Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpokoteihin mennään kuin huvipuistoon – vapaaehtoistyöstä tuli bisnestä

Suomalaismiehen perustama järjestö välittää joka vuosi satoja vapaaehtoistyöntekijöitä Tansaniaan. Ajatus on kaunis, mutta perillä moni pettyy.

Sunnuntai
 
Klaus Welp
Klaus Welp
Kuva: Klaus Welp

Kilimanjaron lentokentällä ilma tuoksui erilaiselta kuin kotona. Titta Kaikkonen, 28, oli innoissaan. Hän oli vihdoin Tansaniassa, vihdoin Afrikassa.

Tähtitaivas loisti kirkkaana, kun kentältä lähti autokyyti Turun kokoiseen Moshin kaupunkiin. Perillä odotti hiljainen talo ja päivälliseltä säästettyä ruokaa. Kaikkosella ja hänen ystävällään oli tuuria. Heidät majoitettiin kaksin kahdeksan hengen huoneeseen.

Kaikkonen oli unelmoinut Afrikasta lapsesta asti. Vuosia hän oli haaveillut myös vapaaehtoistyöhön lähtemisestä. Hän tiesi, ettei voisi pelastaa maailmaa, mutta halusi tehdä osansa.

Molemmat unelmat olivat nyt toteutumassa.

Yhden orientaatiopäivän jälkeen Kaikkonen ja hänen ystävänsä aloittivat vapaaehtoistyössä päiväkodissa, jonne oli tunnin kävelymatka. Päiväkodissa oli parikymmentä lasta ja yksi huone, jossa oli lattialla matto ja seinällä liitutaulu. Huoneessa oli aina yksi opettaja ja pari muuta paikallista aikuista.

Aluksi lapset käskettiin aina seisomaan, kun suomalaiset saapuivat luokkaan. "Good morning!", he toivottivat yhteen ääneen.

Usein vapaaehtoiset ohjattiin luokan perälle istumaan. Heille ei ollut osoittaa mitään tekemistä. Lasten keskittymiskyky sen sijaan oli koetuksella, kun he kurkistelivat, mitä vieraat puuhasivat.

"Tuli sellainen olo, että olimme kuin näyttelyesineitä. Meidän työpanostamme ei tarvittu, ainoastaan rahaa", Kaikkonen sanoo.

Unelmien työ olikin pettymys.

Vapaaehtoistyön ja majoituksen järjesti järjestö nimeltä Art in Tanzania. Kaikkosen oma ammattikorkeakoulu oli suositellut tätä järjestöä. Vapaaehtoistyö oli Kaikkoselle samalla sosiaalialan opintoihin kuuluva työharjoittelu.

Kuusi viikkoa ennen lähtöä Kaikkonen oli maksanut järjestölle noin 3 000 euroa, joka kattoi majoituksen, ruuan ja vapaaehtoistyöpaikan kolmeksi kuukaudeksi.

Kaikkonen oli toivonut pääsevänsä työskentelemään lasten parissa. Tämän oli luvattu suurella todennäköisyydellä järjestyvän. Oli ollut puhetta työstä Unicefin yhteistyöprojektissa.

Luottamusta herätti, että järjestön perustaja ja puuhamies oli suomalainen ja sen toiminta oli vakiintunutta. Tuhannet suomalaiset olivat tehneet vapaaehtoistyötä Art in Tanzanian kautta.

Kun Kaikkonen ja hänen ystävänsä olivat olleet päiväkodin lapsia pari viikkoa, he valittivat tyytymättömyyttään Art in Tanzanialle. Järjestö lähetti työntekijän tarkistamaan tilanteen, mutta tämä pyörähti koululla vain muutaman minuutin ja lähti pois.

Kaikkosen kertomus vapaaehtoistyön ongelmista ei ole yksittäistapaus. Samankaltaisia tarinoita kertoo HS:lle kymmenen Art in Tanzanian vapaaehtoista.

"Kun pääsin sinne, heillä ei ollut mitään ideaa siitä, mitä voisin tehdä. Taitojani tai työkokemustani ei ollut otettu huomioon. He sijoittivat minut päiväkotiin. En ole opettaja enkä puhu swahilia. Kukaan päiväkodissa ei tiennyt, että olin tulossa", kertoo yksi.

"En usko, että projektijohtajat tiesivät kovin paljon, jos mitään, projekteista, joihin he meidät jättivät. He eivät pystyneet antamaan mitään tietoa niistä etukäteen eivätkä koskaan tarkistaneet, miten asiat sujuivat", sanoo toinen.

"Yleisesti asiat, joita järjestö teki, eivät menneet eteenpäin. Esimerkiksi kouluissa opettajat saattoivat lähteä pois ja jättää valkonaamat sinne yksin ilman auktoriteettia. Eiväthän lapset silloin opi mitään", kertoo kolmas.

Yksi haastateltava kertoo tulleensa kuukaudeksi vapaaehtoistyöhön, mutta tehneensä sitä lopulta viisi päivää, koska luvattuja paikkoja ei ollutkaan ja kouluissa oli lomakausi.

Art in Tanzania kertoo olevansa omavarainen kansalaisjärjestö. Sen tulot ovat peräisin vapaaehtoisilta, jotka maksavat siitä kokemuksesta, että pääsevät tekemään töitä Afrikassa. Vastaavia, matkatoimistoa muistuttavia järjestöjä ja yrityksiä on maailmassa paljon.

Järjestö on suomalaisen Kari Korhosen luomus. Hän muutti Tansaniaan 1990-luvulla ja aloitti vapaaehtoisten vastaanottamisen 2000-luvun alussa. Aluksi toiminta oli pientä.

"Lupasimme ottaa taloomme asumaan vapaaehtoisia ja hankkia heille kouluista opetuspaikkoja täältä Tansaniasta. Yhtäkkiä vapaaehtoisia alkoi tulla kauhean paljon", Korhonen kertoo HS:lle.

Lause kuvaa hyvin kansainvälisen vapaaehtoistyön ongelmia. Kun kansalaisjärjestö tai yritys saa rahoituksensa vapaaehtoisilta, voi syntyä kierre, jossa tärkeintä on houkutella lisää vapaaehtoisia ja löytää heille sijoituspaikkoja. Vapaaehtoisten tekemä työ ja sen vaikutus jäävät silloin toissijaiseksi.

Nyt Art in Tanzania välittää Korhosen mukaan 600–700 vapaaehtoista vuosittain. Sen kautta harjoittelunsa on suorittanut suomalaisia opiskelijoita, jotka ovat saaneet harjoitteluun valtion tukea.

"Ehkä voi sanoa, että paikkoja on niin paljon kuin tulijoita", Korhonen sanoo.

Pitkään vapaaehtoistyöntekijöitä välittäneet suomalaiset järjestöt toimivat toisin. Esimerkiksi kehitysyhteistyöjärjestö Kepan Etelän vapaaehtoisohjelmassa ei lähetetä vapaaehtoisia maailmalle alle puoleksi vuodeksi. Kaikki hakijat haastatellaan. Paikkoja on vähemmän kuin hakijoita.

Kepassa koordinaattorina työskentelevä Johanna Harjunpää sanoo, että vapaaehtoistyön pitäisi aina lähteä paikallisista tarpeista.

"Ettei luoda työtä vain sen takia, että ihmiset saisivat lähteä vapaaehtoistöihin. Ideana on, että vapaaehtoistyöntekijä ei korvaa paikallista työvoimaa eikä motiivina saa olla maailman pelastaminen", Harjunpää selittää.

Vapaaehtoistyön slangissa puhutaan "projekteista", joissa vapaaehtoiset työskentelevät.

Klaus Welp

Art in Tanzania sanoo, että sillä on peräti 300 kehitysyhteistyöprojektia Tansaniassa. Järjestö väittää olevansa suurin yksityisellä rahalla toimiva suomalainen kehitysyhteistyöhanke.

"Projektit ovat siellä, jotta syntyisi tuloja. Eivät sen takia, että vapaaehtoiset auttaisivat ihmisiä", arvioi yksi vapaaehtoisista.

Toinen kertoo, että enimmillään eräässä orpokodissa oli 16 vapaaehtoista ja parikymmentä lasta. Ihmiset tulivat ja menivät eikä kukaan tarkistanut vapaaehtoisten taustoja.

"Se on bisnestä. Monet yritykset tekevät vastaavaa. Ei sillä oikeasti ole vaikutusta mihinkään, että menet naurattamaan lapsia orpokotiin pariksi päiväksi", yksi haastatelluista vapaaehtoisista arvioi.

Toisenlaisissa projekteissa lyhyt aikakin voi toki olla hyödyksi. Viikossakin voi ehtiä istuttaa puita tai korjata kouluja.

Kun Titta Kaikkonen oli työskennellyt pari viikkoa päiväkodissa, hän vaati päästä muualle. Asia järjestyi. Seuraavaksi hänet ja hänen ystävänsä lähetettiin orpokotiin. Siellä työ tuntui merkitykselliseltä. Suomalaiset huolehtivat viidestätoista vauvasta. Kaikkonen koki, että apua todella tarvittiin. Kokemus oli voimakas.

"Jokin napsahti pysyvästi päässäni tai sydämessäni. Miten voi rakastaa ventovieraita lapsia niin paljon?"

Välillä orpokotiin tuli vierailijoita isoista turistiryhmistä ja vapaaehtoisia lyhyemmiksi ajoiksi. He vaativat päästä vauvojen osastolle, vaikka siellä oli jo tarpeeksi vapaaehtoisia.

"Perustelivat vaatimustaan sanomalla, että 'me olemme maksaneet tästä'. Tulivat vähän kuin huvipuistoon, vaikka se oli pienten lasten koti", Kaikkonen sanoo.

Jatkuva hoitajien vaihtuminen voi olla haitallista lasten kehitykselle. Muun muassa tästä syystä Unicef ei suosittele vapaaehtoistyötä orpokodeissa.

Yksi haastatelluista oli ollut aiemmin vapaaehtoistyössä toisen järjestäjän kautta. Kokemus oli parempi kuin Art in Tanzaniassa mutta herätti silti pohdintoja.

"Lapset ovat haavoittuvaisia ja kokeneet julmia asioita. He turvautuvat vapaaehtoiseen, ja sitten onkin jo aika lähteä. Luottamussuhde purkautuu. Ja sitten tulee taas uusi ihminen ja sama juttu. Mietityttää, millainen lasten tulevaisuudesta tulee."

Orpokodit ovat nousseet vapaaehtoistyön ongelmien symboliksi. Esimerkiksi Nepalissa ja Kambodžassa vapaaehtoistyön ympärille syntyi bisnes, jossa lapset päätyivät orpokoteihin, vaikka heidän vanhempansa olisivat olleet elossa. Orpojen kysyntä synnytti tarjontaa.

Vapaaehtoistyötä on tehty vuosikymmeniä. Nykyään työ yhdistetään usein muuhun lomailuun: safari savannilla, kiipeilyä Kilimanjarolla, sukellusta Sansibarilla ja muutama viikko orpokodissa. Vapaaehtoisturismi on kasvava matkailun ala.

Elämyksistä ollaan myös valmiita maksamaan. Art in Tanzania ottaa vapaaehtoisia lyhimmillään viikoksi. Viikon vapaaehtoistyö maksaa työntekijälle parisataa euroa. Vapaaehtoiset saavat alennusta järjestön safareista, joita heille myös ahkerasti markkinoidaan.

Useimmat HS:n haastattelemat Art in Tanzanian vapaaehtoiset ihmettelivät, mihin heidän maksamansa rahat menivät. Summat eivät tuntuneet olevan sopusoinnussa paikallisen hinta- ja palkkatason kanssa.

Järjestöllä on Tansaniassa noin 70 paikallista työntekijää. Heidän joukossaan ovat muun muassa kokit, siivoojat, kuljettajat ja vartijat.

Art in Tanzanian HS:lle toimittaman tilintarkastuskertomuksen mukaan vapaaehtoisilta saadut tulot olivat toissa vuonna yli 600 000 euroa. Näistä henkilöstökuluihin meni alle 80 000 euroa ja vuokriin noin 100 000 euroa.

Tilintarkastuskertomuksen mukaan suurin menoerä oli "vapaaehtoisohjelmat", joihin oli käytetty yli 270 000 euroa. Siis liki satatuhatta euroa enemmän kuin vuokriin ja henkilöstökuluihin yhteensä.

Moni vapaaehtoinen kertoo kuulleensa, että paikalliset työntekijät ovat viime ja tänä vuonna olleet kuukausia ilman palkkaa. Vapaaehtoiset välittivät HS:lle paikallisten työntekijöiden viestejä, joissa nämä kertoivat enimmillään puolen vuoden palkattomuudesta.

Kari Korhonen kiistää palkanmaksun katkeamisen. Hänen mukaansa viime vuosi oli vaikea, koska ebolan ja Kenian levottomuuksien vuoksi turismi Tansaniaan ja sen mukana myös vapaaehtoisten määrä väheni. Hänen mukaansa työntekijöiden kanssa sovittiin yhdessä palkkojen alentamisesta.

Kun Korhoselta kysyy projektien vaikuttavuudesta, hän vetoaa muun muassa siihen, että Art in Tanzania tekee yhteistyötä Unicefin kanssa.

"Suurin projekti on Unicef Childrens' Agenda", hän sanoo HS:lle.

Unicefiin on viitattu myös järjestön nettisivuilla. Tosiasiassa Childrens' Agenda on lukuisten järjestöjen yhteenliittymä. Art in Tanzania on yksi jäsenistä, mutta suoraan Unicefin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Tansanian Unicefin edustaja Sandra Bisin kertoo HS:lle, ettei Unicefilla ja Art in Tanzanialla ole eikä ole koskaan ollut sopimusta.

"Art in Tanzania esittää yhteistyönsä Unicefiin väärin. Tulemme pyytämään Art in Tanzaniaa korjaamaan kaikessa viestinnässään tiedot, joissa viitataan Unicefiin", Suomen Unicefin viestintäjohtaja Jussi Kivipuro sanoo.

Onko siitä lopulta haittaa, että ihmiset opettavat köyhien maiden lapsille englantia ja oppivat samalla itsestään ja maailmasta?

Joskus voi olla. Emmehän me haluaisi suomalaiskouluihinkaan keitä tahansa opettajia.

Titta Kaikkosen kuva vapaaehtoistyöstä muuttui Tansaniassa, ja nyt ajatukset ovat ristiriitaiset.

"Lentokoneella hienosti lennetään sinne, ollaan kolme kuukautta ja sitten pudistetaan pölyt housuista ja mennään kotiin. Se on monille yksi sulka hattuun, että on oltu vapaaehtoisena Afrikassa", Kaikkonen sanoo.

Tansaniassa asuva kansalaisyhteiskunnan asiantuntija Kirsi Koivuporras-Masuka Kepasta sanoo, että vapaaehtoistyön hyödyt ovat usein välillisiä.

"Parhaimmillaan tapahtuu kulttuurien välistä oppimista ja kasvetaan globaaliin kansalaisuuteen."

Juuri niin taisi Titta Kaikkoselle tapahtua. Kokemus oli kasvattava. Sen jälkeen hänen on ollut pakko hyväksyä, että on asioita, joita ei voi muuttaa, vaikka kuinka haluaisi.

"Ajattelen, että kun lähtee kauas, näkee lähelle. Opin arvostamaan sitä, että asiat ovat ihan todella hyvin täällä Suomessa."

Sitä on vaikeampi arvioida, mitä hänen hoitamansa lapset oppivat. Kaikkonen miettii lapsia yhä päivittäin. Hän haluaisi auttaa heitä, mutta ei tiedä, miten se onnistuisi.

Anna-Sofia Berner HS, teksti
Klaus Welp, kuvitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat