Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isoäideistä puhuessa unohdetaan, että kyseessä on tunneside, ei tikkari

Sunnuntai
 

Kahdeksan vuotta sitten kirjoitin tämän palstan toiselle kirjoittajalle Lauralle hormonihuuruisia sähköposteja. Ne käsittelivät sitä, kuinka vanhemmaksi tullessaan ihminen siirtyy sukupolvien ketjussa alimmaisesta lenkistä keskelle.

Olimme molemmat juuri saaneet vauvan. Minä toisen, Laura esikoisensa.

Ainakin minun pääni oli vähän pehmennyt. Tunsin ensi kertaa elämässäni, että olen minulle tuntemattomien esiäitieni kanssa samaa ketjua. Ja kohta kuolen, sillä se on ketjun luonne, ajattelin.

Muistin vanhat viestini, kun luin Merete Mazzarellan kirjan Illalla pelataan Afrikan tähteä (Tammi 2008). Se on kirja lapsenlapsista ja isovanhemmuudesta. Sitä kuulemma sanottiin Ruotsissa ilkeän isoäidin kirjaksi. Mikä ilkeä ajatus!

Kirja on kaunis ja älykäs, joskin rehellinen. Siinä esitellään ajatus sukupolvien ketjusta vanhenevan ja kirkkaasti ajattelevan isoäidin sanoin. On kysymys siitä, että kun kuolemme, olemme täysin niiden armoilla, jotka ovat ketjussa meidän jälkeemme. Muistavatko he meidät, ja millaisina?

Jatkuuko elämämme heissä tai edes heidän puheissaan?

Toivottavasti, sillä he ovat kaikki mitä meillä on. Kirjassa – tai tulkinnassani siitä – toive on niin vahva, että se muistuttaa vaatimusta: muistakaa minut, pitäkää minua tärkeänä, huomatkaa, että ilman minua teitä ei olisi.

Isovanhemmista puhutaan lähinnä hoitoreservinä tai herkkuautomaatteina. Miesten äideistä mainitaan heidän ärsyttävyytensä. Mazzarella kirjoittaa auki sen, mikä jää sanomatta äitipuheen lisäksi isoäitipuheessa: kyseessä on tunneside, ei tikkari.

Melkein unohdan hengittää, kun luen Mazzarellan kuvausta pojantyttärestään. Katse on ihaileva ja silti suora. Sillä nenäkkäitä, äänekkäitä, itsekkäitä lapset ovat, vaikka heitä tarkkailisi isoäidin erikoisrakkaudella.

Nykyään epäillään, että ihmiset hankkivat lapsia lifestyle-elementeiksi tai näytekappaleiksi. Mutta lapset ovat sellaisiksi aivan liian rasittavia ja arvaamattomia. Lapsi voi pikemminkin pilata idyllin kuin täydentää sen.

Sen sijaan uskoisin, että hankimme lapsia syistä, joita yritin kuvata nuoren perheenäidin sähköposteissa. Että ketju jatkuisi, että minun jälkeeni olisi jotain.

Sillä eikö haave vielä yhdestä lapsesta sisällä ajatuksen siitä, että elämässä olisi vielä hetken joku, jonka voi ottaa syliin, jonka poskea hieroa nenällään. Ja myöhemmin se puhuisi minusta hyvää, ymmärtäisi äitinsä viimeistään sitten, kun tämä on kuollut.

Tällä palstalla Reetta Räty ja Laura Saarikoski
kirjoittavat työstä, vanhemmuudesta ja vallasta. Twitter: ReettaRaty

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat