Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä selfiet kertovat meistä tuleville sukupolville?

Historiantutkijat lukevat nyt kirjeitä vuosisatojen takaa. Mitä he lukevat vuonna 2215?

Sunnuntai
 
Anna-Sofia Berner Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien sunnuntaitoimittaja.

Kännykkäni ilmoittaa, että tallennustilan puutteen vuoksi sitä ei ole varmuuskopioitu kahteen viikkoon. Ohitan huomautuksen. Saan jonkin ajan kuluttua taas uuden. Ohitan senkin. Ei tässä nyt ole tapahtunut mitään niin merkittävää, että siitä tarvitsisi varmuuskopion.

Digitaalisia muistoja kertyy niin paljon, että tila loppuu helposti kesken. Digitoimme videoita ja vanhoja valokuvia, arkistoimme sähköposteja, ostamme kovalevyjä ja pilvipalveluita kaiken säilyttämistä varten. Silti on epävarmaa, mikä tästä kaikesta säilyy tulevaisuuteen.

Muutama kuukausi sitten sain ystävältäni lahjaksi teini-ikäisenä hänelle kirjoittamani kirjeet. Niiden lukeminen oli hauskaa, noloa ja opetti minulle paljon itsestäni.

Miten säilyvät tämän päivän kirjeet eli viestit Facebookissa ja Whatsappissa? Miten opiskeluaikojen sähköpostit? En tiedä. Kukaan ei tiedä.

Viestien, kuvien ja videoiden tallentaminen ei ole vain yksilön asia. Siinä on kyse siitä, millaisia lähteitä jätämme tulevaisuuden historiantutkijoille. Vai jätämmekö mitään.

Historia on kirjoitusta. Historiallinen aika alkoi kirjoitustaidon keksimisestä. Nyt ihmiset viestivät kirjallisesti enemmän kuin koskaan. Amerikkalaisteinit lähettävät päivässä sata viestiä.

Viesteissä näkyy koko elämä. Rakastumiset, erot, ystävyydet, kuolemat, poliittiset mielipiteet, seksi, lastenkasvatus, työ ja se, mitä ostetaan kaupasta. Viestit eivät enää ole kirjeitä, ne ovat keskustelua. Niiden lukeminen olisi kuin salakuuntelua.

Edward Snowden oli syystä sitä mieltä, että niiden urkkiminen on väärin. Mutta unohdetaan yksityisyydensuoja hetkeksi ja mietitään, millaisia mahdollisuuksia nykyinen viestintämme voisi avata historioitsijalle sadan tai kahdensadan vuoden päästä.

Ajatelkaa, jos 1700-luvun metsäpirtissä tai 1800-luvun tamperelaisessa tehtaassa olisi käyty keskusteluita, joita pystyisimme yhä lukemaan. Jos meillä olisi tallella löytöretkeilijöiden blogeja, twiittejä Ranskan vallankumouksesta tai selfieitä Suomen sisällissodasta.

Ajatelkaa Anne Frankin päiväkirjan todistusvoimaa.

Voi kuitenkin olla, että tulevaisuudessakin historioitsijat joutuvat pärjäämään ilman tällaisia lähteitä. Olemme käyttäneet nettiä vasta parikymmentä vuotta, mutta jo tuona aikana on kadonnut valtava määrä netin historiaa.

Arkistoija ja teknologiahistorioitsija Jason Scott on sanonut, että digitaalinen perintö on kulttuuriperintöä. Meistä jäävät jäljet ovat digitaalisia. Nämä jäljet ovat usein riippuvaisia tietystä teknologiasta, joka voi vanhentua nopeasti. Jäljet ovat usein yksityisten yritysten omistuksessa – ja niitä tuhotaan surutta. Digitaalinen arkistointi on kallista, eikä sen merkitystä ymmärretä.

Olemme alistuneet siihen, että sivustot lakkaavat olemasta, kovalevyt hajoavat ja salasanat unohtuvat. Jopa Yhdysvaltain korkein oikeus viittaa päätöksissään linkkeihin, jotka eivät enää toimi.

Historiantutkija Anu Lahtinen Helsingin yliopistosta on tutkinut sekä 1500-luvun aatelisten perheverkostojen maantieteellisiä ulottuvuuksia että amerikkalaisen television lähihistoriaa. Jälkimmäinen tarkoittaa Conan O'Brienin talk show'ta.

Lahtisen mukaan aineiston kerääminen kymmenisen vuotta vanhoista fanifoorumeista ja jo päättyneestä televisio-ohjelmasta oli paljon vaikeampaa kuin paperisiin 1500-luvun kirjeisiin käsiksi pääseminen.

Digitaalisia aineistoja kerätään, mutta ne ovat hajallaan eikä mikään takaa, että niitä pystytään lukemaan vielä kahdenkymmenen vuoden päästä. Yksityisten aineistojen arkistointiin tarvitaan lisää pitkäjännitteisyyttä ja suunnitelmallisuutta, sanoo historiantutkija Jessica Parland-von Essen. Hän työskentelee opetusministeriössä tiedon saatavuuteen liittyvässä hankkeessa ja tekee kirjaa digitaalisesta historiasta.

"Nyt perinnetietoa pitää kerätä uudella tavalla. Enää ei voi mennä mökkiin kuuntelemaan mummoja."

Kun olin yläasteella, kännykkään mahtui kerrallaan vain kaksikymmentä tekstiviestiä. Silloin mietittiin hartaasti, mitä säästettiin ja mitä poistettiin. Tärkeimpiä kirjoitettiin paperille.

Ne paperit ovat tietenkin kadonneet, mutta tapa ei. Parland-von Essen kertoo tuntevansa ihmisiä, jotka tulostavat tekstiviestejä talteen. Hän uskoo, että nyt ja tulevaisuudessa arkistointi vaatii entistä enemmän ihmisten omaa työtä ja vaivannäköä. Niitä varmuuskopioita.

Eikä digitaalisten muistojen säilyttäminen riitä. Niitä pitää osata tulkitakin.

Parland-von Essen on käyttänyt tutkimuksessaan lähteinä aatelisten kirjeitä. Esimerkiksi kreivi Kustaa Mauri Armfeltilla oli hirveä käsiala, mutta kirjeet olivat hauskoja. Tutkijasta tuntui, että hän pääsi lähelle yli kaksisataa vuotta sitten kuollutta miestä.

"Se on tietenkin harhaa. Kirjeet olivat sellaisia kuin 1700-luvun aatelismies saattoi kirjoittaa. Samoin 1800-luvulta säilyneet päiväkirjat ovat keskenään hyvin samanlaisia."

Kutkuttaa ajatella vuoden 2215 tutkijaa, joka yrittää tulkita emojien käyttöä 2010-luvulla.

Nykyinen arkistointijärjestelmä syntyi kirjapainotaidon myötä. Yhtäkkiä painettua tietoa olikin niin paljon, ettei kukaan voinut lukea ja tuntea kaikkea. Kaaokseen haluttiin luoda järjestys.

"Sama näkyi kaikessa. 1700-luvulla luetteloitiin kasvit ja eläimetkin", Parland-von Essen huomauttaa.

Nyt tuo järjestys on räjähtänyt kappaleiksi. Parland-von Essen on joutunut miettimään arkistointia viime aikoina myös omassa elämässään. Hänen siskonsa kuoli keväällä. Nyt perhe miettii, mitkä sähköpostit säilytetään ja mitkä tuhotaan.

"Ei kaikki kuulu kaikille. Ei edes tutkijoille."

Anna-Sofia Berner HS
Palstalla arvioidaan kotimaan ja maailman
asioita, kosketusetäisyydeltä
.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat