Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tapahtuisi, jos kukaan ei äänestäisi?

Sunnuntai
 
Helsingin Sanomat
Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 85, 00089 Sanoma. Sähköpostiosoite: hs.torsti@hs.fi tai hs.sisko@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viime palstalla ollut laskelma eläkkeen riittävyydestä sai Göran Johanssonin epäilemään, että laskelmasta olisi unohdettu eläkepääoman tuotto, joka kertyy eläköitymisen jälkeen. Johansson arvioi, että tuotot olisivat riittäneet kattamaan koko eläkkeen.

Näin ei kuitenkaan ollut. Alkuperäinen laskelma sisälsi kuitenkin kosolti oletuksia. Yksi näistä oli, että edelleen kertyviä tuottoja käytettäisiin kompensoimaan eläkkeisiin tehtäviä indeksikorjauksia, jotta eläkkeen ostovoima pysyisi ennallaan inflaatiosta huolimatta.

Tikkaremmin vakuutusmatemaatikot tekivät kuitenkin uuden laskelman, jossa pohdittiin, millaista eläkettä voitaisiin maksaa pelkkien pääoman tuottojen turvin.

Kun tarkastellaan vain vanhuuseläkettä, pelkillä tuotoilla voitaisiin maksaa noin 1 000 euron suuruista kuukausieläkettä. Tuottojen pysyessä vakiona tätä voitaisiin maksaa periaatteessa ikuisesti, mutta inflaatio söisi sen ostovoimaa. Näin maksettu eläke vastaisi kahdenkymmenen vuoden päästä ostovoimaltaan noin 700 euron eläketuloa.

Kun palkatkin nousevat tänä aikana, eläketaso suhteessa palkkaan olisi tuolloin enää noin kaksikymmentä prosenttia.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

 

Mitä tapahtuisi, jos kukaan ei äänestäisi?

– Sampo Häkli

 

Vaikka samanlaiset kysymykset nousevat esiin aina vaalien alla, ei Torsti demokratian kannattajana voi jättää tälläkään kertaa vastaamatta.

Mikäli vaaleissa ei annettaisi yhtään ääntä, kaikki ehdokkaat saisivat äänimääräkseen ja vertailuluvukseen nollan.

Vaalilain mukaan saman äänimäärän ja vertailuluvun kohdalla lopputuloksen ratkaisee arpa. Niinpä jokaisesta vaalipiiristä arvottaisiin ehdolle asettuneiden joukosta yhtä monta edustajaa kuin piirillä olisi paikkoja.

Jos vaaleihin ei ilmoittautuisi ensimmäistäkään ehdokasta, vaalia ei voitaisi toimittaa. Tällaiseen tilanteeseen lainsäätäjä ei ole varautunut, mutta käytännössä nykyiset kansanedustajat jatkaisivat, kunnes saataisiin uudet vaalit ja uusi vaalitulos.

 

Vaalipiirien tarkoitus on jakaa edustajat niin, että jokainen vaalipiiri saa tietyn paikkamäärän eduskunnassa ja siten jokainen maamme osa edustajansa sinne. Kysymys kuuluukin, että miksi äänestäjän pitää äänestää oman vaalipiirin ehdokasta?

– Marko

 

Eduskuntavaalit ovat itse asiassa 13 erillistä vaalia, joissa jokaisessa on omat äänestäjät ja ehdokkaat. Näiden vaalien tulokset eivät vaikuta toisiinsa.

Tärkein syy tähän on vaalilaki, jossa on nähty tärkeänä nimenomaan alueellisen edustavuuden turvaaminen.

Äänien siirtely vaalipiiristä toiseen rikkoisi tämän periaatteen. Se myös heikentäisi vaalien paikallisuutta: Jo nyt ehdokkaat voivat valita piirinsä vapaasti. Jos äänestäjäkin voisi valita, missä äänensä antaa, tämä voisi johtaa tilanteisiin, joissa helsinkiläiset äänestäjät äänestäisivät helsinkiläisen ehdokkaan eduskuntaan Lapin vaalipiiristä.

Mahdollisuus äänestää yli vaalipiirien houkuttelisi puolueita keskittämään ehdokkaitaan ja ääniään niille suotuisiin vaalipiireihin tai toisaalta hylkäämään epävarmat vaalipiirit. Tämä voisi tehdä vaalista sekavamman ja korostaa vaalitaktiikan merkitystä.

 

Jean Sibelius -verkkosivuilla on vuodelta 1943 oleva booliresepti: "1 l vettä + sokeri + hillo + konjakki tai spriiterästys. 2 pulloa viiniä lisätään, kun kaikki on täysin kylmää. Bergamotte-öljyä pari tippaa sokeripalaan, joka sulatetaan jo veteen. (Huom! Kaikki kivennäisvedet tekevät boolin mustaksi.)"

Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi päätimme kokeilla reseptiä, ja teekkaripitoista koeryhmäämme kiinnosti erityisesti boolin muuttuminen mustaksi. Ohje on melko suurpiirteinen, emmekä onnistuneet saattamaan boolia kivennäisvettä käyttäen mustaksi. Mihin ohjeessa luvattu värinmuutos perustuu?

– Waputin-toimituskunta

 

Valitettavasti reseptissä mainittu värin muutos ei taida olla lupaus jännittävästä kemiallisesta reaktiosta. Asiaa pohtinut tikkaremmin baarimestari huomautti reseptin olevan muunnos perinteisestä boolista, jonka viisi ainesosaa ovat sokeri, sitrusmehu, mausteet, vesi ja alkoholi.

Ainoaa erikoisempaa ainesosaa, bergamotteöljyä, on boolissa niin vähän, ettei se voi saada aikaiseksi näin hurjaa reaktiota.

Baarimestarin veikkaus on, että maininta kivennäisvedestä on varoitus siitä, että kupliva vesi voi saada boolissa olevan tumman hillon leijailemaan maljassa ja näin pilata boolin väärin.

Teoria saa kannatusta myös reseptin löytäneeltä Sibelius-tutkijalta Vesa Siréniltä.

Sibelius saneli booliohjeen vävylleen kapellimestari Jussi Jalakselle 9. huhtikuuta 1943 tyttärentyttärensä Sadun ristiäisiä varten.

77-vuotias ja ruotsia äidinkielenään puhunut Sibelius saattoi olla muotoilussaan hieman epäselvä, mutta eiköhän tarkoitus ollut vain varoittaa, että kivennäisvesi pilaa boolin värin.

 

Torstin remmi heittää tikkaa myös Facebookissa osoitteessa www.facebook.com/torstintikkaremmi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat