Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisikymppiset opiskelevat nyt joukolla lähihoitajiksi

Kun keski-ikäinen jää työttömäksi tai haluaa vaihtaa alaa, vaihtoehdot ovat vähissä. Yhä useampi päätyy opiskelemaan lähihoitajaksi, koska koulutus on lyhyt ja töitä riittää. Samalla pääsee tekemään jotain todella tärkeää.

Suna Vuori
Rio Gandara HS

Opintojen alku oli Mikko Pekille šokki. Helsinkiläinen valokuvaaja oli istunut koulunpenkillä viimeksi 34 vuotta aiemmin lukiossa, ja nyt informaation määrä Helsingin Diakoniaopiston lähihoitajakoulutuksessa tuntui painavan aikuisen miehen maan sisään.

Pekki oli jo valmis lyömään hanskat naulaan mutta puhui itselleen järkeä: missä muualla voisi opiskella yhtä nopeasti uuden ammatin ja saada yhtä varmasti töitä? Ei missään.

Ensimmäinen päivä ensimmäisessä työharjoittelupaikassa Koskelan vanhustenkeskuksen vuodeosastolla tuotti uuden järkytyksen. Aluksi vastaan iski haju. Sitten se, että monet potilaista eivät puhuneet tai liikkuneet eivätkä kommunikoineet edes ilmeillään. Hajuun tottui, siihen muuhun ei.

Seuraavana yllätyksenä tuli vuorotyön raskaus. Iltavuoron jälkeen oli vaikea saada unta, ja huonosti nukutun yön jälkeen kello saattoi soida puoli kuudelta päivävuoroa varten. Perhe tuntui kärsivän, sosiaalinen elämä kuihtui. Pekki itse arveli, ettei jaksaisi vuorotyötä enää kuusikymmentä täytettyään.

Mutta töitä riitti.

Mikko Pekki, 56, on yksi niistä, jotka ovat aloittaneet työt hoitoalalla vasta täytettyään viisikymmentä vuotta. 1990-luvun lamasta lähtien näitä kypsällä iällä hoitajiksi ryhtyneitä on ollut jatkuvasti enemmän.

Helsingin Diakoniaopistossa lähihoitajien aikuiskoulutukseen oli viime keväänä niin paljon hakijoita, että haku jouduttiin keskeyttämään. Muuten kaikkia hakemuksia ei olisi pystytty edes käsittelemään.

Ala vetää aikuis-, oppisopimus- ja työllistämiskoulutettavia ilmeisistä syistä: opiskeluaika on lyhyt, ja koulutus- ja työmahdollisuuksia on paljon ympäri maata. Lisäksi elämänkokemuksesta on hoiva-alalla enemmän hyötyä kuin haittaa.

Jos ennusteet pitävät paikkansa, digitalisaatio ja automatisaatio hävittävät 10–20 vuodessa kolmasosan nykyisistä työpaikoista. Yksi kuitenkin pysyy: hoitavien käsien, kuulevien korvien ja ihmistä ymmärtävän työn tarve.

Väestön ikääntyessä tarvitaan lisää hoitajia. Hoitoalalta on vastikään jäänyt ja jäämässä eläkkeelle tuhatmäärin suurten ikäluokkien edustajia, ja ennen pitkää heistä tulee hoidettavia.

Aikuisopiskelijat paikkaavat merkittävästi hoitoalan työvoimavajetta, joka muuten olisi jo kestämätön. Ilman heitä Suomessa olisi paljon ihmisiä vailla hoivaa, samoin kuin paljon viisi- ja kuusikymppisiä ilman työtä.

Hoivatyö on kuormittavaa, vastuuta on paljon ja arvostusta vähän. Siitä huolimatta tuhannet ovat joka vuosi valmiit vaihtamaan aiemman työnsä – ja varsinkin työttömyyden – muiden hoivaamiseen.

Toisen asteen lähihoitajatutkinnon suorittaa kuluvanakin vuonna lähes kymmenentuhatta opiskelijaa, joista noin 4 000 on aikuisopiskelijoita. Lähihoitajakoulutukseen haluaisi suurimmilla paikkakunnilla jopa kymmenkertainen määrä hakijoita.

Suurimman osan käytännön hoitotyöstä – esimerkiksi pesemisestä, syöttämisestä, ulkoilutuksesta ja kädestä pitämisestä – tekevät lähi- tai vastaavan koulutuksen saaneet hoitajat, joita työskentelee Suomessa suunnilleen 140 000. Heidän määränsä on noussut 2000-luvun aikana noin kolmasosalla ja on jo suunnilleen puolet kaikista sosiaalialan työntekijöistä.

Kahden vuoden opintojen jälkeen lähihoitaja pääsee suuntautumisvaihtoehdosta riippuen vaihtamaan vanhusten vaippoja, ulkoiluttamaan vammaisia, hoitamaan jalkoja tai hampaita, pukemaan lapsia, kuntouttamaan potilaita tai työskentelemään päihde- ja mielenterveysongelmaisten kanssa.

Palkka on pienimmillään vähän alle 2 000 euroa kuukaudessa, lisineen ja korvauksineen keskimäärin 2 600 euroa.

Kun Mikko Pekki oli selvinnyt ensimmäisestä päivästään Koskelan vanhusten sairaalassa, hän ajatteli selviävänsä mistä tahansa. Koulussa Pekki antoi itselleen luvan olla omaksumatta kaikkea kerralla ja alkoi omaksikin yllätyksekseen viihtyä. Opiskelukaverit olivat "mukavan kirjava sakki" raksaduunareista maahanmuuttajiin ja pienten lasten äiteihin. Valokuvaajiakin oli samalla luokalla peräti kolme.

Tulevaisuus alkoi vaikuttaa mielekkäältä. Mutta: "Ei tämä minulle mikään kutsumusammatti ole."

Pekki työskenteli 30 vuotta mainosvalokuvaajana, kunnes työt vähenivät siihen pisteeseen, että firma ei enää kannattanut. Kun studion lopettaminen oli pakko hyväksyä, Mikko Pekki asetti uudelle ammatille kaksi ehtoa: lyhyt koulutus, varma työpaikka. Vaihtoehtoja ei ollut ruuhkaksi asti.

Päihde- ja mielenterveystyöhön Pekki ei halunnut henkilökohtaisista syistä, joten hän valitsi Diakoniaopistossa erikoistumisalakseen vammaistyön.

Opintojen jälkeen Pekki teki pari keikkaa ohjaajana ja hoitajana pienessä kehitysvammaisten ryhmäkodissa Helsingin Pihlajistossa, sai sitten samasta paikasta sijaisuuden ja toisenkin ja sen jälkeen vakituisen työpaikan.

Opiskeluaikana hän vielä haaveili siitä, että voisi hyödyntää valokuvaajan ammattiaan uudessakin työssä. Nykyisen työpaikan asukkaat ovat kuitenkin sen verran vaikeavammaisia ja hoitoa tarvitsevia, että kuvausprojekteja tai vedostustyöpajoja ei voi siellä järjestää.

Kontrasti aikaisempaan työelämään tuntuu suurelta, eikä suru osakeyhtiön purkamisesta ja rakkaasta ammatista luopumisesta ole vielä loppuun käsitelty. "Monet itkut tuli itkettyä ja aika monta olutta kumottua."

Jälkikäteen Pekki on todennut, ettei osannut kuvaajana myydä osaamistaan. Ihmisten kanssa hän on kuitenkin aina viihtynyt.

Vaikka Pekki pitää vuorotyötä raskaana ja nykyistä ammattiaan rankasti aliarvostettuna, katunut hän ei ole.

"Hiton tärkeältähän tämä tuntuu", hän sanoo. "Jonain päivänä otan vielä kuviakin."

Sitä, miten paljon hoitajia kannattaa missäkin vaiheessa työmarkkinoille kouluttaa, mietitään neljässä eri ministeriössä monenlaisten laskelmien, ennusteiden ja barometrien mukaan.

Nyt tiedetään esimerkiksi, että puolet vuonna 2010 sosiaali- ja terveyspalvelualan töitä tehneistä siirtyy eläkkeelle vuoteen 2030 mennessä. Hoivatyöt vaativat silloin jo lähes puoli miljoonaa työntekijää.

Nykyinen työvoimatarve mukaan lukien tämä tarkoittaa, että 15 vuodessa alalla aukeaa lähes 300 000 työpaikkaa, arviolta puolet niistä lähihoitajille.

Pääkaupunkiseudulla lähihoitajaopiskelijoista keskimäärin kuudesosa on miehiä. Heistä valtaosa suuntautuu mielenterveys- ja päihdetyöhön.

Koulutuksen toisena vuotena valittavista suuntautumisvaihtoehdoista ylivoimaisesti suosituin on työ lasten, nuorten ja kasvatuksen alalla. Vähiten hakijoita on vammaistyöhön ja kuntoutukseen, eivätkä vanhukset kiinnosta nuoria hoitajia.

Enemmän elämää nähneet hoiva-ammattilaiset voivat kokea omien vanhempiensa ikäiset potilaat läheisemmiksi. Tai sitten tämä keski-ikäinen, naisvaltainen joukko vain hyväksyy asetelman, jossa hoidetaan ensin perhe ja lapset, sitten vanhenevat vanhemmat.

Varttuneempana alalle tulevat saattavat kestää kuormitusta nuorempia paremmin. Vaikka fyysinen kunto vähitellen heikkenisi, realiteetit ovat tiedossa ja elämänkokemusta enemmän, illuusioita ja pelkoja kenties vähemmän.

Vuonna 2012 lähihoitajaksi valmistuneista lähes puolet oli ollut jo aiemmin töissä. Monet heistä suorittivat tutkinnon työllistämiskoulutuksena tai oppisopimuskoulutuksena jossakin hoiva-alan työpaikassa.

Kuva ja kuvankäsittely Rio Gandara / HS
Mikko Pekki, 56, valmistui lähihoitajaksi kaksi vuotta sitten ja työskentelee ohjaajana kehitysvammaisten ryhmäkodissa Helsingin Pihlajistossa. Paula Palinsaari, 57, valmistui lähihoitajaksi 12 vuotta sitten ja palaa kesäkuussa vuoden vuorotteluvapaalta työhönsä Turun kaupunginsairaalan tähystysyksikköön.
Mikko Pekki, 56, valmistui lähihoitajaksi kaksi vuotta sitten ja työskentelee ohjaajana kehitysvammaisten ryhmäkodissa Helsingin Pihlajistossa. Paula Palinsaari, 57, valmistui lähihoitajaksi 12 vuotta sitten ja palaa kesäkuussa vuoden vuorotteluvapaalta työhönsä Turun kaupunginsairaalan tähystysyksikköön.

Monilla lähihoitajaksi ryhtyvillä alanvaihtajilla on liiketalouden tutkinto – merkonomi tai tradenomi – tai kokemusta hotelli- ja ravintola-alalta.

Turkulaisella Paula Palinsaarella on molemmat.

Palinsaari, 57, valmistui lähihoitajaksi 12 vuotta sitten haaveiltuaan jo nuorena apuhoitajan ammatista.

Ennen hoitoalaa hän oli tehnyt töitä muun muassa pankissa, hotellin aulaemäntänä, kiinteistönvälittäjänä sekä myymälänhoitajana kenkä- ja vaatekaupoissa.

Kun hänen äitinsä 2000-luvun alussa sairastui dementiaan, hoitaminen alkoi kiinnostaa vakavammin. Mies kehotti opiskelemaan.

Palinsaaren perheessä tiedetään, mitä on työskennellä hoiva-alalla. Puoliso, koulutukseltaan poliisi ja erikoissairaanhoitaja, toimii ensihoitoyksikössä. Toinen tyttäristä on lähihoitaja, toinen sairaanhoitaja.

Paula Palinsaari valitsi lähihoitajan ammatin voidakseen olla kirjaimellisesti lähellä potilaita. Sairaanhoitajan työstä kun on tullut monessa paikassa suhteellisen teknistä: annostellaan lääkkeitä, hoidetaan paperiasioita ja hallintoa.

Opiskelupaikkaa varten tehdyssä haastattelussa psykologi totesi Palinsaaren olevan 42-vuotiaana juuri siinä iässä, jossa ihmiset muutenkin miettivät alan vaihtamista.

"Se tuntui hyvältä, en ollutkaan liian vanha!"

Samalla lähihoitajakurssilla Turun ammatti-instituutissa oli kolme nelikymppistä laskentamerkonomia. Pankkialalta oli sanottu irti paljon työntekijöitä, liike-elämä tuntui muuttuneen raskaaksi ja raadolliseksi.

Palinsaari sanoo, että oli upeaa tutustua uusiin ihmisiin ja oppia kokonaan uusi ammatti. Samalla sai paljon tietoa siitä, miten muistisairaita hoidetaan. Se auttoi häntä äidin kanssa.

Vaikka ansiot pienenivät, Paula Palinsaari on ollut ammatinvalintaansa tyytyväinen. Kun on nähnyt elämää, osaa hänen mukaansa suhtautua potilaisiin, yllättäviin tilanteisiin tai vaikkapa kuolemaan eri tavalla kuin nuorempana.

"Eikä ole tarvinnut istua pimeässä kopissa tai tehdä inventaariota juhannuksena."

Vuorotyökään ei haittaa, koska Palinsaari sanoo olleensa aina yöihminen. Nyt hän on vuorotteluvapaalla työstään Turun kaupunginsairaalan tähystysyksikössä. Vapaallaan hän on muun muassa suorittanut taloushallinnon kurssin.

Työilmapiirissä on Paula Palinsaaren mukaan aina kehittämisen varaa, varsinkin nykyään, kun hoiva-alalla tuntuu vallitsevan jatkuva kiire ja organisaatiomuutokset heijastuvat työntekijöihin monin tavoin. Hierarkiaa voi olla välillä vaikea hyväksyä, eikä lähihoitaja suinkaan ole aina yhteisön arvostetuin työntekijä.

Lähihoitajan tärkeimpänä tehtävänä Palinsaari pitää potilaan asemaan asettumista.

"Aikaa vain ei ole koskaan tarpeeksi, varsinkaan vanhustenhoidossa. Pitää tykätä ihmisistä ja ylläpitää myönteistä asennetta, että jaksaa."

Aikuisopiskelijat ovat hoitoalalle jo välttämättömiä. Siitä huolimatta valtio velvoittaa lähihoitajia kouluttavat toisen asteen oppilaitokset suosimaan nuoria hakijoita.

Esimerkiksi vuonna 2013 voimaan tullut Nuorisotakuu takaa kaikille alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaina vastavalmistuneille työ- tai opiskelupaikan kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi ilmoittautumisesta. Järjestelmä on hyvä ja tärkeä, mutta sillä on myös ongelmallisia seurauksia.

Se, että nuorille on enemmän aloituspaikkoja kuin aikuisopiskelijoille, heijastuu muun muassa niihin, joiden äidinkieli on muu kuin suomi. Maahanmuuttajien on siis aikaisempaa vaikeampi saada koulutuspaikka ja töitä hoiva-alalta. Silti kolmasosa esimerkiksi Diakoniaopistossa viime vuonna aikuiskoulutuksen aloittaneista lähihoitajaopiskelijoista oli ulkomaalaistaustaisia.

Tämä vastaa sosiaali- ja terveysministeriössä tehtyä laskelmaa, jonka mukaan sosiaalialan kasvavasta työvoimatarpeesta kolmannes pitäisi täyttää lisäämällä maahanmuuttoa. Muuten täältä loppuvat ennen pitkää hoitajat.

Koska työelämä on turbulentti, lähihoitajatutkinnon hankkii moni sellainenkin, jolla juuri nyt on muita töitä.

Purseri Ann-Marie Pantzopoulos, 50, on opintovapaalla suomalaisesta lentoyhtiöstä ja valmistuu Stadin aikuisopistosta lähihoitajaksi tänä keväänä.

"Lentoyhtiöiden tilanne on viime vuodet ollut vitsikkäästi ilmaistuna tuulinen, joten hankin koulutuksen myös siltä varalta, etten putoa tyhjän päälle", hän sanoo.

Nuorempana klassista kreikkaa opiskellut Pantzopoulos olisi ryhtynyt mielellään opiskelemaan sosiaalipsykologiaa, mutta totesi, ettei se olisi hänen iässään järkevää. Nyt hän suorittaa opintojen viimeistä, viisi viikkoa kestävää työssäoppimisjaksoa, tällä kertaa kotihoitoyksikössä. Asiakkaina on muun muassa vanhuksia, mielenterveyskuntoutujia ja kroonisesti sairaita.

Tätä ennen Pantzopoulos on harjoitellut muistisairaiden ryhmäkodissa, 0–3-vuotiaiden päiväkotiryhmässä, Helsingin Alzheimer-yhdistyksen päivätoiminnassa sekä sairaalan neurologisella vuodeosastolla. Opiskeluaika on tuntunut kuherruskuukaudelta vailla huolta jaksamisesta tai selviytymisestä. Työrytmikin on ollut inhimillisempi kuin lentoyhtiössä.

Lähihoitajan tutkinnossa Pantzopoulos valitsi sairaanhoidon ja huolenpidon suuntautumisvaihtoehdon toivoen voivansa vielä joskus työskennellä sairaalassa. Kesäkuussa hän kuitenkin palaa lentoyhtiöön, jossa on työskennellyt jo 26 vuotta. Hän suunnittelee tekevänsä lentoemännän työn ohessa sen verran hoiva-alan keikkatöitä, että näkisi, mitä työ on käytännössä, ilman ohjaajaa.

Pantzopoulos toteaa miettineensä elämänmuutosta monta vuotta. Opintojensa loppusuoralla hän nostaa itselleen hattua siitä, että uskalsi rikkoa rutiinin ja ryhtyä opiskelijaksi.

Moni on ihmetellyt, miksi lentoemäntä vaihtaisi glamoröösin ammattinsa rasittavaan hoitotyöhön. Pantzopoulos pohtii, että vaikka purserilla on vaativan asiakaspalvelun kautta avuja ihmisen kohtaamiseen, on eri asia kohdata asiakas, joka tarvitsee hoivaa ja hoitoa. Työstä saatava tyydytys on suurempaa, kun tietää helpottavansa jonkun elämää enemmän kuin löydetyn matkalaukun verran.

Pantzopoulos uskoisi jaksavansa hoitotyössä eläkeikään. "Eihän uusi työ väsytä, se innostaa. Tarkastelen sitä samalla uteliaisuudella kuin astuessani ensimmäisenä työpäivänäni lentokoneeseen."

Monelle hoitaminen on kutsumustyötä, jossa voi tuntea itsensä tarpeelliseksi ja työpanoksensa arvokkaaksi. Se onkin hyvä, sillä hoiva-alan asiakkaat eivät aina ole oikeassa eivätkä välttämättä muutenkaan miellyttäviä. Työterveyslaitoksen tutkimusten mukaan väkivallan uhka hoitotyössä on kasvanut, ja useimmiten sen kohteeksi joutuvat suoraan potilaiden kanssa tekemisissä olevat hoitajat.

Koulutuksen myötä kasvaa ammatillisuus, joka auttaa useimmissa tiukoissa tilanteissa. Arjessa taas helpottaa huumori.

Silloin kun lähihoitajayhdistyksen Facebook-sivulle eksyy vitsailua, se on sarkastista. Ilmoituksissa etsitään superjoustavia työntekijöitä ja tarjotaan myyntiin tarpeettomaksi käynyttä parisängyn puolikasta, koska "puoliso on aina yötä myöten töissä".

Sille, joka on aikaisemmin tehnyt töitä omassa firmassa tai toisenlaisissa organisaatioissa, hoiva-alan hierarkkisuus saattaa tulla epämieluisana yllätyksenä. Hoitolaitoksissa voi olla varsin erilainen ilmapiiri osastojen välilläkin, ja työpaikkakiusaamisesta puhutaan alalla paljon.

Hoitotyöstä jäädäänkin monia muita ammatteja yleisemmin eläkkeelle työkyvyttömyyden vuoksi.

Nuorena hoivatyön aloittaneet saattavat vaihtaa alaa sen kuormittavuuden vuoksi tai palaa loppuun jo nelikymppisinä. Jos tilalle tulee elämää kokenut viisikymppinen, hän voi jaksaa työssä paljon paremmin.

Vaikka suorittaisi lähihoitajatutkinnon kuusikymppisenä, ehtii tehdä useamman vuoden töitä ennen eläkkeelle jäämistään.

Rio Gandara / HS
Seija Nyholm, 62, valmistuu lähihoitajaksi joulukuussa ja jatkaa työtään vanhustenhoitajana Lehmuskartanon hoivakodissa Kirkkonummella.
Seija Nyholm, 62, valmistuu lähihoitajaksi joulukuussa ja jatkaa työtään vanhustenhoitajana Lehmuskartanon hoivakodissa Kirkkonummella.

Kirkkonummelainen  Seija Nyholm, 62, valmistuu lähihoitajaksi vähän ennen kuin virallinen eläkeikä tulee täyteen. Hän aikoo olla töissä niin kauan kuin jaksaa.

Nyholm suorittaa lähihoitajatutkintoa aikuiskoulutuskeskus Amiedussa työpaikkansa, Kirkkonummen kunnan ja Lehmuskartanon hoivakodin, kustantamana oppisopimuskoulutuksena. Viisi viime vuotta hänen virkanimikkeensä on ollut hoitoapulainen. Joulukuusta eteenpäin hän on lähihoitaja, erikostumisalanaan vanhustyö.

Seija Nyholmilla on kolme aikuista lasta ja neljä alle kouluikäistä lastenlasta. Mies on eläkkeellä. Takana on peruskoulu, varastonhoitajakoulutus, hoiva-apulaiskurssi sekä viisi vuotta lasten kanssa kotona.

Peruskoulun päätyttyä Nyholm maalasi siskonsa kanssa lautasia Arabian tehtaalla. 18 vuotta täytettyään hän pääsi vantaalaiseen lehtipainoon ja työskenteli siellä 27 vuotta muun muassa postittajana. Palkka oli hyvä, mies samassa työpaikassa. Sitten paino muutti Tampereelle.

Nykyinen työnantaja ehdotti Nyholmille lähihoitajatutkinnon suorittamista.

"Ajattelin, että eihän se ota jos ei annakaan. Ja hyvin on mennyt! Uusi ulottuvuus työhön tuntuu todella mielenkiintoiselta. Vaikka eihän se kaikki teoria ihan helppoa ole. . . "

Työharjoittelut Seija Nyholm on tehnyt Lehmuskartanon hoivakodin kuntoutuksessa, dementiayksikössä sekä kotihoidossa. Ravinto- ja fysioterapia kiinnostaisi myös. Hänen oma työpaikkansa on vanhusten vuodeosastolla, ja tuntuisi hyvältä osata jumppauttaa enimmän aikaa sängyssä makaavia potilaita.

Nyholm kutsuu itseään kanaemoksi. Hänen lapsuudenperheessään oli yhdeksän lasta, ja toiseksi vanhimpana tyttönä hän hoiti jo lapsena pienempiään. Viime kesälomansa neljästä viikosta kolme Seija Nyholm hoiti lastenlapsiaan. Eläkkeelle jääminen ei kiinnosta, vaikka vanhustenhoito onkin surullisessa jamassa.

"Se on hommaa, jossa ei saisi olla kiire, mutta koko ajan on. Meiltäkin vähennettiin taas porukkaa."

"Siitä huolimatta haluan tehdä hyvää ihmisille."

Hoitamisessa pitäisi kirjaimellisesti olla kyse juuri tästä, hyvän tekemisestä.

Vaikka työ on raskasta, kiire käy hermoille eikä palkka päätä huimaa, kaikki neljä jutussa haastateltua lähihoitajaa ja hoitajaopiskelijaa ovat yhtä mieltä siitä, mikä työssä on parasta.

Apua saaneen potilaan kiitos. Hymy. Arvostus. Luottamus. Onnistumisen ilo. Tieto siitä, että on voinut auttaa.

Suna Vuori HS, teksti
Rio Gandara HS, kuvat ja kuvankäsittely

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat