Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Impivaaraa pidetään kauhukuvana, mutta Muumilaaksoa ei?

Sunnuntai
 
Tommi Uschanov
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Suomen kirjallisuudessa on kaksi juonellista elementtiä, joissa on kummassakin samalla tavoin keskeistä maantieteellinen eristyneisyys maailmalta. Ne ovat Aleksis Kiven Impivaara ja Tove Janssonin Muumilaakso.

Nämä kaksi kronotooppia – kuten kirjallisuustieteessä sanottaisiin – ovat kuitenkin hyvin erilaisia sen suhteen, millaiset mielikuvat niitä ympäröivät.

Jos koko Seitsemän veljestä kertoo mielikuvissa ylipäänsä jostain yhdestä asiasta, niin juuri Impivaaran eristyneisyydestä ja alkukantaisesta villiydestä, jolle kukaan ei mahda mitään. Ja kuitenkin se on päinvastoin kertomus siitä, kuinka sivilisaatio etenee myös Impivaaraan. Ne veljeksistä, jotka jäävät sinne asumaan muiden palatessa takaisin Jukolaan, eivät jää sen sivistymättömämmiksi kuin muutkaan.

Tämä ei myöskään ole mikään kiistelty kohutulkinta vaan asia, joka on sanottu ääneen lukemattomia kertoja niin kirjallisuudentutkimuksessa kuin muuallakin. Kirjan loppua voi tuskin edes tulkita luontevasti juuri muutoin.

Muissa maissa, joiden historiassa uudisraivaaminen on keskeistä, Impivaara saisi eri merkityksen. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa sitä, että ihmiset toimivat kuin Kiven veljekset, pidettäisiin merkkinä aloitekyvystä ja aktiivisuudesta. Jämähtäneisyyttä vanhaan olisi merkinnyt jääminen Jukolaan.

Suomalaisille tarjotaan Impivaaraa jatkuvasti nimenomaan kauhukuvaksi. On kiinnostavaa, että kukaan ei käytä tähän tarkoitukseen Muumilaaksoa. Mielipidevaikuttajat, joista "paluu Impivaaraan ei ole vaihtoehto", eivät ole vastaavasti julistaneet, että paluu Muumilaaksoon ei ole vaihtoehto.

Impivaara todella on vaara, siitä tulee varoittaa. Muumilaakso ei ole Muumivaara. Siitäkin huolimatta, että se on vähintään yhtä eristynyt ja pysähtynyt kuin Impivaarakin.

Toisin kuin Impivaaran, Muumilaakson ulkopuolella tosin on jo jonkinlainen moderni kulutusyhteiskunta. Sinne on mahdollista tehdä lyhyitä vierailujakin. Muumit nukkuvat toisaalta pitkän talviunen, mitä seitsemän veljestä eivät sentään kaikkein sulkeutuneimmillaankaan tehneet. Orava vain makasi sammalvuoteessansa, mutta veljet eivät. Heillä oli muutakin tekemistä.

Äärimmäisin osoitus muumien muutosvastarinnasta on Lars Janssonin sarjakuvassa Muumipeikko ja radikaalit (1970). Paikalle saapuu tulisieluinen kansankiihottaja Rufus, joka haluaa tuhota vanhat jäykät rakenteet. Suunnitelma menee koomisella tavalla pieleen – koska kaiken koetaan olevan Muumilaaksossa jo valmiiksi hyvin, jopa parhaalla mahdollisella tavalla.

Rufus oli nuori opiskelijaradikaali, koska se oli sitä aikaa. Nykyään muumeja yrittäisi todennäköisemmin herätellä jonkinlainen strategia- ja tehostamiskonsultti. Hänelle kävisi aivan yhtä ikävästi, samasta syystä. Täydellistä ei voi enää parantaa.

Entä jos lepäisimme hetken ja nauttisimme elämästä kuten muumit – ja perustelisimmekin Impivaaralla vaihteeksi tätä? Edelliset sukupolvethan eivät "käpertyneet Impivaaraan" vaan lähtivät nostamaan Suomen elintasoa raivaamalla juuri sen samaisen Impivaaran. Ja onnistuivat niin hyvin, että tuloksena oli mukava Muumilaakso, jossa ei enää tarvitse reuhtoa niin kuin Impivaarassa.

Pelkään pahoin, että tämä järkeilyketju itse tuomittaisiin saman tien "käpertymiseksi Impivaaraan". Eikä taaskaan Muumilaaksoon.

Tommi Uschanov
tommi.uschanov@gmail.com
Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat