Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valokuvataiteilija Hannele Rantala eläytyy evakkojen lapsena juurettomien osaan

Valokuvataiteilija Hannele Rantala lähti maailmalle, kun kamera teki läpimurron ja Suomi avautui. Nyt hän murehtii merkkejä, jotka enteilevät sotaa.

Sunnuntai
 
Mika Ranta / HS
Taiteilija Hannele Rantala kuvattiin kuluneella viikolla Kaapelitehtaan seinän vieressä Helsingissä. Kuvausta varten hän kiinnitti seinän ulkonemiin julisteita tädistään Salmesta. Ne kuuluvat teokseen Tunnetko tätä naista?
Taiteilija Hannele Rantala kuvattiin kuluneella viikolla Kaapelitehtaan seinän vieressä Helsingissä. Kuvausta varten hän kiinnitti seinän ulkonemiin julisteita tädistään Salmesta. Ne kuuluvat teokseen Tunnetko tätä naista? Kuva: Mika Ranta / HS

Valokuvaamiseen tarvitaan valoa, ja sitä Hannele Rantalalla näyttäisi olevan. Jostain sisältäpäin tulee kasvoille hohdetta.

Rantala kuuluu suomalaisen valokuvataiteen uranuurtajanaisiin. Hän rakentaa parhaillaan retrospektiivistä näyttelyään, joka avautuu torstaina Valokuvataiteen museossa Kaapelitehtaalla.

Kuka

Taiteilija ja kosmopoliitti

 Hannele Rantala syntyi vuonna 1952 Helsingissä.

 Opiskeli valokuvausta.

 Asui vuosia Moskovassa, Pariisissa ja Brysselissä.

 Merkittäviä teoksia:

 Natasha. 1986. Käsikirjoitettu kuvasarja neuvostotytön arjesta.

 47 lähtöä. 1999. Sosiaalinen veistos, tilateos. Nenäliinapaketteja jätettynä ja kuvattuna eri paikoissa.

 Toisella rannalla. 2006. Valokuvapareja rannoilta.

 Tunnetko tätä naista? 2008. Sosiaalinen veistos, tilateos. Kolmeen kaupunkiin levitetyt etsintäjulisteet, kadunlakaisu, dokumentaatio.

 Hylkääviä päätöksiä. 2009. Performanssiteos, tilateos.

Rantala ei pelkästään valokuvaa, vaan hän tekee myös käsitetaidetta ja performansseja. Hän on lakaissut pysäköintipaikkaa Tukholmassa ja siltaa New Yorkissa. Hän on jättänyt nenäliinapaketteja eri puolille ja kuvannut ne, ja hän on poseerannut sinisessä huivissa ympäri maailmaa. Mitä kaikkea hän on nähnyt, linssin läpi ja ilman linssiä? Mitä hän voi meille kertoa?

Rantala kiinnittää muuatta vedosta museon seinälle ja suoristaa selkänsä.

"Ei minua valokuvaus kiinnostanut, kun hain opiskelemaan valokuvausta 1970-luvulla. Minulle kamera oli, ja on, väline taiteen tekemiseen."

Suuri yleisö ei ehkä tunne 62-vuotiasta Rantalaa kovin hyvin. Syy siihen lienee se, että hän eli vuosia ulkomailla. Rantala on pitänyt lukuisia näyttelyjä niin Suomessa kuin Brysselissä, Québecissä, Ateenassa ja New Yorkissa. Hän on myös opettanut valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa ja työskennellyt lehtikuvaajana Helsingin Sanomissa.

Rantalan elämän varrella moni kauan muhinut kehityskaari on syöksynyt vauhtiin ja tehnyt maailmasta sellaisen, jollaisena me sen nyt tunnemme. Siinä imussa hän on ollut monessa mukana, ja usein ensimmäisten joukossa – naisena, tai ylipäänsä.

Ensimmäinen kehityskaari, sodanjälkeinen aika, alkoi vähän ennen Hannele Rantalan syntymää. Hän syntyi Helsingissä vuonna 1952 karjalaisevakkojen tyttärenä. Sodanjälkeinen aika on tarina Suomen avautumisesta.

Toinen kaari alkoi, kun Rantala aloitti ensimmäisten koululaisten joukossa vasta perustetussa Savonlinnan taidelukiossa 1960-luvun lopussa. Lukio oli ainutlaatuinen koko Pohjolassa.

Se oli hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisen aikaa. Koulutus monipuolistui, ja valtio tarjosi kansalaisille yhä uusia palveluja. Samassa aallossa Rantala pääsi ensimmäisten joukossa opiskelemaan Taideteollisen korkeakoulun valokuvauksen laitokselle.

Neljäs kaari olkoon naisten aseman parantumisen aika. Rantala oli ensimmäinen nainen, joka sai työpaikan lehtikuvaajana Helsingin Sanomista. Vuosi oli 1976.

"Kun hain Taideteolliseen valokuvauksen ensimmäiselle vuosikurssille, minulle sanottiin, että ala on naisille liian raskas. Samoin perustein en saanut kesätyöpaikkaa Lehtikuvasta. Toiselle vuosikurssille jo kelpasin, ja pari vuotta sen jälkeen pääsin Hesariin. Valtava asennemuutos tapahtui parissa vuodessa."

Nimetään vielä viides kehityspolku. Se on se, kun kameroiden yleistyminen mullisti tapamme ymmärtää ja käsitellä maailmaa. Rantalan kouluvuosien aikana 1960-luvulla kamerat halpenivat ja filmit paranivat.

Nyt, kun taiteilija valmistelee retrospektiiviään, kuvien virta on imaissut meidät mukaansa. Emme voisi enää kuvitella maailmaa ilman iloisista selfieistä ja arjen ja lomamatkojen siloisuudesta täyttynyttä sosiaalista mediaa. Tai maailmaa ilman mainoskuvien kyllästämiä julkisia tiloja ja elävää kuvaa poukkoilemassa ruudulla kuin ruudulla.

Rantalan elämä kuulostaa seikkailuntäyteiseltä. Hän oli mukana aikansa suurissa journalistisissa hankkeissa, kuten ulkoasun luomisessa 1970-luvulla vielä nuorille Helsingin Sanomien sunnuntaisivuille, siis näille sivuille. Hän eli vuosia kosmopoliittista taiteilijaelämää Neuvostoliitossa, Ranskassa ja Belgiassa. Taiteilijaresidenssien turvin hän on asunut lyhyempiä jaksoja lukuisissa muissakin maissa.

Repussa oli kuitenkin kiviä jo silloin, kun Rantala lähti maailmalle. Vierauden ja juurettomuuden tunne, pakolaisuus ja siirtolaisuus; ne ovat olleet paitsi Rantalan elämää, myös hänen taiteensa suuria teemoja.

"Olen pakolaisten lapsi. Äidin ja isän perheet menettivät kotinsa Karjalassa. He löysivät kyllä hyvin paikkansa evakkoina Helsingissä. Kummallakin oli pesula- ja prässäämöliikkeet, toinen oli Albertinkadulla, toinen Töölössä, eikä meiltä puuttunut koskaan mitään. Mutta tunne erilaisuudesta ja sen peittelemisestä oli alituisesti läsnä, tietty varuillaan olo, ettei vain paljastuisi."

"Näen saman vasta maahan tulleissa siirtolaisäideissä. He työntävät lastenvaunuja eivätkä oikein tiedä, miten pitäisi olla, ja se aiheuttaa heissä hätää."

Rantala salaili kahta tätiään, isänsä siskoja. He olivat varieteetanssijoita Viipurista. Sodanjälkeisessä Helsingissä kenenkään täti ei ollut tanssija. Tätiensä kohtaloista Rantala teki myöhemmin yhdet merkittävimmistä teoksistaan.

Äitinsä Rantala muistaa sitkeänä ja upeana naisena mutta samaan aikaan sodan rikkomana pienenä tyttönä.

Huomattavan uran tehnyt ihminen sanoo itsestään näin: "Olen useimmiten pelon ja epävarmuuden vallassa. Jokainen teos syntyy niiden tunteiden voittamisesta."

Jotain särkyneestä pikkutytöstä Rantalakin on siis kantanut mukanaan.

Hannele Rantalasta tuntuu, että läntisessä maailmassa on käynnistymässä uusi aikakausi. Hän kiittää taiteilijakoulutustaan: se on auttanut selviytymään monesta kriisistä uran aikana. Nyt koulutuksesta halutaan säästää. Naisten tasaveroinen asemakaan ei ole enää itsestäänselvyys.

"Naisten oikeutta omaan kehoon halutaan rajoittaa aborttioikeutta tiukentamalla."

Ja sitten on tämä muukalaispelko – aikana, jona maailmassa on siirtolaisia enemmän kuin koskaan. Viikko sitten hukkui jälleen satoja afrikkalaisia, kun heitä kuljettanut vene joutui merihätään Välimerellä.

"Välimerestä on tullut hautausmaa. Puolustamme hirveän vähän inhimillisyyttä ja sivistystä. Keskustelupalstojen maahanmuuttovastainen ilmapiiri vyöryy kaikkialle."

Eikä siinä kaikki.

"Olin tottunut elämään koko elämäni sodanjälkeistä aikaa. Koko sen ajan Suomi avautui ja ihmiset vapautuivat henkisistä kahleista. Mutta nyt tuntuu, että elämme sotaa edeltävää aikaa", taiteilija sanoo vaisusti.

Sanat kylmäävät, mutta eivät ne ole ennen kuulumattomia.

Saksalainen Nobel-kirjailija Günter Grass varoitti juuri ennen kuolemaansa kolmannesta maailmansodasta espanjalaisen El País -lehden haastattelussa, joka julkaistiin postuumisti kuluneella viikolla.

Grass listasi perusteluiksi pelolleen käynnissä olevat sodat, konfliktit ja sosiaalisen kurjuuden.

Rantala luettelee: Arabimaiden tapahtumat, Ukraina, Venäjän johdon pullistelu ja Neuvostoliittoa muistuttavan järjestelmän uusi nousu.

Sosiaalisen median selfiet ja arjen söpöstelykuvat ovat Rantalan mukaan tämän ajan pintakuohua, joka jättää tyhjyyden tunteen.

"Kuvaaja käyttää aina valtaa rajaamalla ja jättämällä kuvastaan asioita pois. Selfiet ja söpöstelyt eivät kerro ihmisistä mitään todellista."

Mutta ei hän näpsäysten virrasta huolta kanna, se on vain ajan kuvaa.

"Näköaisti on niin voimakas, että sen ruokkiminen sopii tähän aikaan, joka on niin lyhytjänteinen."

Rantalan mielestä pelottavia ovat sosiaalisessa mediassa joukkoliikkeenä vellovat raivonpurkaukset milloin mistäkin aiheesta.

"Arjen stressin aiheuttamat kiukut pidettiin ennen sisällä. Nykyisin ne hölistään somessa, missä viha lisää vihaa."

Rantalan näyttelyn nimi on Ihanien aikojen loppu. Osuvaa? Ei aivan.

Rantala palasi Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Hän tilaa koleana huhtikuun päivänä parsaa lounaaksi helsinkiläisravintolassa, niin kuin hän teki aina tähän aikaan Pariisissa tai Brysselissä. Hän iloitsee siitä kuin pieni lapsi, vaikkei parsa olekaan täällä yhtä mehukasta kuin siellä, missä se kasvaa.

Ja hän sanoo: "Suomi on ihana." Liikutus kostuttaa hänen silmänsä.

"Hienointa on, kuinka Suomi on muuttunut, kuinka kyvykäs Suomi on muuttumaan."

Jospa näyttelyn nimi Ihanien aikojen loppu onkin kysymys?

 

Hannele Rantala: Ihanien aikojen loppu Suomen Valokuvataiteen museossa 24.4.–2.8.2015. Tallberginkatu 1 G, Helsinki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat