Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi poliisi petti?

Rikoksia, virkavirheitä ja tutkintatöppäyksiä. Seuraavalla poliisijohtajalla on edessään suuri puhdistus. Luottamus lainvalvojaan on pakko palauttaa.

Tommi Nieminen HS
Ville Tietäväinen

VR:n juna kiitää kohti Itä-Suomea.

Kyydissä istuva Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen vastaa puhelimeen. On vaikea sanoa, onko Tolvanen yksin vaunussaan, mutta ainakaan hän ei kainostele puhua, vaikka asia on hieman arkaluontoinen.

"Enää ei riitä, jos sanotaan, että kaikki on kunnossa. Ei kansalaisten tarvitse sitä uskoa", Tolvanen sanoo.

Hän puhuu kiusallisesta poliisiasiasta. Tai useammastakin. Rikospoliisit ovat tehneet viime vuosina hämmästyttävän isoja virheitä:

1. Niin kutsutun Ulvilan murhatapauksen esitutkinnassa tehtiin kuusi karkeaa virhettä, kuten tuhottiin rikospaikan todistusaineistoa ammattitaidon puutteessa.

2. Poliisihallituksen ja krp:n epäiltyjen rekisteriin oli perusteettomasti päätynyt esimerkiksi presidentti Vladimir Putin. Kolmea poliisiesimiestä vastaan on nostettu syytteet, ja oikeudenkäynti alkanee syksyllä 2015.

3. Yhteensä 72 henkilöä, joista suurin osa poliiseja, sai tuomion kesällä 2011 kuolleen hiihtäjän Mika Myllylän kuolinsyytietojen urkkimisesta.

4. Helmikuussa 2015 vangittiin poliisin Karhu-ryhmässä aiemmin työskennellyt ylikonstaapeli. Hänen epäillään ottaneen vastaan etuuksia yritykseltä, jolta Helsingin poliisilaitos osti Karhu-ryhmälle tarvikkeita vuosina 2006–2010.

Nämä ovat toki jo rumia sotkuja.

Silti poliisin uskottavuutta nakertaa aivan muu tapaus. Se on vakavuudessaan omaa luokkaansa.

Tapaus kiertyy Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari "Keisari" Aarnion ympärille. Keisariksi häntä on poliisipiireissä kutsuttu jo vuosia.

Aarnio-oikeudenkäyntien sarjassa on kolme vyyhteä: Huumeiden salakuljetukseen liittyvä "tynnyrijuttu" ja lahjussotku Trevoc-yhtiön ympärillä. Lisäksi Aarniota syytetään virka- ja omaisuusrikoksista tapauksessa, jossa hän on avustanut prostituoitua.

Aarnion lisäksi on 14 epäiltyä, joista viisi on poliiseja ja heistä neljä Aarnion entisiä alaisia. Aarniota vastaan on tähän mennessä nostettu 27 syytettä.

Syyttäjän mukaan Aarnio olisi vuosina 2011–2013 osallistunut yhteensä lähes 1 000 hasiskilon salakuljetukseen Hollannista Suomeen. Aarnion rahankäytössä on ollut satojentuhansien eurojen epäselvyyksiä, ja apulaisvaltakunnansyyttäjä vaatii Aarniolle 13 vuoden vankeutta.

Aarniota syytetään myös lukuisista muista vakavista rikoksista, kuten törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Häntä epäillään myös yhteistyöstä rikollisjärjestö United Brotherhoodin johtajan Keijo Vilhusen kanssa.

Aarnio-vyyhden juonenkäänteet ovat ainutlaatuisia Suomen historiassa.

Professori Tolvanen ei silti myönnä hätkähtäneensä sitä, mitä kaikkea Aarnio-jutun syyttäjät ovat toistaiseksi kertoneet.

"Ei se ollut valtava yllätys. Olen itsekin ollut tapauksesta sen verran informoitu", hän sanoo.

Tolvasen mukaan pääongelma on poliisityön valvonnassa. Hän sanoo käsityksenään, että esimerkiksi vankeinhoito on Suomessa tiukemman syynin alla kuin poliisitoiminta.

Voisi kuvitella, että Tolvanen tietää, mistä puhuu. Ennen yliopistouraansa hän toimi pitkään syyttäjänä ja tuntee paljon Suomen rikospoliiseja.

"Krp:n entinen päällikkö Rauno Ranta sanoi vuonna 2013 viimeisessä haastattelussaan virka-aikanaan, että poliisissa on iso mätäpaise, joka odottaa tulevansa puhkaistuksi. Ajattelin jo silloin, että Ranta tarkoittaa Aarnion tapauksessa ilmitulleita asioita."

Eläkeläispoliisi Rauno Ranta vastaa kännykkään kotonaan Keravalla, koira haukahtaa taustalla.

Ranta tietää poliisin sisäpiirikuvioista kaikenlaista. Hän oli keskusrikospoliisin päällikkö vuodet 1987–2013. Kysytään siis suoraan sitä, mistä Tolvanen mainitsi: Tarkoititteko poliisin "isolla mätäpaiseella" Aarniota?

"Viittasin poliisin johtamisjärjestelmään, johon Aarnion soppa taas liittyi osaltaan", Ranta sanoo.

Hän arvostelee rajusti poliisin päällikkötasoa, "hallintovirkamiehiä, joista hyvin harvalla on operatiivista kokemusta". Kentältä eli rikostutkinnasta heidän olisi syytä pysyä poissa jaloista. Sen sijaan päällikköjen täytyy saada poliisin laillisuusvalvonta kuntoon.

"Kun kentältä kuuluu kaikenlaista ihmeellisyyttä, niin johdon pitäisi ryhtyä toimenpiteisiin", Ranta sanoo.

Ranta varoo puhumasta poliiseista nimillä. Silti ei jää epäselväksi, että hän puhuu Helsingin huumepoliisista ja Aarniosta. Rannan johtamasta krp:stä tehtiin takavuosina useita ilmoituksia Aarnion porukasta sisäministeriön poliisiosastolle. Eräs esimiesportaan rikospoliisi kertoo, että sisäministeriö jätti yksinkertaisesti väitteet tutkimatta ja vastasi vain rennosti: "Pitäkää saunailta ja sopikaa riitanne."

Poliisineuvos Ranta vahvistaa väitteet: "Kyllä tuo aika pitkälle vastaa niitä tietoja, joita minulla on. Jo 1990-luvulla kokeneilla poliiseilla oli tietoa asioista, joita olisi pitänyt perata."

Niillä asioilla Ranta viittaa tapauksiin, joista piireissä on puhuttu jo vuosia. Pitkään on epäilty esimerkiksi, että Aarnio on suojellut tietolähteitään näiden tuodessa huumeita Suomeen. Vuonna 2009 Aarniota ja tämän kolmea alaista sekä krp:n rikosylikomisariota vastaan käytiin oikeudenkäynti virkavelvollisuuksien rikkomisesta. Syytteet koskivat kaupankäyntiä rikollisten kanssa. Kaksi huumepoliisia sai tuomion tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta heidät jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Aarnion syytteet hylättiin.

Tällä kertaa syytteet ovat aivan toista luokkaa. Syyttäjät yrittävät osoittaa, että Aarnio on organisoinut huumeiden salakuljetusta.

"Kyllähän tuo syyttäjän syytekirjelmä aika synkän kuvan antaa. Herättää kysymyksiä, eikö kukaan ole nähnyt. Voiko poliisin sisäiseen järjestelmään luottaa", Ranta sanoo.

Mistä väärinkäytökset sitten johtuvat – poliisiyksikön mädästä toimintakulttuurista vai yksilöistä?

"Kentällä kaikki eivät vain aina toimi niin kuin on ohjeistettu. Ne on usein aika henkilökohtaisia syitä", Ranta sanoo.

"Toki joku voi väittää, että sellaista toimintaa on löytynyt krp:ltäkin."

Ville Tietäväinen

On kahdenlaisia poliisin vääriä tekoja: niitä, jotka on tehty tarkoituksella, ja niitä, jotka on tehty vahingossa – usein puutteellisen ammattitaidon vuoksi.

Jari Aarniota syytetään tarkoituksella ja juonikkaasti tehdyistä rikoksista.

Kansainvälisesti vertaillen Suomella on kelpo rikospoliisi. Vuosina 2003–2013 poliisi selvitti yhdeksän kymmenestä ilmi tulleesta henkirikoksesta. Tosin merkittävä osa henkirikoksista on lähipiirissä humalassa tehtyjä tappoja, joissa syyllisestä ei ole epäselvyyttä. Sellaisista henkirikoksista, joissa poliisi joutuu tutkimalla selvittämään tekijän, on viime vuosina jäänyt selviämättä lähes joka kolmas.

Rikostutkinnan osalta surkein tapauksista oli ulvilalaisen Jukka S. Lahden murhatutkinta joulukuussa 2006. Poliisi teki ihmeellisen määrän aloittelijan virheitä: Murhapaikkaa ei eristetty sääntöjen mukaan, rikos rekonstruoitiin virheellisesti, tutkinnan ulkopuolelle jätettiin oleellisia ihmisiä ja tutkittava alue arvioitiin väärin. Myös tutkinnan menetelmät olivat osin väärät ja rikospaikan dna-näytteitä sotkettiin.

Täysin lohduttomalta Ulvilan tutkinta alkoi kuulostaa viimeistään silloin, kun tutkinnanjohtaja Pauli Kuusiranta kertoi ohjaaja Pekka Lehdon Ulvila-dokumentissa, että poliisi käytti tutkinnassa apuna selvännäkijää. Tämä kertoi, että murhaaja pakeni paikkaan, jossa on heinäseipäitä. Poliisi kuvasi lähialueen pellot.

Tutkintasekoilu herättää vakavan kysymyksen: onko kansalaisten oikeusturva vaarassa, jos murhatapauksen tutkinta on tätä tasoa?

"On se tietysti ongelma sekä uhrin, uhrin omaisten että epäiltyjen kannalta", professori Tolvanen sanoo.

"Kyllähän näitä tapauksia on, ei tämä Ulvilan-tapaus ollut ainutkertainen. Rikostutkinnan yleisin virhe on se, että on lähdetty selvittämään rikosta tietyn olettamuksen perusteella, kun pitäisi monipuolisesti tutkia."

Tolvasta hämmästyttää Ulvilan töppäysten laatu: poliisi esimerkiksi käveli rikospaikalla niin, että jälkiä ja todistusaineistoa sotkeentui.

"Niin hämmästyttävää kuin se onkin."

Tolvanen ehdottaa, että vakavissa tapauksissa syyttäjä olisi jo rikospaikalla mukana. Hän saisi kirkkaamman kuvan tapahtuneesta. Vakavien rikosten tutkinta pitäisi keskittää niille, jotka sen osaavat.

"Rikostutkinnan oppii vain tekemällä. Tapauksia täytyy olla tarpeeksi paljon, se ei riitä, jos jollakin on yksi tutkinta vuodessa. Se vaatii tietyn kokemuksen", Tolvanen sanoo.

Vielä hämmästyneempi Ulvilan tutkinnan virheistä on krp:n ex-päällikkö Ranta.

"Olen ihmetellyt, miten ne jutut ovat olleet mahdollisia. Lähtökohta pitää olla, että rikospaikalla ei tuhota sitä, mitä sieltä on saatavilla."

Ulvilan virheille on syynsä. Takavuosina Suomessa oli tapana, että krp hoiti vakavien rikosten tutkinnan. Sittemmin tutkintaa hajautettiin maakuntien pienille poliisilaitoksille. Monessa niistä oli puute kokeneista rikostutkijoista.

Nyt pulmaa on koetettu ratkaista niin, että poliisilaitosten määrä on karsittu 90:stä 11:een. Isossa yksikössä voi olla etunsa. Jokaisesta 11 suuryksiköstä pitäisi löytyä aina vähintään yksi rutinoitunut rikoskomisario.

Murhapaikalle ei tarvitsisi lähettää valtakunnan kolmosketjua.

Mitä kansa ajattelee poliisin pätevyydestä ja moraalista?

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero esitteli helmikuussa tuoreinta Poliisibarometria, joka käsittelee vuotta 2014. Paatero oli varsin tyytyväinen: luottamus poliisiin oli kuulemma säilynyt.

Se oli outo väite. Paatero jätti kertomatta barometrin oleellisimpia tuloksia. Poliisibarometri 2014:n mukaan 15–79-vuotiaiden suomalaisten luotto siihen, ettei poliisi ole korruptoitunut, on tosiasiassa lähes romahtanut neljässä vuodessa.

Vielä vuonna 2010 joka neljäs suomalainen (25 prosenttia) piti erittäin tai melko todennäköisenä, että poliisin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa. Viime vuonna näin uskoi peräti 42 prosenttia suomalaisista.

Paljonko on 42 prosenttia kaikista suomalaisista? Yli 2,2 miljoonaa. Kuva poliisista on tullut realistisemmaksi.

Vielä vuoden 2010 Poliisibarometrissä 50 prosenttia suomalaisista luotti "erittäin paljon" poliisiin. Viime vuonna enää 43 prosenttia. Suomalaisia, jotka luottivat poliisiin "melko vähän" tai "erittäin vähän", oli kahdeksan prosenttia. Puhutaan siis useista sadoista tuhansista suomalaisista, ja määrä on kasvanut.

Poliisibarometrin mukaan myös yhä suurempi osa suomalaisista jättää ilmoittamatta rikoksista poliisille. Moni uskoo, ettei poliisi kykene ratkaisemaan rikosta. Poliisi oli vuoden 2014 Poliisibarometrin mukaan myös huolimattomampi, hitaampi, puolueellisempi ja ammattitaidottomampi kuin kertaakaan vuoden 1999 jälkeen.

Jos kansalaisten luottamus poliisiin vielä laskee, siitä tulee ongelma. Poliisi tarvitsisi vahvan tuen, sillä sen oikeuksia halutaan lisätä – ja nimenomaan oikeuksia kansalaisten salaiseen tarkkailuun.

Puolustusministeriön työryhmä esitti tammikuussa, että suojelupoliisin valtuuksia verkkotiedusteluun lisätään. Poliisi saisi tietyin ehdoin – esimerkiksi kun epäillään terrorismin suunnittelua tai muuta vakavaa uhkaa – seuloa vaikkapa sähköpostejamme.

Kenellä on vastuu, kun poliisi horjahtelee? Operatiivinen vastuu on poliisiylijohtaja Paaterolla.

Mutta hänelläkin on esimiehensä.

Se on sisäministeri.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) soittaa sovitusti Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Hän on nousemassa Kuopion reittikoneeseen.

Puhutaan hetki Aarniosta ja poliisityön valvonnasta.

"Tämä on niin vakava asia, että oli selvitettävä syyttäjän toimesta, onko poliisissa syyllistytty sille kuuluvien tehtävien laiminlyöntiin", Räsänen sanoo.

Räsänen oli jo hyvin lähellä erottaa poliisiylijohtaja Paateron marraskuussa 2013, Aarnio-vyyhteen liittyvän luottamuspulan takia. Tapaus nousi esiin, kun Helsingin Sanomat uutisoi epäselvyyksistä Helsingin poliisin tietolähdetoiminnassa. Poliisiylijohtajan erottamiselle on kuitenkin oltava hyvin vahvat perusteet. Potkujen sijaan Räsänen teki valtakunnansyyttäjänvirastoon tutkintapyynnön siitä, onko poliisi rikkonut säädöksiä ja Poliisihallituksen määräyksiä tietolähdetoiminnassa ja sen valvonnassa.

Kyse oli Helsingin huumepoliisin tietolähteiden käytöstä ja näiden rekisteröinnistä. Valvontavastuu olisi kuulunut Aarnion esimiehille eli käytännössä Helsingin poliisin silloiselle päällikölle Jukka Riikoselle ja Paaterolle.

"Kysyin tuolloin Paaterolta, että montako tietolähdettä Helsingin poliisilla on. Hän vastasi, että ei yhtään. Että yhtään lähdettä ei ollut kirjattu. Koin, että poliisiylijohtaja ei suhtautunut tähän riittävällä vakavuudella", Räsänen sanoo.

Räsänen syytti Paateroa tiedon panttaamisesta. Hän sanoo olleensa järkyttynyt poliisijohdon toimintakulttuurista.

Räsänen korostaa, että hän ei halua karsia poliisilta sen salaisia pakkokeinoja, kuten telekuuntelua ja tiedustelua. Ilman niitä on mahdotonta paljastaa järjestäytynyttä rikollisuutta. Mutta poliisi ei voi rikkoa lakia, ja salaisia pakkokeinojakin on valvottava.

Olisitko uskonut, että sisäministerikaudellasi tulee ilmi vyyhti, josta tulee mieleen Italian alamaailma?

"Ei minulla ollut mitään tietoa eikä kuvaa", Räsänen sanoo.

Taustalta kuuluu, kuinka Kuopion-koneen purseri kuuluttaa koneen nousevan hetkellä millä hyvänsä.

"Kyllä meillä on ollut retuperällä moni. . . Tai sanotaan, että poliisin sisällä on ollut vanha toimintakulttuuri, joka on mahdollistanut sen ihmeellisen ristiriidan, että meidän johtavalla huumerikosyksiköllä eli Helsingin poliisilla ei ole yhtään rekisteröityä tietolähdettä. Vaikka avoimesti kehuttiin, että Helsingillä on maan parhaat tietolähteet."

Nyt syyttäjät yrittävät osoittaa, että Aarnion yhteistyö ammattirikollisten kanssa ei ole kestänyt päivänvaloa ja siksi tietolähteet on pidetty jopa poliisijohdolta salassa.

Suomi ei ole kuin Sisilia.

Ylitulkintaan ei ole syytä. Poliisimme ei ole läpikorruptoitunut, ja noin 7 500:sta poliisista suurin osa hoitaa työnsä aivan kunniallisesti.

Myös poliisijohto koettaa pysyä kärryillä. Se on tosissaan alkanut päivittää rikostutkintaa 2010-luvulle. Viime keskiviikkona toiminnan aloitti krp:n kyberrikoskeskus, jonka 45 poliisin tehtävänä on torjua ja tutkia verkkorikollisuutta.

Poliisi miettii aiempaa tarkemmin myös julkikuvaansa. Se on aktiivinen Facebookissa ja Twitterissä. Poliisin arkista työtä esittelevää tosi-tv:tä on näytetty Nelosella, Subilla ja Ylellä.

Jopa suojelupoliisi on sosiaalisessa mediassa, tosin sielläkin itselleen uskollisesti tuppisuuna.

Imagonrakennus on vaikea laji.

Tapaus Aarnio on jo tämänhetkisten tietojen valossa jotakin niin poikkeuksellista, että tulkinta poliisista väistämättä muuttuu. Perinteinen mielikuvamme poliisista on rehti Reinikainen. Nyt kuva on ristiriitainen. Herää kysymys, onko Suomi ylipäätään niin puhdas kuin kuvittelemme.

Asianajaja Mika Ilveskero on korruptionvastaisen Transparency International Suomen hallituksen jäsen. Hän uskoo ja toivoo, että Aarnio-vyyhti on yksittäistapaus.

Oleellista on kuitenkin se, että yksittäistapauksetkaan eivät tapahdu tyhjiössä.

"Aina jos meillä on joku kulttuuriongelma, joka mahdollistaa yhden henkilön väärän toiminnan, pitää kysyä, mikä sen on mahdollistanut. Miksi yhteisön toimintakulttuuri ei ole ollut tarpeeksi vahva?"

Ilveskero toteaa, että Suomessa on vuosikymmeniä ollut luja luottamus viranomaisia kohtaan. Maan tapa on ollut, että poliisin on annettu puuhata rauhassa. Valvonnan puutteesta on tullut järjestelmän heikoin lenkki.

"Viranomaistoiminnan valvontaa ei ole kyseenalaistettu niin paljon kuin olisi voinut tehdä", Ilveskero sanoo.

"Me olemme tottuneet siihen, että poliisi on ystävällinen kadullakulkija. Meidän ei ole tarvinnut pohtia sitä, onko tällä poliisilla jokin toinen agenda kuin se, jonka laki antaa."

Aarnio-oikeudenkäyntejä Ilveskero pitää merkittävänä asiana. Sen lopputulosta on tarkasteltava vakavasti. Erityisen vakavasti se on otettava Pasilan poliisitalolla.

Siellä toimii Helsingin huumepoliisi.

Ville Tietäväinen

Rikosylikomisario Jukka Paasio johdattaa työhuoneeseensa. Tuntomerkeistä mainittakoon, että Paasiolla on ruskea nahkatakki, ja hän antaa ymmärtää, että meidän ei tarvitse aloittaa small talkilla.

Paasio aloitti syyskuussa 2014 Jari Aarnion seuraajana. Ei käy kateeksi. Paasion on siistittävä toimintatavat yksikössä, jossa on väitetysti toimittu harmaalla alueella jo 1990-luvulta.

Miten muutat yksikön kulttuurin?

"Se asettaa erittäin suuret vaatimukset esimiestyölle. Pitää löytää motivaation kohteet ja jakaa sitä henkilöstölle", Paasio sanoo. "Ei tämä laiva heti käänny."

Paasion päätehtävä ei toki jatkossakaan ole alaisten valvonta, vaan ammattimaisten huumerikollisten jahti. Molemmat hommat on silti pakko hoitaa. Eikä siitä tule helppoa. Kun Aarnion virka pantiin hakuun, laitoksella oli Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapion mukaan puhuttu, että "hullu pitää olla, jos hakee Aarnion paikkaa".

Kaiken lisäksi huumepoliisien arkea häiritsee pitkä Aarnio-oikeudenkäynti, jossa neljä Aarnion entistä alaista Helsingin huumepoliisista on saanut syytteet virkarikoksista. Huumerikoksista heitä ei syytetä. Yksikön huumepoliiseja käy oikeudessa myös todistajina.

"Kyllä se on tuolla takaraivossa", Paasio myöntää.

Syytteessä olevista Aarnion entisistä alaisista kolme on pidätetty virasta ja yksi siirretty toiseen poliisiyksikköön. Silti Paasio korostaa, että yksikön poliisit ovat pääosin samoja kuin Aarnion kaudella.

"Esimerkiksi ylikonstaapelitasolla meillä on tällä hetkellä samat miehet tutkivien ryhmien johtajina."

Huutokuoro Helsingin huumepoliisin ympärillä on viime vuodet ollut kovaääninen. On vaadittu – ja ihan hyvästä syystä – muutoksia työtapoihin ja -kulttuuriin. Paasio kiistää silti olevansa "mikään muutosjohtaja".

Hän on huumepoliisi. Hän torjuu rikoksia.

"Kun tekee työnsä niin, ettei siinä ole mitään laitonta, ja kun työyhteisö voi hyvin, silloin menee hyvin."

Yhdestä asiasta Paasio on hyvin ärtynyt. Viime syksynä julkisuudessa väitettiin Helsingin huumepoliisin tehokkuuden romahtaneen. Hän ojentaa tilaston Helsingin poliisilaitoksen selvittämistä törkeistä huumausainerikoksista. Vuonna 2013 laitos selvitti niitä 189. Viime vuonna, jolloin Paasio otti huumepoliisissa komennon, niitä selvitettiin lähes saman verran eli 178.

"Henkilöstö tekee hyvää työtä kaikesta huolimatta", Paasio sanoo.

Laskua on kuitenkin tapahtunut. Vielä vuonna 2010 Helsingin poliisi selvitti 219 törkeää huumausainerikosta.

Paasio kuitenkin lupaa, että työ tehdään jatkossa läpinäkyvämmin. Helsingin poliisilaitos rekisteröi tällä hetkellä joka ikisen tietolähteensä. Paasio sanoo tehneensä alaisilleen selväksi, kuinka läheisissä väleissä poliisi voi olla rikollisten kanssa.

Heitä voi ja pitää jututtaa.

"Mutta veljeilyä ei hyväksytä."

Krp:n entinen päällikkö Rauno Ranta miettii viimeistä kysymystä aikansa.

Se kuuluu: Jos pääosa syyttäjän näytöistä Jari Aarniota kohtaan pitää oikeudessa ja Aarnio tuomitaan muun muassa osallisuudesta järjestäytyneeseen huumerikollisuuteen, pakottaako se poliisin radikaaleihin uudistuksiin?

"On se tiukan analyysin paikka", Ranta sanoo.

Kyse on Rannan mukaan pohjimmiltaan poliisin esimiestoiminnasta. Alaisten valvonnassa on ollut ongelmia. Ranta tietää sen myös omasta kokemuksestaan, sillä hänen alaisuudessaan krp:ssä jäätiin kiinni niin sanotusta Putin-rekisteristä.

"Kyllä minä sen kohtuullisen kiusallisena koin. Siinä oli kokonaisuus, jota ei olisi pitänyt syntyä", Ranta sanoo.

Paljastui, että rikoksesta epäiltyjen rekisteriä ylläpidettiin holtittomasti. Oleellista ei ole tietenkään se, suuttuiko Putin, sillä Venäjän presidentillä on paljon isompia huolia. Tutkijat ovat kuitenkin muistuttaneet, että viranomaistemme luotettavuudella on myös ulkopoliittinen ja idänpoliittinen ulottuvuus: mitä kovempaa painetta vaikkapa Venäjän valtapiirit luovat Suomeen, sitä tärkeämpää on, että voimme luottaa edes omaan järjestelmäämme.

"Päällikkötason tehtävä on luoda luotettava valvontajärjestelmä. Luottamus on hyvä, mutta kontrolli parempi", Ranta sanoo. "Se on erinomainen periaate näissä kysymyksissä."

Vanha sutkaus luottamuksesta ja kontrollista on yleensä pantu bolsevikkijohtaja V. I. Leninin nimiin. Venäläisiä on toki johdettu aina valvoen. Ranta lähtee siitä, että niin on johdettava myös suomalaisia poliiseja.

"Kun virkauran aikana kuunteli kaikennäköisiä asioita erilaisissa tilanteissa ja miehistöhuoneissa, niin kyllä se nosti esille kysymyksen, että esimiesten pitää olla valppaana", Ranta sanoo.

Voi olla, että hänen huutoonsa vastataan jo ensi syksynä. Ainakin vastuulliset vaihtuvat.

Poliisiylijohtaja Paatero jää eläkkeelle elokuun alussa ja sisäministeri mitä todennäköisimmin vaihtuu eduskuntavaalien myötä. Paateron manttelinperijää ei ole vielä valittu. Tai ainakaan julkistettu.

Päivi Räsäsen seuraaja sisäministerinä on myös auki.

Keitä he ovatkin, heillä on tiedossa raskas urakka: moni asia poliisissa on edelleen sekaisin.

Siksi heitä on jo nyt syytä vilpittömästi kannustaa: Tulta päin.

Tommi Nieminen HS, teksti
Ville Tietäväinen, kuvitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat