Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armenian kansanmurha puhuttaa myös Hollywoodissa

Armenialaisten kohtalo muistuttaa juutalaisten holokaustia. Siihen sitä halutaankin verrata.

Sunnuntai
 
Everett / MVPhotos
Armenialainen äiti polvistuu kuolleen lapsensa viereen lähellä Aleppoa.
Armenialainen äiti polvistuu kuolleen lapsensa viereen lähellä Aleppoa. Kuva: Everett / MVPhotos
HS seuraa ensimmäistä maailmansotaa.
Sarja jatkuu vuoteen 2018.

En millään muista, mikä oli se poikien seikkailukirja, jossa sivujuonteena kerrottiin Armenian kauheuksista vuonna 1915. Kirja oli vanha, suomalainen ja poikkeuksellisen pelottava. Silloin kuulin armenialaisten kohtalosta ensimmäisen kerran.

Ensimmäisen maailmansodan aikaan Armenian massamurhista kirjoitettiin laajasti lehdistössä – myös Helsingin Sanomissa, sillä diplomaatteja pääsi Turkkiin todistamaan tapahtumia. Myös maassa olleet saksalaiset insinöörit kertoivat näkemistään kauheuksista. Kuvia ruumisläjistä ja irtopäistä on riittävästi.

Mutta sitten Armenian kauheudet jäivät muiden kauheuksien alle. Jopa ulkomaille paenneet armenialaiset jättivät pitkäksi aikaa traumansa käsittelemättä.

Armenian kansan tuhoaminen nousi uudelleen esiin 1960-luvulla, jolloin muutenkin ryhdyttiin puhumaan sorretuista vähemmistöistä. Armenian pakolaisten jälkeläiset alkoivat kiinnostua vanhempiensa ja isovanhempiensa tragediasta.

Vilkaisin Otavan Isoa Tietosanakirjaa vuodelta 1960.

Pitää paikkansa: Tietosanakirjassa on palstakaupalla Armeniasta, mutta vain kaksi lausetta ensimmäisen maailmansodan aikaisista tapahtumista. Koulussa ei puhuttu Armeniasta.

Suomessa Armeniasta tuli mieleen lähinnä Ararat-brandy ja Radio Jerevan. Suomen jalkapallomaajoukkueelle Armenia on ollut arvaamaton vastustaja.

Fred Prouser / Reuters
Cher
Cher

Mario Anzuoni / Reuters
Kim Kardashian
Kim Kardashian

Maailmassa on noin kahdeksan miljoonaa armenialaista. Vain kolme miljoonaa heistä asuu Neuvostoliitosta lohjenneessa Armeniassa. Armenialaiset ovat diasporakansa kuten juutalaiset.

Heitä armenialaiset myös muistuttivat ensimmäisen maailmansodan aikaisessa Turkissa. Armenialaiset olivat koulutetumpia kuin valtakunnan muu väestö, heitä toimi kauppiaina ja liikemiehinä, ja he olivat kansainvälisesti verkostoituneita, mikä herätti epäluuloa nationalistisissa nuorturkkilaisissa.

Kierot armenialaiset olivat syöpäläisiä, jotka piti poistaa.

Nykyisin armenialaisia on varsinkin Venäjällä, Ranskassa, Yhdysvalloissa ja Libanonissa. Hollywoodissa on Little Armenian kaupunginosa, Pariisissa pieni armenialaiskortteli, ja Jerusalemin vanhasta kaupungista yksi neljännes on Armenian kirkon hallussa.

Ranskassa armenialaisia on noin 600 000, joista 400 000 on syntynyt Ranskassa. Heistä kuuluisin on laulaja-näyttelijä Charles Aznavour, jota kutsutaan Ranskan Sinatraksi. Hänen äitinsä oli paennut Pariisiin Smyrnasta. Kilpa-ajaja Alain Prost, jonka isoäiti menetti perheensä vuonna 1915, on vaatinut Turkkia tunnustamaan kansanmurhan.

Yhdysvalloissa on noin puoli miljoonaa armenialaista, joista suunnilleen puolet puhuu armeniaa kotikielenään. Valtaosa asuu Los Angelesissa. Kuuluisia armenialaisperäisiä ovat esimerkiksi tennistähti Andre Agassi, televisiojulkkis Kim Kardashian ja laulaja Cher, kaikki kalifornialaisia.

Libanonissa armenialaisia on noin 150 000. Entisen presidentin Émile Lahoudin isovanhemmat surmattiin. Libanoninarmenialaisia on muun muassa silmälasimuotoilija Alain Mikli, samoin koko metalliyhtye System of a Down.

Suuri erimielisyys vallitsee sanasta kansanmurha. Armenialaiset tahtovat, että tragediaa kutsuttaisiin sillä nimellä. Se tekisi siitä ensimmäisen kansanmurhan, ja se vertautuisi juutalaisten holokaustiin ja saisi saman kansainvälisen tuomion.

Kansainväliseen politiikkaan on ilmestynyt vaatimuksia anteeksipyynnöistä ja syyllisyyden tunnustamisista. Paavi Franciscus käytti viikko sitten ilmausta Armenian kansanmurha ja puhui kolmesta viime vuosisadan suuresta tragediasta – Armeniasta, holokaustista ja stalinismista.

Kun Turkin EU-jäsenyydestä vielä puhuttiin, Ranska asetti yhdeksi ehdoksi Armenian kansanmurhan tunnustamisen. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan esitti valittelunsa tapahtumista mutta vältteli käyttämästä K-sanaa.

Turkki on myöntänyt, että armenialaisia kuoli 600 000, jopa 800 000, mutta se johtui Turkin mukaan sodasta, nälästä ja taudeista.

Nykyisin arvioidaan, että armenialaisia kuoli noin 1,5 miljoonaa.

Vielä hullummaksi menee Armenian kansanmurhan kieltämisen kieltäminen. Sveitsi, Slovakia, Kreikka ja Kypros ovat tehneet kansanmurhan kieltämisestä rangaistavaa.

Myös Ranskassa lakiesitys kieltämisen kieltämisestä meni jo lävitse, mutta perustuslakineuvosto puuttui viime hetkellä asiaan. Se piti sitä sananvapauden rajoittamisena, mikä on aika ymmärrettävää maassa, joka on aina sitä korostamassa.

Eric Gaillard / Reuters
Alain Prost
Alain Prost

David W. Cerny / Reuters
Andre Agassi
Andre Agassi

Mitä sitten tapahtui Turkissa tasan sata vuotta sitten?

Osmanien valtakunta horjui. Se oli menettänyt laajoja alueita mutta ulottui yhä Bosporinsalmelta Persianlahdelle. Siihen kuuluivat nykyinen Irak, Syyria, Palestiina ja laajoja alueita Arabian niemimaalta, muun muassa Mekka.

Turkkia ympäröivät viholliset. Britit odottivat lähtökäskyä Egyptissä Suezin kanavalla, australialais-uusseelantilaiset olivat nousseet maihin Gallipolissa, ja venäläiset tunkeutuivat maahan Kaukasuksella.

Nationalistiset nuorturkkilaiset keksivät syntipukiksi kristityt – armenialaiset. Heistä johtui huono sotamenestys, heillä oli epäilyttäviä läntisiä yhteyksiä.

Paljon armenialaisia olikin karannut maasta Venäjälle, ja osa heistä oli ryhtynyt taistelemaan Turkkia vastaan.

Verilöylyt ja vainot olivat alkaneet jo 1800-luvun puolella, ja niissä oli kuollut satojatuhansia armenialaisia, mutta varsinaisen etnisen puhdistuksen katsotaan alkaneen lähes päivälleen sata vuotta sitten, 24. huhtikuuta 1915. Tuolloin sisäministeri Mehmet Talaat Pasha antoi käskyn vangita Konstantinopolin armenialaiset johtomiehet ja intellektuellit.

Kansanmurhakeskustelussa on oleellista, oliko murhaaminen suunnitelmallista.

Armenialaisia kyliä tuhottiin polttamalla ne asukkaineen. Heitä laivattiin merelle ja upotettiin. Miehet ja pojat kerättiin ja ammuttiin läjään. Naiset ja lapset mätettiin karjavaunuihin, heitä raiskattiin ja kidutettiin, vauvat viskattiin pois.

Turkissa asui tuolloin noin kaksi miljoonaa armenialaista. Heidät kerättiin yhteen valtakunnan kaikista osista ja pakotettiin kuolemanmarsseille kohti Syyriaa ja Mesopotamiaa. Ruokaa ja juomaa ei annettu, ja sadattuhannet jäivät kuolleina tienvarsiin. Samoilla seuduin, jossa nyt kärsivät Syyrian sisällissodan pakolaiset.

Harva jaksoi perille. Siellä odottivat keskitysleirit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat