Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HIFK palaa Veikkausliigaan – moni helsinkiläinen joutui vaikean valinnan eteen

HIFK:n nousu Veikkausliigaan tuo Helsingin jalkapallokesään säpinää. Mutta mitä tekevät ne, jotka ovat kannattaneet jääkiekossa HIFK:ta ja jalkapallossa HJK:ta? On valinnan paikka.

Sunnuntai
 
Rio Gandara / HS, kuvankäsittely Lilli Korhonen / HS
Tuomas Borg (vas.) on HJK:n kannatusyhdistyksen Forzan puheenjohtaja. Edward Hultin on kannattanut HIFK:n jalkapallojoukkuetta lapsesta asti.
Tuomas Borg (vas.) on HJK:n kannatusyhdistyksen Forzan puheenjohtaja. Edward Hultin on kannattanut HIFK:n jalkapallojoukkuetta lapsesta asti. Kuva: Rio Gandara / HS, kuvankäsittely Lilli Korhonen / HS

Viime kesänä Joose Berglund lähti landelle ja pakkasi mukaansa Helsingin Jalkapalloklubin hupparin ja kaulahuivin. Mökillä hän sytytti nuotion ja aikoi polttaa ne.

Aikomus ei ollut vähäpätöinen, sillä helsinkiläinen Berglund oli kannattanut HJK:ta vuodesta 1982. Kipinä syttyi Olympiastadionilla ottelussa, joka muistetaan yhä. 17-vuotias Berglund näki, kuinka Atik Ismail teki HJK:n voittomaalin Liverpoolia vastaan.

Jääkiekossa Berglund on ollut HIFK:n kannattaja lapsesta asti. Samalla sisäpihalla asui HIFK:n kiekkopomo Göran Stubb, jonka poikien kanssa Berglund leikki.

"Saimme silloin tällöin IFK-tarroja ja vapaalippuja otteluihin. Niin ikään jalkapallossa ensimmäinen seurani oli IFK."

Muisto lapsuudesta: kun kauppa-auto saapui kesäpaikalle, Berglund kävi ostamassa purkkapaketteja, jotka sisälsivät futiksen keräilytarroja.

"Aina toivottiin, että saataisiin kuvia, joissa pelaajilla olisi punainen paita ja valkoinen tähti rinnassa."

Hän toivoi siis HIFK:n pelaajien kuvia. Kauan aikaa sitten HIFK oli jalkapallossakin suurseura, joka voitti seitsemän Suomen mestaruutta. Vielä vuonna 1971 HIFK sai jalkapallossa SM-hopeaa, sitten alkoi alamäki. Seura putosi alasarjoihin. HJK sen sijaan menestyi.

Niinpä Berglundista tuli Klubin intomielinen kannattaja. Hän ei silti hyljännyt täysin IFK:n jalkapallojoukkuetta, vaan kävi katsomassa myös alasarjojen pelejä.

"Tunsin itseni onnekkaaksi, sillä pystyin innostumaan kahdesta joukkueesta."

Se oli vielä helppoa, kun joukkueet pelasivat aivan eri tasoilla. Viime vuonna edessä oli valinnan paikka. HIFK menestyi Ykkösessä ja nousi lopulta taianomaisten vaiheiden jälkeen Veikkausliigaan. Berglund oli tehnyt päätöksensä jo ennen sarjanousun varmistumista.

"Ei kahta sanaa. IFK on joukkueeni. Kahta joukkuetta ei voi kannattaa."

Berglund ei ole ollut ainoa helsinkiläinen jalkapallon rakastaja, joka on joutunut valitsemaan. On paljon niitä, jotka ovat kannattaneet jääkiekossa HIFK:ta ja jalkapallossa HJK:ta.

Esimerkiksi Niklas Herlin joutui viime syksynä tunteellisen ongelman eteen ja kertoi ratkaisustaan blogissaan.

"Minua viisaammat ovat sanoneet, ettei jalkapallojoukkuetta voi vaihtaa. Ja tietysti uskon viisaampiani. Paitsi nyt. Jalkapallojoukkue HIFK varmisti tänään uskomattomien viimeisten kierrosten pelillään nousunsa jalkapallon ylimmälle sarjatasolle Veikkausliigaan. Sielultani helsinkiläisenä olen aina ollut jalkapallossa HJK:n miehiä. Mutta ainoa oikea urheilukannattamisen kohde on ollut HIFK, maailman ainoa oikea joukkue", Herlin perusteli HJK:n hylkäämistä.

Jyrki Nieminen päätyi päinvastaiseen ratkaisuun. "Jouduin talven aikana aidosti pohtimaan suhtautumistani tilanteeseen, mutta lopulta päätös oli selvä – lippu nousee Klubille: HJK on HJK."

Hän perusteli ratkaisuaan sillä, ettei ollut koskaan kannattanut IFK:ta jalkapallossa, vaikka lätkä-HIFK on sydämenasia.

"Olen iloinen, että IFK nousi Veikkausliigaan, vaikka se aiheuttikin minulle ison päänsäryn. Silti menen edelleen ylpeänä Soneralle sinivalkoisena, Nordenskiöldinkadulle punaisena", sanoo Nieminen.

Viime syksynä HJK voitti kuudennen perättäisen Suomen mestaruutensa. Menestyksen myötä HJK:sta on muodostunut kuva koko Suomen joukkueena, joka puolustaa sinivalkoisia värejä muuta Eurooppaa vastaan. Tosin he, jotka kannattavat intohimoisesti jotain toista suomalaista seurajoukkuetta, eivät toivo Klubille voittoja edes europeleissä. Tietenkään.

Silti vain kiihkeimmät FC Lahden ja HIFK:n jalkapallojoukkueen kannattajat ovat kokeneet HJK:n aidoksi viholliseksi. Viime kesänä helsinkiläisjoukkueiden kannattajien välillä käytiin ainakin kaksi kunnon tappelua.

Myös HJK:n ydinkannattajaryhmässä – siinä joka laulaa katsomossa – on joukko lätkä-HIFK:n kannattajia. HJK:n kannatusyhdistyksen Forzan puheenjohtaja Tuomas Borg vakuuttaa, etteivät sinivalkoisen "Klubipäädyn" rivit vuoda punaisiin. Intomielisimmille kannattajille asia on yksinkertainen: HIFK on nurmella vastustaja, vaikka jääkiekossa olisi toisin.

"Sen sijaan luulen, että osa satunnaisesti HJK:n otteluissa käyneistä jääkiekko-IFK:n kannattajista saattaa siirtyä kannattamaan IFK:ta myös jalkapallossa. Jos IFK pystyy menestymään edes jollain lailla, luulen että uusia kahden joukkueen kannattajia ei enää tule. En usko, että HJK saa jatkossa nuorista HIFK:n jääkiekkojoukkueen kannattajista tukijoita."

HIFK:n kannatus siis kasvaa, mutta HJK säilyttänee asemansa Helsingin tuetuimpana jalkapalloseurana. Siitä pitää huolen jo juniorityö. HJK on Helsingissä ylivoimaisesti suurin jalkapallon kasvattajaseura kaupunginosajoukkueineen. Viime vuonna HJK:n junioreissa oli 2650 jalkapallon harrastajaa, HIFK:lla 450.

Jokereiden siirryttyä KHL-liigaan Helsinki menetti kiihkeät jääkiekon paikalliskamppailunsa. Siksi ensi torstaina pelattavaan HIFK:n ja HJK:n derbyyn kohdistuu suuria odotuksia.

"Vuosikymmeniin emme ole pelanneet vastakkain, joten ainakin meidän jäsenistömme keskuudessa tuntuu siltä, että HJK ei ole vielä saanut samanlaista asemaa vastustajana kuin mitä Jokereilla oli", kertoo HIFK:n jääkiekon kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Patrik Sjögren.

Sjögren arvelee, että HJK:n ja lätkä-HIFK:n keski-ikäiset pitkäaikaiset kannattajat tuskin vaihtavat seuraa. Nuoremmat ovat hänen mukaansa siirtyneet tai siirtymässä IFK-leiriin myös jalkapallossa.

"Ja jo 1970-luvulla IFK:n jalkapallo-otteluissa käyneet palaavat takaisin."

Historialliselta taustaltaan sekä HJK että HIFK ovat olleet "porvarijengejä", joita 1900-luvun alkupuolella erotteli ennen muuta kielipolitiikka. Silti kaupunki oli jaettu tiukasti vyöhykkeisiin. Jopa Töölö oli jakautunut kahtia. "Minä aloitin 1950-luvulla HJK:ssa, sillä asuin Mannerheimintie 54:ssä – Pallokenttä oli HJK:n aluetta. IFK keräsi kannattajansa ja jäsenensä enemmän Mechelininkadun varresta, sillä Väiski oli sen kotikenttä", muistelee Pentti Lindegren.

Rakasta vanhaa vihollista vasta opetellaan vihaamaan, puolin ja toisin. Viime syksyn europelissä HJK:n Klubipäädyssä hoilattiin Jokerien katsomosta tuttua laulua: "Hata, hata IFK! Hata hata IFK!"

Itähelsinkiläinen Viikingit piipahti Veikkausliigassa 2007, mutta viime vuosina Helsingissä ei ole kuitenkaan nähty nurmella kuumia paikalliskamppailuja.

"Ei esimerkiksi HIFK:n ja Kiffenin kohtaamisista divisioonissa muodostunut derbyjä, vaikka historiallisesti ne klassikkoja ovatkin", kertoo Edward Hultin, HIFK:n kannattaja lapsuudesta asti.

Tällä kaudella voi olla toisin.

"HJK on ollut IFK:lle tarpeeksi vahva, joten taistelu kaupunkilaisten sieluista on ollut todellista. Kuten IFK:n lause kuuluu: En stad, ett lag", Hultin sanoo.

On yhä niitä, jotka eivät ole tehneet valintaansa tai eivät sitä edes aio tehdä.

"Oletko jo päättänyt?" kysyy Samu Haber kaveriltaan Mikko Saukkoselta.

"No en ihan varmasti, hirveä ristiriita", ähkäisee Saukkonen.

Molemmat kannattavat IFK:ta jääkiekossa mutta ovat pelanneet futista HJK:n junioreissa. Jalkapallokatsomossa ei kysellä titteleitä, mutta mainittakoon, että Samu Haber on sama mies, joka musisoi Sunrise Avenuessa.

"Klubi on ollut aina meille iso asia. Minä olen tehnyt junnuna yhden maalin HJK:lle, Mikko on pelannut siellä pitkään. Toisaalta on tämä ajatus yhdestä perheestä, yhdestä joukkueesta. Kävimme katsomassa viime kesänä IFK:n jalkapallon ottelun Olympiastadionilla Hakaa vastaan, ja vaikutuin kyllä. Ajattelin, että tässä pitäisi olla mukana", Haber sanoo.

Saukkonen ja Haber menevät siis paikallisotteluihin ristiriitaisin tuntein.

"On vaikea kuvitella, että olisin iloinen, jos IFK:ta vastaan tehdään maali. Samoin tuskin voin olla iloinen, jos pallo menee HJK:n maaliin", Saukkonen sanoo.

Myös Tommy Lindgren on kannattanut HIFK:ta jääkiekossa ja HJK:ta jalkapallossa. Hän on päätynyt rauhanomaiseen ratkaisuun, kuten ihmisoikeusjärjestössä työskennelleeltä mieheltä voi odottaa. Tilaa sydämessä on molemmille.

"Kyllä jatkossakin olen ensisijaisesti HJK:n takana, mutta olen päättänyt, että käyn katsomassa myös IFK:n pelejä – jos minut vain päästetään katsomoon. Paras sarjaskenaario olisi, että keskinäiset ottelut päättyisivät 0–0 ja molemmat joukkueet voittaisivat muut ottelunsa."

HIFK:n nousu Veikkausliigaan luo jalkapallokesään ennennäkemätöntä säpinää.

"Minun kannattaja-aikanani jalkapallosta ei ole kirjoitettu ja puhuttu näin paljon. Nyt futiksella on loistava tilaisuus ottaa kaupunki haltuun", Tuomas Borg (HJK) sanoo.

Joose Berglund (HIFK) näkee asian samoin.

"Tuntuu kuin urheilupuheen fokus kaupungissa olisi siirtymässä jäältä takaisin nurmelle."

Sekä HIFK:ta että HJK:ta jalkapallossa kannattanut Berglund valitsi siis lapsuusvuosiensa suosikin HIFK:n, mutta miten kävi HJK:n hupparille ja kaulahuiville? Paloivatko ne poroksi kesäpaikan nuotiossa?

"Hellämielisyys iski – kyllä ne huussintyhjennykseen kelpaavat edelleen."

Markus Ånäs, teksti
Rio Gandara HS, kuvat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat