raivasi jo aikoinaan Jussi. Hän kylvi niille viljaa eikä niillä kummemmin patseerannut. Syksyisin hän tietysti korjasi sadon.

Helsingissä kaupunkiaukiot tuntuvat olevan hyötykäytössä kuten Jussin raivaamat viljelysalat. Mitäs niillä viihtymään, kuljetaan läpi vain.

Jos Jussilta jäi jokin luonnon luoma puuton pläntti viljelemättä, tuskin hän sielläkään aikaansa vietti. Kesäisin metsäaukiolla on tukalaa: aurinko porottaa ja paarmat syövät, ja talvisin – ajatuskin viihtymisestä on järjetön. Pimeänä vuodenaikana kylmyys käy luihin ja ytimiin, kun tuuli puhaltaa esteettä.

Keväisin ja syksyisin aukio on vain harmaa ja kalsea. Vai mitä mieltä olette Helsingin Narinkkatorista?

Kampin keskuksen edessä sijaitsevan aukion nimi on tietysti tori, mutta se käsite tuo eteen saman ongelman kuin sana aukio. Jos torilla ei ole kauppiaita eikä kojuja, niin kivierämaa se on.

Der Platz, paikka, on erilainen. Paikkaan mennään, ja siellä ollaan. Suhde paikkaan on, jos ei intiimimpi, niin ainakin vaativaisempi kuin suhde aukioon tai toriin. Paikassa pitää olla jotain, joka vetää puoleensa, esimerkiksi suihkulähde, puita ja penkkejä.

Raisio puolustaa helsinkiläisaukioita: "Kaupunkikuvan kannalta siihen [Narinkkatorin puihin] olisi voitu satsata enemmän, mutta meillä kivisyys on keskustassa hyväksyttyä. Kivestä saadaan tyylikästä kaupunkia."

Pohjoismaisessa vertailussa Helsinki pärjää puineen. Se ilmenee Ruotsin maataloustieteiden yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Sielläkin, mistä kaupunkipuiden kulttuuri tuli Suomeen 1800-luvulla, eli Ruotsista ja Tukholmasta, on kiviset kadut. Epäreilua kyllä, Tukholma vaikuttaa silti vehreämmältä kuin Helsinki.

"Tukholma on juuri sen verran etelämpänä, että siellä on jalopuumetsiköitä", Raisio tietää.

Emmekö me täällä Helsingissä sitten voisi ottaa enemmän irti kotoisista puistamme, kuten männyistä? Mikä olisi komeampaa kuin kilpikaarnaisten mäntyjen pylväikkö Fredrikinkadulla tai Aleksanterinkadulla? Roomankin siluettia koristavat luonnon puut, honkiemme eteläiset serkut eli pinjat.

Puuasiantuntija Raisio toppuuttelee: myös mänty kasvaa leveäksi. Mutta sitten hän innostuu. Mieleen juolahtaa paikkoja, jotka ovat upeita juuri honkiensa vuoksi: Hietaniemi, Munkkivuori, Myllypuron Orpaanporras ja Vuosaaren monet männiköt.

"Kyllä, ehdottomasti kannatettavaa. Männyllä on monia latvukseltaan perinnöllisesti kapeita muotoja."

Töölönlahden uutta puistoa ja petäjäpylväikköjen katuja odotellessa hakekaamme, me kaupunkipuiden ystävät, lohtua taiteesta.

Kiasman ja Musiikkitalon välisellä aukiolla ei ole puita, mutta on veistos Laulupuut. Taiteilija Reijo Hukkasen työn huomiota herättävin osa on hauki, mutta kyllä teoksessa on puitakin. Ne ovat pinossa halkoina, metallisina halkoina.

Töölönlahden väriloisto linnun silmin
Töölönlahden väriloisto linnun silmin
HS kuvasi Töölönlahden ruskan värien ollessa kirkkaimmillaan lokakuussa. Hyppää HS:n kopterikameran kyytiin.

Video näyttää, miltä Töölönlahden rannalla näytti sunnuntaina
Video näyttää, miltä Töölönlahden rannalla näytti sunnuntaina
Tälle alueella Töölönlahden etelärannalla ollut lehtipuumetsikkö suunniteltiin säilyväksi Töölönlahden puiston väliaikaisjärjestelyissä. Sunnuntaina paikalla oli tuoreita hakkuujälkiä.

matti pikkujämsä

Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman asioita, kosketusetäisyydeltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat